Χάντερ: «Ο νέος coach μας σόκαρε με το καλησπέρα!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Χάντερ: «Ο νέος coach μας σόκαρε με το καλησπέρα!»
Ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού στη νίκη επί της Γαλατασαράϊ, Οθέλο Χάντερ, αποκαλύπτει στο gazzetta.gr πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έβαλε τους “ερυθρόλευκους” στο κλίμα της νέας εποχής.

Γεννημένος στην καρδιά της Βόρειας Καρολίνας (Ουίνστον Σάλεμ), σε απόσταση κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα μακριά από το τρίγωνο που ενώνει τα φημισμένα πανεπιστήμια Νορθ Καρολάϊνα, Ντιούκ και Νορθ Καρολάϊνα Στέϊτ, ο αθλητικός “Οθέλλος”, δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από την πορτοκαλί μπάλα. Μετά από δύο χρόνια στον κολέγιο του Χίλσμπορο (Φλόριντα), ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή του καριέρα στο Οχάϊο Στέϊτ, χωρίς να επιλεγεί στο ντραφτ και από ένα μίνι-πέρασμα από τους Ατλάντα Χόουκς, από το 2010 αγωνίζεται μακριά από την πατρίδα του.

Στην Ελλάδα, τον πρωτογνωρίσαμε εκείνη τη χρονιά, όταν φόρεσε για λίγο καιρό τη φανέλα του Ηλυσιακού (μ.ο. 10,3π. & 5,8ρ.). Έχει περάσει από δύο διαφορετικές ομάδες στην Κίνα, η καλύτερη σεζόν του στην Ευρώπη, ήταν το 2012-13 στην Βαλιαδολίδ (μ.ο. 13,3π. & 6,8ρ.), ενώ πέρυσι έκανε το ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Μοντεπάσκι Σιένα (μ.ο. 6,3π. & 6,7ρ.). Ο λόγος για τον Αμερικανό πάουερ-φόργουορντ, Οθέλο Χάντερ, που το περασμένο καλοκαίρι αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό και κόντρα στην Γαλατασαράϊ, ήταν καλύτερος παίκτης των “ερυθρολεύκων”. Το gazzetta.gr τον συνάντησε στα αποδυτήρια του ΣΕΦ και του ζήτησε να εξηγήσει την εντυπωσιακή μεταμόρφωση της ομάδας του, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Τι έχει συμβεί και για δεύτερο συνεχόμενο ματς στην Ευρωλίγκα, περιορίζετε φύσει επιθετικές ομάδες, όπως ο Ερυθρός Αστέρας (79,7π.) και η Γαλατασαράϊ (μ.ο. 80,7π.), αρκετά κάτω από τους 70 πόντους;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παίζουμε πλέον με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα! Οι περιφερειακοί μας πιέζουν πολύ πάνω στην μπάλα και εμποδίζουν όσο μπορούν την πρώτη πάσα κι εμείς οι ψηλοί, προσπαθούμε να βγούμε μπροστά από τον προσωπικό μας αντίπαλο, είτε με το σώμα, είτε προτάσσοντας τα χέρια μας, έτσι ώστε να μην του δώσουμε χώρο, ούτε να κινηθεί, αλλά ούτε και να πάρει την μπάλα. Ποτέ δεν ήμουν αρκετά αποτελεσματικός στο hedge-out, αλλά το δουλεύω για να φτάσω στα standard που θέλει ο coach!»

Η μεγάλη αποτελεσματικότητά σας στην άμυνα, έκανε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και στην επίθεση, τουλάχιστον στο αποψινό παιχνίδι που κάνατε ρεκόρ πόντων στην εφετινή σεζόν...

«Έτσι είναι το μπάσκετ! Όταν κλέβεις τις μπάλες και αναγκάζεις τον αντίπαλο σε βεβιασμένες ενέργειες, έχεις το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού... Eμείς είμαστε μία ομάδα με μεγάλη έφεση στο transition κι όταν δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να τρέξουμε και να πετύχουμε εύκολα καλάθια, τότε μπορούμε να κάνουμε μεγάλα σερί μέσε 2-3 λεπτά, όπως κι έγινε στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, στη διάρκεια του οποίου, “εξασφαλίσαμε” τη νίκη... Μας βοήθησε πολύ και ο κόσμος με τις θερμές αντιδράσεις του και όλα έγιναν πολύ εύκολα στο τέλος.»

Σου ταιριάζει περισσότερο αυτό το στυλ του παιχνιδιού; Απόψε (σ.σ.: χθες), έκανες ατομικό ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα...

«Νομίζω πως ναι, γιατί είμαι περισσότερο παίκτης του γρήγορου ρυθμού, θα κόψω σαν “τρέϊλερ” στον πρωτεύοντα ή τον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό και πιστεύω ότι στο set παιχνίδι, δύσκολα μπορώ να είμαι τόσο αποτελεσματικός όσο απόψε (σ.σ.: χθες). Είμαι ο κλασσικός τύπος του παίκτη που θα τελειώσει σωστά φάσεις κοντά στο καλάθι ή θα σκοράρει από επιθετικό ριμπάουντ και ο εντυπωσιακός απολογισμός μας στις ασίστ (σ.σ.: 26), εξηγεί γιατί βγήκα πως πρώτος σκόρερ... Ο Billy (σ.σ.: Σπανούλης) και ο Όλιβερ (σ.σ.: Λαφαγιέτ) με βρήκαν πολλές φορές στα κατάλληλα σημεία...»

Ο Ολυμπιακός, πάντως, δείχνει τελείως διαφορετικός στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια που βρίσκεται ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στον πάγκο... Να υποθέσουμε ότι δεν τον ήξερες πριν αναλάβει...

«Αυτό δεν έχει καμία σημασία, γιατί φρόντισε να τον μάθουμε όλοι από τον πρώτο δευτερόλεπτο της πρώτης προπόνησης μαζί του!»

Τι εννοείς δηλαδή, σας υπέβαλλε σε κάποιο είδος ηλεκτροσόκ; Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι παίζετε σαν “αφιονισμένοι“...

«Θα σας πω... Με το που μπήκε στο γήπεδο και μας συστήθηκε, μπήκε απευθείας στο θέμα! Ήταν πολύ σταθερός στο λόγο του και δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης σχετικά με τον τρόπο που θα παίξουμε. Μας είπε ότι “από ‘δω και στο εξής, όλα θα αρχίζουν και θα τελειώνουν από την άμυνα! Defense, defense, defense! Δεν υπάρχει τίποτε άλλο, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος και η μοναδική επιλογή και όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει, απλά θα κοιτάει...”! Όσοι δεν τον ξέραμε, σοκαριστήκαμε λίγο, αλλά είπαμε “ok, προχωράμε!”...»

Πολλοί λένε ότι μετά το 5-0 στον 1ο γύρο της 1ης φάσης στην Ευρωλίγκα, η πρωτιά του ομίλου είναι πλέον στην... τσέπη σας! Σας απασχολεί καθόλου;

«Όχι και τόσο γιατί από την 1η φάση, το μόνο που μετράει είναι η πρόκριση στο Top-16! Οπότε, αυτό που μας απασχολεί περισσότερο να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, ως μία ευκαιρία για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας και να βρίσκουμε ρυθμό...»

Υπάρχει κάτι το οποίο απολαμβάνεις περισσότερο στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό, που ενδεχομένως να μην περίμενες;

«Αυτό που έχει κάνει πολύ θετική εντύπωση, είναι το ταμπεραμέντο των ανθρώπων γενικά! Είστε πολύ ανοιχτοί χαρακτήρες κι αυτό το διαπιστώνω καθημερινά, είτε κυκλοφορώντας στην πόλη, είτε επικοινωνώντας με τους συμπαίκτες μου στην προπόνηση. Ο κόσμος που σου μιλάει, ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα και δεν το κάνει για κοινωνικούς λόγους. Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα στην καριέρα μου, όπου βλέπω τους όλους τους παίκτες να ασχολούνται με το παιχνίδι των άλλων και να τους δίνουν καλοπροαίρετες συμβουλές για να βελτιωθούν! Αυτό το κλίμα με έχει ενθουσιάσει πολύ και δεν το βρίσκεις συχνά σε επαγγελματικές ομάδες, όπου ο κάθε παίκτης κοιτάει τα στατιστικά και ασχολείται μόνο με τον εαυτό του. Εδώ είμαστε οικογένεια!»