Καιρός να μιλήσουμε για την Spanoulis Mentality

Καιρός να μιλήσουμε για την Spanoulis Mentality

Καιρός να μιλήσουμε για την Spanoulis Mentality

bet365

Με αφορμή την κουβέντα του με τον Αντώνη Νικοπολίδη, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την νοοτροπία του Βασίλη Σπανούλη – του μεγαλύτερου Ελληνα winner. Μια νοοτροπία που πλησιάζει πολύ τον τρόπο που σκέφτονταν και λειτουργούσαν ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Κόμπι Μπράιαντ.

Εχοντας στο μυαλό μου το last dance και τα αμέτρητα βίντεο με ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις του Κόμπι Μπράιαντ, πάντοτε έμενα με την απορία σχετικά με το αν υπάρχει Ελληνας μπασκετμπολίστας με τόσο μεγάλη εσωτερική πίστη. Αναρωτιόμουν αν υπάρχει κανείς που να «μη βλέπει τον αντίπαλο», δηλαδή που μόνο προκαλείται αλλά ποτέ δεν φοβάται ή δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα από τον αντίπαλό του. Δεν μου είχε τύχει να κάνω κουβέντα με τον Νίκο Γκάλη, για να ξέρω τη νοοτροπία του. Και δεν κατάφερα να μυηθώ σε αυτήν ούτε μέσα από τον δημόσιο λόγο του.

Μερικές μέρες πίσω είχα την τύχη να βρεθώ στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσω τη συζήτηση του Αντώνη Νικοπολίδη με τον Βασίλη Σπανούλη για την σειρά των επετειακών εκπομπών που ετοίμασαν με την CosmoteTV οι Πρωταθλητές Ευρώπης για την συμπλήρωση 16 χρόνων από την κατάκτηση του Euro 2004. Είχα έτσι την τύχη να μελετήσω σε λίγο μεγαλύτερο βάθος τη νοοτροπία του Βασίλη Σπανούλη. Δηλαδή έπεσα επάνω στην ελληνική έκδοση της νοοτροπίας του Μάικλ Τζόρνταν και του Κόμπι Μπράιαντ.

Αν έχεις μελετήσει αυτούς τους δύο, ακούς τον Σπανούλη να αναλύει τη νοοτροπία του και νομίζεις ότι έχει δημιουργήσει μέσα του ένα μείγμα, ένα κοκτέιλ των βασικών κανόνων της λειτουργίας του μυαλού του MJ και του Black Mamba. Δεν «βλέπει» αντίπαλο, όπως ο MJ, δεν ανέχεται να ακούσει από αντίπαλο ότι «έπαιξα καλή άμυνα τον Σπανούλη», παίζει καλύτερα όταν τον βρίζουν διότι έχει τη δύναμη να γυρίζει τον εκνευρισμό και τον θυμό σε κίνητρο δίχως να χάνει τη συγκέντρωσή του, παίζει με το μυαλό των συμπαικτών του και τους «βρίζει» στην προπόνηση προκειμένου να τους προκαλεί να δουλέψουν σε συνθήκες πραγματικής δοκιμασίας. Σηκώνεται για το κρίσιμο σουτ με την απαίτηση από τον εαυτό του να ευστοχήσει επειδή «έχω δουλέψει πολύ και έχω κάνει αμέτρητα σουτ για να χτίσω αυτή την αυτοπεποίθηση, την πίστη ότι θα το βάλω». Σαν να ακούς τον Κόμπι να μιλάει ελληνικά.

Παρεμπιπτόντως, όταν ο Κόμπι είχε μιλήσει για τον Σπανούλη, είχε πει αυτά: ««Όταν ήμουν στην Εθνική ομάδα προετοιμαζόμουν για κάθε παιχνίδι, ήθελα να είμαι έτοιμος. Μελετούσα πώς παίζουν κάποιοι παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και ο Μπαρμπόσα. Ορισμένοι μάλιστα με ρωτούσαν. «Μα τι κάνεις εκεί»; Τους απαντούσα ότι μελετάω τον Σπανούλη. Και θυμάμαι να μου λένε, «ποιος είναι ο Σπανούλης»; Αυτός που θα σας σκοτώσει, τους έλεγα».

Δεν είμαι φυσικά ο πρώτος που ανακαλύπτει τη νοοτροπία του Σπανούλη και την ξεχωρίζει. Εχουν αναφερθεί αμέτρητοι συμπαίκτες και αντίπαλοι σε αυτήν. O Αξελ Τουπάν τον χαρακτήρισε, τις προάλλες, «ρομπότ», όταν μίλησε για τη νοοτροπία του. Ο Γιώργος Πρίντεζης του έγραψε «όλοι σε βλέπουν για 2 ώρες μόνο... εγώ όμως που σε ζω κάθε μέρα γνωρίζω τη νοοτροπία και την προπόνηση που κάνεις καθημερινά για να πετύχεις όσα έχεις πετύχει και να σε φτάσουν εδώ που είσαι!» και τον χαρακτήρισε «ψυχάκια». Ο Μάικ Μπατίστ έφτασε να του αποδώσει όλα τα εύσημα για την επιρροή που είχε επάνω του η νοοτροπία του Σπανούλη: «με βοήθησε να γίνω ο Μάικ Μπατίστ», είπε o Αμερικανός πρώην παίκτης και νυν προπονητής, αποδίδοντας στην επιρροή του Σπανούλη το μεγαλύτερο μέρος των ευσήμων για την δημιουργία της «Mike Batist Mentality», δηλαδή της δικής του νοοτροπίας.

Εχω συναναστραφεί δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες Ελληνες αθλητές του κορυφαίου επιπέδου κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου τριών δεκαετιών. Τέτοια, τόσο μεγάλη εσωτερική πίστη δεν θυμάμαι να έχω ξανασυναντήσει. Τον συνδυασμό εσωτερικής πίστης και προσήλωσης στον στόχο με τέτοια ηθική εργασίας είμαι βέβαιος ότι δεν τον έχω ξανασυναντήσει στην Ελλάδα από Ελληνα. Για την ακρίβεια, όσα έχω δει και ακούσει από τον Σπανούλη μου θυμίζουν πολύ όσα έχω δει από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και όσα έχω ακούσει από τον Φερνάντο Σάντος για την εσωτερική πίστη και το work ethic του Πορτογάλου σούπερ σταρ.

Ως κάποιος που μέχρι σήμερα κυνηγάει τις ομιλίες, τις διαλέξεις, τις συνεντεύξεις, κάθε τι που είχε πει ο Κόμπι Μπράιαντ για να μελετήσω βαθύτερα τη νοοτροπία του, εύχομαι να αρχίσει να μιλά συχνότερα δημοσίως ο Βασίλης Σπανούλης, δηλαδή να μας βάλει λίγο περισσότερο στα νοήματα της νοοτροπίας του. Και εμάς, τους μεγαλύτερους, αλλά και – κυρίως αυτά – τα νέα παιδιά.

Στο κλείσιμο της κουβέντας τους, ο Αντώνης Νικοπολίδης προέτρεψε τον Βασίλη Σπανούλη να μείνει στο μπάσκετ για να μεταδώσει στους νεότερους τη νοοτροπία του. Το εύχομαι· είναι βέβαιο ότι θα γίνουν καλύτεροι όσοι επηρεαστούν από τον τρόπο του. Ο Σπανούλης πρέπει να γίνει σειρά ντοκιμαντέρ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.