Πέντε «αν» που ίσως άλλαζαν τον μύθο της Dream Team!

Πέντε «αν» που ίσως άλλαζαν τον μύθο της Dream Team!

Νίκος Καρφής
Πέντε «αν» που ίσως άλλαζαν τον μύθο της Dream Team!

bet365

Ο Τζόρνταν που άλλαξε γνώμη, η απουσία του Ουίλκινς και η απόφαση-σταθμός για το μπάσκετ και τον Μάτζικ Τζόνσον. Τα μεγάλα «what if» για την Dream Team των ΗΠΑ.

Θέλετε να νιώσετε νοσταλγία; Πριν από 25 χρόνια και 3 μέρες, στις 8 Αυγούστου του 1992, η σπουδαιότερη ομάδα μπάσκετ που έχει δει ποτέ ο πλανήτης μέχρι σήμερα, η εκπληκτική Dream Team των ΗΠΑ έπαιρνε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Ένα ονειρικό σύνολο του Τσάκ Ντέιλι, το οποίο σκορπούσε τους αντιπάλους του με 44.3 πόντους διαφορά ανά αγώνα.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Αρσεναλ - Λέστερ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Βέβαια υπάρχουν 3 βασικά σημεία σε όλη αύτη την ιστορία όπου αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί λίγο διαφορετικά, δεν θα βλέπαμε ποτέ την ιστορική Dream Team να σκορπάει τρόμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Όπως και δύο μεγάλα «αν», τα οποία ήταν ικανά να κάνουν την δωδεκάδα των ΗΠΑ ακόμα πιο τρομακτική.

Το «Undefeated» τα μάζεψε και ανέλυσε την σημασία τους στην δημιουργία της μαγικής Dream Team.


Το χρυσό που δεν ήρθε στη Σεούλ ήταν η αφορμή

Οι Αμερικανοί δεν τα κατάφεραν στην Νότια Κορέα, παίρνοντας το χάλκινο στους Ο.Α του 1988. Η ομάδα που είχε σβήσει το όνειρο του χρυσού, ήταν η Σοβιετική Ένωση που επικράτησε με 82-76 στον ημιτελικό των ΗΠΑ.

Βέβαια μέχρι το 1988 μόνο παίκτες των κολεγίων μπορούσαν να παίξουν στους Ολυμπιακούς και όχι NBAers. To πρώτο βήμα για την είσοδο των ΝΒΑers στους Ολυμπιακούς έγινε από τον Μπιλ Ουόλ (εκτελεστικό διευθυντή του ΑΒΑ, το οποίο ήταν λίγκα-προάγγελος του ΝΒΑ). «Θέλετε να δείτε τους καλύτερους παίκτες του κόσμου να νικούν τους πάντες;», είχε διερωτηθεί. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ήρθε στις 7 Απριλίου του 1989. Τότε η FIBA με ψηφοφορία (56 υπέρ-13 κατά) έβαλε τους επαγγελματίες παίκτες του ΝΒΑ στους Ο.Α.

Σύμφωνα με τον τότε γενικό γραμματέα της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, εκείνη η απόφαση ήταν η πιο «θριαμβευτική είσοδος» στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ. Μια είσοδος που μπορεί να μην γινόταν ποτέ αν οι ΗΠΑ κατακτούσαν το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Νότιας Κορέας.

Το «όχι» που έγινε «ναι» του Τζόρνταν

Πολλοί ήταν οι παίκτες του ΝΒΑ που εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για αυτή την αλλαγή, όπως οι Καρλ Μαλόουν, Μάτζικ Τζόνσον και Αϊζάια Τόμας. Όμως ο τεράστιος Μάικλ Τζόρνταν πήγε να χαλάσει το… πάρτι.

Η μεγάλη κόντρα του Μάικλ Τζόρνταν με τον Αϊζάια Τόμας δημιουργούσε πρόβλημα στην ομάδα. O παίκτης των Πίστονς έπρεπε να θυσιαστεί για να ανοίξει ο δρόμος και να παίξει ο «MJ» με την εθνική της πατρίδας του. Το στόρι αυτής της υπόθεσης είχε πολύ αλατοπίπερο!

Ο Τόμας δεν ήταν ένας από τους 10 πρώτους παίκτες που επιλέχθηκε για την ομάδα. Η Ολυμπιακή κομητεία άρχισε να διαλέγει παίκτες μετά το τέλος των playoffs του 1991. Εκείνη την περίοδο οι Πίστονς του Τόμας είχαν…. σκουπιστεί από τους Μπουλς του Τζόρνταν στους τελικούς της Ανατολής. Στο τέταρτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς ο Tόμας αποφάσισε να βγει από το παρκέ πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης χωρίς καν να συγχαρεί τους αντιπάλους του, συνεχίζοντας την κόντρα του με τον Τζόρνταν.

Πάμε να τα δούμε όμως όλα αναλυτικά

Απρίλιος 1989: Ο Τζόρνταν δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται να παίξει στους Ολυμπιακούς.

Μαϊος 1991: O «Θεός του μπάσκετ» αναφέρει πως «ο μόνος λόγος να πάω στους Ολυμπιακούς είναι αν αισθανθώ πως η ομάδα που θα στείλουμε δεν μπορεί να πάρει το χρυσό».

30 Ιούλίου 1991: Ο μάνατζερ των Τζόρνταν και Γιούιν αρνείται πως οι δύο πελάτες του είναι αναποφάσιστοι με το τι θα κάνουν το επόμενο καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων.

1 Αυγούστου 1991: O Tζόρνταν στέλνει μήνυμα απουσίας από τους Ολυμπιακούς: «Πολλοί ΝΒΑers που δεν έχουν ξαναπάει σε Ολυμπιακούς, θέλουν να το πράξουν το επόμενο καλοκαίρι. Εγώ έχω παίξει (συμμετείχε το 1984 που τότε είχε αποφοιτήσει από το Νορθ Καρολάινα και είχε επιλεγεί στο draft από τους Μπουλς). Αυτή τη στιγμή η πόρτα έχει κλείσει για μένα».

10 Αυγούστου 1991: «Προσπαθώ να του αλλάξω γνώμη. Όμως δεν είμαι κοντά στο να τον πείσω» ήταν τα λόγια του Μάτζικ για τον Τζόρνταν.

25 Αυγούστου 1991: Πολλοί επιτίθενται στον τότε ηγέτη των Μπουλς για έλλειψη πατριωτισμού λόγω της απόφασης του. «Κανείς δεν μπορεί να με αναγκάσει να κάνω κάτι», δηλώνει ο ίδιος.

4 Σεπτεμβρίου 1991: Ο Τόμας δηλώνει πως αν δεν τον καλέσουν στην Ολυμπιακή ομάδα δεν θα φταίει ο Τζόρνταν.

24 Σεπτεμβρίου 1991: Aνακοινώνονται τα 10 πρώτα ονόματα της Εθνικής ΗΠΑ: Μπάρκλεϊ, Μπερντ, Γιούιν, Τζόνσον, Μαλόουν, Μάλιν, Πίπεν, Ρόμπινσον, Στόκτον και Τζόρνταν.

Ο Τζόρνταν δεν ασχολείται με τις κατηγορίες που τον εμπλέκουν με τον απουσία του Αϊζάια Τόμας από την επιλογή: «Αν είχα σχέση με την επιλογή, θα διάλεγα τη μάνα μου ή τον πατέρα μου».

18 Μαρτίου 1992: Ο Τζόρνταν δηλώνει πως θέλει να παίξει στους Ολυμπιακούς.

20 Μαρτίου: O μάνατζερ του «Air» ανακοινώνει τη συμμετοχή του πελάτη του στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης

Η εθνική των ΗΠΑ μπορεί να κέρδιζε το χρυσό και χωρίς τον «ΜJ», όμως ο Μάικλ έδωσε άλλη δυναμική στην ομάδα. Ήταν το «κερασάκι» σε μια υπέροχη « τούρτα» που σερβιρίστηκε στη Βαρκελώνη.

Σακίλ ο αντί-Λέτνερ

Ο Λέτνερ διαλέχτηκε για να είναι ο 12ος παίκτης εκείνης της ομάδας. Ένας σταρ του κολεγιακού πρωταθλήματος με 2 σερί κατακτήσεις του NCAA και MVP του Final 4 του 1992 με τη φανέλα του Ντιουκ.

Φανταστείτε σε αυτή τη θέση να βρισκόταν ο 20χρονος τότε Σακίλ, ο οποίος είχε φύγει από το LSU για να συνεχίσει την καριέρα του στους Μάτζικ. Σκεφτείτε τον Μάτζικ Τζόνσον να τρέχει στον αιφνιδιασμό, τους Τζόρνταν-Πίπεν να τρέχουν στα… φτερά και τον νεαρό Σακ να ακολουθεί ως trailer! Πραγματικά τρομακτικό.

Ο «Shaq Attack» δεν κατάφερε να είναι στην 12άδα, όμως 20 χρόνια αργότερα, το 2012 είχε δηλώσει πως καταλάβαινε αυτήν την απόφαση: «Είχα νευριάσει, ζήλευα. Αλλά κατάλαβα πως εγώ ήμουν πιο δυνατός, πιο εκρηκτικός παίκτης. Ο Λέτνερ γνώριζε λίγο καλύτερα τα βασικά του μπάσκετ εκείνη την εποχή».

Ο άτυχος «Human Highlight Film»

Ο Ντομινίκ αποτέλεσε έναν εκ των εντυπωσιακότερων παικτών της δεκαετίας του 80’ και του πρώτου μισού των 90s. O παλιός φόργουορντ των Χοκς και του Παναθηναϊκού βρίσκεται στη λίστα των 5 παικτών στο ΝΒΑ, οι οποίοι δεν είναι σέντερ και έχουν καταφέρει να έχουν τουλάχιστον 26 πόντους μέσο όρο για μια δεκαετία. Οι άλλοι 4 είναι οι Τζέρι Ουέστ, Τζόρνταν, Άιβερσον και ΛεΜπρόν.

Εκεί όμως που έδειχνε πως θα αποτελέσει τον 11ο παίκτη της Dream Team ένας σοβαρός τραυματισμός στον αχίλλειο τένοντα τον Ιανουάριο του 1992, τελείωσε άδοξα τη σεζόν και δεν του επέτρεψε να βρεθεί στους Ολυμπιακούς. Πριν από την άτυχη στιγμή έβαζε κατά μέσο όσο 28.1 πόντους. Πολλοί θα ονειρευόντουσαν την συνύπαρξη του «Human Highlight Film» με τους Μάικλ Τζόρνταν και Μάτζικ Τζόνσον στην Dream Team του 1992. Ο εντυπωσιακός dunker της Ατλάντα θα έπαιρνε την μαγική πάσα του Μάτζικ και θα τέλειωνε τη φάση με εκπληκτικό κάρφωμα. Μια τριάδα που θα πρόσφερε απλόχερα το θέαμα στο γήπεδο της Βαρκελώνης.

Μάτζικ ο ρυθμιστής

Μόνο 263 μέρες πέρασαν από τη μέρα που ο Μάτζικ ανακοίνωσε πως έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS (7 Nοεμβρίου 1991) και το πρώτο του παιχνίδι με την Team USA (26 Ιουλίου 1992). Υπήρχαν ερωτήματα για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς, καθώς πολλοί τόνιζαν πως θα έβαζε σε κίνδυνο και άλλους αθλητές κατά τη διάρκεια των Ο.Α

Όμως στις 3 Φεβρουαρίου του 1992 η Παγκόσμια Ολυμπιακή Κομητεία αποφάσισε πως οι αθλητές που έχουν τον ιό HIV θα μπορούν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς. Λίγους μήνες αργότερα ο Μάτζικ έγινε ένα από τα σημαντικότερα… γρανάζια της Dream Team στην πορεία για το χρυσό στη Βαρκελώνη.

Μια πιθανή απουσία του τότε γκαρντ των Λέικερς από τη διοργάνωση θα σήμαινε την απουσία και των Μάικλ Τζόρνταν και Λάρι Μπερντ. Άρα χωρίς τον Μάτζικ δεν θα υπήρχε καμιά Dream Team. Η απόφαση να επιτραπεί στους αθλητές με ΗΙV να πάρουν μέρος στους Αγώνες, άλλαξε το μπάσκετ και μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την σπουδαιότερη ομάδα που έχει πατήσει ποτέ σε παρκέ!

 

NBA Τελευταία Νέα