«Αν προκριθεί η Ζαλγκίρις, ο Σάρας θα πάει για πρόεδρος»!

«Αν προκριθεί η Ζαλγκίρις, ο Σάρας θα πάει για πρόεδρος»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
«Αν προκριθεί η Ζαλγκίρις, ο Σάρας θα πάει για πρόεδρος»!
Η αποστολή της Ζαλγκίρις στη νέα EuroLeague ήταν a priori επικίνδυνη και ο δημοσιογράφος του 15min.lt, Ντονάτας Ουρμπόνας, γράφει στο gazzetta.gr για τον πραγματικό σταρ των Λιθουανών!

Η Ζαλγκίρις άρχισε τις υποχρεώσεις τις στην EuroLeague με ρεκόρ 1-5 και οι συμπατριώτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν έτοιμοι να δεχθούν ότι φέτος δεν τους πήγε καλά το πράγμα, έχοντας προδικάσει την εξέλιξη του έργου.

Κάτω από το καλεντάρι της διοργάνωσης των 30 αγωνιστικών, το μεγάλο στοίχημα της Ζαλγκίρις είναι να προκριθεί τα playoffs, πριν ο… πανδαμάτωρ χρόνος προλάβει να ιδιωτικοποιηθεί και να καταστρέψει τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν έπειτα από τις συνεχόμενες νίκες με την ΤΣΣΚΑ, την Νταρουσάφακα και την Μπαρτσελόνα! Η επιτομή της θέλησης δεν δέχεται επιθετικούς προσδιορισμούς ενώ η περιπέτεια των Λιθουανών κορυφώνεται τις επόμενες 9 αγωνιστικές ως το φινάλε της regular season, αρχής γενομένης από τον αγώνα στο Φάληρο (10/2) κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Λιθουανός δημοσιογράφος του 15min.lt, Ντονάτας Ουρμπόνας, ακολούθησε την αποστολή της Ζαλγκίρις Κάουνας στην Ελλάδα και απαντάει στα ερωτήματα του gazzetta.gr σχετικά με την ομάδα του Σάρας που έφτασε στο σημείο να διεκδικεί τη συμμετοχή της στα προημιτελικά ως το απόλυτο underdog της διοργάνωσης!

Τι άλλαξε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της χρονιάς και η Ζαλγκίρις Κάουνας λογίζεται πλέον ως διεκδικήτρια μιας θέσης στα playoffs της EuroLeague;
«Δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Η διαφορά έχει να κάνει, ακριβώς, με το ότι οι παίκτες της Ζαλγκίρις επιτέλους κατάλαβαν τις λεπτομέρειες για τις οποίες επιμένει ο Σάρας από την αρχή της σεζόν! Για παράδειγμα, η σωστή διαχείριση των φάουλ, η επικοινωνία στην άμυνα κλπ. Ο Γιασικεβίτσιους έχει τονίσει πολλές φορές ότι οι παίκτες του υστερούν σε αυτό το κομμάτι όμως η κατάσταση βελτιώθηκε σταδιακά. Επίσης η άμυνα ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά στα παιχνίδια με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Νταρουσάφακα ή ακόμα και με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι παίκτες της Ζαλγκίρις επιτέλους κατάλαβαν αυτό που εννοεί ο Σάρας λέγοντάς τους ότι μπορούν να κερδίσουν τους πάντες! Ο κόουτς τους έχει περάσει τη νοοτροπία νικητή που είχε ως παίκτης».

Ποια είναι η επίδραση του Γιασικεβίτσιους σε μια ομάδα χωρίς Αμερικανούς και με παίκτες ρολίστες, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει σούπερ σταρ στο ρόστερ; Μπορούμε να πούμε ότι ο σούπερ σταρ της Ζαλγκίρις είναι ο προπονητής της;
«Είναι πολύ νωρίς να αντιμετωπίζουμε τον Σάρας σαν θεό. Απομένουν 9 αγωνιστικές σε μια τόσο δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική EuroLeague που η Ζαλγκίρις μπορεί να χάσει τόσα πολλά παιχνίδια ώστε να κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης! Παρ' όλα αυτά, όλοι στην ομάδα αναγνωρίζουν ότι αν πρέπει ναι είναι ευγνώμονες σε κάποιον για το ότι η Ζαλγκίρις έχει ήδη 9 νίκες, αυτός είναι ο Γιασικεβίτσιους. Ακόμα και ο άμεσος συνεργάτης του, ο Ντάριους Μασκουλιόνας, ο οποίος ανέλαβε το κοουτσάρισμα στα τελευταία 9 λεπτά του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ (σ.σ. ο Σάρας είχε αποβληθεί με 2 τεχνικές ποινές), παραδέχτηκε ότι απλώς ακολουθούσε το αγωνιστικό πλάνο του Γιασικεβίτσιους και ότι όλα τα εύσημα πρέπει να δοθούν σε εκείνον! Επομένως, ναι. Η Ζαλγκίρις δεν έχει κάποιον σούπερ σταρ όμως διαθέτουμε έναν εκκολαπτόμενο σούπερ σταρ στον πάγκο, ο οποίος έχει κάνει θόρυβο»!


Οι νίκες επί της Μπαρτσελόνα και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν κάτι παραπάνω από υπερβάσεις ή… φυσιολογικά αποτελέσματα, με δεδομένη τη φόρμα της Ζαλγκίρις και των αντιπάλων της;

«Η νίκη επί της ΤΣΣΚΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Για να είμαι ειλικρινής, περιμέναμε τη νίκη κόντρα στην Μπαρτσελόνα που έχει ένα αρνητικό εκτός έδρας σερί και ταλαιπωρείται από τραυματισμούς Αλλά το αποτέλεσμα με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ προκάλεσε αίσθηση! Ήταν η πρώτη νίκη της Ζαλγκίρις από το 2000 κι έπειτα από 17 συνεχόμενες ήττες».

Τι θα σημαίνει ενδεχόμενη πρόκριση στα playoffs της EuroLeague;
«Θα σημαίνει τα πάντα! Θα μιλάμε για ένα θαύμα! Σε αυτή την περίπτωση, ο Γιασικεβίτσιους μπορεί να κατέβει στις προεδρικές εκλογές της Λιθουανίας! Ουδείς πίστευε πραγματικά ότι η Ζαλγκίρις μπορεί να τα καταφέρει και να προκριθεί στα playoffs. Ουδείς πίστευε ότι θα έφτανε στο σημείο να διεκδικεί την 8η θέση και τη συμμετοχή της στα προημιτελικά. Όμως είναι εδώ και θα δημιουργεί προσδοκίες παιχνίδι με παιχνίδι».

Ποια είναι η φιλοσοφία του Γιασικεβίτσιους ως προπονητή; Τα τελευταία αποτελέσματα είναι η δικαίωση για τον ίδιο που υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Ζαλγκίρις;
«Όπως μου έχει αναφέρει ο Λέο Βέστερμαν, ο Σάρας είναι ο πιο εργατικός προπονητής με τον οποίο έχει συνεργαστεί! Περνάει τη μέρα του στο γήπεδο, αναλύοντας τον αντίπαλό του και συζητώντας για το πώς θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του! Είναι τόσο πολύ μέσα στο παιχνίδι που διαβάζει τα πάντα στα λιθουανικά media! Γνωρίζει όλους τους δημοσιογράφους που καμιά φορά ανοίγει διάλογο μαζί τους στις συνεντεύξεις Τύπου αν νωρίτερα έχει διαβάσει κάτι αναληθές! Θέλει να κερδίζει και το θετικό είναι πως και οι παίκτες του χτίζουν σιγά-σιγά την ίδια νοοτροπία εξαιτίας του Σάρας! Όπως ανέφερε μετά από το παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης, "οι παίκτες μου έπρεπε να πιάσουν εκείνους της Ρεάλ από τον λαιμό και να τους κάνουν να… αμφιβάλουν για τα συμβόλαιά τους! Έτσι έπρεπε να προσεγγίσουμε τον αγώνα". Έτσι, λοιπόν, προσεγγίζει ο Γιασικεβίτσιους κάθε αντίπαλό του. Αγαπά τις λεπτομέρειες και ζητά την τελειότητα από τους παίκτες του».


Ράντονιτς ή Γιασικεβίτσιους για Κόουτς της Σεζόν;
«Αυτή τη στιγμή, Ράντονιτς! Ο Ερυθρός Αστέρας κάνει απίθανα πράγματα όμως ο Σάρας είναι ένας καλός διεκδικητής του τίτλου. Ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί η regular season».