Στουντέντσκι: Ποια είναι η ομάδα που σόκαρε την Παρτίζαν και όλη την ABA Liga

Στουντέντσκι: Ποια είναι η ομάδα που σόκαρε την Παρτίζαν και όλη την ABA Liga

Γιάννης Σταυρουλάκης
derby

bet365

Η Στουντέντσκι ήλθε από το… πουθενά για να σοκάρει την Παρτίζαν και να κατακτήσει το Super Cup της Αδριατικής Λίγκας μολονότι αγωνίζεται μόλις δυο χρόνια στο πρωτάθλημα που ενώνει σε μπασκετικό επίπεδο την άλλοτε κραταιά ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Η Αδριατική Λίγκα είναι το υπερεθνικό πρωτάθλημα που ιδρύθηκε το 2001 με ομάδες από τη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβενία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και παλαιότερα, τη Βόρεια Μακεδονία με τη συμμετοχή της ΜΖΤ Σκοπίων, ενώνοντας τρόπον τινά την πρώην Γιουγκοσλαβία σε μπασκετικό επίπεδο. Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα υπήρξαν… guest εμφανίσεις ομάδων από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και το Ισραήλ. Παρεμπιπτόντως, η Μακάμπι Τελ Αβίβ κατέκτησε τον τίτλο το 2012 ενώ ήταν φιναλίστ το 2003. Σε κάθε περίπτωση, οι δυο «μεγάλοι» της Σερβίας, η Παρτίζαν και ο Ερυθρός Αστέρας έχουν πανηγυρίσει τις περισσότερες κατακτήσεις, επτά και έξι αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά τους έναντι των αντιπάλων τους. Στην… παρέα της Αδριατικής Λίγκας μπήκε το 2021 η ΚΚ Στουντέντσκι, η τρίτη ομάδα μετά τις Μπουντούτσνοστ και Μόρναρ που εκπροσωπεί το Μαυροβούνιο, τερματίζοντας στην όγδοη θέση της περσινής κατάταξης και μόλις πρόσφατα έκανε τη μεγάλη έκπληξη, κατακτώντας το Super Cup στον τελικό με την Παρτίζαν, δίχως να έχει συμπληρώσει 30 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η θυγατρική της Μπουντούτσνοστ και ο Τζούρο Όστοϊτς

Η ΚΚ Στουντέντσκι σένταρ, όπως είναι το πλήρες όνομα του κλαμπ, ιδρύθηκε το 1997 στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα με στόχο να επενδύσει σε νεαρούς αθλητές και να δώσει ευκαιρίες στα ταλέντα της περιοχής. Τα πρώτα χρόνια συμμετείχε στην 1Β League, τη δεύτερη κατηγορία του Μαυροβουνίου ενώ το 2015 προβιβάστηκε στην κατηγορία των μεγάλων. Το 2020, η Στουντέντσκι συμμετείχε για πρώτη φορά στην ABA League 2 και έπειτα από μόλις έναν χρόνο, ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία της Αδριατικής Λίγκας, χρησιμοποιώντας ως έδρα το Morača Sports Centre, το κλειστό γήπεδο στην Ποντγκόριτσα χωρητικότητας 6.000 θέσεων που χρησιμοποιεί παραδοσιακά η Μπουντούτσνοστ για της ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ. Παράλληλα, υπήρξε θυγατρική ομάδα της Μπουντούτσνοστ (σ.σ. ό,τι συμβαίνει με τον Ερυθρό Αστέρα και τη Ζελέζνικ) και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η άνοδος της Στουντέντσκι στην Αδριατική Λίγκα προ διετίας προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των υπόλοιπων ομάδων. Τα χρώματα του συλλόγου είναι το μπλε και το λευκό, αλλάζοντας το όνομα σε SC Ντέρμπι, για χορηγικούς λόγους. Χρέη General Manager εκτελεί ο βετεράνος σέντερ του ΠΑΟΚ (2007) και του Πανελλήνιου (2008-11), Τζούρο Όστοϊτς ενώ στο ρόστερ των Μαυροβούνιων δεσπόζει ο διεθνής Βόσνιος σέντερ (23χρ., 2μ.07), Κέναν Καμένιας, ο οποίος τέθηκε αντιμέτωπος με την Ελλάδα στα προκριματικά του EuroBasket 2022.

Ο λόγος που ο Ερυθρός Αστέρας δεν κατέβηκε στο Super Cup

Το τέταρτο Super Cup στην ιστορία της Αδριατικής Λίγκας διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στην Ποντγκόριτσα με τη συμμετοχή ομάδων από τη Σερβία (Παρτίζαν, Ζελέζνικ, Μέγκα Μπάσκετ), την Κροατία (Ζαντάρ), το Μαυροβούνιο (Μπουντούτσνοστ, Στουντέντσκι), τη Σλοβενία (Τσεντεβίτα/Ολίμπια) και τη Βοσνία (Ιγκοκέα). Μόνο που εκείνη την περίοδο ο Ερυθρός Αστέρας βρισκόταν στο… Μόναχο, δίνοντας φιλικά προετοιμασίας απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου και την Μπάγερν! Η απουσία των «ερυθρόλευκων» από το Super Cup έχει να κάνει με τη δικαιολογία που επικαλέστηκαν προ καιρού οι Σέρβοι, ότι δηλαδή η διοργανώτρια αρχή της ABA Liga άργησε να ανακοινώσει τις ημερομηνίες και ο Ερυθρός Αστέρας είχε ήδη καταρτήσει το πρόγραμμα της προετοιμασίας του που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την παρουσία του στο Μόναχο. Παρ’ όλα αυτά, τα βαθύτερα αίτια έχουν να κάνουν με τον… πόλεμο χαρακωμάτων ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτίζαν με τις εκατέρωθεν κατηγορίες για τον έλεγχο και την επιρροή στην Αδριατική Λίγκα. Έτσι, λοιπόν, η Στουντέντσκι έφτασε ως το τέλος της διαδρομής, αποκλείοντας διαδοχικά τη Ζελέζνικ, τη συντοπίτισσα Μπουντούτσνοστ και την ευρωλιγκάτη Παρτίζαν, επιστρέφοντας από το -8 στα 2:55 για το φινάλε του τελικού, με τον Μπόρνα Καπούστα να σκοράρει το μεγάλο τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα. Κάπως έτσι η Στουντέντσκι πέτυχε τη μεγαλύτερη διάκριση της μικρής ιστορίας της και πλέον θέλει να εδραιωθεί στην Αδριατική Λίγκα.

@Photo credits: AdmiralBet ABA League

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ABA LIGA Τελευταία Νέα