Σπανούλης: «Να ξανακάνουμε την Εθνική μεγάλη, έχω μιλήσει με τον Γιάννη και θέλει να είναι στην ομάδα το καλοκαίρι»

Σπανούλης: «Να ξανακάνουμε την Εθνική μεγάλη, έχω μιλήσει με τον Γιάννη και θέλει να είναι στην ομάδα το καλοκαίρι»

Σπανούλης, Λιόλιος

bet365

Ο Βασίλης Σπανούλης αποτελεί τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδας και στις πρώτες του δηλώσεις υπογράμμισε ότι στόχος του είναι γίνει και πάλι η «επίσημη αγαπημένη».

Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε για τη νέα, μεγάλη, πρόκληση της καριέρας του και αφού υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να αφήσουν όλοι μια κληρονομιά και να εμπνεύσουν πολλά παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ μέσα από μια επιτυχία της Εθνικής, ενώ αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει ήδη με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά!

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Βασίλης Σπανούλης, ανέφερε: «Για μένα είναι μία ονειρική στιγμή αυτή που ζούμε. Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Οταν σε καλεί η εθνική ομάδα, η πατρίδα σου, πρεπει να ανταποκριθείς και να δώσεις όλο σου το είναι. Να βοηθησεις και εσύ από το δικό του μετερίζι για να πετύχει. Να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προκατοτόχους μου, σε όλους του προπονητές σε όλους που προσπάθησαν και μοχθησαν να πετύχει η Εθνική.

Βλέπω εδώ τα παιδιά, τον Σόφο, τον Τσάρι, τον Μήτσο, τον Δήμο, τον Νίκο που έχουμε ζήσει μαγικές στιγμές μέσα και έξω από το γήπεδο. Στιγμές που θα διηγούμαστε όπως διηγούμαι και εγώ στα παιδιά μου. Η λέξη τιμή είναι λίγη για να περιγράψω τη θέση που βρίσκομαι για να αναλάβω τη θέση του προπονητή της Εθνικής ομάδας. Η Εθνική δεν είναι σύλλογος, αλλά η ομάδα όλων των Ελλήνων. Τη λέγαμε επίσημη αγαπημένη, μια ομάδα που ενέπνεε τους ανθρώπους και έδινε δύναμη. Στόχος μου μαζί με όλη τη διοίκηση να κάνουμε την ομάδα να ξέρουν όλοι τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Εθνικής. Πάνω απ' όλα είναι τιμή, περηφάνεια, ανατριχίλα και να περνάμε τα μηνύματα. Πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι, να μην έχουμε φόβο στα μάτια μας. Ο Έλληνας είναι μαχητής, ο Έλληνας είναι γενναίος. Το πιο σημαντικό είναι να ενωθούμε. Αφήσαμε μία κληρονομιά και αυτοί οι παίκτες πρέπει να την περάσουν στους επόμενους. Είναι χρέος μας να μεταφέρουμε την κληρονομιά. Να δημιουργήσουμε πρότυπα για να φέρουμε τα παιδιά στο μπάσκετ. Να είναι μία ομάδα με κεφαλαία γράμματα».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το αν έχει μιλήσει μαζί του ενόψει του Προολυμπιακού: «Έχω ήδη μιλήσει με τον Γιάννη. Θέλει να τη βοηθήσει πάρα πολύ το καλοκαίρι. Είχε έναν τραυματισμό, αναρρώνει τώρα και τον περιμένει μια μεγάλη σεζόν. Είναι ένας ταπεινός παγκόσμιος σούπερ σταρ. Αγαπάει την Εθνική και θέλει να προσφέρει τα μέγιστα στην Εθνική».

Για τις επαφές που έχει με παίκτες για τη στελέχωση του ρόστερ: «Έχω μιλήσει τουλάχιστον με 10-12 άτομα ήδη. Πάντα ήμουν δίπλα στην Εθνική, πάντα έστελνα μηνύματα… Είναι η αγάπη πάνω από όλα για την πατρίδα και τα ιδανικά της. Είναι περηφάνια. Δεν το βλέπω ούτε σαν πρόκληση, είναι δεδομένο ότι πάμε να φτιάξουμε μια ομάδα και να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια ομάδα που θα έχει νοοτροπία νικητή και θα πηγαίνει παντού να κερδίζει. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα το ξαναπροσπαθήσουμε. Μαγικό ραβδάκι ή συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανένας. Όμως έχουμε συμβόλαιο να είμαστε δίπλα στην Εθνική ομάδα, να έρχονται όλοι όσοι είναι υγιείς και να ξέρουν όλοι επειδή προέρχονται από επίπονες σεζόν ότι θα τους περιμένει μια οικογένεια»

«Χωρίς κίνητρο δεν θα κάναμε τίποτα»

Για το κίνητρο που έχει: «Αν δεν είχαμε κίνητρο, δεν θα κάναμε τίποτα, όμως δεν χρειάζεσαι κίνητρο για να είσαι στην Εθνική. Ίσως με βλέπετε με τέτοιο πάθος, γιατί ήμουν παίκτης της ομάδας. Μου βγαίνει αυθόρμητα αυτό το πάθος. Δεν μιλάμε για σύλλογο, αλλά για την πατρίδα μας και τα ιδανικά μας. Όχι μόνο να τραγουδάμε τον εθνικό ύμνο, αλλά να τον νιώθουμε. Μόνο έτσι θα βγάλουμε κι αυτά που πρέπει στο γήπεδο. Για μένα δεν γίνεται να λέμε για αποτυχίες ή ξηρασία. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Χρειάζεται και τύχη, που εμείς όταν παίζαμε την είχαμε. Την είχε και η Γερμανία που παρά ένα σουτ θα έμενε έξω από τα ημιτελικά και έφτασε στο σημείο να κατακτήσει το Mundobasket. Πρέπει να μεταφέρουμε τη θετική μας ενέργεια και όχι να λέμε ‘αποτύχαμε, χάσαμε’. Να είναι αυτά τα 14 χρόνια ένα μάθημα για τη συνέχεια».

Για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει και το τεχνικό του επιτελείο: «Δεν παίζω με την πλάτη στον τοίχο, ούτε έχω να ανέβω κανένα βουνό. Με τα περισσότερα παιδιά έχω παίξει συμπαίκτης ή αντίπαλος. Για μένα η Εθνική ομάδα είναι περηφάνια. Κάποια πράγματα έγιναν σωστά, κάποια έγιναν λάθος. Αυτά που δεν έγιναν σωστά στο παρελθόν, πρέπει να είναι αυτά που θα μας κάνουν καλύτερους στο μέλλον. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε μας τους Έλληνες αρέσει ο δύσκολος δρόμος. Πρόθεσή μας είναι να γίνουμε καλύτεροι. Για το επιτελείο έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, το επόμενο διάστημα θα τα μάθετε όλα»

Για το αν θα κάνει ανανέωση στην Εθνική: «Για μένα δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα ή κλείσιμο κύκλου. Θεωρώ πως υπάρχει μια καλή μαγιά. Πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι δεν έχουμε παίκτες ή σουτέρ. Κι εμείς δεν είχαμε σουτέρ, αλλά βάζαμε τα δύσκολα γιατί τα πιστεύαμε. Έχουμε πολλά παιδιά που έχουν πάρει τίτλους και πρέπει να τα βοηθήσουμε να έχουν ένα σωστό κλίμα για να προσφέρουν στην Εθνική ομάδα. Για μένα δεν υπάρχει ηλικία, όποιος κρίνουμε ότι μπορεί να βοηθήσει θα τον καλέσουμε. Πρέπει να χτίσουμε μια ομάδα που θα έχει πολύ καλή χημεία και να πιστέψουμε ότι μπορεί να κάνει αυτό που θέλουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε όλους τους παίκτες διαθέσιμους και να κάνουμε την επιλογή μας από μια πληθώρα. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δεν είναι τη μια χρονιά, δεν θα είναι και την επόμενη».

«Πίεση έχει μια οικογένεια που δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά της»

Για το πόσο χρειάστηκε να σκεφτεί την πρόταση της ΕΟΚ και αν έχει στο μυαλό του το γεγονός ότι μια Εθνική ομάδα μπορεί να προκαλέσει φθορά και αν υπάρχει πίεση: «Δεν το σκέφτηκα ούτε δύο δευτερόλεπτα. Οι λέξεις φθορά και πίεση δεν υπάρχουν στη ζωή μου. Πίεση έχει μια οικογένεια που δεν έχει λεφτά για να ταΐσει τα παιδιά της, να πάρουν γάλα, να πληρώσουν το νοίκι, πίεση έχουν οι άνθρωποι με αυτά που έπαθαν στη Θεσσαλία. Για μένα είναι τιμή. Δεν σκέφτομαι καμία φθορά ή το θα πουν οι άλλοι, παρά μόνο να κάνω το καλύτερο που μπορώ από τη θέση μου. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, εμείς βάζουμε τις αρχές και τη χημεία».

Για τον χρόνο προετοιμασία που θα έχει ενόψει του Προολυμπιακού και τη συμμετοχή των παικτών: «Σίγουρα είναι τελείως διαφορετικό να είσαι προπονητής στην Εθνική. Ο τρόπος που θα νιώσει ο παίκτης την Εθνική ομάδα και θα έχει όρεξη να έρθει και όχι να πάει διακοπές, θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος μας. Κι εμείς παρότι ήμασταν κουρασμένοι, θέλαμε να πάμε για ένα ακόμη μετάλλιο. Αυτή την προσμονή θέλουμε να ξαναφέρουμε στην Εθνική. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Εθνική δεν είναι σύλλογος και να βάλουν το εγώ κάτω από την Εθνική. Μπορεί να χρειαστείς να έχεις έναν διαφορετικό ρόλο από ό,τι στην ομάδα σου. Εμείς θα φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα, για να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται στους παίκτες».

Για το αν θέλει υψηλό σκορ με την Εθνική: «Στόχος θα είναι να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Κι εμείς με την Αμερική βάλαμε 101 πόντους, βγήκε από τον ζήλο μας. Το πώς θα πάει ένα παιχνίδι θα το ορίσει ο ρυθμός. Έχουμε μια ομάδα που μπορεί να κερδίσει και στους 70 και στους 100 πόντους»

Για το αν θα δείξει πράγματα στα παράθυρα που θέλει να δει και στο Προολυμπιακό: «Πρέπει να παίζουμε ένα μπάσκετ που θα πρεσβεύουν και οι παρόντες και όσοι δεν μπορούν για να είναι στην Αμερική, όπως ο Γιάννης ή ο Θανάσης. Πρέπει οι παίκτες να ξέρουν τι θα περιμένουν».

Για το αν θα βοηθάει στο αναπτυξιακό: «Είναι κάτι που θα συζητήσουμε. Είναι πολύ σημαντική η θέση όλων των παιδιών στο αναπτυξιακό, στο μπάσκετ Γυναικών… Για μένα είναι ενιαίο το μπάσκετ. Θα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει και θα μιλάμε πολύ συχνά».

Το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα