O Μποντιρόγκα δεν προορίζεται για CEO της Euroleague!

O Μποντιρόγκα δεν προορίζεται για CEO της Euroleague!

bet365

Το Gazzetta ανοίγει τον φάκελο της μετά Μπερτομέου εποχής στην Euroleague, που θα αρχίσει οριστικά την 1η Ιουλίου. Ποιο το νέο πλάνο λειτουργίας της λίγκας, τι ισχύει για τον Σέρβο «θρύλο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ποιο όργανο ισχυροποιείται στο κομμάτι της λήψης αποφάσεων.

Το ότι ο 63χρονος Καταλανός δικηγόρος διανύει τις τελευταίες μέρες του στην προεδρία της διοργάνωσης, που εκείνος ίδρυσε πριν 22 χρόνια, δεν περιμέναμε να πάμε μέχρι το Βελιγράδι για να το επιβεβαιώσουμε οριστικά. Ήταν γνωστό εδώ και μήνες και έχει ενημερωθεί και ο ίδιος γραπτώς για μία εξέλιξη, που προέκυψε από απόφαση των μετόχων (με 6-5 ψήφους) σε συνεδρίαση του Δ.Σ. τον περασμένο Οκτώβριο.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν στην καθιερωμένη κλειστή συνάντηση που έχει με επιλεγμένους δημοσιογράφους στο πλαίσιο του Final 4, o ίδιος ο Τζόρντι Μπερτομέου υποστήριξε ότι έχει μόνο προφορική ενημέρωση και ότι συνεχίζει την δουλειά του μέχρι να αλλάξει κάτι. Κατά συνέπεια, το θέμα της αντικατάστασης του CEO έχει τελειώσει εδώ και περισσότερο από μισό χρόνο και στους τελευταίους μήνες, γίνεται σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ των μετόχων και των εκπροσώπων τους, σχετικά με το μοντέλο διοίκησης που θα ισχύει από τη νέα σεζόν.

Στην διάρκεια της παραμονής μας στην σερβική πρωτεύουσα, μιλήσαμε με πολλούς ανθρώπους της διοργανώτριας αρχής αλλά και παράγοντες ξένων ομάδων και είμαστε πλέον σε θέση να σας πούμε ότι από το τρέχον καλοκαίρι, η Euroleague θα πάψει να είναι η αρχή του ενός ανδρός.

Κοινώς, το νέο μοντέλο διοικητικής λειτουργίας της διοργάνωσης θα έχει αρκετές επιτροπές – με την εκτελεστική την οποία απαρτίζουν η Μακάμπι, η Αρμάνι, η Ζάλγκιρις, η ΤΣΣΚΑ και ο Ολυμπιακός να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο – και σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται σε προσωποκεντρική εξουσία, όπως γινόταν τα τελευταία 21 χρόνια (από πέρυσι «ψαλιδίστικαν» οι εξουσίες του) με τον Τζόρντι, που διοικούσε με βάση το «αποφασίζω και διατάζω».

Με άλλα λόγια, οι ομάδες-μέτοχοι θα έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή και επίδραση στην λήψη των αποφάσεων, με την δημιουργία αντίστοιχων επιτροπών που θα ασχολούνται με τους τομείς ευθύνης του.

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε το ρεπορτάζ μας, η Euroleague κινείται προς ένα μοντέλο διοίκησης, στο οποίο το συμβούλιο των ιδιοκτητών θα ορίζει και θα ελέγχει απόλυτα τον νέο εκτελεστικό διευθυντή (πρόσωπο που θα έχει τεχνοκρατικό προφίλ) και ουσιαστικά θα εγκρίνει (δηλαδή θα λαμβάνει) όλες τις σημαντικές αποφάσεις.

Κάτι που άλλωστε συμβαίνει και στο ΝΒΑ με το Board of Governors, που είναι 8μελές και στο οποίο συμμετέχουν τέσσερις ιδιοκτήτες, δύο παίκτες (!), ο κομισάριος της λίγκας και η εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης παικτών.

Οι μέτοχοι αποφασίζουν για Final 4 και ρωσικές ομάδες

Στην αυριανή (25/05) συνάντηση του Δ.Σ. στην Βαρκελώνη, θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την επόμενη μέρα της διοργάνωσης. Πέραν του νέου διοικητικού μοντέλου και την επισημοποίηση του «τέλους εποχής» του Μπερτομέου, θα υπάρξει οριστική «γραμμή πλεύσης» για το μέλλον των ρωσικών ομάδων που δεν θα συμμετάσχουν στη νέα σεζόν, καθώς επίσης και για την έδρα του επόμενου Final 4 (2023).

Η ΤΣΣΚΑ (παραμένει μέτοχος και έχει δικαίωμα ψήφου, παρότι αγωνιστικά θα είναι ανενεργή) και η θέση που αντιστοιχεί στην πρωταθλήτρια της VTB League, θα αντικατασταθούν – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – με την Βαλένθια και την ομάδα που θα χάσει στους τελικούς της Αδριατικής Λίγκας.

Το σενάριο της Κωνσταντινούπολης για την φιλοξενία του Final 4 του 2023, αποτελεί πρόταση του Τζόρντι Μπερτομέου και δεν αποτελεί υποψηφιότητα που θεωρείται προχωρημένη, έστω κι αν οι Τούρκοι πληρούν απόλυτα τις απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις και γηπεδικές προδιαγραφές, ενώ διαθέτουν και την τεχνογνωσία από τις σχετικά πρόσφατες διοργανώσεις (2012 & 2017) που έφεραν εις πέρας. Μην διαγράφετε το Βερολίνο, στο οποίο είχε ανατεθεί η εφετινή διοργάνωση, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες.

Τι ισχύει για Μποντιρόγκα

Τα νέα που θέλουν τον 49χρονο «θρύλο» του σερβικού μπάσκετ, να εκφράζει την επιθυμία να ασχοληθεί με την νέα τάξη πραγμάτων στην Euroleague, ήχησαν πολύ θετικά στα αυτιά των μετόχων. Ο “Ντέκι” είναι μία τεράστια μπασκετική προσωπικότητα που εκπέμπει απεριόριστο σεβασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν του ότι υπήρξε superstar του αθλήματος, έχει σύνδεση με τέσσερις εκ των πιο σημαντικών αγορών στην Γηραιά Ήπειρο.

Πέραν της πατρίδας του, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα έπαιξε μπάσκετ στην Ιταλία (Στεφανέλ Τριέστε, Αρμάνι Μιλάνο και Ρόμα), στην Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) και φυσικά στην Ελλάδα (Παναθηναϊκός).

Με δεδομένο ότι ήταν πάντα σοβαρός και μετρημένος στα λόγια και τις επιλογές του, σαν παίκτης, έχει πλήρη αποδοχή από τις περισσότερες ομάδες, ενώ στα συν του προσμετράται το γεγονός ότι έχει διοικήσει στο υψηλότερο επίπεδο (gm για 2 χρόνια στην Ρόμα, αντιπρόεδρος για 4 χρόνια στην σερβική ομοσπονδία και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού της FIBA), ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει πολύ καλά το κομμάτι του business, διατηρώντας δικές του επιχειρήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το Βελιγράδι, ο Σέρβος βετεράνος δεν προορίζεται ως αντικαταστάτης του Τζόρντι Μπερτομέου (στην θέση του CEO), αλλά ως ένα πρόσωπο που θα βοηθήσει πολύ – με το κύρος, τις γνώσεις και το ενωτικό προφίλ του – στην μετάβαση στην νέα εποχή, πιθανά, αναλαμβάνοντας έναν νεοσύστατο θεσμικό ρόλο κοινής αποδοχής που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

 

Τελευταία Νέα