Καλαϊτζής στο Gazzetta: «Ο Ίβκοβιτς ήταν ο μπασκετικός μου πατέρας»

Γιώργος Κούβαρης
Καλαϊτζής στο Gazzetta: «Ο Ίβκοβιτς ήταν ο μπασκετικός μου πατέρας»

bet365

Ο Γιώργος Καλαϊτζής γυρίζει τον χρόνο στα χρόνια του Πανιωνίου και θυμάται τον «μπασκετικό του πατέρα» όπως χαρακτήρισε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στο Gazzetta.

Είναι γεγονός ότι από τα χέρια του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχαν περάσει «πιτσιρίκια» και «πιτσιρίκια». Νεαροί παίκτες που πίστεψε και στη συνέχεια μπόρεσε να αναδείξει. Ένας από τους πολλά παιδιά που είχαν όνειρα για το «μεγάλο βήμα» ήταν και ο Γιώργος Καλαϊτζής.

Η διετία 1994-96 του «Ντούντα» στη Νέα Σμύρνη συνδυάστηκε και με τη μετάβαση του νυν team manager του Παναθηναϊκού στην ανδρική ομάδα του Πανιωνίου: «Για μένα ήταν μπασκετικός πατέρας. Στα 17 μου προς 18, ήταν εκείνος που με επέλεξε να είμαι στην ανδρική ομάδα του Πανιωνίου. Αν δεν ήταν εκείνο το timing, o Πανιώνιος με τον Ντούντα και εγώ σε τέτοια ηλικία, δεν ξέρω αν θα είχα στη συνέχεια την ίδια πορεία. Ίσως είναι ένας από τους ανθρώπους που εξέπεμπε τρομερό σεβασμό προς όλους. Και ενώ ήταν αυστηρός κριτής για όλους, είχε την ικανότητα αντί να το βγάλει σε φόβο, να το βγάζει σε σεβασμό» λέει στο Gazzetta ο Γιώργος Καλαϊτζής λίγο μετά την είδηση για τον θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω θυμήθηκε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που δείχνει τον εκρηκτικό χαρακτήρα που διέθετε: «Στις αντιδράσεις του έφτανε στα άκρα. Θυμάμαι ένα ματς Απόλλωνα Πάτρας-Πανιωνίου. Χάναμε στο ημίχρονο και στα αποδυτήρια ένας συμπαίκτης μου είχε περασμένη στο λαιμό μια πετσέτα. Τον πλησίασε άρχισε να του μιλάει και καθώς αύξανε τον τόνο της φωνής του και την έντασή, είχε πιάσει την πετσέτα και ασυναίσθητα την στριφογύριζε γύρω από τον λαιμό του. Κάποια στιγμή μετά από 10-15 δευτερόλεπτα και ενώ η πετσέτα άρχισε να τον σφίγγει, δεν έλεγε τίποτα. Από τον φόβο του εκείνη τη στιγμή καθόταν ακίνητος και δεν άπλωσε τα χέρια να βγάλει την πετσέτα. Αμέσως άρχισε και κοκκίνιζε και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Είχε παρέμβει ο αρχηγός τότε του Πανιωνίου, ο Γιώργος Μποσγανάς και του είπε 'κόουτς άσε την πετσέτα, πες τα χωρίς αυτήν'. Πήγαινε να τον πνίξει τον άνθρωπο χωρίς να το θέλει. Φυσικά δεν το έκανε με κακία αλλά ήταν της στιγμής. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα περιστατικά ήταν στο μέρος της καθημερινότητάς μας.»

Και κατέληξε λέγοντας: «Ο Ντούντα επέμενε πάρα πολύ στα βασικά. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μας έμαθε τότε την Flex επίθεση. Αν ο Ομπράντοβιτς έχει φέρει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ το pick n roll, ο Ίβκοβιτς είχε φέρει την Flex επίθεση. Την έφερε από την Αμερική και την προσομοίωσε στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εκείνη την τριετία κινούμασταν στον χώρο με κλειστά τα μάτια. Με τον Ίβκοβιτς έπαιζες πάντα πάνω από αυτό που μπορούσες.»

 

Τελευταία Νέα