O Χαμάνε Νιανγκ ερευνάται για παράβλεψη σε κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης

O Χαμάνε Νιανγκ ερευνάται για παράβλεψη σε κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης

bet365

Ο πρόεδρος της FIBA, Χαμάνε Νιάνγκ, κατηγορείται ότι γνώριζε δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε γυναίκες αθλήτριες και τις αγνόησε. Άνοιξε έρευνα για τα όσα έχουν γίνει.

Σκάνδαλο με το βλέμμα στους Ολυμπιακού Αγώνες υπάρχει στον χώρο του μπάσκετ, με τον πρόεδρο της FIBA, Χαμάνε Νιανγκ, να είναι στο επίκεντρο. Είναι εκείνος ο άνθρωπος που βοήθησε το Μάλι, να δημιουργήσει μια υπερδύναμη στο μπάσκετ γυναικών, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι όλα όπως φαίνονται.

Το 2019 ο Χαμάνε Νιανγκ έγινε πρόεδρος της FIBA και είναι εκείνος που θα ηγούνταν και του τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αυτό περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού ο Νιανγκ άφησε την θέση του, καθώς οι New York Times είναι έτοιμοι να δημοσιεύσουν έρευνα που τον έχει στο στόχαστρο.

Υπάρχουν ισχυρισμοί για συστηματική σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση δεκάδων γυναικών παικτριών στο Μάλι, με την πλειοψηφία να είναι έφηβες, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Νιάνγκ, που είναι 69 ετών, δεν κατηγορείται ο ίδιος για διάπραξη σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά ότι αγνόησε τις καταγγελίες που γίνονταν για τουλάχιστον δέκα χρόνια, όταν και ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ του Μάλι, ενώ στην συνέχεια έγινε και υπουργός αθλητισμού της χώρας.

Οι επικριτές του συνεχίζουν ότι και ως πρόεδρος της FIBA συνεχίζει να αφήνει τις γυναίκες να βιώνουν την εκμετάλλευση στην χώρα του, μια κυρίως μουσουλμανική πρώην γαλλική αποικία όπου οι γυναίκες βιώνουν ακραίες ανισότητες στην καθημερινή ζωή. Ο Νιάνγκ αρνείται τις κατηγορίες, έχει τεθεί σε εξάμηνη διαθεσιμότητα και θα συνεργαστεί όσο γίνεται η έρευνα. Σε συνεντεύξεις στους Times γυναίκες από το Μάλι, παρουσίασαν τον Νιάνγκ ως αποτυχημένο στο να κάνει κάτι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ισχυρίζονται ότι ήταν και μπροστά.

Οι κατηγορίες είναι πολλές και συγκεκριμένες, με τις περιγραφές να κόβουν την ανάσα. Η έρευνα συνεχίζεται και μέχρι να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, ο Νιανγκ βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση.

Η FIBA έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη έρευνας για τις κατηγορίες, εξηγώντας: «Μηδενική ανοχή σε όλες τις μορφές παρενόχλησης και κακοποίησης. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στα θύματα τέτοιων καταστάσεων».

Ήδη δύο προπονητές μπάσκετ στο Μάλι, πρώην παίκτες, αλλά και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος από την ομοσπονδία της χώρας, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την FIBA.

 

Τελευταία Νέα