Top 10: Οι ιστορίες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να γίνουν ντοκιμαντέρ όπως το Last Dance

Top 10: Οι ιστορίες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να γίνουν ντοκιμαντέρ όπως το Last Dance

bet365

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ και άλλες ομάδες που θα μπορούσαν άνετα να είχαν γυρίσει το δικό τους ντοκιμαντέρ...

Το Last Dance μας ταξίδεψε πίσω στην δεκαετία του '90. Μας έβαλε στα αποδυτήρια των Μπουλς 22 χρόνια πριν (διάολε έχουν περάσει τόσα...), έμαθε στους νεότερους τι εστί Τζόρνταν και πόσο μεγάλη ήταν η συγκεκριμένη δυναστεία και ταυτόχρονα μας άφησε μια μελαγχολία. Μελαγχολία του γιατί δεν έχουμε δει ποτέ μια τόσο προσεγμένη δουλειά εδώ στην Ελλάδα. Οι «Σπορ Ιστορίες» της ΕΡΤ είναι αλήθεια πως πολλές φορές μας ανατρίχιασαν και μας συγκίνησαν.

Ομως ουδέποτε δεν είχαμε... κρυφοκοιτάξει από την κλειδαρότρυπα. Να δούμε τι συνέβαινε στα αποδυτήρια μεγάλων στιγμών. Πως συμπεριφερόντουσαν οι μεγάλοι σταρ όταν δεν υπήρχαν κάμερες. Αντίπαλοι να μιλάνε για τις εποχές εκείνες. Και φυσικά αρκετά χρόνια μετά να βλέπουμε την οπτική γωνία των πρωταγωνιστών παλαιότερων ετών.

Εμείς στο gazzetta.gr διαλέξαμε 10 στιγμές του ελληνικού αθλητισμού που θα μπορούσαν να γίνουν ντοκιμαντέρ όπως το Last Dance. Και το κάναμε και λίγο πιο... δύσκολο. Να βρούμε δηλαδή κοινά σημεία με αυτά των Μπουλς. Δηλαδή δυναστείες οι προσπάθειες αθλητών που ήταν... Last Dance. Δεν βάλαμε για παράδειγμα τον τελικό της Πόλης του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ. Ούτε το Back to Back. Οπως επίσης δεν βάλαμε και το αήττητο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ. Οχι μόνο γιατί ο σύλλογος έφτιαξε και παρουσίασε μία εκπληκτική ταινία-ντοκιμαντέρ αλλά και γιατί ακόμα αυτή η ομάδα δεν έχει κλείσει τον κύκλο της.

Υ.Γ. Η σειρά είναι τυχαία...

H ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς

H ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς

To 6o ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού

To 6o ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού

Το έβδομο σερί του Ολυμπιακού

Το έβδομο σερί του Ολυμπιακού

Η ΑΕΚ της σεζόν 2001/02

Η ΑΕΚ της σεζόν 2001/02

Ο Παναθηναϊκός της Ευρώπης και του πρωταθλήματος

Ο Παναθηναϊκός της Ευρώπης και του πρωταθλήματος

Το Euro και η δεκαετία της Εθνικής

Το Euro και η δεκαετία της Εθνικής

Το Triple Crown του Ολυμπιακού

Το Triple Crown του Ολυμπιακού

Το Last Dance του Σπύρου Γιαννιώτη

Το Last Dance του Σπύρου Γιαννιώτη

Το Ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι και η Σαϊτάμα

Το Ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι και η Σαϊτάμα

Το Last Dance του Πύρρου Δήμα

Το Last Dance του Πύρρου Δήμα

Μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ντοκιμαντέρ θα στεκόταν στην «χρυσή» περίοδο του Μπάγεβιτς. Από το 1988 έως και το 1996. Σε αυτό το διάστημα η ΑΕΚ κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, εκ των οποίων τα 3 σερί, 1 Κύπελλο Ελλάδας, 1 Σούπερ Καπ και 1 Λιγκ Καπ!

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Επειδή μιλάμε για μια ομάδα που για πολλούς έχει παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην ιστορία της Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ μένει στην τελευταία σεζόν του Μπάγεβιτς (1995-96) και στο σίριαλ που έχει δημιουργηθεί για την παραμονή του. Κατά πολλούς εκείνη η σεζόν ήταν και η καλύτερη ΑΕΚ παρά το γεγονός ότι έχασε το πρωτάθλημα αλλά κατέκτησε το Κύπελλο νικώντας 7-1 στον τελικό του Απόλλωνα.
  • Back n' forth: Οπως και στο Last Dance θα γίνεται αναδρομή στο παρελθόν για να φτάσουμε στον Μάιο-Ιούνιο του 1996. Θα πηγαίναμε πίσω στα ποδοσφαιρικά χρόνια του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ και φυσικά θα βλέπαμε ξανά όλες τις επιτυχίες της Ενωσης εκείνη την «χρυσή» εποχή.
  • Ποιοι θα μιλούσαν: Μπάγεβιτς, Κόκκαλης, Μελισσανίδης, Καραγκιοζόπουλος, Δημητριάδης, Αλεξανδρής, Μανωλάς, Σαβέφσκι.

Ο Παναθηναϊκός κατακτά κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβιβ το έκτο του ευρωπαϊκό το 2011. Αυτό ήταν και το τελευταίο του μέχρι σήμερα μιας και την επόμενη χρονιά άρχισε σιγά σιγά η ευρωπαϊκή του αποκαθήλωση.

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Επειδή μιλάμε για μια ομάδα που κατάφερε να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και να κατακτήσει συνολικά έξι Ευρωπαϊκά! Φυσικά το ντοκιμαντέρ θα επικεντρωθεί στη σεζόν 2010/11 μιας και την επόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός έφτασε στο Final 4 αλλά αποκλείστηκε στον ημιτελικό κι έκτοτε δεν έχει ξαναβρεθεί στην γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
  • Back n' Forth: Αναδρομή από τα Final 4 που ο Παναθηναϊκός έχανε στα ημιτελικά σε Τελ Αβιβ και Σαραγόσα και φυσικά ένα ένα όλα τα ευρωπαϊκά μέχρι να φτάσουμε στο έκτο και τελευταίο του «τριφυλλιού». Πολύ κοντά στο Last Dance των Μπουλς χωρίς ωστόσο να είναι παίκτες που έχουν ζήσει και τα έξι όπως συνέβη στο Σικάγο.
  • Ποιοι θα μιλούσαν: Διαμαντίδης, Ομπράντοβιτς, Μπατίστ, Σπανούλης, Γιασικεβίτσιους, Ντομινίκ, Βράνκοβιτς, Ιτούδης, Κουτλουάι, Μποντιρόγκα, Αλβέρτης, Οικονόμου

Τα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού τελείωσαν με την άφιξη του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν πρωτάθλημα το 1997 μετά από δέκα χρόνια και έφτιαξαν μια δυναστεία 7 σερί τίτλων.

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μια ομάδα κατακτά επτά σερί πρωταθλήματα. Το έβδομο είναι αυτό του με το ντέρμπι στην Ριζούπολη (σεζόν 2002/03) όπου ο Ολυμπιακός ήθελε νίκη επί του Παναθηναϊκού και με διαφορά τερμάτων. Πέρα από τους τίτλους θα είχε και ζουμί με τα όσα είχαν γίνει σε εκείνο το ματς.
  • Back n' forth: Φυσικά το ντοκιμαντέρ θα γύρναγε και στα πέτρινα χρόνια, στην... αρπαγή του Μπάγεβιτς, στις μεταγραφές των Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλου αλλά και των μεγάλων αστεριών όπως Ζιοβάνι, Καρεμπέ όπως φυσικά θα γινόταν ξεχωριστή αναφορά και σε κάθε πρωτάθλημα από το 1997 και μετά.
  • Ποιοι θα μιλούσαν: Τζόρτζεβιτς, Μπάγεβιτς, Γιαννακόπουλος, Κόκκαλης, Ελευθερόπουλος, Ανατολάκης, Καρεμπέ, Ζιοβάνι, Βαζέχα, Μπασινάς, Κωνσταντίνου

Κατέκτησε το πρωτάθλημα στο μπάσκετ έχοντας ωστόσο μια βάση τα προηγούμενα χρόνια που έδειχνε ότι μπορεί να φτάσει στην κορυφή και το έκανε. Η παρέα με τους Κακιούζη, Χατζή, Ζήση, Ντικούδη έκανε κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ μιας και νίκησε τον Ολυμπιακό στους τελικούς έχοντας χάσει τους δύο πρώτους.

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Γιατί η ΑΕΚ αρχισε να χτίζει από τα προηγούμενα χρόνια μια ομάδα που δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Τα κατάφερε το 2002 και ουσιαστικά ήταν η τελευταία επιτυχία εκείνης της σπουδαίας χρονιάς και φυσικά για το μεγάλο come back που έκανε σε εκείνους τους τελικούς.
  • Back n' forth: Από τον χαμένο τελικό της Ευρωλίγκας με τον Ιωαννίδη, στα Κύπελλα Ελλάδας με Ιβκοβιτς (και το Κύπελλο Σαπόρτα) μέχρι το πρωτάθλημα του 2002 με τον Σάκοτα προπονητή θα ξεδιπλώνεται η ΑΕΚ εκείνης της περιόδου που είχε να πάρει το πρωτάθλημα από το 1970.
  • Ποιοι θα μιλούσαν: Χατζής, Κακιούζης, Ντικούδης, Ζήσης, Ιωαννίδης, Ιβκοβιτς, Σάκοτα, Κικίλιας, Κόμαζετς, Μπουρούσης, Τόμιτς, Παπαλουκάς, Ρισασέ

Επίσης μία περίπτωση που ταιριάζει στο Last Dance. Κυρίως γιατί ο Παναθηναϊκός την σεζόν 1995/96 είχε φτάσει στο ζενίθ του. Πρωταθλητής στην Ελλάδα και φυσικά μέχρι τους 4 του Champions League νικώντας μάλιστα τον Αγιαξ στον πρώτο ημιτελικό! Και ταιριάζει γιατί από την επόμενη σεζόν ήρθε η αποκαθήλωση εκείνης της ομάδας.

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Γιατί ο Παναθηναϊκός έκανε το μεγάλο «μπαμ» μ' εκείνο το διπλό στο Αμστερνταμ και είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία ευρωπαϊκή επιτυχία ελληνικής ομάδας (πάλι ο Παναθηναϊκός το 84/85 κόντρα στην Λίβερπουλ στα ημιτελικά). Και οι πράσινοι έπαιξαν σε διπλό ταμπλό την σεζόν 1995/96, κατέκτησαν το πρωτάθλημα κι έφτασαν μια ανάσα από τον τελικό του Champions League.
  • Back n' Forth: Το ντοκιμαντέρ θα έκανε άλματα από το 1984 κι έπειτα. Πάνω κάτω δηλαδή στα χρόνια που έκανε και το Last Dance (από το 1998 πίσω στο 1984). Φυσικά η σεζόν ορόσημο θα ήταν το 1995/96.
  • Ποιοι θα μιλούσαν: Βαζέχα, Ρότσα, Βαρδινογιάννης, Δώνης, Μπορέλι, Βάντσικ, Λούις φαν Χάαλ, Λιτμάνεν, Φαν ντερ Σααρ, Κολιτσιδάκης, Ουζουνίδης, Αποστολάκης, Καλιτζάκης

Εδω δεν είναι ακριβώς μία σεζόν. Είναι η πορεία της Εθνικής μας που ναι μεν έφτασε στο ζενίθ της στο Euro της Πορτογαλίας όταν και γίναμε πρωταθλητές Ευρώπης αλλά έμεινε σε υψηλά στάνταρ μια δεκαετία μετά όταν και βρεθήκαμε ένα πέναλτι μακριά από τους 8 του Μουντιάλ!

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Προφανώς δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο. Ωστόσο ακόμα θα έπρεπε να είναι δύο οι βασικοί πυλώνες. Το Euro του 2004 και το Μουντιάλ του 2014 που ουσιαστικά είναι το δικό μας Last Dance μιας και στη συνέχεια πήραμε την κατηφόρα. Ηταν και η τελευταία συμμετοχή του Καραγκούνη και λίγο αργότερα σταμάτησε και ο Κατσουράνης που ήταν οι δύο που είχαν απομείνει από το 2004.
  • Back n' Forth: Για να μην ανοίξει πολύ το ντοκιμαντέρ θα ξεκίναγε από το πρώτο ματς του Ρεχάγκελ και τον διασυρμό στη Φινλανδία και θα έφτανε μέχρι το Μουντιάλ του 2014 και το πέναλτι του Γκέκα.
  • Ποιοι θα μιλούσαν: Ρεχάγκελ, Σάντος, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Ζιντάν, Νέτβεντ, Ρονάλντο, Κέιλορ Νάβας, Γκέκας, Παπασταθόπουλος, Γκαγκάτσης, Σαρρης

Επίσης ένα ντοκιμαντέρ που θα ήταν πολύ κοντά στο Last Dance. Γιατί ο Ολυμπιακός έφτασε στο Εβερεστ κατακτώντας το Triple Crown το 1997 και στη συνέχεια έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια ώστε να επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Προφανώς και επιλέχθηκε αντί των άλλων δύο Ευρωπαϊκών γιατί είναι πιο κοντά στην λογική του... Last Dance.

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Γιατί ήταν μια δυναστεία στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός και ολοκλήρωσε αυτήν την κυριαρχία του με το απόλυτο. Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωπαϊκό. Από το 1997 και μετά οι «ερυθρόλευκοι» χρειάστηκαν 15 χρόνια για να επιστρέψουν στην κορυφή...
  • Back n' Forth: Από τους χαμένους τελικούς σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα, στα ελληνικά πρωταθλήματα και φυσικά στην μεγάλη σεζόν του 1997 με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς. Θα είχε τρομερό ενδιαφέρον από τις αποτυχίες στην απόλυτη επιτυχία.
  • Ποιοι θα μιλούσαν: Ιωαννίδης, Κόκκαλης, Ιβκοβιτς, Σιγάλας, Φασούλας, Τόμιτς, Ρίβερς

Εδώ μιλάμε για το απόλυτο Last Dance. Ο Σπύρος Γιαννιώτης στην τελευταία κούρσα της ζωής του κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο Ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Επειδή είναι η στιγμή της δεκαετίας όπως την είχαμε βγάλει εδώ στο gazzetta.gr. Η κραυγή του Σπύρου Γιαννιώτη στην τελευταία κούρσα της καριέρας του είναι συγκλονιστική. Μια προσπάθεια ετών έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν έπρεπε. Στο αντίο του πήρε και το ασημένιο μετάλλιο.
  • Back n' Forth: Φυσικά το ντοκιμαντέρ θα στηθεί πάνω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αλλά θα έχουμε πολλά back n' forth στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Γιαννιώτη. Ο Γιαννιώτης συμμετείχε και σε αυτους της Αθήνας όπως φυσικά είχε δώσει το παρών και στο Πεκίνο και στο Λονδίνο (είχε τερματίσει τέταρτο μάλιστα το 2012).
  • Ποιοι θα μιλούσαν: Γιαννιώτης, Γέμελος, Βέερτμαν, η οικογένεια του

Οπως συνέβη και με την Εθνική του ποδοσφαίρου έτσι και με αυτήν του μπάσκετ δεν μπορούμε να σταθούμε σε μία σεζόν. Ειτε σε μια διοργάνωση γιατί η δική μας χρυσή γενιά δεν σταμάτησε μόνο στο χρυσό του Βελιγραδίου. Οπότε το ντοκιμαντέρ θα μείνει σε αυτές τις δύο επιτυχίες μιας και μετά στο μετάλλιο της Πολωνίας το 2009 δεν υπήρχε ούτε Διαμαντίδης, ούτε Παπαλουκάς.

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Επειδή η «επίσημη» αγαπημένη επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 1987. Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Σπανούλης, Ζήσης και τα υπόλοιπα παιδιά κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι κι ένα χρόνο μετά στο Παγκόσμιο απέκλεισαν τους Αμερικάνους για να φτάσουν μέχρι το τελικό. Θα μπορούσε να είναι το Last Dance των Διαμαντίδη και Παπαλουκά στην Εθνική και φυσικά εάν δεν υπήρχε η 3η θέση της Πολωνίας το 2009 θα λέγαμε πως ήρθε και η κατάρρευση.
  • Βack n' Forth: Από το πρώτο Ευρωπαϊκό του 1987 θα γινόταν το μπρος-πίσω στο ντοκιμαντέρ και φυσικά με το πως χτίστηκε και γαλουθήκε η γενιά των Διαμαντίδη, Σπανούλη, Παπαλουκά, Ζήση και των άλλων.
  • Ποιοι θα μιλούσαν: Σπανούλης, Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Ζήσης, Κακιούζης, Γιαννάκης, Γκάλης, Χριστοδούλου, Φασούλας, Νοβίτσκι, Πάρκερ, ΛεΜπρον Τζέιμς, Καρμέλο Αντονι, Γκασόλ, Ναβάρο.

Ο GOAT της ελληνικής άρσης βαρών είχε το δικό του... τελευταίο χορό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Πύρρος Δήμας είχε τρία σερί χρυσά και αποφάσισε να αποχαιρετήσει την ενεργό δράση μπροστά στο κοινό του.

  • Γιατί γίνεται ντοκιμαντέρ: Χρειάζεται κι ανάλυση; Ο Πύρρος Δήμας έφτασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας σε ηλικία 33 ετών να διεκδικεί ένα ακόμα μετάλλιο. Και τα κατάφερε σε ένα τρομερό standing ovation. Μπορεί να μην ήταν το χρυσό αλλά με τρομερή υπέρβαση κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.
  • Back n' Forth: Με βασικό ενδιαφέρον το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το ντοκιμαντέρ θα γυρνάει στους προηγούμενες επιτυχίες. Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996, Σίδνεϊ 2000.
  • Ποιοι θα μιλάνε: Δήμας, Ιακώβου, Καχιασβίλι, Σαμπάνης