Ο Αντετοκούνμπο στο Top-100 των αθλητών με τα περισσότερα έσοδα το 2021

Gazzetta team
Ο Αντετοκούνμπο στο Top-100 των αθλητών με τα περισσότερα έσοδα το 2021

bet365

Στην λίστα με τους πιο καλοπληρωμένους αθλητές του κόσμου βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για το 2021.

Σύμφωνα με το οικονομικο-αθλητικό σάιτ Sportico, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει φετινά έσοδα κοντά στα 49,2 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που προέρχεται κατά το ήμισυ από το συμβόλαίο του.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του Αντετοκούνμπο υπολογίζονται στα 22.2 εκατ. δολάρια, ενώ στα 27 εκατομμύρια υπολογίζονται τα έσοδά του από άλλες δραστηριότητες, όπως διαφημίσεις, έγκριση για χρήση προϊόντων που φέρουν το όνομά του κ.α.

Ο Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται σε μία μικρή λίστα τοπ αθλητών που έχουν περισσότερα έσοδα από εξωαγωνιστικές δραστηριότητες παρά από τα συμβόλαιά τους με τις ομάδες τους ή από τους αγώνες. Στην λίστα αυτή βρίσκεται στην κορυφή ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα έχει συνολικά έσοδα 208 εκατ. Δολάρια, εκ των οποίων τα 170 εκατ. προέρχονται από την διαφήμιση που έκανε για γνωστή μάρκα ουίσκι κατά κύριο λόγο, καθώς και άλλες χορηγίες.

Γι’ αυτό και βρίσκεται -μακράν- στην πρώτη θέση των 100 πιο καλοπληρωμένων αθλητών του 2021 με ετήσια έσοδα 208 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας τους Μέσι (126 εκατ.) και Ρονάλντο (120 εκατ.).

Στην λίστα με τα περισσότερα έσοδα από εξωαγωνιστικές δραστηριότητες, εκτός του ΜακΓκρέγκορ και του Αντετοκούνμπο, δεσπόζουν τα ονόματα των Τζόκοβιτς, Φέντερερ, Οσάκα, Ναδάλ, Νισικόρ, Σερένα Γουίλιαμς (τένις), Γουντς, Νίκελσον, ΜακΙλρόι (γκολφ), Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ (ΝΒΑ).

Ποιοι βγάζουν τα περισσότερα από τους αγώνες

Οσον αφορά τους αθλητές με τα περισσότερα έσοδα από αγωνιστικές δραστηριότητες, στην κορυφή είναι ο quarterback του Ντάλας (NFL), Ντακ Πρέσκοτ με συμβόλαιο 97.4 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας τον Μέσι (91 εκατ.), τον Νεϊμάρ (75 εκατ.) και τον Κριστιάνο Ρονάλντο (70 εκατ.).

Η λίστα με τους 100 πιο καλοπληρωμένους αθλητές περιλαμβάνει 10 σπορ, αθλητές από 23 χώρες και συνολικό εισόδημα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 2,9 δις σε μισθούς και χρηματικά έπαθλα.

Η διαφορά πάντως μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει τεράστια. Μόλις δύο γυναίκες βρίσκονται στο Top-100, οι Οσάκα και Γουίλιαμς (τένις) με εισοδήματα 55,2 και 35,5 εκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως.

Στο τένις η μεγαλύτερη οικονομική ζημιά

Επίσης, όσον αφορά τα έσοδα των αθλητών ανά άθλημα, η πανδημία έχει φέρει ζημιές κυρίως στο τένις με τις αναβολές αγώνων, μεταξύ των οποίων και γκραν σλαμ. Στα αμερικανικά σπορ, το μπέιζμπολ με την μείωση των αγώνων σε 60 (50% λιγότερα ματς), οι μισθοί έπεσαν σε αντίστοιχα ποσοστά, ενώ στο ΝΒΑ η μείωση των μισθών στους αθλητές υπολογίζεται στο 20%.

Αυτό έφερε και πτώση στις πωλήσεις προϊόντων που φέρουν τα ονόματα των αθλητών, με εξαίρεση δύο: την Ναόμι Οσάκα και τον Λεμπρόν Τζέιμς, που έκαναν μεγάλες συμφωνίες με εταιρείες, πρωταγωνιστώντας στις διαφημιστικές τους καμπάνιες. Παράλληλα, ο Τζέιμς υπολογίζεται πως αύξησε κατά σχεδόν 102 εκατ. δολάρια το εισόδημά του, χάρη κυρίως στην ταινία «Space Jam: A New Legacy movie» στην οποία πρωταγωνιστεί.

Τέσσερις στο Top-100 από τους Μπρούκλιν Νετς

Συνολικά στην λίστα με τους 100 πιο καλοπληρωμένους αθλητές, οι περισσότεροι προέρχονται από το NFL (32), το μπάσκετ (31) και το ποδόσφαιρο (16).

ΜακΓκρέγκορ και Αλβάρες εκπροσωπούν τα δυναμικά σπορ, ένας το κρίκετ (Βίρατ Κόλι), ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από το τένις, το γκολφ, τα μηχανοκίνητα και το μπέιζμπολ.

Οσον αφορά την εθνικότητά τους, οι 67 είναι Αμερικανοί, ενώ στο Τοπ-20 υπάρχουν αθλητές που προέρχονται από Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Βραζιλία, Βέλγιο, Ιαπωνία και Αργεντινή.

Τέλος, τους περισσότερους εκπροσώπους έχει η εταιρία Creative Artists Agency στην λίστα με 12 αθλητές, ακολουθεί η ΙMG με 11, η Excel Sports Management με 7, η Athletes First με 6 και η Wasserman με 4 αθλητές.

Αυτό που επίσης είναι εντυπωσιακό, είναι πως στην λίστα βρίσκονται 4 αθλητές από την ίδια ομάδα! Πρόκειται για τους Ντουράντ (80,1 εκατ.), Χάρντεν (51,1 εκατ.), Ιρβινγκ (43.2 εκατ) και Γκρίφιν (30 εκατ.) των Μπρούκλιν Νετς.

Τρεις έχουν οι Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν (ποδόσφαιρο), Κάνσας Σίτι Τσιφς, Τάμπα Μπέι Μπακανίερς (NFL) και Φιλαδέλφεια 76ers (ΝΒΑ).

Οι εκτιμήσεις του Sportico βασίζονται στα κέρδη των αθλητών το διάστημα Ιούνιος 2020-Μάιος 2021 και περιλαμβάνουν όλα τα μπόνους που έχουν πάρει από συμβόλαια και οποιαδήποτε άλλη συνεργασία είχαν.

Εξωαγωνιστικά περιλαμβάνονται έσοδα από χορηγίες, άδειες, δικαιώματα, αναμνηστικά, εμφανίσεις, ακόμη και σχεδιασμούς γηπέδου γκολφ, προσφορές βιβλίων και αντιπροσωπείες επώνυμων αυτοκινήτων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην λίστα τα έσοδα από επενδύσεις σε ακίνητα.

Πηγή: Sportico
 

Τελευταία Νέα