Αθλητισμός: Μοιράζονται 50 εκατομμύρια από το στοίχημα!

Gazzetta team
Αθλητισμός: Μοιράζονται 50 εκατομμύρια από το στοίχημα!

bet365

Ανάσα για επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς συλλόγους στον ελληνικό αθλητισμό. Πόσα θα πάρουν οι ομάδες της Super League και ποσα θα μοιραστούν στ' άλλα αθλήματα.

Ηταν κάτι που συζητιόταν εδώ και αρκετές μέρες. Ηταν κάτι που το περίμενε ο αθλητισμός. Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός. Μία οικονομική ανάσα η οποία θα προερχόταν από το στοίχημα. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της πως θα χρηματοδοτηθούν αθλητικές ομάδες από το νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία του στοιχήματος!

Μιλάμε για ένα ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 εκατομμύρια ευρώ (!) ενώ για φέτος θα δοθούν προκαταβολές ύψους 29,2 εκατομμύριων ευρώ! Λεφτά που θα πάνε σε όλα τα σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ) αλλά σε αντρικές και σε γυναικείες ομάδες!

Προφανώς τα περισσότερα χρήματα θα τα πάρουν οι ομάδες της Super League Interwetten (συνολικά 22 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και τα λεφτά που θα πάρουν ομάδες της Basket League και της Volley League καλύπτουν ολόκληρους προϋπολογισμούς συλλόγων!

Οι σχεδόν 140.000 ευρώ για τις ομάδες της Volley League είναι τεράστια ανάσα, όπως φυσικά και οι 250.000 ευρώ για τις ομάδες της Basket League.

Βέβαια το πλαίσιο είναι ασαφές κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δηλαδή θα πρέπει να διευκρινιστεί το κομμάτι των εσόδων που θα πρέπει να παρουσιάζουν οι ομάδες (ισόποσα μάλιστα έσοδα με βάση την χρηματοδότηση) για να την λαμβάνουν. Εν αναμονή λοιπόν να διευκρινιστεί με κάθε λεπτομέρεια η συγκεκριμένη απόφαση της ΓΓΑ.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΓΓΑ:

«Με Απόφαση (ΦΕΚ Β’, 1075) που συνυπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζονται πλαίσιο, όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία, κριτήρια κατανομής, αλλά και χρόνος και τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης στις δικαιούχες αθλητικές ομάδες, από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παίγνιων.
Για πρώτη φορά ικανοποιείται ένα πολύχρονο πάγιο αίτημα της αθλητικής κοινότητας. Η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο στον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίες έχει τεράστιες ανάγκες. Πρόκειται για ένα ακόμα σπουδαίο οικονομικό μέτρο στήριξης, ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται εκ του νέου τρόπου φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Κι απ’ αυτά, το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες θα τα διαθέτουν για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους, αλλά και για τη συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούν.

Θα πρέπει, μάλιστα, να παρουσιάζουν έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης προκειμένου να την λαμβάνουν.

Το 50% του ποσού που θα αντιστοιχεί στον επαγγελματικό αθλητισμό θα κατανέμεται ως εξής:
- Super League Interwetten 50% και έως του ποσού των 22 εκατ. ευρώ, ισόποσα.
- Super League 2 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ, ισόποσα.
- Basket League 15% και έως του ποσού των των 7.500.000 ευρώ, ισόποσα.
- Volley League 8% και έως του ποσού των 4.000.000 ευρώ, ισόποσα.
- Ευρωπαϊκά Κύπελλα 12% και έως του ποσού των 8.500.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων

Το 50% του ποσού που θα αντιστοιχεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα κατανέμεται ως εξής:
- Α’ Εθνική ποδόσφαιρο γυναικών 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ, ισόποσα.
- Α1 μπάσκετ γυναικών 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ, ισόποσα.
- Α1 βόλεϊ γυναικών 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ, ισόποσα.
- Α1 πόλο ανδρών 3,5% και έως του ποσού των 1.700.000 ευρώ, ισόποσα.
- Α1 πόλο γυναικών 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ, ισόποσα.
- Α1 χάντμπολ ανδρών 3,5% και έως του ποσού των 1.700.000 ευρώ, ισόποσα.
- Α1 χάντμπολ γυναικών 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ, ισόποσα.
- Λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία 39% και έως του ποσού των 19.500.000 ευρώ, ισόποσα.
- Ευρωπαϊκά Κύπελλα 9% και έως του ποσού των 4.500.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.
- Εθνικές ομάδες 30% και έως του ποσού των 15.000.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των διοργανώσεων που θα συμμετέχουν εθνικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.

Επιπλέον, το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός της.
Η πρώτη καταβολή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2022, έπειτα από την εκκαθάριση των εσόδων που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παίγνιων.
Ειδικά για φέτος, ωστόσο, ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλέπεται να δοθούν άμεσα προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό, ύψους 29,2 εκατ. €, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, ως εξής:
* Στις ομάδες της Super League Interwetten συνολικά 22 εκατ. €
* Στις ομάδες της Super League 2 συνολικά 3 εκατ. €
* Στις ομάδες της Basket League συνολικά 3 εκατ. €
* Στις ομάδες της Volley League συνολικά 1,2 εκατ. €

«Η χρηματοδότηση του αθλητισμού, ερασιτεχνικού και επαγγελματικού από τα έσοδα της φορολογίας των κερδών από τα τυχερά παίγνια, αποτελεί μια ακόμα σημαντικότατη τομή και εξέλιξη στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και υπογράμμισε:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη στενή συνεργασία και την καθοριστική συμβολή, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική μας, που αποτελούσε πάγιο και δίκαιο αίτημα της αθλητικής οικογένειας, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιο Πετραλιά, τους φίλους και συναδέλφους στο Υπουργείο Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά πρωτίστως τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πιστός στη δέσμευσή του για την ανάπτυξη του αθλητισμού, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό ποσοστό από τα δημόσια έσοδα».

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ακόμα ότι: «Πέραν της προκαταβολής για τον επαγγελματικό αθλητισμό, δουλεύουμε για την εξασφάλιση προκαταβολής και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Για τα νόμιμα και ενεργά, εγγεγραμμένα στο Μητρώο, ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε για 2ο συνεχόμενο χρόνο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, η στήριξη του οποίου αποτελεί μέγιστη προτεραιότητά μας».

 

Τελευταία Νέα