Αυγενάκης: «Δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός οι Ομοσπονδίες»

Gazzetta team
Αυγενάκης: «Δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός οι Ομοσπονδίες»

bet365

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για το πλαίσιο των εκλογών στις αθλητικές Ομοσπονδίες, αλλά και για το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι αγώνες της Super League με κόσμο.

Αναλυτικά απόσπασμα της συνέντευξης του Υφυπουργού Αθλητισμού στο iefimerida.gr:

Πάμε στις εκλογές των Ομοσπονδιών το φθινόπωρο. Θα ισχύσουν κανονικά τα ηλικιακά κριτήρια; Ο νυν Πρόεδρος της ΕΟΚ, π.χ., ο Γιώργος Βασιλακόπουλος – βάσει του αθλητικού νόμου – δεν μπορεί να θέσει νέα υποψηφιότητα, όμως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και θα διεκδικήσει εκ νέου τον προεδρικό θώκο.

«Με το χέρι στην καρδιά, απευθύνω το εξής ερώτημα και θέλω μια ειλικρινή απάντηση: Υπάρχει κανείς που είναι ευχαριστημένος από τις διαδικασίες εκλογής των Αθλητικών Ομοσπονδιών μας όλα αυτά τα χρόνια; Χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπήρξαν και υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Εμείς τους νόμους τους ψηφίζουμε για να εφαρμόζονται. Τα όρια ηλικίας και θητειών θεσπίστηκαν για να έχει η αθλητική οικογένεια τη δυνατότητα και την ευχέρεια για ανανέωση σε οποιαδήποτε αθλητική Ομοσπονδία.

Και με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες και αφού ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση θα προσδιορίσουμε και τις παραμέτρους της εκλογικής διαδικασίας, το γενικό πλαίσιο. Για να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η διαφάνεια του εκλογικού αποτελέσματος, η δημοκρατικότητα, να αποτυπωθεί η βούληση της βάσης, των σωματείων και να περιοριστούν δραστικά, όπου υπήρχαν, αθέμιτες πρακτικές.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα περιλαμβάνουν τα σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και αποδεδειγμένα και θα είναι προσβάσιμη η λίστα σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός οι Ομοσπονδίες και τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία. Εάν τα σωματεία μίας Ομοσπονδίας είναι πολλά σε όλη τη χώρα, θα ψηφίζουν όλα την ίδια ημέρα σε κάλπες στις κατά τόπους Ενώσεις τους. Στις εφορευτικές επιτροπές θα προεδρεύουν υποχρεωτικά δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω ή παρ’ Εφέταις.

Και μια σειρά άλλων διατάξεων που είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης, η οποία έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται, όπως ανέφερα και νωρίτερα, με ολόκληρη την αθλητική οικογένεια».
-Για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που ξεκίνησε, πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε παρουσία φιλάθλων και σε ποιο ποσοστό στα γήπεδα στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ; Τι να περιμένουμε στο ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος και γενικότερα μέσα στο 2020; Πότε θεωρείτε ότι θα έχουμε ξανά ελεύθερη προσέλευση στα γήπεδα;

«Είχα διαβάσει -νομίζω ότι το είπε ο προπονητής της Ισπανίας- ότι «ποδόσφαιρο με άδειες εξέδρες είναι σαν να χορεύεις με την αδελφή σου»! Είναι σαφές ότι βασικό συστατικό του ποδοσφαίρου είναι η παρουσία κοινού στις κερκίδες, αλλά σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία και οι κατάλληλες συνθήκες διαφύλαξης της ασφάλειας όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες και γενικότερα στις αθλητικές διοργανώσεις. Επιβάλλεται, συνεπώς, η μέγιστη δυνατή συναίνεση και η ειλικρινής συνεργασία μεταξύ και των τριών πλευρών: Διοργανώτριας αρχής, Πολιτικής ηγεσίας και Επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να εκπονηθεί προσεκτικά και να υλοποιηθεί ρεαλιστικά ένα τέτοιο σχέδιο.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Super League 1. Αξιολογούνται καθημερινά από τους ειδικούς επιστήμονες τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά στη χώρα. Είδατε ότι προληπτικά αναβλήθηκε ο αγώνας Ξάνθη – Ατρόμητος. Προτεραιότητα όλων μας είναι η υγεία και μετά όλα τα υπόλοιπα. Δωσαμε αρκετές μάχες αυτή τη περίοδο και νικήσαμε τον κορονοϊό και την εξάπλωση του. Ο πόλεμος, όμως, μαζί του δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται…»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα