Ντοπέ η Γερμανία του 1966!

Θοδωρής Βασίλης
Ντοπέ η Γερμανία του 1966!

bet365

Στην αποκάλυψη ότι τρεις παίκτες της Eθνικής Γερμανίας που είχε φτάσει στον τελικό του Μουντιάλ του 1966 έπαιρναν απαγορευμένες ουσίες, προέβη το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου! Το πανεπιστήμιο έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή εκείνης της χρονιάς γραμμένη από τον υπεύθυνο του τότε ιατρικού επιτελείου της FIFA, Μιχάιλο Αντρέγιεβιτς.

Στην εν λόγω επιστολή γίνεται αναφορά σε τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές των «πάντσερ» (τα ονόματά τους δεν αποκαλύπτονται) που είχαν βρεθεί θετικοί στη χρήση της απαγορευμένης ουσίας εφεδρίνης. Συγκεκριμένα ο Αντρέγιεβιτς ενημερώνει τον συνάδελφό του και πρόεδρο της ομοσπονδίας Στίβου (αντίστοιχος ΣΕΓΑΣ) της Δυτικής Γερμανίας, Μαξ Ντανζ, ότι στους ελέγχους κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης στην Αγγλία βρέθηκαν τρεις ποδοσφαιριστές να έχουν κάνει χρήση εφεδρίνης.

Να θυμίσουμε ότι η Δυτική Γερμανία (με παίκτες όπως οι Μπεκενμπάουερ, Όβερατ, Ζέλερ, Μάγερ) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ, όταν και είχε ηττηθεί στην παράταση από την Αγγλία με 4-2, με ένα γκολ όπου η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή. Όπως ήταν φυσικό η αποκάλυψη προκάλεσε σοκ στους Άγγλους διεθνείς που είχαν αγωνιστεί σε εκείνο τον τελικό.

Ο αμυντικός Τζορτζ Κόεν με δηλώσεις του τόνισε: «Έχω μείνει με ανοικτό το στόμα. Πάντα αναρωτιόμουν πού βρήκαν τόση ενέργεια στην παράταση. Ευτυχώς που το αποτέλεσμα δεν επηρεάστηκε από αυτά που έπαιρναν οι Γερμανοί. Τι θα είχε κάνει η FIFA εάν η Γερμανία είχε κερδίσει στον τελικό; Είναι τρομερό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συμβάν είχε καλυφθεί μέχρι και σήμερα».

Ο Αντρέγιεβιτς στην επιστολή του αναφέρει ότι στους τρεις ποδοσφαιριστές βρέθηκε μικρό ποσοστό εφεδρίνης σε φάρμακο που είχαν πάρει για το κρύωμα. Η εφεδρίνη χρησιμοποιείται ως αποσυμφορητικό, αλλά και ως διεγερτικό και συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 ήταν η πρώτη διοργάνωση στην οποία διενεργήθηκε αντι-ντόπινγκ κοντρόλ.

 

Τελευταία Νέα