Μόντι: Χαμογελώ λιγότερο από όσους κατέστρεψαν την οικονομία

Gazzetta team
Μόντι: Χαμογελώ λιγότερο από όσους κατέστρεψαν την οικονομία

bet365

Το όνομα και το σύμβολο -ένας μπλε κύκλος σε λευκό φόντο και τα χρώματα της ιταλικής σημαίας- της λίστας με την οποία εισέρχεται στην πολιτική αρένα της Ιταλίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Επιλογή των Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία» είναι η πλατφόρμα που διεκδικεί την ψήφο των Ιταλών στις εκλογές του Φεβρουαρίου.
Στη γερουσία η λίστα των κεντρώων δυνάμεων θα είναι μια, με το προαναφερθέν σύνθημα. Στην βουλή, το «ψηφοδέλτιο Μόντι» (με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών) θα είναι μέρος του συνδυασμού, που θα απαρτίζουν επίσης, η λίστα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc και το κεντροδεξιό κόμμα «Μέλλον και Ελευθερία», του προέδρου της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Μάριο Μόντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Plaza της Ρώμης.

Τέταρτος στις δημοσκοπήσεις
Πάντως η συμμαχία των κεντρώων κομμάτων υπό τον Μάριο Μόντι βρίσκεται στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται κατά πολύ με 35,3% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Tecne για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sky Italia.

Το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι "Λαός της Ελευθερίας" έρχεται στη δεύτερη θέση με 19,5% ακολουθούμενο από το "Κίνημα Πέντε Αστέρια" του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο που μάχεται κατά της διαφθοράς και υπέρ των περιβαλλοντικών θεμάτων.

Τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον Μόντι συγκέντρωσαν μόλις το 12% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Πολιτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ο Μόντι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα σε περίπτωση που αποτύχει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα της Βουλής και να γίνει υπουργός Οικονομικών σε έναν τέτοιο συνασπισμό.

Στη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου μετά την ανακοίνωση από τον πρώην καθηγητή Οικονομικών Μόντι της πρόθεσής του να ηγηθεί ενός κεντρώου συνασπισμού, απάντησαν 600 ερωτηθέντες και το περιθώριο σφάλματος ήταν 4%.

Δεν πάει σε ντιμπέιτ με Μπερλουσκόνι
«Δεν εννοώ να παραιτηθώ από ισόβιος γερουσιαστής», δήλωσε ο Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «θέλησε να μπει στην ενεργό πολιτική διότι φοβόταν ότι θα μπορούσε να πάνε χαμένα όσα θετικά πράγματα κατάφερε να κάνει, μέσα σε ένα χρόνο, η κυβέρνησή του».

Αναφερόμενος, έμμεσα, στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με σχετική δόση ειρωνείας, ο Μόντι τόνισε πως «έχει επίγνωση ότι χαμογελά πολύ λιγότερο από κάποιους άλλους, που συνέβαλαν στις αρνητικές επιδόσεις της χώρας».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, υπογράμμισε, δε, ότι είναι διατεθειμένος να πάρει μέρος σε τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» μαζί με τον «Καβαλιέρε» και τον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός, τέλος, κατέστησε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για μελλοντική υπουργοποίησή του, ενώ έχει δηλώσει κατ' επανάληψη, ότι «αν του προταθεί θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο να αναλάβει και πάλι πρωθυπουργός».

Πηγή: ethnos.gr

 

Τελευταία Νέα