Η ΑΕΚ μπορεί να ομορφύνει, αλλά πρέπει πρώτα να περάσει

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ΑΕΚ μπορεί να ομορφύνει, αλλά πρέπει πρώτα να περάσει

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την αναβάθμιση που έφερε στο παιχνίδι της ΑΕΚ η παρουσία ακόμη ενός ποδοσφαιριστή με το στοιχείο του απρόβλεπτου, του Θεοδόση Μαχαίρα, και για την βελτίωση της επιθετικής λειτουργίας παραμονές ενός αγώνα που κρίνει το ευρωπαϊκό μέλλον και αποφασίζει για το μέγεθος της πρόκλησης που θα έχει μπροστά του ο Καρέρα.

Είχε καλά νέα για την ΑΕΚ το παιχνίδι απέναντι στην Λαμία. Καλά νέα και για το αύριο, δηλαδή τον ευρωπαϊκό τελικό που την περιμένει την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ αλλά και για το μεθαύριο, δηλαδή για την πορεία της στη νέα σεζόν.

Δεν ήταν τόσο η ομαδική απόδοση που βελτιώθηκε, όσο η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα στις τελικές επιλογές. Η ΑΕΚ έκανε λιγότερες τελικές προσπάθειες συγκριτικά με τον μέσο όρο της και δέχθηκε περισσότερες τελικές ενέργειες από την Λαμία συγκριτικά με τον μέσο όρο των ευκαιριών που επιτρέπει στον αντίπαλό της. Κυκλοφόρησε όμως καλά την μπάλα, έκανε πιο ποιοτική κυκλοφορία στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου συγκριτικά με την μέση συμπεριφορά της ανά παιχνίδι και κάπως έτσι κατάφερε να πετύχει τρία γκολ. Αυτά που είδε ο Μάσιμο Καρέρα δεν αποτελούν λόγο για να ενθουσιαστεί, αλλά έχουν λόγους για να αισιοδοξεί. Τόσο για την Πέμπτη όσο και – περισσότερο – για το μέλλον.

Στην εξέλιξη του αγώνα με την Λαμία, απέναντι σε μια οργανωμένη ομάδα, ο χρόνος λειτούργησε υπέρ της ΑΕΚ, με συνέπεια αυτή να καταφέρει να ανεβάσει τον ρυθμό της ανάπτυξής της στο β’ ημίχρονο και να παρουσιάσει, σε στιγμές, γρήγορη ανάπτυξη. Ηταν το πρώτο «φετινό» παιχνίδι στο οποίο η ΑΕΚ εμφάνισε πρότυπα ανάπτυξης που βασίζονταν σε ομαδικές τακτικές ενέργειες – με άλλα λόγια ήταν η πρώτη φορά που έβλεπες ποδοσφαιριστές να κάνουν συγχρονισμένες κινήσεις για να δημιουργήσουν χώρους και να επιτεθούν σε αυτούς. Σε κάποιες από τις επιθέσεις της, η ΑΕΚ αναπτύχθηκε με πρότυπα που έφερναν σε positional play, δηλαδή έδειξε δουλειά και ιδέες για να καταφέρει να εκμεταλλευθεί τους εξτρέμ που είχε στο τερέν. Ισως όχι τυχαία, σε ένα ματς που η ΑΕΚ είχε και έβαλε στο παιχνίδι της εξτρέμ έδειξε καλύτερη συγκριτικά με τις προηγούμενες παραστάσεις της. Μάλλον όχι τυχαία, η ΑΕΚ έγινε πιο αποτελεσματική πάνω που έβαλε το στοιχείο του απρόβλεπτου στο παιχνίδι της και από τρίτο ποδοσφαιριστή πλην του Λιβάγια και του Μάνταλου, διότι τούτη τη φορά είχε στο τερέν ακόμη έναν, τον Θεοδόση Μαχαίρα που είχε την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα για να επιτεθεί με την μπάλα στον αντίπαλο, να ντριμπλάρει (60% επιτυχία σε 10 προσπάθειες) και να δημιουργήσει ευκαιρίες. Οι κινήσεις του Μαχαίρα στην ευκαιρία που δημιούργησε στον Ανσαριφάρντ και στην ασίστ στον Κρίστισιτς αποτελούν το κίνητρο που έχει ο Καρέρα για να του δίνει ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής στους αγώνες.

Η ΑΕΚ χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει το παιχνίδι της όλα τα στοιχεία που της χρειάζονται προκειμένου να παρουσιάσει μια αισθητά αναβαθμισμένη απόδοση συγκριτικά με την περσινή. Οι πρώτες εντυπώσεις όμως δημιουργούν την αίσθηση ότι στην ομάδα της έχουν προστεθεί ποδοσφαιριστές που έχουν στοιχεία που της έλειπαν. Αυτές οι εντυπώσεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι στην εξέλιξη του χρόνου ο Καρέρα θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτά τα στοιχεία προκειμένου να ανεβάσει την ποιότητα της ομαδικής τεχνικής της ομάδας του και, κατά συνέπεια, να αλλάξει αισθητά την δυναμική της ΑΕΚ που παρουσιάζει.

Πριν από όλα αυτά όμως η ΑΕΚ έχει να ζήσει με την υποχρέωση να αποκλείσει την Βόλφσμπουργκ για να φτάσει στην φάση των ομίλων του Europa League. Οσα έχουν δείξει μέχρι εδώ η ΑΕΚ και η Βόλφσμπουργκ δημιουργούν την αίσθηση ότι για να τα καταφέρει η ομάδα του Καρέρα πρέπει να υπερβεί τον εαυτό που παρουσίασε στην Ελβετία και στα πρώτα ημίχρονα των αγώνων της στην Superleague. Η Βόλφσμπουργκ δεν είναι ομάδα – φόβητρο, αλλά είναι μια ομάδα που αναπτύσσεται με την ίδια ταχύτητα που αναπτυσσόταν η Σεντ Γκάλεν και έχει μεγαλύτερη εμπειρία, περισσότερες προσωπικότητες και γι’ αυτό μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια συγκριτικά με τους άπειρους Ελβετούς. Για να αυξήσει τις πιθανότητές της να τα καταφέρει, η ΑΕΚ πρέπει να είναι πιο συγκεντρωμένη, να παίξει με μεγαλύτερη ένταση, και να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ηρεμία από όση (δεν) είχε στο πρώτο ημίχρονο με την Σεντ Γκάλεν τα διαστήματα στα οποία θα δοκιμαστεί από τους Γερμανούς.

Φυσιολογικά, η ΑΕΚ δεν είναι έτοιμη και ώριμη για να μπει σε ένα παιχνίδι με αυτό τον συντελεστή δυσκολίας με την απαίτηση να τα καταφέρει. Γι’ αυτό και αναλογεί στον προπονητή της να βρει το αγωνιστικό σχέδιο που ταιριάζει στην ομάδα του και τον αντίπαλό της στην δεδομένη στιγμή. Η λογική λέει ότι ο προπονητής θα ακολουθήσει την περσινή πεπατημένη, θα εμπιστευθεί πολλούς «περσινούς» ποδοσφαιριστές και θα προσαρμόσει το σχέδιό του στις ιδέες του για την εξουδετέρωση των ατού της αντιπάλου του. Το ματς της Πέμπτης είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για έναν προπονητή στη δεδομένη στιγμή. Η ΑΕΚ χρειάζεται να έχει ισορροπία, να βρει ρυθμό και να είναι αποτελεσματική. Αν τα καταφέρει, αυτό είναι ένα ματς που θα την «μεγαλώσει» με ποδοσφαιρικούς όρους, και συγχρόνως θα της δώσει ψυχολογία για να κάνει μια καλύτερη σεζόν συγκριτικά με αυτή που άφησε πίσω. Αν αποτύχει, ο Καρέρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια τεράστια πρόσκληση πολύ νωρίς στη σεζόν.

Το ματς της Πέμπτης δεν είναι ένα πεδίο για να κριθεί η βελτίωση και η πρόοδος της ΑΕΚ. Την Πέμπτη η ΑΕΚ δεν παίζει για να προοδεύσει – παίζει μόνο για να περάσει, ακόμη και με «άσχημο» τρόπο. Για να αγοράσει χρόνο για να «ομορφύνει» και να βελτιωθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.