Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Gazzetta team
Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

bet365

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό ξεκίνησε μετά την τυπική πράξη αποδοχής της παραίτησης του Κώστα Ζουράρι από τον πρωθυπουργό και την απόφασή του να αφήσει κενή τη θέση στο υπουργείο Παιδείας.

Όλες οι ενδείξεις συντείνουν πάντως στο ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα γίνουν νωρίτερα από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και το επίσης τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο) θα αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εκτόνωση των εσωτερικών εντάσεων και κορύφωση των ζυμώσεων πριν τις οριστικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Πότε λοιπόν θα γίνει ο ανασχηματισμός; Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος εκδήλωσής του εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα τέλη του μήνα με αρχές Φεβρουαρίου, με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Άγνωστο είναι επίσης εάν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές ή... διορθωτικές αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου - με πιθανότερο σενάριο το δεύτερο, σύμφωνα με όσα έχει εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του.

Κλειδί αποτελούν για τις όποιες κινήσεις οι σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου, διότι η στάση του υπουργού Άμυνας στο Σκοπιανό δείχνει πως υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Πλην όμως οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει και ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, υπενθυμίζοντας, άλλωστε, ότι η παρέμβαση Καμμένου ήταν αυτή που οδήγησε τον Κώστα Ζουράρι στην έξοδο, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη σημαντική παράμετρο αποτελούν οι διευρύνσεις που εξελίσσονται οριζόντια στο πολιτικό σύστημα. Μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη «απάντησε» με την ένταξη στην κοινοβουλευτική της ομάδας του Γεώργιου-Δημήτριου Καρρά, ο οποίος - όπως και η κυρία Μεγαλοοικονόμου - είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων και ανεξαρτητοποιήθηκε. Ο κ. Καρράς είχε συνομιλήσει νωρίτερα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο κύκλος της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν έχει κλείσει.

Την ένταξή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε την ίδια ώρα ο εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας. Πληροφορίες θέλουν, ωστόσο, άλλους βουλευτές από ένα ευρύ φάσμα κομμάτων να συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμούν ειδικότερα πως η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και οι βουλευτές της αναζητούν... άλλη πολιτική στέγη.

Παράδοξο αποτελεί πάντως το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα επτά χρόνια της κρίσης και των μνημονίων η κυβέρνηση αυξάνει την πλειοψηφία της αντί να χάνει βουλευτές, όπως γινόταν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Γεγονός που είναι λογικό να φέρνει χαμόγελα και μόνο στο Μαξίμου.

Πηγή: reader.gr

 

Τελευταία Νέα