«Too small», η περιπαικτική κίνηση που μπήκε στην κουλτούρα του NBA (vid)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

bet365

Ίσως ποτέ μία κίνηση να μην είχε τόση δύναμη. Επιτρέπει σε έναν... κοντό παίκτη να γίνει περιπαικτικός απέναντι σε κοτζάμ ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ή στον Γιάννη Αντετοκούνμπο να υπενθυμίσει στους αντιπάλους του το μέγεθός του. Η χειρονομία «είσαι πολύ μικρός» μπαίνει στο... μικροσκόπιο του Gazzetta.

«Είσαι πολύ μικρός».

Το σώμα κυρτώνει. Μία περίεργη στάση για κάποιον που έχει περίσσιο μπόι. Το χέρι κατεβαίνει προς το παρκέ. Και καταδεικνύει τις τρεις παραπάνω λέξεις.

«Είσαι πολύ μικρός».

Η περιπαικτική ατάκα αποτελεί, πλέον, μέρος της κουλτούρας του ΝΒΑ. Έχοντας ήδη ξεπεράσει τα (όχι και τόσο στενά) όρια της λίγκας.

Ο πανηγυρισμός έχει κάνει την εμφάνισή του σε αρκετές ευρωπαϊκές λίγκες, στα πρωταθλήματα Εθνικών ομάδων. Σχεδόν παντού! Και το καλύτερο είναι πως η πράξη μένει ατιμώρητη, στη συντριπτική πλειοψηφία της επίδειξής της!

Ο Μάιλς Μπρίτζες είχε δεχτεί τεχνική ποινή όταν έκανε τη χειρονομία μπροστά στον Ράσελ Γουέστμπουκ, έναν από τους πρώτους διδάξαντες της κίνησης.

Η συγγραφή ενός οδηγού με όσα μπορεί να κάνει ένας παίκτης στο παρκέ, θα ήταν μία πολύωρη διαδικασία.

Υπάρχει η κίνηση που ένας παίκτης δείχνει ότι διαθέτει... μεγάλες μπάλες. Το περίφημο step over που έχει κάποτε ο Άλεν Άιβερσον στον πεσμένο στο παρκέ Τάι Λου. Υπάρχουν οι πανηγυρισμοί με τα... φλεξαρισμένα μούσκουλα. Μία κραυγή στο πρόσωπο του παίκτη που μόλις έχει δεχτεί το καλάθι.

Αλλά η χειρονομία του «είσαι πολύ μικρός» διαθέτει τη δική της γοητεία.

Δεν περιορίζει κανέναν παίκτη, είτε κοντό, είτε ψηλό, να τη χρησιμοποιήσει.

Πάτρικ Μπέβερλι, ο άνθρωπος... είσαι πολύ μικρός

Ρωτήστε γι' αυτό τον Πάτρικ Μπέβερλι. Ένας παίκτης από περίεργη πάστα. Λατρεύει να προκαλεί, ζει γι' αυτό και θα ήταν παράλογο να μην τη χρησιμοποιήσει. Και ας βλέπει τον κόσμο από τα 188 εκατοστά του.

Όταν ο άλλοτε γκαρντ του Ολυμπιακού, φορούσε τη φανέλα των Φιλαντέλφια 76ερς, σε ένα ματς απέναντι στους Μπόστον Σέλτικς, αποφάσισε να τα... βάλει με τον Τζέιλεν Μπράουν.

Μετά από ένα καλάθι του ο Μπέβερλι έκανε τη χειρονομία, με αποδέκτη τον Μπράουν. Και χρησιμοποίησε όλο το χρόνο που είχε στη διάθεσή του, περνώντας (με το χέρι προς το παρκέ) ακόμη και από τη μορφή του Λάκι που βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου.

«Είναι κάτι για να κάνουμε πλάκα, τίποτα παραπάνω», έχει πει ο Μπέβερλι. Για κάποιους δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ράσελ Γουέστμπρουκ, ένας απρόθυμος... νονός

Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ το παίρνει αρκετά σοβαρά. Απέναντι στον Μαλίκ Μονκ, τότε των Σάρλοτ Χόρνετς, τώρα στους Σακραμέντο Κινγκς, αποφάσισε να.. παίξει λιγάκι.

Αφού απαίτησε από τους συμπαίκτες στην Οκλαχόμα να του αδειάσουν τη γωνιά, έπαιξε «ένας εναντίον ενός» με τον Μονκ.
Τον εξέθεσε για ένα καλάθι και φάουλ. Τότε ο Γουέστμπρουκ στάθηκε στο γραμμή του τριπόντου, έκανε τη γνωστή χειρονομία, αλλά πρόσθεσε και ήχο. «Είναι πολύ μικρός», φώναξε. Και αφού χτύπησε το δεξί του καρπό, επανέλαβε τα λόγια. Λες και δεν είχαν ακουστεί την πρώτη φορά.

Κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν ότι εκείνο ήταν στο σημείο... μηδέν. Η γέννηση της χειρονομίας.

Την οποία έχει ενστερνιστεί και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Μάλιστα, ο Giannis την έχει εξελίξει, αφού όταν την κάνει προτιμά να σκύβει αρκετά, για να καταδείξει πόσο μικρός είναι ο αντίπαλός του.

Ο Αντετοκούνμπο το έβαλε σε εφαρμογή και στο EuroBasket 2022, στην αναμέτρηση απέναντι στην Ουκρανία. Σημείωσε 41 πόντους, μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στο τουρνουά. Σε μία φάση, προσωπικός του αντίπαλος ήταν ο Ισάφ Σάνον. Ο Αντετοκούνμπο σκόραρε και επιστρέφοντας στην άμυνα, έδειξε την άποψή του για τον Ουκρανό.

Ο Greek Freak το έχει κάνει και στο NBA. Αρκετές φορές.

Πειράζοντας την... αρκούδα

Ο Πάτρικ Μπέβερλι έχει την τιμητική του σε αυτή την αναφορά. Τόλμησε να την κάνει, μετά από ένα κρίσιμο καλάθι απέναντι στον ΛεΜπρόν Τζέιμς (σε αναμέτρηση των Σικάγο Μπουλς με τους Λος Άντζελες Λέικερς, με νικητές τους Μπουλς).

Όχι επειδή είναι ο Τζέιμς, αλλά επειδή την έκανε σε έναν άνθρωπο που είναι 206 εκατοστά και ζυγίζει 113 κιλά. Ο Μπέβερλι δεν ενδιαφέρθηκε διόλου για τη διαφορά... κλάσης. Ήθελε να κάνει το κομμάτι του.

Μόνο που και ο Όστιν Ριβς είχε τη δική του άποψη. Όταν οι δυο ομάδες συναντήθηκαν ξανά και ο Ριβς με ένα καλάθι του μπροστά από τον Μπέβερλι, έφερε τη διαφορά στους 14 πόντους, του έδειξε ποιος είναι ο... μικρός!

Ο Μπέβερλι είναι πρωταγωνιστής και σε μία άλλη... μονομαχία. Σκόραρε μπροστά στον Τζα Μοράντ των Μέμφις Γκρίζλις και έκανε τη χειρονομία. Στην αμέσως επόμενη επίθεση του Μέμφις, ο Μοράντ ανταπέδωσε. Και το καλάθι και την κίνηση.

Το ελληνικό παράδειγμα του Αγραβάνη

Η χειρονομία «είσαι πολύ μικρός» εμφανίζεται σπάνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ωστόσο, το όνομα του Δημήτρη Αγραβάνη είναι το πιο συνηθισμένο, τουλάχιστον όσον αφορά στα ελληνικά δεδομένα.

Ο διεθνής φόργουορντ έχει «δανειστεί» την κίνηση σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, αμφότερες φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Αρχικά, απέναντι στον Κολοσσό και στη συνέχεια σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

@Photo credits: INTIME
 

NBA Τελευταία Νέα