Ραζβάν Λουτσέσκου: «Balance», «mentality», «responsibility»

Ραζβάν Λουτσέσκου: «Balance», «mentality», «responsibility»

Ραζβάν Λουτσέσκου: «Balance», «mentality», «responsibility»

bet365

O Ραζβάν Λουτσέσκου μέσα στις επόμενες ώρες μπαίνει στο αεροπλάνο κι έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να μας υπενθυμίσει το πόσο πολύ μας έλειψαν οι ατάκες του και κυρίως η ηγετική φυσιογνωμία στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Το αν ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι καλός ή κακός προπονητής, θα το κρίνει η ιστορία, κατά βάση είναι θέμα υποκειμενικό. Άλλος θα πει ότι είναι καλός προπονητής, διότι επί των ημερών του ο ΠΑΟΚ κατέκτησε ένα αήττητο πρωτάθλημα, δύο κύπελλα, πήρε στο χορτάρι ένα ακόμα πρωτάθλημα το οποίο έχασε για λόγους εξωαγωνιστικούς, γενικά είναι ο πιο πετυχημένος, βάσει αριθμών (το ποσοστό επιτυχίας του αγγίζει το εντυπωσιακό 74%, με 68 νίκες σε 92 αγώνες), προπονητής που έχει περάσει από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Κάποιος άλλος μπορεί να μην τον θεωρεί καλό προπονητή, διότι θα πει πως με το προικισμένο υλικό, που είχε τη διετία 2017-2019, ο «Δικέφαλος» θα «έπρεπε» να παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο και να μην είχε τόσες πολλές αποτυχίες στην Ευρώπη. Ο ίδιος, είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό, ούτε νοιάστηκε, ούτε ενδιαφέρθηκε για το τι πιστεύουν γι’ αυτόν οι υπόλοιποι άνθρωποι, πλην του Ιβάν Σαββίδη, των ανθρώπων και των οπαδών της ομάδας.

Ένα είναι σίγουρο: Το προηγούμενο πέρασμα του από την Τούμπα δείχνει πως πρόκειται για έναν πραγματικά καλό προπονητή. Το απέδειξε όχι μόνο με την κατάκτηση εγχώριων τίτλων, συγκομιδή βαθμών και πολλών ρεκόρ, αλλά κυρίως με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, με τον τρόπο που ξεπέρασε πολλά εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο του (πχ. την απώλεια του Πρίγιοβιτς) και το σημαντικότερο όλων βρήκε τον μαγικό τρόπο να «πατήσει το κουμπί» και να παρουσιάσει μια «άλλη» ομάδα, αποτελεσματική, λειτουργική και «νικήτρια», με μέταλλο που ξαφνικά έμαθε να μπαίνει στο γήπεδο και να μασάει σίδερα. Να παίζει για τον προπονητή της και για τον κάθε στόχο, μικρό ή μεγάλο, που είχε μπροστά της.

Δύο χρόνια μετά, για κάποιους μπορεί να ακούγεται εύκολο: «τόσους παιχταράδες είχε, έμπειρους, προσωπικότητες, δυο και τρεις λύσεις σε κάθε θέση, αλίμονο αν δεν πετύχαινε». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ήταν εξαιρετικά δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να «αναδείξει» ηγέτες και να «χρίσει» πρωταγωνιστές, που έπρεπε «εδώ και τώρα» να τοποθετήσουν τον ΠΑΟΚ στο δρόμο των τίτλων.

Οι δύσκολες στιγμές στην αρχή

Οι πρώτοι μήνες στην Τούμπα δεν ήταν και οι πιο εύκολοι για τον Ρουμάνο τεχνικό

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν πέρασε μόνο ευχάριστες στιγμές την προηγούμενη διετία. Υπήρχαν πολλές δύσκολες καταστάσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί από το ξεκίνημα της παρουσίας του στον πάγκο της ομάδας. Ο κόσμος δεν τον είχε πάρει με καλό μάτι, υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά από την αρχή μέχρι το τέλος της (πρώτης) συνεργασίας του με τους «ασπρόμαυρους», έδινε λογαριασμό μόνο στον εργοδότη του. Ο Ρουμάνος δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τον εκνευρισμό και την κατσάδα που του έβαλε ο Σαββίδης, μετά τη νίκη με 3-0 επί της Λαμίας, ενώ απέμενε ένα μόλις παιχνίδι για να «σφραγίσει» και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου.

Ο αποκλεισμός από την Έστερσουντ και η «λευκή ισοπαλία» με τον Απόλλωνα Σμύρνης έφεραν την πρώτη κρίση. Εκεί, είδε τον ιδιοκτήτη να τον στηρίζει την ίδια στιγμή που υπήρχαν έντονες αντιδράσεις προς το πρόσωπο του Λουτσέσκου από τον κόσμο της ομάδας. «Ο Ραζβάν είναι ο προπονητής μας και ο ηγέτης μας. Όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, είμαστε στη διάθεση του. Όποιος δεν ακολουθήσει αυτή την γραμμή θα εξαφανιστεί από την ομάδα», είχε πει ο Ιβάν Σαββίδης ενώπιον όλων.

Κομβικό χαρακτηρίζεται το ματς με την Ξάνθη στις 2 Δεκεμβρίου του 2017. Εκείνο το βροχερό βράδυ στα Πηγάδια, ο ΠΑΟΚ βρήκε τον εαυτό του και έβγαλε στο χορτάρι τον χαρακτήρα που έψαχνε επί μήνες ο Ρουμάνος προπονητής. Ακολούθησαν 14 σερί νίκες μέχρι τη βραδιά του… Γκαρθία στην Τούμπα.

Τα «δικά» του αποδυτήρια

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επένδυσε στις προσωπικές σχέσεις με τους παίκτες

Ο Ρουμάνος τεχνικός «έχτισε» πάνω στις προσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε εκείνη την εποχή, ζώντας μόνος στη Θεσσαλονίκη του ήταν πολύ εύκολο να περνάει πολλές ώρες ασχολούμενος με θέματα της ομάδας. Απ’ το πιο απλό μέχρι το πιο δύσκολο, την ίδια στιγμή που η πίεση από τον Ιβάν Σαββίδη έμοιαζε να είναι αφόρητη και ο αυτοσκοπός της κατάκτησης του πρωταθλήματος προκαλούσε εντάσεις.

Μετά από μια ήττα στη Βουδαπέστη από τη Βίντι για το Europa League είδε το αφεντικό της ομάδας, να του επιτίθεται μπροστά στους ποδοσφαιριστές του. Εκείνο το βράδυ έγιναν αναφορές σε συγκεκριμένους παίκτες κι ο Λουτσέσκου έφτασε στο σημείο να σκεφτεί σοβαρά ακόμα και την παραίτηση. Τη… λύση έδωσε ένα τραπέζι που έκανε ο ίδιος ο προπονητής την επόμενη μέρα. Πήρε τους παίκτες που είχαν αναφερθεί από τον μεγαλομέτοχο, τους έβγαλε έξω και μεταξύ τυρού και αχλαδιού, τους εξήγησε ποιος ήταν ο στόχος, ποιος είναι το αφεντικό και τι θέλει από εκείνους να κάνουν στο γήπεδο.

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Τα δικά του αποδυτήρια

Επί των ημερών του στην Τούμπα ο Μάτος μέτρησε 81 συμμετοχές, λίγο λιγότερες οι Κρέσπο (79), Βαρέλα (78), Πασχαλάκης (73), Πέλκας (73), Σάκχοφ (71), ακολούθησαν οι Μπίσεσβαρ (70), Λημνιός (68) Βιεϊρίνια (66), απόδειξη ότι είχε τυφλή εμπιστοσύνη στο γκρουπ. Ήξερε ότι όλοι είναι μια γροθιά.

Το επιβεβαίωσε ο Αντρέ Βιεϊρίνια, μετά την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος: «Το μυστικό του Λουτσέσκου είναι η επικοινωνία που είχε με τους παίκτες. Κάποιες φορές ερχόταν και συζητούσαμε για το αν κάποιοι παίκτες είχαν πρόβλημα στο σπίτι ή κάτι άλλο, που εμένα δε μου είχε περάσει από το μυαλό. Αυτός τα καταλάβαινε όλα αυτά. Οι λεπτομέρειες που ήθελε να υπάρχουν με τους παίκτες στα αποδυτήρια έκαναν τη διαφορά και μας βοήθησαν να πετύχουμε τόσα σπουδαία πράγματα μαζί του».

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παίκτες ήταν επί της ουσίας ο λόγος της αποχώρησής του το καλοκαίρι του 2019. Ο φόβος και η ανησυχία, μετά την αποχώρηση του, «φάνηκαν έντονα την επόμενη χρονιά», παραδέχθηκε πρόσφατα ο αρχηγός του ΠΑΟΚ. «Ήθελα να κρατήσω έστω έναν εκ των Κάνιας και Σάκχοφ. Εξήγησα σε όλους, πώς ακόμα και νέους μέσους να φέρουμε, το να έχουν δίπλα τους κάποιον από την περσινή ομάδα, θα ήταν καλό γι’ αυτούς…», είχε δηλώσει ο Ρουμάνος προπονητής το Μάρτιο του 2020 σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «FORZA».

Τα παιχνίδια με τις λέξεις

Μετά από δύο χρόνια ίσως τον ξαναδούμε κάποια στιγμή με το τυχερό σκουφί

Ο Λουτσέσκου παίζει πολύ καλά το παιχνίδι των λέξεων. Από μικρό παιδί, δίπλα στον πατέρα του Μιρτσέα, μεγάλωσε σε αποδυτήρια ομάδων, γνωρίζει τι θέλουν να ακούσουν οι ποδοσφαιριστές, άλλωστε κι εκείνος υπήρξε ποδοσφαιριστής στα νιάτα του.

Η αγγλική ορολογία και οι λέξεις-φράσεις, πχ. «balance» (ισορροπία), «mentality» (νοοτροπία), «responsibility» (υπευθυνότητα), «support each other», (στηρίξτε ο ένας τον άλλον) έχουν μείνει στην ιστορία, δεν αποκλείεται να ξανακουστούν στα αποδυτήρια της Τούμπας. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν θα εμφανιστεί εκ νέου με το πασίγνωστο σκουφί, που έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του ΠΑΟΚ και «σήμα κατατεθέν» τη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος...

Ο 52χρονος προπονητής κατηγορήθηκε όταν αποφάσισε να «μιλάει βρώμικα», μετά την απώλεια του πρωταθλήματος το 2018 κατακεραυνώνοντας πολλές φορές (μεταξύ άλλων και) την ΑΕΚ. Δεν κουράστηκε να «φωνάζει», σε ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού, «μας έκλεψαν», να χαρακτηρίζει «πρωταθλήτρια στα χαρτιά» την ΑΕΚ, να λέει διαρκώς τη λέξη «ντροπή» κάθε φορά που του υπενθύμιζαν πως η ομάδα του είχε κατακτήσει περισσότερους βαθμούς στο χορτάρι.

Όχι μόνο πίστευε όσα έλεγε, αλλά τα λόγια του είχαν μια συγκεκριμένη στόχευση. Να «φτιάξει» τους παίκτες του πριν από τον τελικό του κυπέλλου εκείνης της χρονιάς. Και το πέτυχε. Οι ποδοσφαιριστές του μπήκαν αποφασισμένοι και διψασμένοι για απαντήσεις στο γήπεδο, την ώρα που οι «κιτρινόμαυροι» είχαν χαλάσει όλες τις δυνάμεις του ασχολούμενοι με τα όσα έλεγε ο Ρουμάνος προπονητής…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα