Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών στο Gazzetta για την αγάπη του στην Ελλάδα και τις προετοιμασίες των Αγώνων

Πηνελόπη Γκιώνη
proedros organotikis epitropis olympiakon gazzetta

bet365

O Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024, Τόνι Εστανγκέ, βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και μίλησε στο Gazzetta για τη σύνδεση που νιώθει με την Ελλάδα αλλά και τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, ο 26χρονος τότε Τόνι Εστανγκέ κατακτούσε το δεύτερο σερί χρυσό Ολυμπιακό του μετάλλιο στο κανό σλάλομ (c1). Τώρα, 20 χρόνια μετά από εκείνη την επιτυχία, ο 45χρονος πια Εστανγκέ βρέθηκε ξανά στην Ελλάδα ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 που θα διεξαχθούν στη χώρα του το ερχόμενο καλοκαιρί. Η αφορμή ήταν η Αφή της Φλόγας για το Παρίσι που, όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο Gazzetta, του πρόσφερε συναισθήματα όπως εκείνα που ένιωθε όταν αγωνιζόταν.

Ο Εστανγκέ, φέροντας πλέον ένα βαρύ τίτλο αφού η επιτυχία των ερχόμενων Αγώνων βρίσκεται στα χέρια του όπως και όλες οι ευθύνες που φέρει αυτή η ενδεχόμενη επιτυχία, παρουσιάστηκε ευδιάθετος και αρκετά χαλαρός, μιλώντας από την καρδιά του για όσα ήθελε να πει αν και φαινόταν πως ήξερε πολύ καλά πως να κάνει το κοινό να τον συμπαθήσει. Χαμογελαστός, χωρίς να αποφύγει ερωτήσεις ξεκίνησε λέγοντας πόσο αγαπά την Ελλάδα και την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας ενώ τόνισε πως έχουμε κάθε λόγο ως Έλληνες να νιώθουμε περήφανοι για την Αρχαία Ολυμπία:

«Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι για πάντα συνδεδεμένες και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Ήμουν αθλητής εδώ στην Αθήνα το 2004. Ήμουν Ολυμπιονίκης εδώ, οπότε έχω φανταστικές αναμνήσεις από εδώ, αγαπώ αυτήν τη χώρα.

Μου αρέσει πολύ, το λατρεύω (σ.σ το να είμαι εδώ). Ξέρετε, έχω μια ιδιαίτερη ιστορία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αθλητής, ως μέλος της ΔΟΕ. Έζησα πολλά, πολλά συναισθήματα μέσα από τους αγώνες αλλά αυτό το είδος συναισθήματος δεν το είχα ζήσει ποτέ στη ζωή μου. Και έχω εντυπωσιαστεί και εμπνευστεί πολύ από την περιοχή, την ιστορία της τοποθεσίας και το γεγονός ότι εξακολουθούμε να ζούμε εδώ, μετά από 2.800 ημέρες, τα ίδια ή και περισσότερα συναισθήματα από τους αγώνες και αυτό είναι φανταστικό. Πρέπει να είστε περήφανοι γι’ αυτό το μέρος… Οπότε, σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, γιατί για το Παρίσι 2024 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή».

tony estanguet

Το ισχυρότερο μήνυμα που πέρασε στον κόσμο, από την Τελετή της Αφής, ήταν αυτό της ειρήνης που αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο να ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Εστανγκέ στάθηκε στο ότι ο αθλητισμός μπορεί να είναι το εργαλείο με το οποίο θα επιτευχθεί η εκεχειρία και να γιορτάσουμε τους Ολυμπιακούς ειρηνικά:

«Είναι τόσο δυνατό να αισθάνεσαι ότι, μετά από τόσα χρόνια και αιώνες, ο κόσμος βρίσκεται πάντα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με πολέμους, με συγκρούσεις αλλά πάντα ο αθλητισμός είναι ένα εργαλείο για να φέρνει τους ανθρώπους από όλο τον πλανήτη κοντά, να γιορτάσουν την ειρήνη, να γιορτάσουν τις αξίες που τους ενώνουν. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τις κοινές μας αξίες από τον αθλητισμό.

Έτσι, εδώ στην Ολυμπία, το νιώθουμε αυτό. Νιώθουμε ότι πάλι, κατά την περίοδο της αρχαιότητας λόγω των πολέμων και των συγκρούσεων δημιουργήθηκαν οι Αγώνες και εξακολουθούμε και ίσως ακόμη περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, να χρησιμοποιούμε τους αγώνες για να μονιάσουμε τους ανθρώπους. Είναι ο ρόλος μας ως διοργανωτές να να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες, να συγκεντρώσουμε ανθρώπους, να παραμείνουμε φιλόδοξοι και να πούμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα πρέπει να βρούμε μια στιγμή για να γιορτάσουμε την ειρήνη και ότι ο αθλητισμός είναι ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μοιραστούμε συλλογικά συναισθήματα. Αυτή είναι η δύναμη του αθλητισμού και γι' αυτό νιώθουμε πολύ αποφασισμένοι».

Ένα Βρετανός συνάδελφος ρώτησε τον Εστανγκέ αν υπήρξε απογοήτευση που η Φλόγα δεν άναψε με το κάτοπτρο, καθώς υπήρχαν σύννεφα εκείνη τη στιγμή, όμως ο Γάλλος τόνισε πως αντιθέτως αυτό το γεγονός έδειξε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τους Αγώνες ό,τι συνθήκες κι αν υπάρχουν, βρίσκοντας την αφορμή να συγκρίνει αυτό το γεγονός με την τελετή έναρξης που σχεδιάζουν να κάνουν οι Γάλλοι εκτός σταδίου για πρώτη φορά στην ιστορία:

«Δεν έχει σημασία για εμάς που η Φλόγα δεν άναψε με το κάτοπτρο σήμερα, είχαμε μια φανταστική γιορτή. Και πάλι, η δύναμη των κυμβάλων ήταν παρούσα και ήταν και μια καλή αντίδραση της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής εδώ, που έδειξε πως όποια και αν είναι η κατάσταση θα είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε τους Αγώνες.

Νομίζω ότι ο πρόεδρος Μακρόν διευκρίνισε πολύ σαφώς ότι ο κύριος στόχος για τη Γαλλία είναι να κάνει την τελετή έναρξης στον ποταμό. Αισθανόμαστε σίγουροι γιατί, μέχρι στιγμής, καταφέραμε να βρούμε λύσεις για να προσαρμόσουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, την τελετή έναρξης έξω από το στάδιο και αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Φυσικά, πρέπει να είμαστε έτοιμοι όπως και στην αφή, που λόγω της συννεφιάς χρειάστηκε να προσαρμοστούμε. Και αυτή είναι η ευθύνη μας να βεβαιωθούμε ότι θα είναι μια επιτυχία. Αλλά, σίγουρα, το σχέδιο είναι να πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης στην άμμο του ποταμού».

tony estanguet

Αναπόφευκτα, ήρθε και η ερώτηση για τις προετοιμασίες στη Γαλλία, με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής να εξηγεί πως πλέον ξεκινούν να διορθώνουν τις λεπτομέρειες:

«Στο Παρίσι δουλεύουμε σκληρά για να προετοιμάσουμε τα πάντα. Σίγουρα οι τελευταίες 100 ημέρες πριν από την έναρξη είναι πολύ σημαντικές, επειδή είναι εκεί που πραγματικά οριστικοποιούνται όλες οι λεπτομέρειες. Καταφέραμε να διατηρήσουμε το επίπεδο της φιλοδοξίας αυτού του έργου από την τελετή έναρξης μέχρι τις τοποθεσίες των αγώνων στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, στον πύργο των Βερσαλλιών, στα Ηλύσια Πεδία και ούτω καθεξής. Έτσι, όλα είναι σχεδόν έτοιμα, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η τελική ευθεία είναι επίσης πολύ σημαντική για την επιτυχία. Όπως και οι αθλητές, που τώρα είναι σχεδόν έτοιμοι αλλά χρειάζονται ακόμα τις τελευταίες προετοιμασίες και λεπτομέρειες, έτσι αισθανόμαστε κι εμείς».

Θα ήταν παράδοξο αν κανείς δεν τον ρωτούσε αν γνωρίζει έστω και μία ελληνική λέξη, μιας και ο ίδιος τόνισε επανηλειμμένα την αγάπη του για τη χώρα μας, και έτσι αποκάλυψε πως πέρα από το "Καλημέρα" ξέρει να πει και... "Εντάξει". Αφού πέρασε τα τεστ ελληνικής γλώσσας, ο Εστανγκέ επιστρέφει στη Γαλλία για να περιμένει το θρυλικό Μπελέμ που θα μεταφέρει τη φλόγα στην οικοδέσποινα των ερχόμενων Αγώνων.

Ντούσκος στο Gazzetta: «Η ενέργεια του κόσμου είναι κάτι ξεχωριστό, έφερα το εργόμετρο και προπονούμουν κι εδώ» (vid)

@Photo credits: eurokinissi, (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM)
 

Τελευταία Νέα