Οσκαρ Πιστόριους: Οταν ο πασίγνωστος παραολυμπιονίκης είχε δολοφονήσει τη γυναίκα του (vids)

Οσκαρ Πιστόριους: Οταν ο πασίγνωστος παραολυμπιονίκης είχε δολοφονήσει τη γυναίκα του (vids)

bet365

Με αφορμή την υπόθεση στα Γλυκά Νερά, το Gazzetta ανατρέχει σε μια άλλη παρόμοια υπόθεση δολοφονίας που συγκλόνισε τον αθλητισμό: αυτής της Ρίτα Στέενκαμπ από τον παραολυμπιονίκη του στίβου, Οσκαρ Πιστόριους

Η ομολογία της δολοφονίας του συζύγου της Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά, έφερε στην επιφάνεια κι άλλες ανάλογες υποθέσεις όπου σύζυγοι δολοφονήθηκαν, σε εγκλήματα που χαρακτηρίστηκαν εγκλήματα «πάθους» ή «ζήλιας».

Ένα από αυτά είχε συγκλονίσει και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Ηταν η δολοφονία του μοντέλο Ρίβα Στέενκαμπ από τον σύντροφό της, τον γνωστό παραολυμπιονίκη Οσκαρ Πιστόριους.

Ο Νοτιοαφρικανός, που είχε γίνει πρότυπο για εκατομμύρια κόσμου όταν δικαιώθηκε δικαστικά κερδίζοντας το δικαίωμα να συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες κόντρα σε αρτιμελείς αθλητές, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, δολοφόνησε εν ψυχρώ την σύντροφό του, την ώρα που αυτή βρισκόταν στο μπάνιο του σπιτιού τους στο Silver Lake.

Ένα έγκλημα το οποίο ο κατηγορούμενος είχε αποδώσει σε… λάθος εκτίμηση καθώς ισχυρίστηκε ότι νόμιζε πως είχαν μπει ληστές στο σπίτι. Ο Πιστόριους, κοιμόταν μια ζωή με ένα όπλο κάτω από το μαξιλάρι του (κάτι που είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξη το 2010 όταν είχε έρθει στην Ελλάδα για να τιμηθεί από τον ΠΣΑΤ) λόγω της εγκληματικότητας που επικρατεί στην πατρίδα του.

Αυτήν την εγκληματικότητα βρήκε ως δικαιολογία για να αποκρύψει την δολοφονία της συντρόφου του, όπως και ο σύζυγος της Καρολάιν. Μόνο που οι γείτονες είχαν ακούσει τους καυγάδες τους νωρίτερα και απ’ ότι αποδείχθηκε δεν ήταν οι πρώτοι…

Η δικαιολογία του διαρρήκτη

Ο Πιστόριους οδηγήθηκε σε δίκη όπου η οικογένεια του θύματος ήθελε να παραδεχτεί πως η δολοφονία της Ρίβα έγινε εν ψυχρώ από τον ίδιο. Ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης, φανερά ευάλωτος συνέχιζε την θεωρία πως πίστεψε ότι ήταν διαρρήκτης, λέγοντας πως την αγαπούσε πραγματικά.

Υπήρξαν ωστόσο κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία που αποκάλυψαν το έγκλημα από πρόθεση. Ενώ την είχε πυροβολήσει, την έντυσε με ένα μαύρο φόρεμα πριν καλέσει την αστυνομία. Και όπως φαίνεται ο καυγάς τους νωρίτερα είχε να κάνει γιατί το μοντέλο φέρεται να είχε αποφασίσει να τον χωρίσει, λέγοντάς του ότι προχωρά την ζωή της με άλλον.

Στην αστυνομία, αλλά και στο δικαστήριο είπε πως άκουσε κάποιον να μπαίνει στο μπάνιο και ζήτησε από την Ρίβα να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία. Αφού πυροβόλησε τέσσερις φορές, μετά, είπε, ότι κατάλαβε πως δεν ήταν δίπλα του.

Οι δικαιολογίες του κατά την απολογία του στο δικαστήριο, φάνηκε να πείθουν το ακροατήριο. Μάλιστα τα ΜΜΕ στην χώρα έκαναν λόγο για… συγκλονιστική μαρτυρία, εστιάζοντας στο «δράμα» του Πιστόριους.

Ένα «δράμα» που έγινε ντοκιμαντέρ και ταινία, παρά τις αγωγές από τις οικογένειες του θύτη και του θύματος.

Ο Πιστόριους εκμεταλλεύτηκε αυτή την απολογία του, αλλά και το γεγονός πως πρόκειται για ένα επώνυμο πρόσωπο στην Νότια Αφρική. Το δικαστικό σύστημα της χώρας, δείχνει… προκλητική επιείκεια σε πρόσωπα σαν κι αυτόν όταν παρανομούν.

Αξιόπιστοι μάρτυρες, αναξιόπιστο δικαστήριο

Γι’ αυτό και η απόφαση ποινής του «φονιά με τις λεπίδες» όπως άλλαξαν το προσωνύμιό του από «δρομέας με τις λεπίδες», ήταν μόλις 5 χρόνια φυλάκισης. Μια απόφαση που προκάλεσε οργή στην οικογένεια της Στέενκαμπ, αλλά πολλών μαρτύρων. Συνολικά 107 κατέθεσαν, με μία από αυτές, την γειτόνισσά τους και λέκτορα πανεπιστημίου, Μισέλ Μπέργκερ, να λέει πως ξύπνησε στις 3 τα ξημερώματα ακούγοντας το θύμα να φωνάζει για βοήθεια και απορώντας πως γίνεται ο Πιστόριους να μην… άκουσε τις φωνές της και να έλεγε ότι νόμιζε πως μπήκαν ληστές.

Μια άλλη μάρτυρας, η Εστέλ βαν ντερ Μέρε, δήλωσε ότι άκουσε κάποιους να λογομαχούν δυνατά πριν από τους πυροβολισμούς, ενώ ο υπεύθυνος φύλαξης στην κατοικία του παραολυμπιονίκη, είπε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο πως άκουσε φωνές και φασαρία και αποφάσισε να τηλεφωνήσει μετά το περιστατικό. Η αντίδραση του Πιστόριους στον φύλακά του, ήταν η εξής: «Όλα πάνε καλά». Όπως εξομολογήθηκε ο φύλακας, στη συνέχεια ο Πιστόριους άρχισε να κλαίει και η συνομιλία τους διακόπηκε.

Η μανία με τα όπλα και ο κτητικός Οσκαρ

Ακόμη κι ένας φίλος του, ο Ντάρεν Φρέσκο, τον «έκαψε» λέγοντας πως είχε την τάση να πυροβολεί στον αέρα για να τρομάζει κόσμο, ενώ λίγες ημέρες πριν την δολοφονία της συντρόφου του, είχε παραγγείλει επτά όπλα αξίας 3.200 ευρώ.

Σύμφωνα με φίλο της Στέενκαμπ, ο Πιστόριους μαζί της ήταν «πιεστικός, κτητικός και κακοδιάθετος». Την θεωρούσε «κτήμα» του και μάλιστα περιέγραψε πως όταν πήγαν μαζί σε μια απονομή βραβείων της έστελνε συνεχώς μηνύματα. «Ηταν φορτικός, της τηλεφωνούσε συνέχεια», είπε. Όταν η σχέση του ζευγαριού έγινε στενότερη, ο φίλος του μοντέλου την ρώτησε αν η συμπεριφορά του είχε βελτιωθεί. «Δεν πήρα καμία απάντηση», είπε.

Την ίδια ώρα, οι δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις έδειξαν πως το μαύρο φόρεμα που είχε πάνω του το μοντέλο, δεν είχε οπές που να ταιριάζουν από σφαίρες. Στην μπλούζα βρέθηκε ελάχιστο αίμα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν γεμάτη μετά από τέσσερις πυροβολισμούς.

Η έρευνα έδειξε πως το μοντέλο ήταν γυμνό την ώρα που πυροβολήθηκε, ενώ βρέθηκαν και δύο μελανιές στον ώμο της, οι οποίες αποδόθηκαν από χτυπήματα με ρόπαλο του κρίκετ. Ακόμη, βρέθηκε μια μελανιά στα οπίσθιά της, αλλά και ένα τραύμα στη θηλή, καθώς είχε ένα σκίσιμο το οποίο εικάστηκε πως προήλθε από το ρόπαλο.

Οργή για την ποινή

Το δικαστήριο έκρινε τον Πιστόριους αθώο στην κατηγορία φόνου εκ προμελέτης β’ βαθμού και τον τιμώρησε σε 5ετη φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
«Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια» δήλωσε ο δικαστής προκαλώντας παγκόσμια οργή.

Η… συμπάθεια στο πρόσωπο του Πιστόριους έφερε ακόμη πιο εξοργιστικές αποφάσεις. Οκτώ μήνες μετά την φυλάκισή του, η ποινή μετατράπηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Δικηγόροι και ανώτατοι δικαστές έκαναν λόγο για σφάλμα ερμηνείας εκ μέρους της δικαστή και ζήτησαν να γίνει εκ νέου η δίκη.
Έτσι στις 3 Δεκεμβρίου του 2015 ήρθε η ανατροπή της υπόθεσης και ο Πιστόριους κρίνεται ένοχος εκ πρόθεσης για τον φόνο της συντρόφου.

Τελικά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 ετών. To γεγονός ότι ο δράστης προσπάθησε να σώσει τη ζωή της Στέενκαμπ μετά τους πυροβολισμούς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ελάφρυνση της ποινής, σύμφωνα με την δικαστή.

Η ποινή αυξήθηκε σε 13 χρόνια και πέντε μήνες το 2017, μετά από επανεξέταση της υπόθεσης, με την προοπτική να γίνουν 15 τα χρόνια, εφ' όσον δεν έχει εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής του ήδη.

 

Τελευταία Νέα