Ολυμπιακός: Οι Top-11 ήρωες των τελικών!

Αντώνης Πατσούρας
Ολυμπιακός: Οι Top-11 ήρωες των τελικών!

bet365

Το G-Weekend παρουσιάζει 11 ήρωες των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδος που φορούσαν την ερυθρόλευκη φανέλα του Ολυμπιακού!

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις Κυπέλλων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και είναι η ομάδα που έχει αγωνιστεί στους περισσότερους τελικούς.

Στην ιστορία του έχει επικρατήσει σε 27 τελικούς και κόντρα στην ΑΕΚ θα διεκδικήσει το πρώτο του Κύπελλο μετά από το 2015 και το 28ο από το 1947 όπου και κατακτήθηκε το 1ο.

Στα χρόνια αυτά πολλοί σκόραραν, πολλοί έκαναν μαγικά, πολλοί σημάδεψαν τους τελικούς και φορούσαν την ερυθρόλευκη φανέλα. Το G-Weekend επέλεξε 11 από αυτούς και σας τους παρουσιάζει!

Γιώργος Δαρίβας

Γιώργος Δαρίβας

Κώστας Πολυχρονίου

Κώστας Πολυχρονίου

Γιώργος Σιδέρης

Γιώργος Σιδέρης

Θανάσης Αγγελής

Θανάσης Αγγελής

Κώστας Δαβουρλής

Κώστας Δαβουρλής

Λάγιος Ντέταρι

Λάγιος Ντέταρι

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Ριβάλντο

Ριβάλντο

Νέρι Καστίγιο

Νέρι Καστίγιο

Αντώνης Νικοπολίδης

Αντώνης Νικοπολίδης

Νταβίντ Φουστέρ

Νταβίντ Φουστέρ

Ο θρυλικός Γιώργος Δαρίβας που σήμερα είναι πρόεδρος του συνδέσμου των βετεράνων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού στα νιάτα του υπήρξε καλλιτέχνης της μπάλας.

Σπουδαίος παίκτης που αγωνίστηκε στην δεκαετία του '50 και συνδύασε το όνομα του με την ομάδα που κατέκτησε 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Ο Γιώργος Δαρίβας σκόραρε 5 φορές σε τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος και κατέκτησε 6 τρόπαια.

Το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας του ο Ολυμπιακός το πήρε το 1947 με το 5-0 κόντρα στον Ηρακλή στον τελικό και με τον "αέρινο" Γιάννη Βάζο να πετυχαίνει χατ τρικ.

Το επόμενο κατακτήθηκε μετά από 4 χρόνια, το 1951, με τον Δαρίβα να σκοράρει μια φορά στο 4-0 επί του ΠΑΟΚ ενώ βρήκε δίχτυα στο 2-0 επί του Πανιωνίου το 1952.

Το 1953 θα σκοράρει για 3η σερί χρονιά σε τελικό απέναντι στην ΑΕΚ (3-2) ενώ και το 1954 ο Ολυμπιακός θα επικρατήσει με 2-0 της Δόξας Δράμας και ο Δαρίβας θα βρει πάλι δίχτυα!

Δυο χρόνια αργότερα (1956) ο Ολυμπιακός θα χάσει με 2-1 από την ΑΕΚ αλλά ο Δαρίβας θα πετύχει εκ νέου γκολ!

Ο Γιώργος Δαρίβας ήταν επί χρόνια βοηθός προπονητού στον Ολυμπιακό και το 1975 μετά από την παραίτηση του Λάκη Πετρόπουλου οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Ο Κώστας Πολυχρονίου ο άνθρωπος που "έσβησε" τον Πελέ στο φιλικό της 4ης Ιουλίου 1961 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην Σάντος δεν ήταν ούτε φορ, ούτε εξτρέμ.

Ήταν ένας σκληροτράχηλος, έξυπνος αμυντικός μέσος που του άρεσε να σκοράρει όταν είχε την ευκαιρία.

Ο Κώστας Πολυχρονίου έχει σημαδέψει την ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος αφού έχει πετύχει 5 γκολ σε τελικούς και έχει να επιδείξει 8 κατακτήσεις!

Θα σκοράρει 2 φορές στον τελικό του 1959 με αντίπαλο την Δόξα Δράμας και άλλες 2 το 1960 στον επαναληπτικό με τον Παναθηναϊκό τον οποίο ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-0.

Το 1963 θα βρει δίχτυα στον τελικό με τον Πιέρικο που έληξε με σκορ 3-0 για την ομάδα του Πειραιά.

Ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας του Ολυμπιακού στην Α' εθνική δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την λίστα.

Ο Γιώργος Σιδέρης όχι μόνο απουσιάζει αλλά είναι και στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 6 γκολ. Φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού για πρώτη φορά τη σεζόν 1959-60 και σημάδεψε με τα γκολ του όλη την δεκαετία του 60'.

Στην πρώτη του χρονιά ο Ολυμπιακός κερδίζει με 3-0 στον 2ο τελικό τον Παναθηναϊκό και ο Σιδέρης πετυχαίνει το 3ο γκολ στο 82'. Το 1961 ακολουθούν άλλα 2 γκολ απέναντι στον Πανιώνιο (3-0) ενώ και το 1963 σκοράρει κόντρα στον Πιερικό (3-0).

Το μοναδικό γκολ του τελικού του 1965 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό έχει την "σφραγίδα" του διεθνούς φορ ενώ το τελευταίο γκολ σε τελικό θα έρθει πάλι απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Είναι ο τελικός του 1969 όπου και σκοράρουν Σιδέρης και Δομάζος και ο τίτλος θα κριθεί υπέρ του Παναθηναϊκού μετά από στρίψιμο κέρματος.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από το Αιγάλεω και γρήγορα βρέθηκε στον Ολυμπιακό. Έπαιξε επιθετικός, γύρισε στην άμυνα και αγωνίστηκε και ως εξτρέμ.

Ο Θανάσης Αγγελής "σημάδεψε" με τα γκολ του δυο τελικούς του Κυπέλου Ελλάδος. Ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας που "έχτισε" στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 ο Νίκος Γουλανδρής.

Ο Ολυμπιακός που έχει μείνει χωρίς Κύπελλο από το 1968 θα φτάσει στον τελικό του 1971 ο οποίος θα διεξαχθεί στο Καραϊσκάκη και θα έχει αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

Θα επικρατήσει με 3-1 με τον Θανάση Αγγελή να πετυχαίνει το 1ο γκολ στο 19ο λεπτό. Δυο χρόνια αργότερα οι δυο ομάδες θα παίξουν και πάλι σε τελικό στο Φάληρο.

Ο Ολυμπιακός νικά με 1-0.Το μοναδικό γκολ του αγώνα σημειώνει ο Θανάσης Αγγελής στο 46'.

Αν και δεν ήταν κλασσικός γκολτζής και η ομάδα διάθετε παίκτες όπως ο Λοσάντα, ο Υβ, ο Αργυρούδης αυτός θα κάνει το χρέος του σε δυο τελικούς με τον ΠΑΟΚ.

Ο σπουδαίος αυτός άσος που έφυγε από την ζωή τόσο πρόωρα λόγω προβλήματος στην καρδιά έκανε μεγάλο όνομα στην Παναχαϊκή, χρίστηκε διεθνής, και εν συνεχεία πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Έπαιξε στην ομάδα των "αστέρων" της δεκαετίας του '70 με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο πρόσφερε αλλά δεν ήταν το ... πρώτο βιολί στον Ολυμπιακό.

Ο Κώστας Δαβουρλής θα μείνει στην ιστορία και για το γκολ που πέτυχε στον τελικό του 1975. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στις 18/6 τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη και το παιχνίδι θα κριθεί από το γκολ του Δαβουρλή.

Ο Πατρινός ποδοσφαιριστής σκοράρει στο 35' με σουτ από μακρινή απόσταση και χαρίζει το Κύπελλο στον Ολυμπιακό. Ήταν και το μοναδικό Κύπελλο που ο ίδιος κατέκτησε με την φανέλα της ομάδας του Πειραιά.

Ο μοναδικός τίτλος που κατέκτησε ο Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό ήταν το Κύπελλο Ελλάδος το 1990.

Ο Μαγυάρος αν και είναι από τις πιο ακριβοπληρωμένες μεταγραφές της ομάδας του Πειραιά έφτασε στο λιμάνι σε δύσκολα χρόνια και δεν απέδωσε αυτά που όλοι περίμεναν.

Το 1990 ο Ολυμπιακός θα παίξει στον τελικό στο ΟΑΚΑ με τον ΟΦΗ ο οποίος το 1987 είχε πάρει το Κύπελλο Ελλάδος.

Το παιχνίδι θα τελειώσει με σκορ 4-2 υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Ντέταρι θα σκοράρει στο 29' και στο 89' ενώ άλλα δυο γκολ θα πετύχει ο Γιώτης Τσαλουχίδης ο οποίος δυο χρόνια αργότερα θα "σημαδέψει" και τους τελικούς με τον ΠΑΟΚ.

Ο Λάγιος Ντέταρι σηκώνει την κούπα στο ΟΑΚΑ και σε λίγο θα είναι παρελθόν...

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς αν και είναι πρώτος σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων στην Α' εθνική αφού έχει 12 δεν έχει και το ρεκόρ σε Κύπελλα.

Ο Σέρβος που έγραψε "χρυσές" σελίδες με την φανέλα του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει κατακτήσει 5 Κύπελλα Ελλάδος και έχει "σημαδέψει" το θεσμό.

Το πρώτο του Κύπελλο θα έρθει το 1999 (νταμπλ) με τον Ολυμπιακό με 10 παίκτες να νικά με 2-0 τον Παναθηναϊκό στον τελικό. Ο "Τζόλε" θα σκοράρει στον τελικό του 2001 στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά ο ΠΑΟΚ θα επικρατήσει με 4-2.

Το 2005 ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το νταμπλ και στον τελικό του Κυπέλου θα επικρατήσει με 3-0 του Άρη στην Πάτρα. Ο Σέρβος θα σκοράρει δις.

Το τελευταίο του τρόπαιο θα το κατακτήσει στο ΟΑΚΑ στον τελικό του 2009 με την ΑΕΚ ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι. Θα είναι εύστοχος στην διαδικασία των πέναλτι και θα βοηθήσει την ομάδα του να κάνει το νταμπλ!

Ο Ριβάλντο θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002 στη Νότια Κορέα με την "Σελεσάο" και το 2004 θα φτάσει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Στην πρώτη του χρονιά ο Ολυμπιακός επιστρέφει στους τίτλους και μάλιστα κατακτά νταμπλ. Ο "Ρίμπο" θα πετύχει ένα από τα ωραιότερα γκολ στον τελικό που θα διεξαχθεί στην Πάτρα το 2005.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Άρη Θεσσαλονίκης. Ο "Τζόλε" έχει πετύχει γκολ στο 56' και στο 70' ο "Ρίμπο" από πλάγια θέση στέλνει την μπάλα στην εστία του Άρη και "γράφει" το 2-0 (3-0 τελικό).

Ένα χρόνο αργότερα κατακτά άλλο ένα Κύπελλο που θα είναι και το τελευταίο του στην χώρα μας.

Το φανταστικό γκολ που πέτυχε στον τελικό με την ΑΕΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης έβαλε στο top-11 τον Νέρι Καστίγιο.

Ο Μεξικανός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού θα περάσει στον τελικό του 2006 ως αλλαγή στη θέση του Γιαννάκη Οκκά στο 77' και ενώ το σκορ είναι στο 2-0 για την ομάδα του.

Με μια φανταστική ενέργεια που θύμιζε Ριβάλντο θα περάσει την άμυνα της ΑΕΚ και θα πετύχει το 3ο γκολ του Ολυμπιακού. Ο πανηγυρισμός θα προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και ντελίριο στον κόσμο της ομάδας του Πειραιά.

Με τον Ολυμπιακό θα κατακτήσει τα Κύπελλα του 2005 και του 2006.

Αν δεν είναι ήρωας ο Αντώνης Νικοπολίδης τότε ποιος θα μπορούσε να είναι.

Ο Αρτινός τερματοφύλακας κατέκτησε Κύπελλα με τον Παναθηναϊκό και με τον Ολυμπιακό αλλά το πιο... γλυκό ήταν αυτό του 2009 που κέρδισε με την ομάδα του Πειραιά.

Αντίπαλος της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε στο ΟΑΚΑ είναι η ΑΕΚ και είναι ίσως ο συγκλονιστικότερος τελικός στην ιστορία του θεσμού. Η ΑΕΚ θα προηγηθεί 0-2 αλλά η κανονική διάρκεια θα βρει τις δυο ομάδες στο 3-3 και η παράταση στο 4-4.

Την λύση θα δώσουν τα πέναλτι. Ο Νικοπολίδης θα αποκρούσει πέναλτι του Πελετιέρι και θα στήσει την μπάλα για να εκτελέσει το επόμενο. Θα ευστοχήσει και ο Ολυμπιακός θα επικρατήσει με 15-14!

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 θα κατακτήσει 9 Κύπελλα (5 Παναθηναϊκός, 4 Ολυμπιακός).

Τελευταίος χρονικά ήρωας είναι ένας παίκτης που ήρθε άσημος στον Πειραιά και έφυγε ως αρχηγός και έχοντας κερδίσει μια θέση στην καρδιά όλων των φίλων της ομάδας του Πειραιά.

Ο Ισπανός Νταβίντ Φουστέρ προσφέρε αθόρυβα τις υπηρεσίες του στον Ολυμπιακό στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη και όπου χρειάστηκε πήρε την ομάδα στις πλάτες του.

Το 2012 ο Ολυμπιακός θα παίξει στον τελικό με τον Ατρόμητο Αθηνών στο ΟΑΚΑ. Μετά από 90' το σκορ είναι στο 1-1 και ακολουθεί παράταση. Στο 118' ο Νταβίντ Φουστέρ στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και χαρίζει την κούπα στον Ολυμπιακό.

Ένα χρόνο αργότερα οι "ερυθρόλευκοι" θα επικρατήσουν με 3-1 στην παράταση του Αστέρα Τρίπολης και ο Ισπανός θα βρει δίχτυα (1-1) στην κανονική διάρκεια.