Τα 10+1 καλύτερα «ηλεκτρονικά» όλων των εποχών!

Βασίλης Τσίγκας
Τα 10+1 καλύτερα «ηλεκτρονικά» όλων των εποχών!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει τους μεγαλύτερους εθισμούς της παιδικής μας ηλικίας, τα μηχανήματα που μας… κατέστρεψαν οικονομικά πριν ακόμα τελειώσουμε το δημοτικό, τα 10+1 καλύτερα arcade παιχνίδια όλων των εποχών!

Κάθε φορά που βλέπουμε video και εικόνες από αυτά τα παιχνίδια, μια απορία έρχεται στο μυαλό μας: Τι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε σήμερα, άραγε, αν είχαμε κρατήσει όλα εκείνα τα εικοσάρικα και τα κατοστάρικα που με μανία ρίχναμε στα ουφάδικα της εποχής;

Η σωστή απάντηση είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει! Αυτά τα παιχνίδια ήταν η αρρώστια μας τότε, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίναμε, μας μεγάλωσαν, μας έριξαν στον… επίπονο κόσμο της εφηβείας και μας προσέφεραν άπειρες συγκινήσεις! Η… λάθος απάντηση είναι ότι λογικά, ένα μεταχειρισμένο αμάξι το παίρναμε σίγουρα!

Είστε έτοιμοι να δακρύσετε από νοσταλγία; Πάμε! (Η σειρά παρουσίασης είναι τυχαία. Άλλωστε, πώς να κατατάξεις τις μεγάλες σου αγάπες; Και παντοτινές...)

Tehkan World Football


Αποτελεί το πιο cult ποδοσφαιράκι αφού μέχρι τότε οι γνώσεις μας περιορίζονταν στο ξύλινο! Η πρώτη και παντοτινή αγάπη μολονότι χρειάστηκε να ξοδεύεις εν αφθονία εικοσάρικα προκειμένου να αποκλείσεις στον Α΄ Γύρο την Σκωτία... Ο ανθρώπινος νους δεν είχε ακόμη επινοήσει τα PES και FIFA. Ήταν πολύ νωρίς για PlayStation και Xbox. Ούτε καν Amiga 500 δεν είχε εφευρεθεί! Το Kick-off και το Sensible Soccer μπήκαν στη ζωή σου πολύ αργότερα.

Αποτέλεσε σχολή για όσα έμελλε να ακολουθήσουν με το Kick Off να εφαρμόζει την πατέντα της κατακόρυφης απεικόνισης των ποδοσφαιριστών. Αν και πέρασαν 30 χρόνια από την ημέρα που συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό παραμένει φρέσκο και διαχρονικό.

Arkanoid


Δεν γίνεται να απουσιάζει από την λίστα. Από το 1986 γαλουχήθηκαν ουκ ολίγοι νέοι στο «Vaus», το διαστημικό σκάφος που χτυπούσε την μπίλια με σκοπό να καταστρέψει τα τουβλάκια.

Η Τaito έγραψε ιστορία. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Βίκτορας Ουγκό «συχνά το απλό είναι και το πιο σοφό».


​Εναλλακτική επιλογή το «παλαιολιθικό» Space Invaders. Κυκλοφόρησε το 1978. Αρχικά εκδόθηκε στην Ιαπωνία και αργότερα σε όλο τον κόσμο. Στις πρώτες εκδόσεις ήταν ασπρόμαυρο ή με ελαφρά πράσινη απόχρωση, αλλά στη δεκαετία του '80 έγινε έγχρωμο σε όλα τα κράτη. Ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια και βοήθησε στη δημιουργία της παγκόσμιας βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών.

NBA Jam

Θεαματικά «windmill» καρφώματα, τρελό ξύλο, τάπες, turbo, φωτιές. Το NBA Jam της Midway (1993) τα είχε όλα προσφέροντας ατελείωτες ώρες τέρψης στον παίκτη, μυστικούς κωδικούς, αλλά και τους πραγματικούς αστέρες του ΝΒΑ στο πιάτο σου. Ένα από τα κορυφαία παιχνίδια μπάσκετ όλων των εποχών. Θέαμα, ανατροπές και τον Ντόμινικ Γουίλκινς στα καλύτερα του! Αμαρτία αν δεν έχει παίξεις έστω και μια φορά.

Pac Man


Από τα πλέον «αρχαία» παιχνίδια αφού κυκλοφόρησε αρχικά για την αγορά της Ιαπωνίας στις 22 Μαϊου 1980 ως «Puck -Man».Το όνομα του προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «πάκου», η οποία στα ιαπωνικά συμβολίζει το θόρυβο που κάνει κανείς ανοιγοκλείνοντας το στόμα του. Το σενάριο είναι απλό: ο παίκτης οδηγεί ένα smiley, (τον Pac-Man) μέσα σε ένα λαβύρινθο και πρέπει να "φάει" όλες τις τελείες που βρίσκονται εκεί, δίχως όμως να πιαστεί από τα τέσσερα φαντάσματα που επίσης κινούνται μέσα στο λαβύρινθο.

Στις τέσσερις γωνίες του λαβύρινθου υπάρχουν τελείες μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες, τα λεγόμενα «power pills» ή «energizers». Αφού ο Pac-Man φάει μία από αυτές, για λίγο διάστημα τα φαντάσματα παίρνουν χρώμα μπλε και προσπαθούν να αποφύγουν τον Pac-Man, που τώρα μπορεί να τα φάει. Αφού φάει όλες τις τελείες, προχωράει σε άλλο λαβύρινθο.

Στις 3 Ιουλίου 1999, ο Μπίλι Μίτσελ πέτυχε ιστορικό ρεκόρ: οδήγησε τον Pac-Man μέσα από όλους τους 256 λαβύρινθους (σταματώντας σε αυτόν του 256 λόγω kill-screen) με το μέγιστο δυνατό σκορ, δίχως να χάσει ούτε μια ζωή. Μάζεψε όλα τα μπόνους και έφαγε όλα τα μπλε φαντάσματα. Το μέγιστο δυνατό σκορ είναι 3.333.360 και λέγεται τέλειο αποτέλεσμα («perfect game»).

Pang


Από τα πλέον θρυλικά παιχνίδια, έκανε ντεμπούτο το 1989 αποτελώντας must για κάθε χρήστη Amiga. Μάλλον ανακουφιστικό που μπορούσες να το απολαύσεις στην παιχνιδομηχανή σου γιατί ως arcade ήταν ασύμφορο οικονομικά! Σύμφωνα με την πλοκή του παιχνιδιού στόχος σου ήταν να σπάσεις τις τις μπάλες που αναπηδούσαν στο μικρότερο δυνατό μέγεθος, ώστε να τις εξαφανίσεις προτού σε καταπλακώσουν. Έτσι ταξίδευες από πόλη σε πόλη.

Wonder Boy


Από τα πλέον επιδραστικά platform video games συστήθηκε από την Sega το 1986. Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ήταν ένα ξανθό αγοράκι που πάλευε μέσα από αντιξοότητες να σώσει την φίλη του Tanya από το τέρας!

Το Wonder Boy διέσχιζε θάλασσες, ζούγκλες και δάση, πραγματοποιώντας εντυπωσιακά άλματα, ενώ η δουλειά του απλοποιούνταν χάρη στα τσεκούρια, τα αγγελάκια, τα πατίνια και τα μανιτάρια που μετατρέπονταν σε φρουτάκια. Αντιμετωπίζει χταπόδια, μέλισσες, σαλιγκάρια, βατράχια, φίδια, αράχνες, κανιβάλους. Όλα τα στοιχεία της φύσης! Στα συν και η μουσική που συνόδευε το παιχνίδι.

Double Dragon


Το πρώτο μεγάλο beat ‘em up παιχνίδι και η έμπνευση για όσα ακολούθησαν, με καλύτερο ίσως απ’ όλα το καταπληκτικό Cadillacs and Dinosaurs της Capcom ή το The Punisher της ίδιας εταιρίας. Το Double Dragon, όμως, της Taito ήταν η αρχή. Ακολουθούμε τον Billy Lee και τον δίδυμο αδερφό του, Jimmy, στην προσπάθεια του πρώτου να σώσει την Marian από την συμμορία των Black Warriors.

Η μεγάλη καινοτομία του παιχνιδιού ήταν το… διπλό gameplay, με δύο παίκτες να παίζουν ταυτόχρονα και να συνεργάζονται, κάτι που για το 1987, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε το παιχνίδι, ήταν… άπιαστο όνειρο!

Tetris


Εδώ πραγματικά τα λόγια είναι περιττά. Το 1984, ο Alexey Pajitnov και η Atari Games δημιούργησαν τον θρύλο των arcade games, το Tetris, που ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο εθιστικά παιχνίδια όλων των εποχών. Απλό στη σύλληψή του και με την δυνατότητα να παικτεί διπλό, το Tetris έβαλε τις βάσεις για όλα τα puzzle παιχνίδια που ακολούθησαν, όχι μόνο στα arcade, αλλά και στις κονσόλες.

Sega Rally 2


Το πιο σύγχρονο από τα παιχνίδια της λίστας, αλλά και η μεγαλύτερη αγάπη απ ‘όλα τα driving arcade, το Sega Rally 2 κυκλοφόρησε στα τέλη των ’90s και ήταν απίστευτα εντυπωσιακό να το βλέπεις στα μαγαζιά, χωρίς καν να το παίξεις. Με τα bucket καθίσματα, ο παίκτης οδηγούσε με τιμόνι και πετάλια για γκάζι και φρένο (υπήρχε η δυνατότητα ακόμα και για manual εναλλαγή ταχυτήτων!!!) και αυτό ήταν αρκετό για να μας κάνει να το λατρέψουμε!

Bubble Bobble


Τι μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικό από το να ελέγχεις δύο δυνοσαυράκια, που πετάνει τσιχλόφουσκες και παγιδεύουν φαντασματάκια και μικρές φάλαινες; Το 1986 η Taito κυκλοφόρησε το Bubble Bobble, ένα εκπληκτικό action-platform παιχνίδι, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το spin-off, το εξίσου πετυχημένο Puzzle Bobble!

Street Fighter 2


Με διαφορά, το κορυφαίο fighting arcade παιχνίδι, πρόγονος του μεγάλου Tekken και μεγάλος αντίπαλος του Mortral Combat, που όμως έχανε στα… σημεία, παρά τα εντυπωσιακά fatalities! Το Street Fighter είχε με διαφορά τους καλύτερους χαρακτήρες και τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις, με τα combos να διαδέχονται το ένα το άλλο!
 

Τελευταία Νέα