Η... μια και μοναδική περίπτωση Βολκόφ!

Άρης Λαούδης
Η... μια και μοναδική περίπτωση Βολκόφ!

bet365

Βαφτίστηκε «το κόλπο του αιώνα» και ήταν η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή ομάδα χρησιμοποιούσε το ΝΒΑ για να «κλέψει» έναν παίκτη. Η περίπτωση του Αλεξάντερ Βολκόφ έχει γραφτεί στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ως η πρώτη και μοναδική μεταγραφή με χρήματα του... αιωνίου αντιπάλου.

Σήμερα γυρίζουμε το χρόνο πίσω, ταξιδεύουμε στο μακρινό 1994 και θυμίζουμε την μεταγραφή του Σάσα Βολκόφ από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό με τη μεσολάβηση των Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Μια μεταγραφή που κόστισε περισσότερο σ' αυτόν που έδιωξε τον παίκτη και λιγότερο σ' αυτόν που τον πήρε!

Το story της... αρπαγής

Η σεζόν 1993-94 είχε ολοκληρωθεί, ο Παναθηναϊκός την... έβγαζε πάλι χωρίς τίτλο και οι αλλαγές ήταν προ των πυλών. Ο Αλεξάντερ Βολκόφ που με τόσο κόπο και ιδρώτα είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 1993, οδηγούνταν άκομψα στην έξοδο, απογοητεύοντας τους «πράσινους» με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε στη μέση του.


Το παχυλό συμβόλαιό του (περίπου 400 εκατομμύρια δραχμές ετησίως) για τη σεζόν 1994-95 δεν θα μπορούσε να «σπάσει», αν οι Γιαννακόπουλοι δεν έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το ιατρικό τιμ του Παναθηναϊκού είχε «ανάψει» προ πολλού κόκκινο για την επόμενη χρονιά και οι διεργασίας για τη λύση της συνεργασίας ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου.

Στα μέσα Αυγούστου ο Ουκρανός έκανε μια συμφωνία που... κούφανε την Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό, βγάζοντας από την δύσκολη θέση τους Γιαννακόπουλους. Οι Νετς εμφανίστηκαν από το πουθενά, όπως αποδείχτηκε έκαναν ένα εικονικό συμβόλαιο στον παίκτη και το ακόμη πιο εντυπωσιακό, έβαλαν τον τζένεραλ μάνατζερ Ουίλις Ριντ να δηλώσει πως πρόκειται μια «σπουδαία μεταγραφή» και για «έναν παίκτη που θα βοηθήσει, κυρίως στην άμυνα».

Ο Παναθηναϊκός... έφαγε το παραμύθι, δεν είχε προβλέψει το ενδεχόμενο να πάει ο Βολκόφ σε άλλη ελληνική ομάδα μέσω του ΝΒΑ, κι αφού του κατέβαλε 750.000 δολάρια (180 εκατομμύρια δραχμές) ως αποζημίωση, έστειλε έγγραφο στο ΝΒΑ, δηλώνοντας πως ο Βολκόφ είναι πλέον ελεύθερος!

Το... έργο είχε φτιαχτεί αριστουργηματικά από τον Ολυμπιακό που έψαχνε με κάθε τρόπο την εκδίκηση για την μεταγραφή του Ζάρκο Πάσπαλι στον Παναθηναϊκό. Αναζητούσε μια ηχηρή επικοινωνιακή απάντηση και η υπόθεση του Βολκόφ του ταίριαξε γάντι. Μόλις δύο 24ωρα, μετά την ανακοίνωση των Νετς, οι «ερυθρόλευκοι» γνωστοποιούσαν την απόκτηση του Βολκόφ, γνωστοποιώντας μάλιστα πως ο Ουκρανός θα φοράει τον δαφνοστεφανωμένο με τα... λεφτά του Παναθηναϊκού!

Παραπάνω από το μισό συμβόλαιο πλήρωσαν οι Γιαννακόπουλοι


Στις 24 Αυγούστου του 1994 οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με την είδηση - βόμβα για την απόκτηση του Αλεξάντερ Βολκόφ από τον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, ο Παναθηναϊκός κατέβαλε στον παίκτη 750.000 δολάρια ως αποζημίωση για τη χρονιά που θα ακολουθούσε (1994-94), ο Ολυμπιακός πρόσθεσε άλλα 450.000 δολάρια και οι Νετς για τον... κόπο τους πήραν ένα 100άρι, γλιτώντας και τις 300.000 δολάρια που θεωρητικά θα δαπανούσαν για την απόκτηση του Βολκόφ. Ετσι, ο Ουκρανός στοίχισε περισσότερο στους Γιαννακόπουλους, πολύ λιγότερο στον Σωκράτη Κόκκαλη που σε χρόνο ρεκόρ έφερε τον παίκτη στην Αθήνα, τον πέρασε από ιατρικές εξετάσεις και τον... χάρισε στον Ιωαννίδη.

Γιαννακόπουλος: Τώρα είναι στη Νέα Υόρκη και... τρώει!


Η «βόμβα» του Βολκόφ είχε προκαλέσει πολύ μεγάλο ντόρο εκείνη την περίοδο. Ο Παναθηναϊκός δήλωνε επίσημα πως «δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει, αν θέλαμε θα τον κρατούσαμε», αλλά η αλήθεια είναι πως ο Γιαννακόπουλος δεν είχε φανταστεί πως θα μπορούσε να είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Στις 24 Αυγούστου, μια ημέρα μετά την συμφωνία υτου Ολυμπιακού με τον παίκτη, φιλοξενείται δήλωση του Π. Γιαννακόπουλου στην «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με την οποία ο Βολκόφ ήταν στη Νέα Υόρκη και έτρωγε! «Χθες μίλησα με τον μανατζέρ του και δεν ήξερε τίποτα. Αυτή τη στιγμή ξέρω ότι ο άνθρωπος είναι στη Νέα Υόρκη και τρώει σε εστιατόριο», δήλωνε ο ιδιοκτήτης της «πράσινης» ΚΑΕ, την ώρα που ο Βολκόφ έμπαινε στο αεροπλάνο και ερχόταν στην Αθήνα για να τελειώσει με τον Ολυμπιακό.
Η πάγια θέση βεβαίως του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή ήταν πως «η ήττα μας θα μετατρέπεται σε επικοινωνιακή νίκη» και με την συμβουλή του Τάκη Μπαλτάκου, οι «πράσινοι» διέρρευσαν πως «δεν μπορεί καλά - καλά να σκύψει για να δέσει τα κορδόνια του και καταφέραμε να τους τον... πασάρουμε και στο τέλος θα παίζουν μ' έναν ξένο».

«Γλέντι» τρικούβερτο στον Ολυμπιακό

Οι Ιωαννίδης, Σαλονίκης, Γιαννάκης ονειρεύονταν ένα μήνα την εκδίκηση, μετά την συμφωνία του Πάσπαλι με τον Παναθηναϊκό. Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής «έστησαν» την επικοινωνιακή πολιτική πάνω στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα είχε έναν παίκτη που θα τον πλήρωνε ο Παναθηναϊκός. Ενδεχομένως με την σειρά τους να την πάτησαν μη γνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βολκόφ, αλλά ήταν τέτοια η επιθυμία για ρελάνς που όλα αυτά περνούσαν σε δεύτερη μοίρα. «Ο Βολκόφ είναι ό,τι χρειαζόμασταν. Στον Παναθηναϊκό είναι εγκληματίες που τον άφησαν να φύγει» έλεγαν χαρακτηριστικά οι γνωστοί κύκλοι του Ολυμπιακού που κοκορεύονταν βεβαίως για το μεγαλύτερο κόλπο που έχει γίνει στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ.

Ποιος κέρδισε, ποιος έχασε;

Το τέλος της χρονιάς 1994-95 βρήκε τον μεν Παναθηναϊκό να... κλαίει 750 χιλιάδες δολάρια, τον δε Ολυμπιακό να αντιλαμβάνεται πως η επικοινωνιακή νίκη δεν του βγήκε σε καλό. Οσο περνούσε η χρονιά με τα δύο παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα, ο Βολκόφ επιβαρυνόταν και δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει στον βαθμό που ήθελε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα ο Βολκόφ αισθανόταν να λυγίζει από τη μέση του και τελικά δεν αγωνίστηκε στους τελικούς της Α1 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός βεβαίως τα κατάφερε, πανηγύρισε και αυτό το πρωτάθλημα, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Ουκρανός δεν μπόρεσε να προσφέρει όσα φαντάζονταν οι «ερυθρόλευκοι» στο ξεκίνημα της σεζόν και μοιραία η συνεργασία ολοκληρώθηκε άδοξα στο τέλος της χρονιάς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα