ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Άγνωστες ιστορίες από τα playoffs (pics, vids)

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Άγνωστες ιστορίες από τα playoffs (pics, vids)

bet365

Από το 2009 μέχρι και σήμερα οι δύο «Δικέφαλοι» έχουν αναμετρηθεί επτά φορές, με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ, στα playoffs. Ενόψει της όγδοης μονομαχίας το G-Weekend σας θυμίζει τι είχε συμβεί στις επτά προηγούμενες αναμετρήσεις στην Τούμπα.

Σύμφωνοι, δεν είναι ένα ντέρμπι που θυμίζει κάτι απ’ τα παλιά. Όμως, δεν παύει να είναι ένα ντέρμπι των δύο «Δικεφάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν τόσα πολλά να τους χωρίζουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερα να τους ενώνουν.

Συνολικά ανεξαρτήτως έδρας από την πρώτη συνάντηση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για την τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 1930-1931 μέχρι σήμερα, έχουν αναμετρηθεί 171 φορές για όλες τις διοργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων για τα πλέι οφ) με την ΑΕΚ να έχει επικρατήσει στις 78, τον ΠΑΟΚ στις 52 κι άλλες 44 έχουν λήξει ισόπαλες.

Με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ έχουν γίνει επτά παιχνίδια πλέι οφ, με τους «ασπρόμαυρους» να έχουν μια περισσότερη νίκη (4-3) από τους «κιτρινόμαυρους», γίνεται αντιληπτό πως αγνοείται η ισοπαλία.

To G-Weekend γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμάται τι είχε συμβεί στις επτά προηγούμενες αναμετρήσεις των πλέι οφ, οι οποίες δεν έχουν μείνει στην ιστορία ούτε για το θέαμα τους, αλλά ούτε και για τα πολλά γκολ!

17/5/2009 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-1

(40’ Μπλάνκο)

Έπεσαν κορμιά εκείνο το βράδυ στην κατάμεστη Τούμπα. Το ντέρμπι των «Δικεφάλων» ήταν για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ, με τη βαθμολογία να δίνει το δικαίωμα και στους δύο να ελπίζουν για τη 2η θέση που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον ΠΑΟΚ (του Φερνάντο Σάντος) επιβεβαιώθηκε η αδυναμία του να κερδίσει ένα ντέρμπι με τις ομάδες της Αθήνας, πετώντας στα σκουπίδια, όπως και στην πρεμιέρα με τον Παναθηναϊκό, το όποιο βαθμολογικό προβάδισμα είχε από την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

Σ’ ένα ματς όπου ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κέρδισε κατά κράτος τη μάχη των πάγκων, η ΑΕΚ «χτύπησε» με τον συνήθη ύποπτο, Ισμαέλ Μπλάνκο, στο 40ο λεπτό και έμεινε όρθια παρά το γεγονός ότι ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με εννιά παίκτες, λόγω των κόκκινων που αντίκρισαν Γεωργέας (71’) και Χετεμάι (84’) από το διαιτητή Δαλούκα.

16/5/2010 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0

(52' Μουσλίμοβιτς)

Σε μια Ελλάδα που όδευε στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ. και στα κάγκελα της Τούμπας είχαμε τα πρώτα ευφυέστατα πανό, ο ΠΑΟΚ (του Φερνάντο Σάντος) ήταν καθοδόν για την πρωτιά στα πλέι οφ και την έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, που είχε «κλειδώσει» τέσσερις μέρες νωρίτερα με το «διπλό» στο Καραϊσκάκη επί του Ολυμπιακού (0-1).

Πριν από την σέντρα τιμήθηκε ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο για την προσφορά του στην τελευταία ομάδα της ποδοσφαιρικής καριέρας του και ο Αντρέ Βιεϊρίνια παραλάμβανε το βραβείο του MVP μιας άκρως εντυπωσιακής σεζόν.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν στο γήπεδο με ένα και μοναδικό στόχο: να κερδίσουν την ΑΕΚ στο τελευταίο εντός έδρας ματς της χρονιάς για να ευχαριστήσουν τον κόσμο που γέμιζε ξανά την Τούμπα. Την ίδια ώρα που στην Ένωση το κλίμα στην ομάδα και τον κόσμο, θύμιζε μπαρούτι, στη Θεσσαλονίκη στηνόταν τρικούβερτο γλέντι για την κατάκτηση της πρώτης θέσης των πλέι οφ.

Με το τέλος της 5ης αγωνιστικής ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε… “double score” στη βαθμολογία (16-8) από τον δεύτερο Ολυμπιακό και το βράδυ οι παίκτες το γιόρτασαν στα μπουζούκια της περιοχής του αεροδρομίου. Ο Μπλάνκο παραλίγο να χριζόταν και πάλι σκόρερ μέσα στην Τούμπα, ωστόσο αστόχησε στο πέναλτι που εκτέλεσε στο 49ο λεπτό και στην επόμενη φάση ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ, χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ τη νίκη.

18/05/2011 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1

(29' Γκαρσία, 37' Βιτόλο – 14’ Σκόκο)

Ο ΠΑΟΚ (του ποδοσφαιριστή και σκόρερ Πάμπλο Γκαρσία) είχε μείνει ζωντανός στη μάχη για την πρώτη θέση των πλέι οφ, μετά τη νίκη (2-1) επί της ΑΕΚ. Ο αγώνας ήταν σκληρή μάχη, με δύο αποβολές (Μάκος και Γκαρσία), δυνατά μαρκαρίσματα και κάποιες αποφάσεις από τον διαιτητή Σιδηρόπουλο, που προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες των παικτών και των δύο ομάδων.

Αν σας θυμίζει κάτι η φωτογραφία, ναι, είναι ο Μανόλο Χιμένεθ! Από το πρώτο πέρασμα από τον πάγκο της Ένωσης, με τον Ισπανό να επιστρέφει για άλλη μια φορά στην Τούμπα για ένα παιχνίδι των πλέι οφ.

Στο 14' ο Σκόκο με σουτ από σχεδόν...40 (!) μέτρα αιφνιδίασε τον Χαλκιά και έδωσε το προβάδισμα στην Ένωση (0-1), Οι «ασπρόμαυροι» ισοφάρισαν στο 29' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκαρσία (οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για το αν έκανε χέρι ο Ντιόπ και καταλογίστηκε σωστά η παράβαση), ενώ στο 36’ ο Σάχα ανέτρεψε τον Φωτάκη και ο Βιτόλο από την «άσπρη βούλα» διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

2/5/2012 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0

(88' Γεωργιάδης)

Οι δυο «Δικέφαλοι» άνοιξαν την αυλαία των πλέι οφ της σεζόν 2011-12 με το ντέρμπι της Τούμπας να αποκτά τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς νωρίτερα στο ΟΑΚΑ η αναμέτρηση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ατρόμητο έβρισκε ισόπαλες τις δύο ομάδες, έτσι όποιους από τους δύο κέρδιζε θα μείωνε την διαφορά από την κορυφή στους 2 βαθμούς από την 1η αγωνιστική.

Στον πάγκο του ΠΑΟΚ ήταν ο Λάζλο Μπόλονι, που με τις κινήσεις του αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή του ντέρμπι. Ο Ρουμάνος παράταξε μια ομάδα που στο πρώτο μέρος πίεσε για το γκολ, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ στην επανάληψη έδωσε χώρο στην ΑΕΚ και μόλις έκρινε ότι πρέπει να δώσει ανάσες στους παίκτες του το έπραξε, γυρίζοντας στην ουσία την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του.

Τα λεπτά περνούσαν, η κούραση ήταν κύριο χαρακτηριστικό για τους παίκτες των δύο ομάδων. Η ξαφνική ζέστη, σίγουρα επηρέασε τους ποδοσφαιριστές, που έδειχναν μετά το 75' να μην μπορούν να πάρουν ανάσες. Τελικά στο 87' ο Σταφυλίδης πέρασε από τα αριστερά όποιον βρήκε μπροστά του, έκανε το σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα κοντράρει και παίρνει ύψος, ο Γεωργιάδης πετάχτηκε στον χώρο του κέντρου της περιοχής και με πλασέ έγραψε το 1-0.

Όμως, όλα όσα συνέβαιναν εκτός των γραμμών εκείνο το διάστημα στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο είχαν μεγαλύτερη αξία και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν εντονότερο. Ήταν ένα διάστημα στο οποίο στη Θεσσαλονίκη και στην Τούμπα συνέχιζε να κόβει βόλτες ο ενδιαφερόμενος για τις μετοχές, Γιάννης Καμπάνης. Παραμονές των πλέι οφ είχε στείλει επιστολή στα κλειστά -λόγω Πάσχα- γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και χωρίς να λάβει μάλιστα επίσημη απάντηση είχε προχωρήσει στη δημοσιοποίησή της.

Την ίδια ώρα ο Ιβάν Σαββίδης πλησίαζε στην Τούμπα. Ο οικονομικός διευθυντής των επιχειρήσεων του είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ζήση Βρύζα κυρίως για ένα δάνειο που είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε για να διευκολύνει τα οικονομικά της ομάδας, ενώ συνεχιζόταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων προκειμένου να ξεκινούσαν και οι συζητήσεις για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

11/5/2016 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1

(61' Ροντρίγκες, 83' Μυστακίδης - 44' Γιόχανσον)

Χωρίς την δύναμη του κόσμου του και με ημίχρονο στο 0-1, ο ΠΑΟΚ στην άδεια -λόγω τιμωρίας- Τούμπα βρήκε καρδιά κι αγωνιστικές λύσεις, έκανε την ανατροπή και κέρδισε 2-1 την ΑΕΚ στην πρεμιέρα των πλέι οφ της σεζόν 2015-16, πατώντας με το «καλημέρα» κορυφή. Εκεί, όπου έμεινε μέχρι το φινάλε κατακτώντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι «ασπρόμαυροι» του Βλάνταν Ίβιτς ήταν ανώτεροι στο δεύτερο ημίχρονο βάζοντας μέσα στα δίχτυα την ΑΕΚ, που κράτησε μια παθητική στάση. Στο πρώτο μέρος η εικόνα ήταν διαφορετική με την Ένωση να έχει ξεκάθαρο ρόλο πρωταγωνιστή. Η ομάδα του Στέλιου Μανωλά εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις στημένες φάσεις, αλλά και το «δώρο» του Γλύκου (ενώ φάνηκε να μπλοκάρει την μπάλα, την έχασε μέσα από τα χέρια του) στο γκολ του Γιόχανσον. Στο β’ μέρος με τα ποσοστά κατοχής να φτάνουν στο 70% για τον ΠΑΟΚ, το γκολ της ισοφάρισης έμοιαζε θέμα χρόνου και ήρθε με την γκολάρα του Ροντρίγκες στο 61ο λεπτό, ενώ το 2-1 διαμορφώθηκε στο 83’ με την κεφαλιά του Μυστακίδη, μόλις 63 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο παιχνίδι.

14/05/17 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-1

(10' Ντιντάκ)

Σ’ άλλη μια πρεμιέρα των πλέι οφ, μια εβδομάδα μετά τη μονομαχία τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από την Τούμπα, με το υπέρ της 1-0 να μοιάζει τιμητικό για τον ΠΑΟΚ, που είχε μείνει στο Βόλο και γλίτωσε την συντριβή χάρη στις επεμβάσεις του Παναγιώτη Γλύκου.

Η Ένωση είχε μπει για τα καλά στο παιχνίδι της πρωτιάς. Για να ακριβολογούμε είχε αποκτήσει, πλέον, το πάνω χέρι! Ο Ντιντάκ σκόραρε νωρίς, ακολούθησαν κι άλλες μεγάλες ευκαιρίες, με τους γηπεδούχους να έχουν μείνει μακριά από τον καλό εαυτό τους και να χάνουν το πλεονέκτημα των δύο βαθμών με το οποίο ξεκίνησαν εκείνα τα πλέι οφ.

01/07/2020 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-2

(42' Τσιγκρίνσκι, 81' Λιβάγια)

O ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να διατηρήσει ή να διευρύνει τη διαφορά των τριών βαθμών, ωστόσο η ΑΕΚ χάρη στην εμφάνιση των παικτών της στο πρώτο 45λεπτο έφυγε με το «διπλό» από την Τούμπα και οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν στη 2η θέση της βαθμολογίας, ενώ απέμεναν πέντε αγωνιστικές για το φινάλε των playoffs.

Η τριάδα Μάνταλος, Σιμόες και Κρίστιτσιτς έκαναν τη διαφορά στη μεσαία γραμμή, όμως με μια ασίστ και ένα γκολ οΜάρκο Λιβάγιααποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας στην εκτός έδρας νίκη της Ένωσης. Σέρβιρε το γκολ στο πιάτο του Τσιγκρίνσκι στο 42’ και ευστόχησε από την «άσπρη βούλα» στο κερδισμένο πέναλτι, μέσω VAR, που κέρδισε ο τον Βέρντε από τον Μιχαηλίδη.

 

Τελευταία Νέα