Στα άδυτα της Μπάγερν: Το project που φέρνει ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα (pics & vids)

Στα άδυτα της Μπάγερν: Το project που φέρνει ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα (pics & vids)

bet365

Οι ομάδες που θέλουν να γράψουν ιστορία, φροντίζουν ώστε να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να το πετύχουν. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Ιβάν Σαββίδης, που επενδύει στο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιβάν Σαββίδης αποφασίζει να ρίξει «ζεστό χρήμα» για τη βελτίωση των συνθηκών στο αθλητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας παρότι από την πρώτη επίσκεψη του, το καλοκαίρι του 2012, δε θεωρεί το σημείο (περίπου 35 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης) ως το ιδανικότερο για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου.

Το δεύτερο «σπίτι» των «ασπρόμαυρων», στη δυτική πλευρά της πόλης, αποτέλεσε το σημαντικότερο έργο που άφησε πίσω της η διοίκηση του Θόδωρου Ζαγοράκη. Αναλαμβάνοντας την προεδρία το 2007 ο πρώην αρχηγός του ΠΑΟΚ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή ενός προπονητικού κέντρου για την πρώτη ομάδα και τις ακαδημίες του συλλόγου. Μέχρι τότε οι εκάστοτε διοικήσεις νοίκιαζαν γήπεδα στην περιοχή της Σουρωτής, ο ποδοσφαιριστής Ζαγοράκης είχε προλάβει να πηγαίνει για προπονήσεις στον Άγιο Βασίλειο και στο γήπεδο που είχε δημιουργήσει εκεί ο Θωμάς Βουλινός.

Το αθλητικό κέντρο στη Νέα Μεσημβρία έχει «νιώσει» να έχουν χυθεί πάνω του, τόνοι από μελάνι, για το αν ήταν ή δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή. Για το αν υπήρξαν κακοτεχνίες, για το αν υπήρχε νερό, για το αν ήταν… στραβό το κλίμα, για το αν φυτεύτηκαν τριανταφυλλιές, για το αν ήταν η βασική αιτία για το τσουνάμι των θλάσεων, για πολλά αν…

Η »διαδρομή» του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008, είναι απλωμένο σε μια έκταση 70 στρεμμάτων (50.750.00 μ. το ένα κομμάτι με τέσσερα που στην πορεία έγιναν τρία γήπεδα και 19.250.00 μ. το δεύτερο με άλλα τρία γήπεδα, εκ των οποίων το ένα με πλαστικό χλοοτάπητα), τα οποία παραχωρήθηκαν στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ έναντι συμβολικού τιμήματος για 25 χρόνια από τον δήμο Αγίου Αθανασίου, στο δημοτικό διαμέρισμα Νέας Μεσημβρίας.

Την 01.09.2011, η πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ ξεκίνησε να προπονείται στο Αθλητικό Κέντρο και τα δεδομένα άλλαξαν με την εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη. Τα πολλά χρήματα, έφεραν επιπλέον απαιτήσεις και «έπεσαν» πολλά εκατομμύρια για τα γήπεδα και τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Όπως αναφέρει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ: «Από το 2014 το προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ εκσυγχρονίστηκε, ώστε να παρέχει χώρο αποθεραπείας των ποδοσφαιριστών, εστιατόριο και χώρο ανάπαυσης.

Τα έργα βελτίωσης συντελέστηκαν, έπειτα από πυρετώδεις ρυθμούς εργασιών και πλέον στη Νέα Μεσημβρία λειτουργεί χώρος αποθεραπείας περίπου 500 τ.μ., ο οποίος περιλαμβάνει πισίνα, τζακούζι, δωμάτιο κρυοθεραπείας, διάδρομο νεροφλεξολογίας, νέο και μεγαλύτερο φυσικοθεραπευτήριο. Επεκτάθηκε επίσης και ανακατασκευάστηκε το γυμναστήριο. Στο προπονητικό κέντρο κατασκευάστηκε, επίσης, καινούριο εστιατόριο με δική του κουζίνα παρασκευής φαγητού, όπως και ένας χώρος ανάπαυσης των παικτών. Οι εργασίες αφορούσαν και βελτιώσεις στον περιβάλλοντα χώρο, όπως και στους χώρους στάθμευσης».

Στα άδυτα της Μπάγερν

Με απόφαση του κ. Σαββίδη τα βελτιωτικά έργα στη Νέα Μεσημβρία θα συνεχιστούν και ο Όλαφ Ρέμπε πήρε την εντολή να υλοποιήσει το πλάνο που θέλει τους «ασπρόμαυρους» να αποκτούν την τεχνογνωσία της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας.

Ο αθλητικός διευθυντής, λόγω καταγωγής, θα «τρέξει» το όλο project σε συνεργασία με εξιδεικευμένα στελέχη της ΠΑΕ. Στόχος θα είναι να αποκτήσει η ομάδα ένα νέο γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων και η δημιουργία νέων χώρων που θα συμβάλλουν στην καλύτερη παραμονή στο προπονητικό κέντρο.

Η Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται από το 1949 στις δικές της εγκαταστάσεις. Για πολλά χρόνια, οι Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γκερντ Μίλερ και άλλοι, χρησιμοποιούσαν μια παλιά ξύλινη καλύβα ως αποδυτήρια, αλλά όλα άλλαξαν το 1970 όταν ξεκίνησε η κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου. Ενάμιση χρόνο αργότερα οι Βαυαροί είχαν αποκτήσει το δικό τους αθλητικό κέντρο με γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων. Η Μπάγερν συνέχισε να επενδύει και να αναπτύσσει τους χώρους μετατρέποντάς το σ’ ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, που διαθέτει μέχρι και υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το G-Weekend «μπήκε», λοιπόν, στο σπίτι της Πρωταθλητών Κόσμου, στη Säbener Strasse, ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, όπου όλα προσανατολίζονται προς μια κατεύθυνση, την τέλεια φροντίδα των παικτών πριν και μετά την προπόνηση.

Ισόγειο

Στο ισόγειο βρίσκονται τα αποδυτήρια για τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι αποκατάστασης, υπάρχει μια πισίνα με ανυψωτικό και υποβρύχιο διάδρομο, καθώς και ένα σύστημα αντίστροφης ροής για το πρόγραμμα προπόνησης. Ένα σύστημα με κάμερες καταγράφει τις κινήσεις κάτω από το νερό από διαφορετικές οπτικές γωνίες και τις εμφανίζει για ανάλυση σε μια μεγάλη οθόνη. Η σάουνα, το τζακούζι, μηχανήματα κρυοθεραπείας και το στούντιο του FCB.tv βρίσκονται επίσης στο ισόγειο.

1ος όροφος

Φιλοξενεί τα γραφεία των προπονητών και των στελεχών, όπως επίσης και ένα ειδικό χώρο για το γιατρό της ομάδας μαζί με το εργαστήριο για τον έλεγχο της κατάρτισης και των διαγνωστικών επιδόσεων, καθώς και ένας τεράστιος χώρος για φυσιοθεραπείες.

Το «κυρίως πιάτο», δηλαδή το γυμναστήριο, είναι εξοπλισμένο με SpeedCourt, υψηλής ταχύτητας διαγνωστικούς διαδρόμους και ανάλυση ισοκινητικής λειτουργίας των μυών, με έμφαση στην αποκατάσταση και στη διάγνωση των επιδόσεων κάθε ποδοσφαιριστή. Επίσης υπάρχει ο χώρος της τραπεζαρίας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό σημείο συνάντησης για ολόκληρη την ομάδα.

2ος όροφος

Το «χάι λάιτ» του δεύτερου ορόφου είναι ο γυάλινος θόλος. Εκεί, στεγάζεται το αμφιθέατρο, η ομάδα έχει τον δικό της κινηματογράφο με οθόνη 2,8 μέτρων, όπου οι παίκτες μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις και αναλύσεις βίντεο. Το καλοκαίρι του 2016 δημιουργήθηκε ένας ακόμα χώρος γυμναστικής, που συμβάλλει στη λειτουργική προπόνηση, γίνονται διάφορα ιατρικά τεστ και με την συνδρομή του SpeedTrack γίνεται προπόνηση σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους ταχύτητας.

Παροχές

Στο προπονητικό κέντρο της Μπάγερν υπάρχει ένα πλήρες εξοπλισμένο ακτινολογικό κέντρο, όπου το κοινό μπορεί να κλείνει ραντεβού για να εξεταστεί από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Μια από τις πλέον φημισμένες εταιρίες στη Γερμανία, η CBA (Clemens Bachmann Architekten) ανέλαβε την υλοποίηση του όλου πρότζεκτ στη Säbener Strasse, με τη δημιουργία νέων χώρων, όπως της υποδοχής, του νέου εστιατορίου, τις εγκαταστάσεις του ιατρικού κέντρου και των γραφείων. Το πρότζεκτ προβλέπει ότι στο μέλλον ο μεγάλος κύριος χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα εκδηλώσεων και θα υπάρχει η δυνατότητα για μεσημεριανό φαγητό.

Η συγκεκριμένη εταιρία έχει την εμπειρία από τις ανακαινίσεις στα γήπεδα της Αουγκσμπουργκ και της Φράιμπουργκ, του Business Club στην Allianz Arena, ενώ επανασχέδιασε το Premium Lounge στο St. Jakob Park Stadium της Βασιλείας.

Το «σπίτι» της εθνικής Γερμανίας

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γερμανίας έχει προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου προπονητικού κέντρου στην περιοχή της Φρανκφούρτης το οποίο ελπίζει ότι μέσα στο 2021 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και να φιλοξενήσει από την ομάδα των ανδρών μέχρι και τη μικρότερη ηλικιακά εθνική ομάδα.

Το συνολικό κόστος του έργου θα αγγίξει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και η ιδέα πάρθηκε από το αντίστοιχο προπονητικό κέντρο στην Αγγλία, το St George's Park, εκεί όπου «χτίζονται» οι εθνικές ομάδες των λιονταριών, που τα τελευταία χρόνια κατέκτησαν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στους Under-20 και Under-17, αλλά και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Under-19.

Photos: fcbayern.com | paokfc.gr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα