Μια Αριάδνη στην Οκλαχόμα!

Αντώνης Πατσούρας
Μια Αριάδνη στην Οκλαχόμα!

bet365

Η Αριάδνη Αδαμοπούλου σπουδάζει και είναι πρωταθλήτρια του επί κοντώ στην Οκλαχόμα και μιλάει στο G-Weekend για τη ζωή και τα όνειρα της.

Στα 20 της χρόνια είναι πρωταθλήτρια στο επί κοντώ και σπουδάζει ψυχολογία στο Oklahoma State. Είναι ένα από τα ανερχόμενα "αστέρια" του επί κοντώ στην Ευρώπη αλλά κάνει καριέρα στις ΗΠΑ.

Η Αριάδνη Αδαμοπούλου, που βελτιώνει χρόνο με τον χρόνο τις επιδόσεις της στο αγαπημένο της αγώνισμα, μιλάει στo G-Weekend για τη ζωή και τις σπουδές της στις ΗΠΑ, για τα πρότυπα της, για τον Ντουπλάντις αλλά και για το δυνατό της... χαρτί.

Πως ξεκίνησες την ενασχόληση σου με τον αθλητισμό; Υπήρχε παράδοση στην οικογένεια;
«Το 2008, στα 8 μου χρόνια, έβλεπα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην τηλεόραση. Είδα το άθλημα του επί κοντώ και κατάλαβα ότι θέλω να δοκιμάσω. Στη συνέχεια, ο πατέρας μου, μέσω της Δήμητρας Εμμανουήλ, μου σύστησε τον προπονητή της Φώτη Στεφανή. Κάπως έτσι ξεκίνησα. Ο πατέρας μου ήταν πρωταθλητής στην πυγμαχία ως έφηβος και νέος και έχει τελειώσει τα ΤΕΦΑΑ».
Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στο επί κοντώ;
«Με κέρδισε γιατί με εξιτάρει το γεγονός ότι "πετάς" για κάποια δευτερόλεπτα. Γενικότερα απαιτεί από τον αθλητή να εμπιστευτεί τον εαυτό του και το κοντάρι του. Επίσης, ο προπονητής μου, ο Βασίλης Μεγαλοοικονόμου, με έχει βοηθήσει πολύ στο να πιστέψω στον εαυτό μου και μου ανανεώνει σχεδόν καθημερινά το πάθος μου για το άθλημα».
Είχες κάποιο πρότυπο;
«Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο αλλά θαυμάζω πολλούς αθλητές του αγωνίσματος. Ξεχωρίζει την Morris και την Sidorova».


Σε έχει επηρεάσει η παρουσία της Στεφανίδη και της Κυριακοπούλου στην πορεία σου;
«Ξεκίνησα το 2009, ουσιαστικά πριν από τις μεγάλες επιτυχίες των δυο κοριτσιών αλλά σίγουρα με κινητοποίησε το γεγονός ότι έφεραν τόσες πολλές επιτυχίες. Είμαι πολύ περήφανη για το ότι κατάγονται από τη χώρα μου».
Σε εντυπωσιάζει το "φαινόμενο" Ντουπλάντις;
«Είναι πραγματικά απίστευτος. Δεν έχει μόνο ταλέντο αλλά και το mindset και θα πετύχει σπουδαία πράγματα».
Ποιος είναι ο στόχος σου για το 2021;
«Κύριως στόχος είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-23 και οι τελικοί (indoor και outdoor) στο NCAA. Θέλω να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ και να έχω σταθερά καλές επιδόσεις».
Έχεις ονειρευτεί τη συμμετοχή σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Άπειρες φορές».
Ποια θεωρείς την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας σου;
«Οι πρώτες θέσεις στα Βαλκανικά πρωταθλήματα U-20 και η 9η θέση στο Ευρωπαϊκό U-20».


Γιατί αποφάσισες να μεταναστεύσεις για σπουδές στις ΗΠΑ;
«Είχα αρκετές προτάσεις από πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Γενικά είχα στο μυαλό μου να δοκιμάσω να ζήσω στο εξωτερικό. Τον Αύγουστο του 2018 πήγα στο Oklahoma State. Το πρώτο διάστημα ήταν δύσκολο. Η μετάβαση και η αλλαγή του τρόπου ζωής με δυσκόλεψαν πολύ. Δεν έμεινα όλο τον χρόνο εκεί, το δεύτερο semester γύρισα στην Ελλάδα. Είχα "παγώσει" την υποτροφία και σκεφτόμουν να προσπαθήσω για δεύτερη φορά. Ο προπονητής μου εδώ στο πανεπιστήμιο, ο Joch Langley, υπήρξε πολύ υποστηρικτικός και υπομονετικός όλο αυτό το διάστημα. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο για να επιστρέψω. Πήγα ξανά τον Αύγουστο του 2019. Ήμουν πιο έτοιμη ψυχολογικά και γνώριζα τις δυσκολίες που είχα ν' αντιμετωπίσω. Όλα πήγαν καλά. Εχώ ακόμη δυο χρόνια στις ΗΠΑ».
Ποιο είναι το αντικείμενο των σπουδών σου; Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις και σπουδές και πρωταθλητισμό;
«Σπουδάζω ψυχολογία. Πάντα είναι δύσκολο να συνδυάσεις αυτά τα δυο. Εδώ έχω την δυνατότητα να "χτίσω" το πρόγραμμα μου ώστε το ένα να μην είναι εμπόδιο για το άλλο. Αυτό δεν συμβαίνει στα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Πάνω απ' όλα πρέπει να δείχνεις πειθαρχία και να προσπαθείς συνεχώς».


Πως γεμίζεις ένα 24ωρο σου στην Οκλαχόμα;
«Τώρα λόγω του covid-19 όλα είναι διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τα μαθήματα μου είναι online. Ξυπνάω νωρίς, κάνω on line μάθημα και έπειτα προπόνηση. Αφού γυρίσω διαβάζω για την επόμενη ημέρα».
Η ζωή στην πόλη;
«Η Οκλαχόμα είναι μια επαρχιακή πόλη. Μένω στο campus και δεν έχει και πολλά πράγματα για να ασχοληθείς εδώ. Γενικά είναι πολύ διαφοτερικός ο τρόπος ζωής των ανθρώπων σε σχέση με την Ελλάδα. Τα καταστήματα κλείνουν πριν από τις 21:00. Το πρόγραμμα για τους σπουδαστές-αθλητές είναι πολύ απαιτητικό και δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος».
Ποιο θα έλεγες ότι είναι το "δυνατό χαρτί" σου ως αθλήτρια;
«Οι προπονητές μου στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα λένε ότι είναι το τρέξιμο. Το πιστεύω και εγώ».
Κάθε πότε επιστρέφεις στην Ελλάδα;
«Τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι. Φέτος λόγω του covid-19 ήμουν στην Ελλάδα από τις αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου».
Πως είναι η κατάσταση με τον covid-19 στις ΗΠΑ;
«Στην περιοχή υπάρχουν πολλά κρούσματα. Σχεδόν όλοι οι συναθλητές μου είχαν κολλήσει. Γενικά είναι πολύ προσεκτικοί εδώ μ' εμάς τους αθλητές αφού κάνουμε 3 τεστ covid-19 κάθε εβδομάδα. Όπως ανέφερα οι τάξεις είναι online και αυτό βοηθάει πολύ».

 

Τελευταία Νέα