Η ιστορία ενός νικητή: Το βιβλίο για τον Κλοπ θα το διαβάσεις τουλάχιστον δύο φορές

Γιάννης Σερέτης
Η ιστορία ενός νικητή: Το βιβλίο για τον Κλοπ θα το διαβάσεις τουλάχιστον δύο φορές

bet365

Είναι, πάντα, πιο ενδιαφέρον να διαβάζεις τις λεπτομέρειες της ιστορίας ενός προπονητή όταν ακόμα είναι εν ενεργεία. Οταν τον βλέπεις, τον μαθαίνεις, τον σχολιάζεις, τον μελετάς. Όταν αυτός είναι μια περσόνα σαν τον Γιούργκεν Κλοπ, δηλαδή ένας τύπος που δεν χρειάζεται να έχεις εντρυφήσει στα απόκρυφα της ζωής του για να καταλάβεις ότι θα μπορούσε να συζητά μαζί σου και παρέα δυο - τρεις μπύρες ατελείωτες ώρες περί ποδοσφαίρου, το εκδοτικό αποτέλεσμα γίνεται πιο ελκυστικό...

Δεν είναι αυτό ένα βιβλίο που το διαβάζεις άπαξ και το… παρατάς. Θα μαγευτείς από την ιστορία, θα σε συνεπάρει, θα το ξεφυλλίσεις και πάλι. Μπορεί να κρατήσεις και σημειώσεις, να υπογραμμίσεις, να αποστηθίσεις ατάκες και αποσπάσματα. Θα χρειαστεί να το ξαναδιαβάσεις για να εμβαθύνεις και να αναλύσεις τα βαθύτερα «κρυμμένα» νοήματα, συμπεράσματα και «μαθήματα ζωής» που μπορείς να κρατήσεις στο μυαλό σου από περίπου 450 σελίδες. Μαθήματα σε πολλά πεδία: για την εκπαίδευση, για το ζήλο, για το χιούμορ, για τον επαγγελματισμό, για τα κότσια του ανδρός. Για το management ανθρώπων, χαρακτήρων, καταστάσεων. Για τις ανθρώπινες σχέσεις. Για τη θετική ενέργεια και τους τρόπους που σκαρφαλώνουμε στους λόφους της ζωής.

Για να μάθουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να «νικάμε» σε όλα. Δεν είναι υποχρεωτικό να νικάμε! Για να μάθουμε ότι και οι ήττες είναι φυσιολογικές, είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής μας. Και να μην σκύβουμε το κεφάλι ειδικά αν αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Ναι, θα απογοητευτούμε: αυτό πρέπει να το αποδεχθούμε, να το «χωνέψουμε», να συνειδητοποιήσουμε πως είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Όμως είναι η επιμονή, η «τρέλα», η αγάπη γι' αυτό που καταπιανόμαστε τα στοιχεία εκείνα που μας οδηγούν πάλι στον ορθό δρόμο. Αυτός ο δρόμος δεν είναι η νίκη! Είναι η απόλαυση αυτού που κάνουμε.

Εν προκειμένω για τον Γιούργκεν Κλοπ η απόλαυση όχι μόνο του ποδοσφαίρου. Αλλά της σχέσης με όλους όσους πρωταγωνιστούν σ’ αυτή την «παράσταση». Τους παίκτες και τους συνεργάτες του. Τους προέδρους, τους μάνατζερς, τους δημοσιογράφους. Τους οπαδούς, την οικογένεια, τους φίλους. Ο Κλοπ θα μπορούσε να είναι ψυχολόγος. Δημοσιογράφος (ήταν εκπαιδευόμενος σε τηλεοπτικό σταθμό!). Θα μπορούσε να είναι κοινωνιολόγος. Πολιτικός. Επικοινωνιολόγος. Πωλητής. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, αρκεί να ασχολείται με πολύ κόσμο! Τρέφεται απ΄αυτή την αλληλεπίδραση, παίρνει οξυγόνο και αυτοπεποίθηση. Δεν θα μπορούσε ποτέ να ακολουθήσει ένα «μοναχικό» επάγγελμα. Διότι περισσότερο και από το ποδόσφαιρο λατρεύει τον άνθρωπο. Είναι βαθιά ουμανιστής κι αυτό φανερώνεται σε κάθε πτυχή της καριέρας του. Από τα ποδοσφαιρικά χρόνια του όταν μοχθούσε να βγάλει τα προς το ζην στην τρίτη κατηγορία με τη Μάιντς μέχρι το άλμα του στη Ντόρτμουντ αφού προηγουμένως είχε ρίξει μια βαριά χυλοπιτα στη Μπάγερν, μέχρι και την απόλυτη καταξίωση στη Λίβερπουλ.

Ενας τύπος εύθυμος, αλλά και πολύ νευρικός. Ενας δάσκαλος, ταυτόχρονα και φίλος. Ενας απίστευτος τύπος, του οποίου το μεγαλύτερο ταλέντο δεν είναι η προπονητική. Είναι η διείσδυση στο μυαλό του παίκτη, του συνεργάτη, του συνομιλητή. Ενας μανιακός με το ποδόσφαιρο που δεν έκανε εκπτώσεις στις αντιλήψεις και ιδέες του ακόμα κι όταν βρέθηκε προ της απόλυσης μετά από δυο χαμένες «ανόδους» με τη Μάιντς από τη Β΄ κατηγορία στη Bundesliga την τελευταία αγωνιστική!

Θα διαβάσεις πολύ ρεπορτάζ σ΄ αυτό το βιβλίο. Σχεδόν για όλα. Λεπτομέρειες τρομερές για την παιδική και εφηβική ζωή του, για το οικογενειακό περιβάλλον του, για τους δυο προπονητές που τον επηρέασαν περισσότερο από κάθε άλλο. Για τις συμφωνίες που έκανε και εκείνες που αρνήθηκε. Για τους παίκτες που επέλεξε, εκείνους που απέρριψε και τους λόγους που τον ώθησαν σ΄αυτές τις αποφάσεις. Για τις επιλογές που έκαναν τη Μπάγερν να ζηλέψει, να «αντιγράψει» και να ξεπεράσει τη Ντόρτμουντ, για την κατηφόρα των «Κίτρινων» και το πρόβλημα που δεν έλυσε ποτέ στη γερμανική ομάδα όταν εκείνη πήρε την κατιούσα.

Θα μάθεις τι σημαίνει step by step πρόοδος και κάμψη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Τι σημαίνει αλλαγή, προπόνηση, Gegen pressing, τι σημαίνει διαχείριση συναισθημάτων, εταιρική και ποδοσφαιρική στρατηγική. Θα καταλάβεις πόσο δύσκολο και πολύπλοκο είναι πλέον το ποδόσφαιρο. Θα μπεις στο σπίτι του, στα αποδυτήριά του, στο γραφείο του, ταυτόχρονα θα νιώσεις τι εστί γερμανικό και αγγλικό ποδόσφαιρο, θα ταξιδέψεις μαζί του σε δεκάδες χώρες, θα ζήσεις πολλά ματς.


Θα εκνευριστείς, θα συγκινηθείς, θα εντυπωσιαστείς, θα μάθεις, θα ταξιδέψεις. Θα ανοίξει το μυαλό! Και τελικά, θα είναι αυτό ένα βιβλίο που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Διότι καταπιάνεται με την ιστορία αυτού που λατρεύεις, δηλαδή του ποδοσφαίρου και σε κάνει έναν αόρατο insider. Σε βάζει με μια κάμερα να βλέπεις, να μυρίζεις, να ακούς και να αγγίζεις όσα θα ήθελες να είχες ζήσει εσύ. Γιατί, αλήθεια, θα ζηλέψεις πολλά από όσα έχει ζήσει ο Γιούργκεν Κλοπ και θα αποθηκεύσεις σε μια άκρη του νου πολλά από όσα έκανε και δεν έκανε στην καριέρα του…

* Το βιβλίο έχει γράφτηκε το 2017 από τον 47χρονο Raphael Honigstein: συντάκτη της Süddeutsche Zeitung για το αγγλικό ποδόσφαιρο και του Guardian για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο του και ο original τίτλος του ήταν «Βring the Noise». Εκδόθηκε το 2017. Αλλά πρόπερσι και πέρυσι προστέθηκαν κάποια κεφάλαια...

* Διατίθεται προς το παρόν μόνο ηλεκτρονικά (μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ) και όταν με το καλό ανοίξουν και πάλι τα βιβλιοπωλεία θα πωλείται σε όλα τα αγαπημένα για τους βιβιλιόφιλους stores, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην επαρχία.

* Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση, διαβάζοντας ολόκληρο το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου: ένα από τα πιο σημαντικά, θα καταλάβετε γιατί...

 

Τελευταία Νέα