ΑΕΚ: Οι τρεις σχηματισμοί του Καρέρα και οι «26» των επιλογών του

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Οι τρεις σχηματισμοί του Καρέρα και οι «26» των επιλογών του

bet365

Ο τεχνικός της ΑΕΚ έχει χρησιμοποιήσει τρεις σχηματισμούς στα 11 ματς από το ξεκίνημα της σεζόν, έχοντας δώσει σε αυτά χρόνο συμμετοχής συνολικά σε 26 ποδοσφαιριστές. Το G-Weekend αναλύει...

Μιλώντας πριν από το παιχνίδι με τη Ζόρια στην Ουκρανία, ο εκ των βοηθών του Καρέρα, ο Νίκος Παναγιωτάρας, είχε πει πως η ΑΕΚ πήγαινε απόλυτα προετοιμασμένη για τον συγκεκριμένο αγώνα έχοντας δουλέψει τρεις σχηματισμούς. Ο Μάσιμο Καρέρα από την Αθήνα έδινε τις εντολές του μέσω του Τζόρτζιο Ντ'Ουρμπάνο στον Τζανλούκα Κολονέλο στον πάγκο, με τους κιτρινόμαυρους να επιλέγουν τελικά σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Δηλαδή 3-5-2.

Ο συγκεκριμένος σχηματισμός, σύμφωνα με τον Καρέρα, δεν είναι αυτός που χαρακτηρίζεται ως ο πλέον λειτουργικός στην ΑΕΚ. Άσχετα αν στον αγώνα στη Ζαπορίζια η Ένωση είχε διαβάσει πολύ καλά τη Ζόρια, αφήνοντας την μπάλα σε αυτήν και χτυπώντας στις αντεπιθέσεις για να έρθει το τελικό 1-4. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ιταλού κόουτς πρόσφατα μετά το ματς με τον ΠΑΣ, το 4-2-3-1 ή 4-3-3 είναι ο σχηματισμός που δείχνει πιο λειτουργικός στον αγωνιστικό χώρο. Κάτι που έχει φανεί είναι η αλήθεια μέσα στα ματς και που πιθανότατα ταιριάζει περισσότερο στην ΑΕΚ ειδικά όταν ο Καρέρα θα έχει όλες τις επιλογές του ρόστερ διαθέσιμες.

Ο Καρέρα πάντως είναι ένας προπονητής, ο οποίος έχει δείξει ότι δεν διστάζει να αλλάζει σχηματισμούς. Όχι μόνο ανά παιχνίδι, αλλά και μέσα στο ίδιο το 90λεπτο. Ήταν κάτι που είχε δηλώσει άλλωστε από την παρουσίασή του, ότι επιθυμεί η ομάδα του να αγωνίζεται ως «χαμαιλέοντας» και να αλλάζει με ευκολία σχηματισμούς, με τους παίκτες να επιδεικνύουν την απαιτούμενη προσαρμοστικότητα σε αυτό.

Ο Καρέρα μιλάει με τον Λιβάια μετά το ματς με τον ΟΦΗ

Οι σχηματισμοί που χρησιμοποίησε ο Καρέρα ανά παιχνίδι

Στα 11 ματς της ΑΕΚ από το ξεκίνημα της σεζόν, έξι για τη Super League Interwetten και πέντε για την Ευρώπη (σε προκριματικά και όμιλο του Europa League) οι κιτρινόμαυροι έχουν παρουσιαστεί με τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς, με τις επιλογές να είναι μοιρασμένες. Τέσσερις φορές έχει επιλέξει ο Καρέρα το 4-2-3-1, και από τρεις φορές έχει επιλέξει το 4-3-3 και το 3-5-2. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ όπου επιλέχθηκε το 3-4-3, σε ένα ματς στο οποίο πάντως η ΑΕΚ αντιμετώπιζε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό απουσιών.

Οι τέσσερις φορές που ο Καρέρα επέλεξε το 4-2-3-1 ήταν στα εξής παιχνίδια: Ατρόμητος - ΑΕΚ 1-0, ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ 0-1, ΑΕΚ - Λέστερ 1-2 και ΑΕΚ - ΟΦΗ 2-1.

Οι τρεις φορές που ο Καρέρα επέλεξε το 4-3-3 ήταν στα εξής ματς: Σεντ Γκάλεν - ΑΕΚ 0-1, ΑΕΚ - Λαμία 3-0 και ΑΕΚ - Βόλφσμπουργκ 2-1.

Οι τρεις φορές που ο Καρέρα επέλεξε το 3-5-2 ήταν στις εξής αναμετρήσεις: Παναιτωλικός - ΑΕΚ 0-2, Μπράγκα - ΑΕΚ 3-0 και Ζόρια - ΑΕΚ 1-4.

Ο Καρέρα έχοντας κάνει πρώτα την απαραίτητη... κατασκοπεία στον αντίπαλο, επιλέγει και τον ανάλογο σχηματισμό. Από τις 11 αναμετρήσεις, ο Ιταλός κόουτς έχει παρατάξει έξι φορές την Ένωση στον αγωνιστικό χώρο με σχηματισμό παρόμοιο (αν όχι ίδιο) με αυτόν του αντιπάλου με απολογισμό πέντε νίκες και μία ισοπαλία (κόντρα σε Παναιτωλικό, Σεντ Γκάλεν, Λαμία, Βόλφσμπουργκ, ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα). Ο σχηματισμός σε σύγκριση με τον αντίπαλο έχει διαφοροποιηθεί ως τώρα σε πέντε αναμετρήσεις (απέναντι σε Ατρόμητο, Μπράγκα, Λέστερ, ΟΦΗ και Ζόρια) με απολογισμό δύο νικών και τριών ηττών.

Ο Καρέρα με τους βοηθούς του Κολονέλο και Παναγιωτάρα στον πάγκο

Κρίστιτσιτς και Σάκχοφ τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής μαζί με Τσιντώτα

Ο Ιταλός κόουτς από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν είχε να αντιμετωπίσει αρκετούς... πονοκεφάλους καθώς δεν μπόρεσε να δουλέψει ως τώρα με όλες τις επιλογές του διαθέσιμες. Οι πολλοί τραυματισμοί που προέκυψαν, δυσκόλεψαν αρκετά το έργο του και δεν επέτρεψαν στους κιτρινόμαυρους να παρουσιάσουν τις πραγματικές δυνατότητες του ρόστερ. Κάτι που αναμένεται να γίνει πλέον μετά τη διακοπή, ευελπιστώντας βέβαια τα κρούσματα με τον κορονοϊό να σταματήσουν κάπου εδώ. Διότι μετά την αναποδιά των τραυματισμών, στην ΑΕΚ προέκυψαν 18 κρούσματα (10 από τους οποίους ήταν ποδοσφαιριστές), κάτι που δεν έδωσε τη δυνατότητα στον Καρέρα να εκμεταλλευτεί τη διακοπή για τις Εθνικές ομάδες από την πρώτη μέρα προκειμένου να δουλέψει με ένα μεγάλο αριθμό παικτών του ρόστερ (πλην όσων θα έλειπαν με τις Εθνικές τους ομάδες) για να διορθώσει πράγματα στη λειτουργία του συνόλου.

Ο Καρέρα συνηθίζει να δίνει χρόνο συμμετοχής σε ένα μεγάλο φάσμα του ρόστερ, κάτι που φάνηκε και στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Ήταν κάτι που ακολούθησε και στα 11 ματς της Ένωσης μέχρι στιγμής λόγω και των πολλών απουσιών που δυσχέραιναν το έργο του. Ο 56χρονος τεχνικός στα 11 αυτά παιχνίδια έχει δώσει χρόνο συμμετοχής σε συνολικά 26 ποδοσφαιριστές. Επί της ουσίας βασίστηκε πάντως σε μια 20αδα παικτών καθώς οι άλλοι έξι αγωνίστηκαν το πολύ 45 λεπτά.

Εκτός από τον Παναγιώτη Τσιντώτα που δεν έχασε ματς κάτω από τα δοκάρια, στα... κόκκινα ήταν οι Νένταντ Κρίστιτσιτς και Γεβχέν Σάκχοφ, οι οποίοι λόγω των απουσιών στον χώρο της μεσαίας γραμμής, είναι στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα σε χρόνο συμμετοχής, με τους Πέτρο Μάνταλο και Στράτο Σβάρνα να τους ακολουθούν. Την πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας συμπληρώνουν οι Μάρκο Λιβάια, Καρίμ Ανσαριφάρντ, Έλντερ Λόπες, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και Ιονούτς Νεντελτσιάρου.

Σάκχοφ και Κρίστιτσιτς μετά το γκολ επί του ΟΦΗ για το 2-1

Αναλυτικά οι 26 ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής στα 11 φετινά ματς:

Τσιντώτας: 990'

Κρίστιτσιτς: 880'

Σάκχοφ: 790'

Μάνταλος: 740'

Σβάρνας: 729'

Λιβάια: 660'

Ανσαριφάρντ: 640'

Λόπες: 585'

Τσιγκρίνσκι: 580'

Νεντελτσιάρου: 540'

Βασιλαντωνόπουλος: 510'

Ολιβέιρα: 500'

Ινσούα: 480'

Παουλίνιο: 430'

Χνιντ: 430'

Σιμόες: 365'

Τάνκοβιτς: 345'

Μαχαίρας: 215'

Γκαρσία: 165'

Μπακάκης: 139'

Μιτάι: 45'

Αλμπάνης: 35'

Σαμπανάτζοβιτς: 34'

Ενομπακάρε (αποχώρησε): 14'

Γαλανόπουλος: 5'

Μπότος: 5'

 

Τελευταία Νέα