Ο Τραμπ δίνει τη σκυτάλη του Πλανητάρχη στον Μπάιντεν...

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Ο Τραμπ δίνει τη σκυτάλη του Πλανητάρχη στον Μπάιντεν...

bet365

Κορονοϊός, μισαλλοδοξία, μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική, οικονομία, βία... Ο Ντόναλντ Τραμπ απέτυχε σχεδόν σε όλα και ο Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να πάρει τη σκυτάλη του πλανητάρχη.

«Δεν θέλουμε να πούμε ότι είμαστε μια «καθυστερημένη» χώρα, οπότε ας πούμε ότι υποφέρουμε από μια περίπτωση προσωρινής παραφροσύνης. Οι ΗΠΑ θα θεραπευτούν αναπόφευκτα όταν τελικά ψηφίσουν να εγκαταλείψει το αξίωμά του αυτός ο επικίνδυνος ηγέτης» τόνισε πριν μια διετία ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και δυο μήνες πριν το 2021 o Tραμπ είναι κοντά στο να αφήσει τον Λευκό Οίκο και δώσει τη σκυτάλη της Προεδρίας στον Τζο Μπάιντεν. Γιατί όμως ένας 79χρονος είναι ο ιδανικότερος;

Η προεδρία του Τραμπ ήταν σαν ένα μεγάλο show τρόμου και ενώ το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε στην εποχή της πανδημίας και σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου. Μία περίοδο οικονομικής ύφεσης και πολιτικής πόλωσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι σαν ένας συγγραφέας ενός... καταστροφικού έργου. Πολιτικά ήταν ένας άνθρωπος ανίκανος ή λιγότερο ικανός από κάθε άλλη για να διαχειρίζεται μία τέτοια κατάσταση. Οι ΗΠΑ υπέστησαν πρωτοφανή ζημιά από την διακυβέρνησή του και μπορεί να μην αντέξουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Μπάιντεν δείχνει να έχει ότι χρειάζεται. Όλα τα στοιχεία εκείνα για να ηγηθεί των ΗΠΑ. Είναι ότι δεν είναι ο Τραμπ.

Δείχνει να νοιάζεται για την ιστορία της χώρας, τους πολίτες της, τις Αρχές των ΗΠΑ και για τη θέση της στον κόσμο. Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται. Ο Μπάιντεν θέλει μία χώρα σε καθεστώς ενότητας. Ο Τραμπ λειτουργεί διχαστικά.

Ο Τραμπ δεν υπήρξε ποτέ ο κατάλληλος για την προεδρία των ΗΠΑ. Δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη νομιμότητα και την εφαρμογή των Νόμων. Το γραφείο του πολλές φορές έχει προχωρήσει σε διασπορά ψευδών στοιχείων και χαρακτηρίζεται από άγνοια σε βασικά θέματα. Δεν τον απασχολούν τα εθνικά θέματα. Η Κυβέρνησή του είναι σκληρή και λειτουργεί με εκδικητικότητα και κακία.

Τι δεν ξεχνάμε; Κυβέρνηση που έφτασε στο σημείο να... αρπάζει παιδιά μεταναστών, να τα κρατάει και να προχωρά σε απέλαση των γονιών τους. Κυβέρνηση που βοηθάει στην... εξάπλωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας.

Ο Τραμπ είναι ρατσιστής, μισογύνης, ομοφοβικός και προκάλεσε με την ανευθυνότητά του μεγαλύτερο φόβο την περίοδο της πανδημίας. Μια από τις στιγμές που συζητήθηκαν αρκετά από το debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν, ήταν όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε να καταδικάσει τη βία από τις ακροδεξιές ομάδες, ενώ αναφερόμενος ειδικά στους Proud Boys, μία συγκεκριμένη παραστρατιωτική οργάνωση, είπε χαρακτηριστικά: «Μείνετε πίσω, να είστε σε αναμονή». Μια φράση που πολλοί ερμήνευσαν ως προτροπή Τραμπ στην εν λόγω ομάδα να βάλει το όπλο παρά πόδα.

Ένας Τραμπ με απαγορεύσεις στους Μουσουλμάνους και χτίζοντας το περίφημο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ένας Πρόεδρος που μιλά και εκφράζεται για την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Ένας άνθρωπος που έχει στην ατζέντα του τη στήριξη μόνο των πλουσίων και των ισχυρών. Που είχε στο πλάνο του να απορροφηθούν οι όποιο φόροι βαραίνουν τους ισχυρούς. Αλήθεια τι φόρους πλήρωσε ο ίδιος;

Ένας ναρκισσιστής που ούτε μπορεί και ούτε θέλει να δει τα προβλήματα του απλού κόσμου και το πόσο μπορεί να υποφέρει. Ήρθε και ο κορονοϊός όπου ο Τραμπ δεν έδειξε καμία ευαισθησία ή ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που χάθηκαν και τις οικογένειες που άφησαν πίσω τους. Κάθε μέρα μεγαλώνει το κενό με τις υπάρχουσες απαιτήσεις του κράτους αλλά και τις δυνατότητες του ίδιου του Τραμπ.

Ο άνθρωπος που θεωρεί πως υπάρχουν άλλα δεδομένα για την ελίτ και τους πλουσίους και άλλα για αυτό που θεωρεί εκείνος απλή κοινωνία. Ο Τραμπ δεν νοιάζεται ούτε για το σύστημα ούτε για τον απλό πολίτη και ας ψηφίζει. Δεν τον απασχολεί.

Ο Τραμπ με κάθε τρόπο δείχνει πως είναι ένας μεγάλος εχθρός του λαού. Το 2016 κινήθηκε ολόκληρη διαδικασία για να ανακόψει την πορεία του προς την προεδρία. Ο Τραμπ βέβαια όσους πολέμιους και να έχει δημιουργήσει έχει ακόμα υποστηρικτές.

Ο Μπάιντεν έχει την πέρασή του. Κινούμενος σε έναν άλλον πολιτικό χώρο και πιο προοδευτική πλευρά έχει το πλάνο του για το περιβάλλον, αλλά και για δωρεάν εκπαίδευση για τη μεσαία - τουλάχιστον - τάξη. Ο Μπάιντεν δεν υποχωρεί και δεν συμβιβάζεται.

Πάνε να ρίξουν τον Τραμπ με σατανική μαγεία» (pic & vid) | Plus: Διεθνή | gazzetta.gr

Εφόσον εκλεγεί θα αυξήσει τους φόρους για τους πλούσιους και θα δίνει περισσότερα χρήματα για δημόσιες υπηρεσίες και για τον κόσμο. Ο ίδιος το θεωρεί δίκαιο να επιβαρυνθεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι πληθυσμού που έχει περίπου τον μισό πλούτο της χώρας. Ο Μπάιντεν δεν είναι μόνο για τους Αμερικανούς μία εξαιρετική προοπτική. Όλος ο κόσμος νιώθει πως θα... αναπνέει πιο καλά με την αποχώρηση του Τραμπ. Ένα νέο πρόσωπο στον Λευκό Οίκο θα επανακαθορίσει και φτιάξει τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ με αρκετές χώρες αλλά και τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Η Μόσχα και το Πεκίνο θα τον ήθελαν σε σχέση με τον Τραμπ. Όχι όμως και η Τουρκία, η οποία στο πλευρό του Τραμπ βρήκε έναν... σύμμαχο για την αποφυγή σκληρών κυρώσεων.

Ανεξάρτητα με το εάν ο Τραμπ ηττηθεί ή όχι οι Αμερικανοί θα ζήσουν στη... σκιά του και με τις επιπτώσεις όσων έχει κάνει για χρόνια.

Οι συντηρητικοί έχουν τώρα το αβαντάζ. Το πάνω χέρι στο ανώτατο δικαστήριο με 6-3. Ο Τραμπ ποντάρει πολύ πάνω σε αυτό. Έχει δουλέψει στην καθιέρωση της δυσπιστίας και της απάτης, όπου κάτι δεν τον εξυπηρετεί.

Στις ΗΠΑ το εκλογικό σύστημα είναι τέτοιο που ένας υποψήφιος πρόεδρος και να μην έχει την αποδοχή του κόσμου και της πλειοψηφίας των ψήφων του μπορεί να βγει. Ως χώρα επίσης έχει στο παρελθόν καταγραφή εκλογικής αναμέτρησης που κρίθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ναι αυτό που μπορεί να... ελέγξει ο Τραμπ.

Για να γίνει κάποιος υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 ψήφους μέσα στο Σώμα των Εκλεκτόρων. Ο πρόεδρος δεν χρειάζεται να έχει δηλαδή την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου. Έτσι ο Αλ Γκορ το 2000 αν και συγκέντρωσε περίπου 500 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τον Μπους δεν πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Ουσιαστικά ο Αλ Γκορ έχασε την εκλογική... μάχη όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διευθέτησε την νομική αμφιβολία για την επανακαταμέτρηση στην εκλογή της Φλόριντα με ψήφους 5-4 υπέρ του Μπους. Ήταν η μόνη φορά στην ιστορία που το Ανώτατο Δικαστήριο καθόρισε το αποτέλεσμα μιας προεδρικής αναμέτρησης. Το 2018 υπήρξαν καταγγελίες και αναφορές για την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ και ότι είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη. Οι Αμερικανοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το δικαίωμα της ψήφου τους, τους δίνει προοπτική και αγωνιούν για τη Δημοκρατία στη χώρα.

Η λευκή πετσέτα των Ρεπουμπλικάνων

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει πετάξει λευκή πετσέτα για τον Λευκό Οίκο και την κάτω Βουλή, προσπαθώντας να κρατήσει την πλειοψηφία στη Γερουσία και να επικυρώσει την εκλογή της υπερ-συντηρητικής Α. Κ. Μπάρετ στο ανώτατο δικαστήριο. Αρκετοί μέχρι πρόσφατα σύμμαχοι του ιδιόρρυθμου Προέδρου, τον εγκαταλείπουν, αφού δε θέλουν σε καμία περίπτωση να τους τιμωρήσουν οι ψηφοφόροι τους. Αν η απόρριψη του Τραμπ από τους ψηφοφόρους είναι αρκετά μεγάλη, ανοίγει πολιτικά ο δρόμος και για περεταίρω διώξεις για ένα Πρόεδρο που εκμεταλλεύτηκε όσο κανείς άλλος την προστασία που του παρείχε το αξίωμα του.

Ντόναλντ Τραμπ έχει βεβηλώσει τις αξίες που καθιστούν την Αμερική ένα φάρο για τον κόσμο" αναφέρει ο τίτλος του περιοδικού Economist το οποίο στηρίζει με αυτό τον τρόπο ανοικτά τον Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ. Η χώρα που εξέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 ήταν δυσαρεστημένη και διχασμένη. Η χώρα που αναζητά να τον επανεκλέξει είναι πιο δυσαρεστημένη και πιο διχασμένη. Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ηγεσίας του, η πολιτική σκηνή της χώρας είναι ακόμη πιο θυμωμένη και οι στιγμές ενότητας περιορισμένες. Ο Τζο Μπάιντεν είναι η αντίθεση του Τραμπ. Δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία για αυτό που πλήττει την Αμερική. Αλλά είναι καλός άνθρωπος που θα αποκαθιστούσε τη σταθερότητα και την ευγένεια στην προεδρία. Εάν εκλεγεί, έχει το δύσκολο έργο να ενώσει ξανά μια διχασμένη χώρα. Στις 3 Νοεμβρίου κρίνεται το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας στην κάλπη!

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα