Μπάρκας: Το ελληνικό τείχος του Σέλτικ Παρκ

Δημήτρης Βέργος
Μπάρκας: Το ελληνικό τείχος του Σέλτικ Παρκ

bet365

Το G-Weekend εξασφάλισε το μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Μπάρκα από το πρόσφατο match programme της Σέλτικ και τη συνέντευξη που έδωσε ο 26χρονος διεθνής Έλληνας τερματοφύλακας.

Ο «Παράδεισος» είναι για τους οπαδούς της Σέλτικ το «Σέλτικ Παρκ». Έτσι το αποκαλούν οι φίλοι των Bhoys, οι οποίοι λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό δεν γεμίζουν τους τελευταίους μήνες τις εξέδρες. Ο «Παράδεισος» για την ώρα μένει κενός από το ρυθμικό «You'll never walk alone» με το οποίο καλωσορίζουν τη Σέλτικ οι φίλοι της ομάδας όταν αυτή βγαίνει από το τούνελ και πατάει γρασίδι πριν από κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Και ο Βασίλης Μπάρκας, ο οποίος έκανε το deal του καλοκαιριού πριν από μερικούς μήνες παίρνοντας μεταγραφή που άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ από την ΑΕΚ στη Σέλτικ, περιμένει με ανυπομονησία το πρώτο παιχνίδι στο οποίο θα επιτραπούν φίλαθλοι στα γήπεδα προκειμένου να ζήσει την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι των «Κελτών».

«Το ελληνικό τείχος», έχει ως τίτλο το μεγάλο αφιέρωμα για τον Έλληνα διεθνή γκολκίπερ στο πρόσφατο match programme της Σέλτικ για το εντός έδρας ματς με τη Χιμπέρνιαν. Το Gazzetta Weekend Journal εξασφάλισε την πρώτη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε ο Μπάρκας στο περιοδικό της Σέλτικ. «Από την Ακρόπολη στον... Παράδεισο», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τη μετάβαση του 26χρονου τερματοφύλακα από την Αθήνα στη Γλασκώβη. Για την ακρίβεια ο Μπάρκας μπορεί να μην έχει βιώσει ως μέλος της Σέλτικ πλέον τη μαγική ατμόσφαιρα του «Σέλτικ Παρκ», ωστόσο είναι ακόμα χαραγμένη στο μυαλό του η βραδιά της ισοπαλίας που είχε πάρει η ΑΕΚ στο συγκεκριμένο γήπεδο πριν από δύο χρόνια. Όταν η Ένωση είχε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League στη συνέχεια. Και δεν βλέπει την ώρα να ξανακούσει τους οπαδούς της Σέλτικ να σπρώχνουν αυτόν και τους συμπαίκτες του προς τη νίκη.

«Δεν έχω ξεχάσει τον θόρυβο του Σέλτικ Παρκ»

«Ήταν πριν από δύο χρόνια όταν έπαιξα στο Σέλτικ Παρκ με την ΑΕΚ για τον προκριματικό του Champions League, το γήπεδο ήταν κατάμεστο και ήταν κάτι το εκπληκτικό. Δεν έχω ξεχάσει το θόρυβο από την εξέδρα εκείνο το βράδυ και έχοντας στη σκέψη μου ότι πλέον αποτελώ μέρος αυτής της ομάδας και το να έχω μαζί μου τους οπαδούς της Σέλτικ είναι κάτι που με ενθουσιάζει. Δεν μου αρέσουν τα ματς κεκλεισμένων των θυρών, σε κανέναν δεν αρέσει αυτό, αλλά όλοι δυστυχώς είμαστε στην ίδια θέση», αναφέρει ο Μπάρκας, προσθέτοντας:

«Η Σέλτικ έχει φοβερούς οπαδούς, έχει πολύ κόσμο και πάντα φωνάζουν δυνατά. Γνωρίζω πως και αυτοί είναι απογοητευμένοι αυτή τη στιγμή. Το Σέλτικ Παρκ επίσης είναι ένα όμορφο γήπεδο. Μου αρέσει πραγματικά που βρίσκομαι στη Σκωτία μέχρι στιγμής, αλλά τόσο εγώ όσο και οι νέοι συμπαίκτες που ήρθαν στην ομάδα το καλοκαίρι, δεν έχουν ακόμα νιώσει την εμπειρία των οπαδών στα γήπεδα. Δεν βλέπω την ώρα να επιστρέψουν στις εξέδρες. Είμαι σίγουρος ότι θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά σε μια σημαντική σεζόν για εμάς».

«Προτεραιότητά μου είναι να νικάει η Σέλτικ»

Ο Μπάρκας έχει πάρει με το... σπαθί του τη θέση κάτω από τα δοκάρια της Σέλτικ, ξεκινώντας εντυπωσιακά τη σεζόν καθώς από τα 12 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, έχει καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του στα οκτώ από αυτά! Όπως αναφέρει αυτός είναι πάντα ο στόχος του, να κρατάει στο μηδέν την εστία του ακόμα κι αν η ομάδα του κερδίζει με πολλά γκολ διαφορά καθώς με αυτόν τον τρόπο βάζει και αυτός ένα σημαντικό... λιθαράκι για την τελική νίκη. Αυτό δηλαδή που έχει για τον ίδιο τη μεγαλύτερη σημασία.

«Μου είπαν ότι έπαιξα καλά στο παιχνίδι με τη Ρος Κάουντι. Το εκτιμώ αυτό, αλλά ο πρώτος μου στόχος είναι η ομάδα να νικάει. Αυτό έρχεται πρώτα, αυτή είναι η προτεραιότητά μου. Έπειτα αν κρατήσω και την εστία μου απαραβίαστη είναι ακόμα καλύτερα. Αν μπορούμε να σκοράρουμε πέντε γκολ και να μην δεχθούμε κανένα, όπως καταλαβαίνετε, τότε είναι ένα καλό απόγευμα τόσο για μένα όσο και για τους συμπαίκτες μου. Αισθάνομαι ότι έχω εγκλιματιστεί εδώ στη Σέλτικ, αλλά αυτό που θέλω να πετύχω είναι να μην δέχομαι γκολ σε περισσότερα ματς. Αυτή είναι η βοήθεια που δίνω στην ομάδα και είναι κάτι που μας δίνει ακόμα περισσότερες πιθανότητες για να νικάμε. Αυτή είναι η δουλειά του κάθε τερματοφύλακα, αυτό που θέλει ο κάθε γκολκίπερ», τονίζει ο Μπάρκας, συνεχίζοντας:

«Δεν μου είπε πολλά ο προπονητής μετά από εκείνο το παιχνίδι, πέρα από το ότι είχα μια καλή εμφάνιση. Η εμπιστοσύνη που σου δίνει ο προπονητής σου είναι σημαντική, αλλά πρωτίστως εξαρτάται από σένα να είσαι καλός για να κερδίσεις αυτήν την εμπιστοσύνη. Παίζουμε ματς κάθε τρεις μέρες στη Σκωτία, ενώ υπάρχει και η ευρωπαϊκή διοργάνωση που συμμετέχουμε. Θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε κάθε παιχνίδι για να βοηθάω την ομάδα. Έχω καλούς αμυντικούς και καλούς παίκτες μπροστά μου, αλλά θα πρέπει να είμαι προσηλωμένος πάντα και να έχω σωστή επικοινωνία μαζί τους. Είτε έχω πολλή δουλειά να κάνω, είτε όχι, πρέπει κάθε στιγμή να είμαι συγκεντρωμένος».

«Δεν νιώθω πίεση, πιστεύουμε στον δέκατο σερί τίτλο»

Η Σέλτικ τη φετινή σεζόν θα έχει ευρωπαϊκή συμμετοχή καθώς εξασφάλισε μια θέση στους ομίλους του Europa League. Ο κύριος στόχος όμως δεν παύει να είναι ξανά η κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Σκωτία. Κάτι που αν το πετύχει θα είναι ο δέκατος σερί τίτλος! Ο Μπάρκας δεν νιώθει πίεση γι' αυτό. Άλλωστε προέρχεται από την ΑΕΚ, όπου επίσης η πίεση για τρόπαια ήταν μεγάλη. Έχει μάθει να ζει με αυτό, όπως και όλοι οι συμπαίκτες του στους «Κέλτες».

«Η πίεση είναι κάτι το συνηθισμένο εδώ. Όταν έρχεσαι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του πλανήτη, η πίεση είναι κάτι που περιμένεις. Αυτή τη σεζόν πηγαίνουμε για τον δέκατο σερί τίτλο μας. Δεν θα είναι εύκολο να τον κατακτήσουμε, όλοι το ξέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Πρέπει να το πιστέψουμε και αυτή η ομάδα είναι γεμάτη από παίκτες με αυτοπεποίθηση. Όταν βάζεις τόσο υψηλούς στόχους, τότε τα υψηλά επίπεδα πίεσης είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν αγχώνομαι. Ήρθα από μια μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα και γνωρίζω πως η Σέλτικ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους παγκοσμίως και στοχεύει στη νίκη σε κάθε παιχνίδι. Έτσι είναι τα πράγματα στη Σέλτικ και πρόκειται να βελτιωνόμαστε όσο βρισκόμαστε καλύτερα μέσα στο γήπεδο. Περιμένουμε να πετύχουμε πολλές νίκες μέσα στη φετινή σεζόν και να κατακτήσουμε ξανά το πρωτάθλημα», εξηγεί ο Μπάρκας, ο οποίος στέκεται στη μεγάλη βοήθεια που παίρνει από τον προπονητή τερματοφυλάκων της ομάδας:

«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό (σ.σ. την πίεση) και έχω τους σωστούς ανθρώπους γύρω μου, οι οποίοι με βοηθάνε να το ελέγχω. Ένας από αυτούς είναι ο προπονητής τερματοφυλάκων μας, ο Στίβι Γουντς. Είναι εξαιρετικός και πραγματικά δουλεύω με ένα γκρουπ από φοβερά άτομα στο Λένοξταουν (σ.σ. το προπονητικό κέντρο της Σέλτικ). Μέρα με τη μέρα αισθάνομαι καλύτερα και είμαι ευχαριστημένος με το πως πηγαίνουν τα πράγματα. Ο Γουντς γνωρίζει το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο και με έχει βοηθήσει να προσαρμοστώ στο στυλ και στην ταχύτητα του παιχνιδιού εδώ».

Οι οπαδοί της Σέλτικ ρωτάνε τον Μπάρκα!

Στο match programme φιλοξενήθηκαν και ερωτήσεις από τους φίλους της Σέλτικ προς τον Βασίλη Μπάρκα! Τι λέει λοιπόν ο Έλληνας διεθνής γκολκίπερ για τη σκωτσέζικη προφορά, τα αγαπημένα του ελληνικά φαγητά, τον συννεφιασμένο καιρό της Σκωτίας και την επαφή που είχε με τον πρώην άσο της Σέλτικ, Γιώργο Σαμαρά πριν υπογράψει στην ομάδα;

-Έχεις συνηθίσει τη σκωτσέζικη προφορά;

«Ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι κάτι που συνηθίζω!»

-Προτιμάς να τρως γύρο ή μουσακά;

«Και τα δύο είναι εξαιρετικά, αλλά προτιμώ μουσακά».

-Τον καιρό πως τον βρίσκεις;

«Σίγουρα ο καιρός είναι διαφορετικός σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά ως τώρα μου αρέσει».

-Γιατί ήθελες να έρθεις στη Σέλτικ;

«Ήρθα στη Σέλτικ γιατί είναι ένας τεράστιος σύλλογος και μια ομάδα που έδειξε ότι πιστεύει στην εξέλιξή μου».

-Ο Γιώργος Σαμαράς μίλησε μαζί σου πριν υπογράψεις στη Σέλτικ;

«Ναι, μου είπε πολλά πράγματα για τη Σέλτικ. Μου είπε ότι είναι ένας τεράστιος και οργανωμένος σύλλογος με εξαιρετικούς ανθρώπους και εκπληκτικούς οπαδούς».

 

Τελευταία Νέα