ΑΕΚ: Η περιπλάνηση μέχρι την... Ιθάκη των Λιοσίων (pics & vids)

ΑΕΚ: Η περιπλάνηση μέχρι την... Ιθάκη των Λιοσίων (pics & vids)

bet365

Το G-Weekend κάνει ένα rewind στα γήπεδα που φιλοξένησαν την μπασκετική ΑΕΚ, ενόψει της εισόδου της στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

Τις ημέρες που ο κορονοϊός έχει πλήξει σε σχεδόν όλους τους τομείς την κοινωνία (κυρίως οικονομικά) και οι ομάδες έχουν βάλει ένα «φρένο» στον προγραμματισμό τους, στην ΑΕΚ ζουν ιστορικές στιγμές.

Όχι, δεν χρειάστηκε να κατακτήσουν ένα πρωτάθλημα... Όχι, δεν ήρθε ο... ΛεΜπρόν Τζέιμς στην ομάδα... Αλλά, οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν τον μεγαλύτερο στόχο που μπορεί να βάλει μια ομάδα - ειδικά στην Ελλάδα: αυτόν του «σπιτιού».

Η 22α Ιουνίου θα είναι πια για τα καλά γραμμένη στα... βιβλία της «Βασίλισσας», αφού έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του γηπέδου των Άνω Λιοσίων, με το «Μνημόνιο Συνεργασίας» που υπεγράφη (δείτε ΕΔΩ τους όρους συνεργασίας).

Η ΑΕΚ πια θα έχει το γήπεδό της!

Μετά από 17 χρόνια περιπλάνησης, από τότε που το «Γ. Μόσχος» κατεδαφίστηκε, ο «κιτρινόμαυρος» σύλλογος μπορεί να έχει ξανά τη βάση του, όπου θα μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές τις αξίες και τα ιδανικά της ομάδας.

Το G-Weekend κάνει ένα flashback στα γήπεδα που φιλοξένησαν το μεγαλείο της «Βασίλισσας», πριν εκείνη καταλήξει στα Άνω Λιόσια.

«Γεώργιος Μόσχος»

Το «Γ. Μόσχος» αποτέλεσε την μοναδική πραγματική έδρα που είχε η ΑΕΚ έως σήμερα. Μετά από 15 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων η ομάδα δεν είχε σταθερή έδρα, απέκτησε το δικό της ιδιόκτητο κλειστό γήπεδο.

Το «Γ. Μόσχος» κατασκευάστηκε το 1989 και βρισκόταν δίπλα από το «Νίκος Γκούμας» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το όνομά του το πήρε από τον παίκτη της ομάδας που κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με τα κιτρινόμαυρα (1964-66) και απεβίωσε στα 29 του χρόνια, μετά από «μάχη» με τον καρκίνο, δύο χρόνια πριν η ΑΕΚ στεφθεί Κυπελλούχος Ευρώπης το 1968.

Η έναρξη των εργασιών του έγινε το 1979, επί προεδρίας Κοσμά Χατζηχαραλάμπους. Στόχος ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε τρία χρόνια, αλλά μέχρι το 1982 είχε δημιουργηθεί μόνο ο σκελετός του γηπέδου. Στα επόμενα τρία χρόνια που ακολούθησαν, δεν έγινε καμία εργασία, το 1985, όμως, ολοκληρώθηκε και η κατασκευή της οροφής.

Μετά από πολλές αντιξοότητες, τον Απρίλιο του 1989, επί διοικήσεως Τάκη Δημητρακόπουλου, άρχισε η προσπάθεια αποπεράτωσης του γηπέδου, το οποίο εγκαινιάστηκε εκείνο το έτος, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Η ομάδα της ΑΕΚ, ωστόσο, δεν ευτύχησε να πάρει τη νίκη, αφού ο Τζίμης Μανιάτης σκόραρε καλάθι στο τέλος του αγώνα (87-88), για να πανηγυρίσουν οι «ερυθρόλευκοι».

Το 2003, με την προοπτική ανέγερσης γηπέδου, το «Γεώργιος Μόσχος» κατεδαφίστηκε, μαζί με το «Νίκος Γκούμας», «με τα ερωτήματα για την απόφαση να στοιχειώνουν ακόμα όσους είχαν την "φαεινή ιδέα"», όπως ανέφερε η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Έκτοτε, η ΑΕΚ έψαχνε το «παλάτι» που θα φιλοξενούσε τα όνειρά της...

ΟΑΚΑ και άλλα γήπεδα

Το 1995 η ΑΕΚ μπήκε στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων κι έκτοτε αγωνίζεται εκεί. Βέβαια, υπήρξαν και ενδιάμεσες... στάσεις, αφού η ομάδα έδωσε αγώνες σε Γαλάτσι, Ελληνικό, Ζωφριά και Πατήσια, αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα.

Για παράδειγμα, το 2010 ηττήθηκε στη δικαστική της διαμάχη με τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» και υποχρεώθηκε να φύγει από το κλειστό του Ελληνικού και «μετακόμισε» στη Ζωφριά, που αγωνίζοταν από το 2002 ως το 2004, όταν και είχε κλείσει το ΟΑΚΑ, για να γίνει ανακαίνιση, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί, έδωσε και τους περισσότερους αγώνες, όταν υποβιβάστηκε στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία το 2011.

Το 2008 είχε μπει στο... μικρό γήπεδο του Σπόρτιγκ στα Πατήσια, όπου και αγωνίστηκε εκείνη τη σεζόν, με τους ανθρώπους να καταβάλλουν περίπου το συνολικό ενοίκιο των 50.000 - 60.000 ευρώ.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και έως το 2006, η ΑΕΚ έδινε τα παιχνίδια της στο κλειστό του Γαλατσίου. Η χρήση του παραχωρήθηκε με προνομιακούς όρους στους «κιτρινόμαυρους». Το ίδιο γήπεδο είχε απασχολήσει και πριν πέντε χρόνια την ΑΕΚ, με τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ΚΑΕ, αλλά οι διαδικασίες δεν προχώρησαν ποτέ.

Μέχρι και σήμερα, πάντως, η ΑΕΚ υποδεχόταν τους αντιπάλους της στο ΟΑΚΑ, κάτι το οποίο ενδέχεται να το κάνει μέχρι και τις αρχές της σεζόν, μέχρι, δηλαδή, να ολοκληρωθούν και τα έργα στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Το γήπεδο που έχει την ονομασία του Νίκου Γκάλη, μπορεί να προκαλεί ένα δέος στους φιλοξενούμενους, αλλά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να γεμίσει ποτέ από κόσμο - με εξαίρεση το Final 4 του Basketball Champions League το 2018 - το καθιστούσε ένα... ψυχρό μέρος.

Ποδηλατοδρόμιο και Τένις

Στην (απελπισμένη) αναζήτηση της ΑΕΚ για μια «κανονική» έδρα, τα γειτονικά γήπεδα του ποδηλατοδρομίου και του τένις, που είναι στο συγκρότημα του ΟΑΚΑ, είχαν «πέσει» στο τραπέζι.

Αρκετές συζητήσεις, αλλά και αυτοψίες, είχαν γίνει στους χώρους, όπως και σκέψεις για τις βελτιωτικές κινήσεις που χρειάζονταν, αλλά τελικά κανένα από τα δύο δεν τελεσφόρησε.

Η... Ιθάκη στα Άνω Λιόσια

Τα τελευταία δύο χρόνια ήρθε στο προσκήνιο η λύση των Άνω Λιοσίων και συγκεκριμένα το κλειστό γήπεδο της Πάλης. Αφού ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι, το θέμα έληξε αισίως μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Η ανακούφιση και η ικανοποίηση, μετά από τις χρονοβόρες και ψυχοφθόρες προσπάθειες, ήρθαν και πλέον αρχίζουν οι εργασίες, ώστε η ΑΕΚ να δώσει αγώνες εκεί στις αρχές της σεζόν 2020-21.

Μπορεί η τοποθεσία να μην μοιάζει... ιδανική, αλλά μακρινή, ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς το πλάνο που είναι στα σκαριά, τότε όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα στο μέλλον.

Προς το παρόν, οι άνθρωποι της ΑΕΚ θα κάνουν απλά τις απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε να είναι λειτουργικό το γήπεδο, και με τον καιρό θα φτάσει στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού. Επίσης, με το πρότζεκτ «Φυλή 2021», στο οποίο εντάσσεται το γήπεδο, θα δημιουργηθεί μια «κιτρινόμαυρη» πολιτεία και στο άμεσο μέλλον η πρόσβαση στο «σπίτι» της ΑΕΚ θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Το κλειστό της Πάλης πέρασε στα χέρια της ΑΕΚ για τα επόμενα 20 χρόνια (υπάρχει οψιόν για ακόμα 10) και αυτή είναι σίγουρα η μεγαλύτερη νίκη, όχι μόνο του Μάκη Αγγελόπουλου επί προεδρίας του, αλλά και του συλλόγου ολόκληρου.

Ραντεβού τον Οκτώβριο στα Άνω Λιόσια!

Δείτε το τρομερό video της ΚΑΕ ΑΕΚ για την περιπλάνησή της

 

Τελευταία Νέα