«Όλι Ρεν, Όλι Ρεν, σεντόνι πήραμε με Ίβιτς και Σορλέν» (pics, vids)

«Όλι Ρεν, Όλι Ρεν, σεντόνι πήραμε με Ίβιτς και Σορλέν» (pics, vids)

bet365

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ενώπιος ενωπίω στην πρεμιέρα των playoffs, δέκα χρόνια μετά τη μοναδική συνάντηση των δύο, που κατέληξε σ’ έναν απόλυτο θρίαμβο για τους σημερινούς νταμπλούχους.

Στο… μακρινό 2010, ο ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος είχε μετατρέψει σε παράσταση για ένα ρόλο τα δύο παιχνίδια που έκριναν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Στη νεότερη έκδοση (εγκρίθηκε παμψηφεί τον περασμένο Μάιο από το σώμα της Λίγκας) των playoffs κρίνεται ο πρωταθλητής και το δεύτερο εισιτήριο για το Champions League, αλλά και τότε τα δύο ντέρμπι είχαν έντονο παρασκήνιο, τρομερή ένταση, παρατράγουδα εντός και εκτός γηπέδου.

Μνημόνιο, Marfin, αναβολή…

Ο πρώτος αγώνας έγινε, αφού αναβλήθηκε δύο φορές, λίγες μέρες μετά την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις 23 Απριλίου του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναγγείλει από το Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης και το πρωί της 5ης Μαΐου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της τότε κυβέρνησης. Τρεις άνθρωποι που είχαν πάει το πρωί στη δουλειά τους, όπως κάθε άλλη μέρα, έχασαν τις ζωές τους μέσα στο φλεγόμενο νεοκλασικό κτήριο της οδού Σταδίου, όπου στεγαζόταν η τράπεζα Marfin.

Τα νέα άρχισαν να κυκλοφορούν μετά τις 3 το μεσημέρι, με τον Ολυμπιακό να είναι από το προηγούμενο βράδυ στη Θεσσαλονίκη για το ματς της 3ης αγωνιστικής των playoffs, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 21:15. Η διοργανώτρια αρχή ανέβαλλε «λόγω των τραγικών γεγονότων», τον αγώνα για την επομένη μέρα και την ίδια ώρα, ωστόσο ούτε την Πέμπτη παίχτηκε μπάλα, με αποτέλεσμα το ματς να γίνει τέσσερις μέρες αργότερα, την Κυριακή 9 Μαΐου, όταν πλέον τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, έστω κι αν στην κατάμεστη Τούμπα, το σύνθημα που κυριαρχούσε αφορούσε τη... Βουλή και το κάψιμο της. Οι «ερυθρόλευκοι» επέμεναν να ζητούν αλλαγή του προγράμματος (να ακολουθήσει η 4η αγωνιστική, που περιλάμβανε το παιχνίδι του με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»), ωστόσο η Λίγκα τήρησε το αρχικό πρόγραμμα.

Ο ΠΑΟΚ παρά τις απουσίες των Ίβιτς (πυρετό) και Εντίνιο (πειθαρχικό παράπτωμα) μπήκε φουριόζος, προηγήθηκε μόλις στο 11ο λεπτό με τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς να εκμεταλλεύεται το τραγικό λάθος του Αντώνη Νικοπολίδη. Στο πρώτο ημίχρονο ο «Δικέφαλος» είχε τουλάχιστον άλλες τρεις κλασικές ευκαιρίες να τελειώσει την υπόθεση-νίκη. Στο β’ μέρος ο Αντρέ Βιεϊρίνια έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο Τάσος Κάκος αρνήθηκε πέναλτι σε πεντακάθαρο χέρι του Μέλμπεργκ, αλλά οι «ασπρόμαυροι» δεν είχαν πρόβλημα να κρατήσουν το 1-0 και να πάρουν τους τρεις βαθμούς.

Τα playoffs, για όσους δεν το θυμούνται, διεξάγονταν με ένα πρωτόγνωρο (sic) σύστημα βαθμολόγησης και τις ομάδες να ξεκινούν με προβάδισμα το 1/3 των βαθμών που συνέλεξαν στην κανονική περίοδο σε σχέση με τον πέμπτο της βαθμολογίας. Τότε, ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει μ’ ένα βαθμό περισσότερο από τον ΠΑΟΚ (τέσσερις έναντι τριών), αλλά το τέλος η ομάδα του Φερνάντο Σάντος τερμάτισε στην πρώτη θέση με 16 βαθμούς, επτά περισσότερους από τη δεύτερη ΑΕΚ, κι οι «ερυθρόλευκοι» τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, με μόλις 8 βαθμούς.

Με υπογραφή απ’ τον «μηχανικό»!

«Θα πάμε στο Καραϊσκάκη να αντιμετωπίσουμε τον Ολυμπιακό με στόχο να ματώσουμε τις φανέλες» προανήγγειλε ο Πάμπλο Γκαρσία για το επόμενο ραντεβού. Ο Ουρουγουανός δικαιώθηκε τρεις μέρες αργότερα στο Φάληρο. Εκείνο το απόγευμα της 12ης Μαΐου, ο ΠΑΟΚ φώναξε «άντε γεια» στους Πειραιώτες, πήρε το «διπλό» και το σεντόνι σπίτι του, οι «ασπρόμαυροι», πλάκα - πλάκα, επίσπευσαν τις διαδικασίες αποχώρησης του Σωκράτη Κόκκαλη από την προεδρία και τον ερχομό του Βαγγέλη Μαρινάκη!

Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα την επομένη του «ασπρόμαυρου» θριάμβου, με τον οποίο σφραγίστηκε η πρωτιά δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε των playoffs, αναφορικά με τις επιτακτικές αλλαγές…

Το ντέρμπι ξεκίνησε με ένταση και τον τραυματισμό του Σύριου φροντιστή του «Δικεφάλου», Γιασέρ Ζεϊνό, στο ζέσταμα των τερματοφυλάκων μπροστά από το πέταλο της Θύρας 7 και ολοκληρώθηκε με πολύ ξύλο στη φισούνα και ανάμεσα σε εξαγριωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού με τα ΜΑΤ, στα επίσημα του Καραϊσκάκη.

Το «διπλό», χάρη στο γκολ – ποίημα του Βλάνταν Ίβιτς, είχε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του «μηχανικού». Ο Φερνάντο Σάντος έκανε ματ στον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Ζίκο στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, επιλέγοντας να αφήσει στον πάγκο τον σκόρερ της Τούμπας (Μουσλίμοβιτς) ξεκινώντας στην ενδεκάδα τον Λούσιο Φιλομένο. Ο Αργεντινός που είχε πάει στον ΠΑΟΚ με καλό βιογραφικό από τον Αστέρα Τρίπολης, μπορεί να μη στέριωσε στην Τούμπα, αλλά σ’ εκείνο το ματς οργίασε, πραγματοποίησε με διαφορά την καλύτερη εμφάνιση με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Η άμυνα – έργο τέχνης, δια χειρός Σάντος, ξεκινούσε από τον… Φιλομένο και άντεξε στην αρχική πίεση των γηπεδούχων, που απείλησαν στο ξεκίνημα με τον Τοροσίδη και τον Λούα Λούα. Οι φιλοξενούμενοι εφαρμόζοντας κατά γράμμα το σχέδιο «απόδραση από το Καραϊσκάκη» ήξεραν ότι έπρεπε να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις. Το πάθημα με το χτύπημα «α λα Κόμπρα» του Εντίνιο στο ματς της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος δεν είναι γίνει μάθημα στον Μπάντοβιτς, που τον Ιανουάριο του ’10 μετρούσε λίγα 24ωρα στο τιμόνι του Ολυμπιακού.

Οι Σορλέν και Ίβιτς ξεδίπλωσαν αριστοτεχνικά τον αιφνιδιασμό και με κινήσεις που είχαν δουλέψει στις προπονήσεις, βρέθηκαν με κλειστά τα μάτια και η μπάλα από το πανέξυπνο πλασέ του Σέρβου αναπαύτηκε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Νικοπολίδη. Στο δεύτερο μέρος δεν έγινε ούτε μισή ευκαιρία, προς το τέλος ο Δαλούκας απέβαλε Μέλμπεργκ και Κοντρέρας, με το «ασπρόμαυρο» πάρτι να συνεχίζεται στα αποδυτήρια και στο «Ελ. Βενιζέλος».

Στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης περισσότεροι από 7.000 φίλοι του ΠΑΟΚ περίμεναν για να αποθεώσουν τους πορθητές του «Καραϊσκάκης» και το γλέντι συνεχίστηκε σε νυχτερινό μαγαζί στην περιοχή του αεροδρομίου. Ο αστικός μύθος θέλει τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, που πρέπει να ήπιε «ένα ποτηράκι παραπάνω», αποχωρώντας από το μαγαζί, με τον ήλιο να έχει ανατείλει, να πέφτει πάνω σε μπλόκο για αλκοτέστ, αλλά να τη γλιτώνει λόγω της… πρόκρισης!

Ο «Δικέφαλος» έδειχνε να αλλάζει πορεία, έστω κι αν είχε χάσει το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες από τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό, με τον Τύπο της εποχής να αποθεώνει την ομάδα του Σάντος.

 

Τελευταία Νέα