ΠΑΟΚ - 94 χρόνια: Μια είναι η καλύτερη όλων! (poll)

ΠΑΟΚ - 94 χρόνια: Μια είναι η καλύτερη όλων! (poll)

bet365

Στις 20 Απριλίου, ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει 94 χρόνια ζωής και το G-Weekend γράφει για τις κορυφαίες ομάδες της «ασπρόμαυρης» ιστορίας, με στόχο εσείς να αποφασίσετε ποια ήταν η καλύτερη όλων των εποχών!

Ο ΠΑΟΚ, εδώ και δεκαετίες, γεννάει θρύλους, έκανε χιλιάδες οπαδούς, γέμισε στάδια και γήπεδα κι όπως λέει και ο ύμνος του «άλλη τέτοια ομάδα σε όλη την Ελλάδα δεν θα ξαναβγεί»!

Η ομαδάρα της δεκαετίας του ‘70 είναι μία από τις καλύτερες ομάδες που εμφανίστηκαν ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και όμως, αυτή η ομάδα κατέκτησε μόνο ένα Πρωτάθλημα (1976) και δύο Κύπελλα (1972, 1974). Η τρομερή παρέα του Γιώργου Κούδα έφτασε πολλές φορές κοντά στο να πιει το νέκταρ ενός τίτλου, ωστόσο είχε απέναντι το «κατεστημένο της Αθήνας», όπως λέγεται στη Θεσσαλονίκη, ενίοτε και τον κακό εαυτό της.

Ακολούθησε το πρωτάθλημα του ’85, τα δύο κύπελλα στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 πριν έρθει η «έκρηξη» στην εποχή Σαββίδη, όπου ο «Δικέφαλος» κατέκτησε επί τρεις συνεχόμενες χρονιές (2017, 2018, 2019) το κύπελλο Ελλάδας.

Τώρα ήρθε η δική σου ώρα για να ψηφίσεις και να αναδείξεις την κορυφαία ομάδων όλων των εποχών!

Διάβασε την ιστορία τους και στο τέλος δώσε την ψήφο σου!

O ΠΑΟΚ του Λες Σάνον 1971-1974: Ο Λες Σάνον ήρθε στην Ελλάδα το 1971 έπλασε στα χέρια του μια ομάδα που όμοια της, λένε, πως δεν πρόκειται να ξανά βγει. Ο δικός του ΠΑΟΚ ήταν μια τόσο όμορφη ομάδα, άριστα βαλμένη στο χορτάρι, που δε χόρταινες να τη βλέπεις. Για αρκετούς ήταν «η καλύτερη ελληνική ομάδα όλων των εποχών», για κάποιους άλλους, όπως ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, «ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής άγγιξε το τέλειο ποδόσφαιρο - και σε ορισμένα παιχνίδια το έφτασε κιόλας...». Στο μυαλό του Άγγλου από το Λίβερπουλ υπήρχε μόνον ένας ΠΑΟΚ: πρωταγωνιστής, ενίοτε κυρίαρχος, στον ελληνικό χώρο. Βλέπετε, στάθηκε τυχερός, καθώς παρέλαβε μια φουρνιά εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, μερικούς εκ των οποίων μετέτρεψε σε αστέρια και δημιούργησε ή αν προτιμάτε τελειοποίησε την «χρυσή ομάδα» της δεκαετίας του ’70. Κατέκτησε δύο κύπελλα (1972, 1974), έφτασε μια ανάσα από το πρωτάθλημα (1973) και στους «8» του κυπέλλου Κυπελλούχων.

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ του 1976: Στις 2 Δεκεμβρίου του 1974, οι «ασπρόμαυροι» έφεραν κάτω από άκρα μυστικότητα στη Θεσσαλονίκη τον Γκιούλα Λόραντ. Από την πρώτη στιγμή θέλησε να περάσει τη δική του αυστηρή φιλοσοφία στην ομάδα. Να την κάνει να μοιάζει με μια καλοκουρδισμένη γερμανική μηχανή, μια ομάδα που θα πλησίαζε τα επαγγελματικά όρια ξεφεύγοντας από τον ημιεπαγγελματικό αθλητισμό και την ερασιτεχνική νοοτροπία. Να την κάνει πρωταθλήτρια, όπως και έγινε τον Ιούνιο του 1976. Μεγάλες στιγμές το «διπλό» στο Καραϊσκάκη (0-4) επί του Ολυμπιακού, η νίκη (1-0) επί της Μπαρτσελόνα του Κρόιφ. Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1975-76 ο ΠΑΟΚ μέτρησε 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες. Μπορεί να πέτυχε 60 γκολ (μ.ο. 2 τέρματα ανά αγώνα), αλλά βασίστηκε στην άμυνα του, όπου δέχθηκε μόλις 17 γκολ.

Ο ΠΑΟΚ του 1977: Λίγοι θυμούνται ότι ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο «Δικέφαλος» έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο και το νταμπλ, χάνοντας τα πάντα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων! Η χρονιά ξεκίνησε με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς στον πάγκο και στα 8 τελευταία παιχνίδια κάθισε ο Μπίλι Μπίγκαμ. Στις 12 Ιουνίου στοιβάχθηκαν σχεδόν 50.000 φίλαθλοι (45.000 εισιτήρια) στην Τούμπα για το ντέρμπι-τίτλου με τον Παναθηναϊκό, τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Πριν την σέντρα η βαθμολογία ήταν: 1. Παναθηναϊκός 50, 2. ΠΑΟΚ 49, 3. Ολυμπιακός 48. Με νίκη ο ΠΑΟΚ θα γινόταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, όμως όλα έμειναν στο μηδέν (0-0), με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να… βράζουν κατά των παικτών και της διοίκησης για την απρόσμενα κακή εμφάνιση της ομάδας στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς.

Ο ΠΑΟΚ του 1981-1983: Με τον Σταύρο Σαράφη να έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση και τον Αγγελο Αναστασιάδη να φεύγει για τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ του Γερμανού Χανς Χέερ πάλεψε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 1981-82, τερματίζοντας 3ος μόλις 4 βαθμούς πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Κορυφαία στιγμή το απίστευτο 6-1 επί της ΑΕΚ στο κύπελλο, ενώ στην Ευρώπη χάνει την πρόκριση απέναντι Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Γιώργος Κούδας βαδίζει στα 36 του, ο Χρ. Δημόπουλος σκοράρει ακατάπαυστα και με τον ερχομό του Γιώργου Σκαρτάδου από τη Ρόδο φτάνει το 1983 στον τελικό του κυπέλλου, όπου χάνει από την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ του 1985: Ο ΠΑΟΚ κόντρα σ’ όλους προερχόμενος από μια μέτρια χρονιά όπου δεν είχε εξασφαλίσει καν το ευρωπαϊκό εισιτήριο, κατέκτησε πανάξια το δεύτερο πρωτάθλημα, την σεζόν 1984-85. Δίχως να είναι καν μέσα στα φαβορί. Η ομάδα του πρωτοεμφανιζόμενου στον πάγκο του, Αυστριακού Βάλτερ Σκότσικ, ξεκίνησε με το γκάζι πατημένο, έμεινε για 12 αγωνιστικές αήττητη, φτάνοντας στην κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος χωρίς ήττα στην Τούμπα (ρεκόρ 11-4-0) και συγκεντρώνοντας 46 βαθμούς (19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες) με 54-26 γκολ. Η νίκη επί του Παναθηναϊκού, στις 20 Ιανουαρίου 1985, θεωρήθηκε από πολλούς, και για άγνωστο λόγο μέχρι σήμερα, ως «σταθμός» και ως ένα «σημάδι τίτλου» για τον διψασμένο ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ του 1988: Απ’ το πουθενά η ομάδα της σεζόν 1987-88 ακουμπάει τον τίτλο και τον χάνει με διαφορά 4 βαθμών από την ΑΕΛ. Η χρονιά ξεκίνησε με τον Τάις Λίμπρεχτς στον πάγκο, ωστόσο μετά το επιβλητικό, αξέχαστο, μοναδικό 6-1 επί του Ολυμπιακού στις Σέρρες, ο Ολλανδός προπονητής μαζί με τον Χάρη Μπανιώτη θα παραχωρηθούν στην ομάδα του Κοσκωτά. Μια ομάδα με σέντερ φορ τον Ιρλανδό Πολ Μπάνον, ηγέτη τον Γιώργο Σκαρτάδο και πρωτοεμφανιζόμενους Λεοντιάδη, Λαγωνίδη και Σερέτη.

Ο ΠΑΟΚ του Μπάγεβιτς 2000-2002: Στις αρχές της νέας χιλιετίας ο Γιώργος Μπατατούδης συμφωνεί με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και μ’ ένα εντυπωσιακό μεταγραφικό ντεμαράζ φέρνει στην Τούμπα σημαντικούς παίκτες όπως οι Γεωργιάδης, Βενετίδης, Φρούσος, Τετράντζε, Ναλιτζή, Β. Μπορμπόκη, Αμπονσά. Ακολουθούν κι άλλες μεταγραφές (Εγκωμίτης, Οκκάς, Ουντέζε, Σπάσιτς, Καμπς και στο τέλος του 2001 κατακτά το κύπελλο διαλύοντας με 4-2 τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Παρά τα πολλά οικονομικά προβλήματα η ομάδα κάνει πορεία πρωταθλητισμού την σεζόν 2001-2002 μέχρι την ήττα με 3-2 από τους «ερυθρόλευκους» στο ΟΑΚΑ.

Ο κυπελλούχος ΠΑΟΚ του 2003: Βυθισμένοι στα οικονομικά προβλήματα οι «ασπρόμαυροι» επιστρατεύουν ξανά τον Άγγελο Αναστασιάδη. Δίχως παίκτες-αστέρια δημιουργείται μια ομάδα η οποία την πρώτη σεζόν (2002-2003) κατακτά το κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας στον τελικό της Τούμπας με 1-0 του Άρη, ενώ την επόμενη χρονιά τερματίζει στην 3η θέση και εξασφαλίζει την συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το φιάσκο με την υπόθεση του Λιάσου Λουκά στον αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στιγματίζει εκείνη την εποχή ολόκληρο τον σύλλογο.

Ο ΠΑΟΚ του 2008-2011: Ο Θόδωρος Ζαγοράκης κρεμάει τα παπούτσια του και αναλαμβάνει την προεδρία του συλλόγου, μετά την καταστροφική περίοδο του Γιάννη Γούμενου. Η συσπείρωση του κόσμου αγγίζει το 100% και με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι της ομάδας δημιουργείται μια πανίσχυρη ομάδα, με παίκτες όπως οι Γκαρσία, Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Βιεϊρίνια, Χαλκιάς, Ίβιτς, Λίνο, Σορλέν, Κονσεϊσάο. Τερματίζει στη 2η θέση της κανονικής περιόδου την σεζόν 2008-09 και αμέσως μετά διεκδικεί μέχρι και τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος το πρωτάθλημα. Η ήττα από τον Άρη στο περίφημο ντέρμπι του Σπάθα εκτροχιάζει την πορεία πρωταθλητισμού, ακολουθούν ακόμη δύο ήττες από ΑΕΚ και ΑΕΛ. Στα πλέι οφ με αντιπάλους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Άρη κάνει περίπατο και εξασφαλίζει την συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης επιστρέφει το καλοκαίρι του 2010 και η ιστορική πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε τον στέλνει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ με τον Μάκη Χάβο, πλέον στον πάγκο, φτάνει μέχρι τους «32» της διοργάνωσης και χάνει την πρόκριση μέσα από τα χέρια του στην παγωμένη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ. Με τον ερχομό του Λάζλο Μπόλονι την σεζόν 2011-12 φτάνει ξανά στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, με σήμα κατατεθέν το «διπλό» επί της Τότεναμ.

Ο κυπελλούχος ΠΑΟΚ του 2017: Το καλοκαίρι του 2016 παίρνονται γενναίες αποφάσεις με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας που θα κάνει πρωταθλητισμό και θα κατακτά τίτλους. Με τον Βλάνταν Ίβιτς στο τιμόνι χτίζεται ο ΠΑΟΚ που βλέπουμε ακόμη και σήμερα. Έρχονται στην Τούμπα οι Μάτος, Μπίσεσβαρ, Κάνιας, Σάχοφ, Κρέσπο, Βαρέλα, Κάμπος και τον Ιανουάριο του 2017 οι Πρίγιοβιτς, Ενρίκε, Ουάρντα. Στο πρωτάθλημα ξεκινάει με -3 βαθμούς και τερματίζει στη 2η θέση έξι βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, ενώ φτάνει στον τελικό του κυπέλλου και κατακτά το τρόπαιο επικρατώντας με 2-1 της ΑΕΚ.

Ο αήττητος πρωταθλητής και νταμπλούχος ΠΑΟΚ 2018-19: Καλοκαίρι του 2017 ο Ίβιτς φεύγει, το ίδιο πολύ γρήγορα συμβαίνει και με τον Στανόγεβιτς, ενώ τον Αύγουστο έρχονται στην Τούμπα οι Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί και αναλαμβάνει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Η σεζόν 2017-18 στιγματίζεται από τα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, στο γήπεδο η ομάδα κατακτά τους περισσότερους βαθμούς, αλλά το πρωτάθλημα χάνεται στις δικαστικές αίθουσες. Η κατάκτηση του κυπέλλου το Μάιο του 2018 μοιάζει με λύτρωση για τους «ασπρόμαυρους», που την επόμενη χρονιά κάνουν το απίστευτο: Double! Three peat! Invincibles. Μέρες και νύχτες ατελείωτες με εικόνες μιας φιέστας που μένει στην ιστορία. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με -2 κι έκλεισε στο +5 από τον δεύτερο Ολυμπιακό. 26 νίκες, 4 ισοπαλίες, μοναδική αήττητη ομάδα σε όλη την Ευρώπη.

 

Τελευταία Νέα