«Οι Έλληνες μετανάστες νιώθουν το μαγαζί μας... πατρίδα. Τώρα;»

«Οι Έλληνες μετανάστες νιώθουν το μαγαζί μας... πατρίδα. Τώρα;»

bet365

Δύο κολλητοί φίλοι, δύο επιχειρηματίες από την Δράμα, εδώ και 15 χρόνια έχουν τα δικά τους μαγαζιά στο Μανχάιμ! Μέσω του Gazzetta Weekend Journal μιλούν για τη σημασία της ύπαρξης των καταστημάτων τους και το κύτταρο της ελληνικής κουλτούρας που παραμένει ζωντανό μέσα στα μαγαζιά τους!

Οι Χαράλαμπος Καλαϊτζής και Θεολόγος Τσανάκας, δύο Έλληνες της Γερμανίας που εδώ και 15 χρόνια έχουν τις επιχειρήσεις του στο Μανχάιμ, μιλούν στο Gazzetta Weekend Journal για την σημασία της ύπαρξης των ελληνικών μαγαζιών!

Πως επηρεάζει το λουκέτο λόγω κορονοϊού; Τι κάνουν οι Έλληνες μετανάστες τώρα που δεν έχουν ένα μέρος να νιώσουν ότι είναι στην... πατρίδα τους!

Καλησπέρα παιδιά, πως είναι εκεί η κατάσταση;

Στη Γερμανία, οι επιχειρήσεις όλες είναι κλειστές - όπως εξάλλου συμβαίνει σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου.

Εμείς αυτό που έχουμε καταλάβει, έχοντας τις δικές μας ελληνικές επιχειρήσεις στο Μανχάιμ εδώ και 15 χρόνια είναι πως τα δικά μας μαγαζιά δεν είναι απλά τραπέζια, καρέκλες, ποτά και μουσική! Ο Έλληνας είναι πολύ της παρέας και στο δικό μας μαγαζί ο κάθε συμπατριώτης μας είναι σαν να παίρνει ένα μέρος από την πατρίδα του.

Ξέρετε, όταν πηγαίνεις σε ένα ξένο μέρος, θες να έχεις να πηγαίνεις κάπου για να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Κι αυτό επιδιώκουμε και εμείς με τα μαγαζιά μας.

Τώρα πρέπει να είμαστε όλοι σπίτια μας. Και εντάξει, όσοι έχουν οικογένεια θα την περάσουν με τους δικούς τους αυτήν την δύσκολη φάση. Όσοι όμως είναι μόνοι τους... Είναι πολύ δύσκολα!

Πόσο βλέπετε να μένετε κλειστά;

Σίγουρα μέχρι τις 19 Απριλίου, σύμφωνα με όσα λένε εδώ μέχρι στιγμής. Ξέρετε, όμως, ζούμε σε μια περίοδο που όλα είναι ρευστά. Δεν κάνουμε σχέδια, μόνο υπομονή.

Η γερμανική Κυβέρνηση πώς θα σας στηρίξει;

Η επιχείρηση που απασχολεί μέχρι πέντε εργαζόμενους θα λάβει 9.000 ευρώ, όσοι έχουν μέχρι 10 - 15.000 ευρώ και μέχρι 50 υπαλλήλους 30.000 ευρώ.

Ο κόσμος εκεί, είναι υπάκουος στα μέτρα;

Δεν μπορεί να μην είναι... Πέρα από τα σκληρά πρόστιμα που πέφτουν, όλοι βλέπουμε τι γίνεται σε Ιταλία και Ισπανία. Θέλουμε όλοι μας να αντέξουμε αυτούς τους πολύ δύσκολους μήνες και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας. Μας λείπουν τα μαγαζιά μας, οι δουλειές μας. Αν θέλουμε να τα έχουμε όμως, πρέπει να μείνουμε μέσα όλοι και να είμαστε υπάκουοι στους κανόνες υγιεινής.

Ο Θεολόγος, εκτός από επιχειρηματίας ασχολείται και με τον χώρο του ποδοσφαίρου ως μάνατζερ ταλέντων. Πλέον έχει πληγεί κι αυτός ο χώρος, φυσικά.

Κυρίως ασχολούμαι με τα παιδιά. Λόγω της ενασχόλησής μου με το ποδόσφαιρο εδώ στο Βάλντοφ αλλά και τους δεσμούς που έχω με την Βόρεια Ελλάδα (κατάγομαι από την Δράμα), έχω στόχο να φέρω ταλέντα εδώ. Η Ελλάδα έχει άπειρο ταλέντο αλλά όχι σωστές υποδομές για να το στηρίξει. Έτσι, εδώ στη Γερμανία, αν αξίζεις δύσκολα θα χαθείς.

Σαφώς, θα έχει επηρεαστεί κι αυτός ο τομέας.

Ε, ναι! Φυσικό και λογικό είναι... Αυτές τις μέρες περιμέναμε τρία παιδιά από Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Ξάνθη να έρθουν εδώ. Θα πάει πίσω όλο αυτό και θα περιμένουμε.

 

Τελευταία Νέα