Ο ομογενής που δημιουργεί την ελληνική... Silicon Valley!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Ο ομογενής που δημιουργεί την ελληνική... Silicon Valley!

bet365

Τo success story, του ομογενή Βασίλη Τριάδη από τα Ζαγοροχώρια που μέσα από την σκληρή δουλειά έφτασε για περίπου δύο δεκαετίες στο σημείο να διευθύνει πολυεθνικό κολοσσό με αξία 2 δισ. Το μεγάλο στοίχημα να δημιουργήσει στα Ιωάννινα την Silicon Valley της Ελλάδας!

Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Για την ακρίβεια ένας Έλληνας είναι εκείνος που έδωσε σάρκα και οστά σε ένα μεγαλόπνοο πλάνο με την μόνιμη εγκατάσταση κορυφαίων γερμανικών τεχνολογικών εταιριών, όπως είναι η άφιξη του κολοσσού της Team Viewer στην πόλη των Ιωαννίνων.

Το φιλόδοξο σχέδιο του ομογενή CEO της πολυεθνικής P&I, Βασίλη Τριάδη προβλέπει την μόνιμη πρόσληψη μέχρι το 2023 τουλάχιστον 200 μηχανικών που θα αναπτύξουν νέα προϊόντα, ενώ τον Απρίλιο δύο ακόμη εταιρίες θα επεκτείνουν το franchise τους στην πόλη της Ηπείρου, μετατρέποντας την ευρύτερη περιοχή σε μια εγχώρια Silicon Valley! Πρόκειται για την GUS που ειδικεύεται στις ERP Λύσεις και την Infoniqa.

Ο Βασίλης Τριάδης, πατέρας δύο παιδιών, του πρώην εξτρέμ της Ξάνθης και του Απόλλωνα Σμύρνης, Παναγιώτη Τριάδη και του Αλέξη Τριάδη, ο οποίος σπουδάζει στο φημισμένο UCLA παίζοντας παράλληλα ποδόσφαιρο στην ομάδα του πανεπιστημίου, μετανάστευσε από τα Ιωάννινα στη Γερμανία το 1980, αμέσως μετά δηλαδή την αποφοίτηση του από το Λύκειο.

Κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά και πολλές θυσίες να ανελιχθεί στα ύπατα αξιώματα των εταιριών όπου εργάζονταν καταφέρνοντας να σταδιοδρομήσει στην P&I.

Αν και πέρασαν 40 χρόνια δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του και με την προτροπή της συζύγου του έκανε πράξη την υπόσχεση του να επιστρέψει μια μέρα στην πόλη που μεγάλωσε συμπαρασύροντας κορυφαίες γερμανικές εταιρίες.

Έχοντας κάνει πράξη το... Greek Dream επί γερμανικού εδάφους και αφού μεγαλούργησε επαγγελματικά αποφάσισε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.

Η P&I – Personal & Informatik AG της οποίας ψυχή και ιθύνων νους εδώ και 16 χρόνια είναι ο απόδημος Έλληνας CEO,με καταγωγή από το Γρεβενίτι του Ζαγορίου, θεωρείται μια από τις κορυφαίες γερμανικές εταιρίες στον κλάδο της με ειδίκευση στην ανάπτυξη και το service λογισμικού στο κομμάτι διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, μισθοδοσίας κ.α. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εταιρίες στην ευρωπαϊκή βιομηχανία λογισμικού με έδρα το Βισμπάντεν και ιστορία που ξεπερνά τον μισό αιώνα.

Ο Βασίλης Τριάδης ξεκίνησε τη συνεργασία του με την συγκεκριμένη εταιρία το 1998 μετά την εξαγορά της επιχείρησης που είχε δημιουργήσει και μέσα σε έξι χρόνια εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2004 πουλήθηκε έναντι 48 εκατ. ευρώ και πλέον τον περασμένο Δεκέμβριο άλλαξε ξανά χέρι με το ιλιγγιώδες ποσό των 2 δις.

Κοινός παρανομαστής σε όλες τις αγοραπωλησίες ο πατέρας του 27χρονου πρώην παίκτη της Ξάνθης, ο οποίος παραμένει ακλόνητος στο πόστο του.

Η σκέψη του να επεκταθεί η εταιρία (εκπροσωπείται σε 18 χώρες, διαθέτει περίπου 15.000 πελάτες και ανταγωνίζεται την περιώνυμη SAP) επί ελληνικού εδάφους, αποφεύγοντας συνειδητά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ωρίμασε πριν από περίπου τρία χρόνια όταν δημιούργησε στα Γιάννινα ένα κέντρο καινοτομίας με απόφοιτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Αρτας.

Το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού παραρτήματος δεν ξεπερνούσε αρχικά τους 14 μηχανικούς, όμως πλέον απασχολεί πάνω από 100 ενώ το πλάνο της εταιρίας προβλέπει τον διπλασιασμό του μέχρι το 2021! Μάλιστα, δεν απευθύνεται σε Έλληνες πελάτες, αλλά πρόκειται για ένα πρότζεκτ όπου εξάγει σε ποσοστό 100% το προϊόν της.

Επιλογή που δικαιώνει την γερμανική εταιρία αποφασίζοντας να μην προχωρήσει την στελέχωση του προσωπικού της με Γερμανούς ή Σλοβάκους μηχανικούς πληροφορικής όπως συνέβαινε μέχρι εκείνη την εποχή.

Σημαίνοντα ρόλο στην απόφαση του Βασίλη Τριάδη διαδραμάτισε και ο διευθύνων σύμβουλος του fund Permira που ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας το 2017, Γιοργκ Ροκενχάουζερ, ο οποίος έχει παντρευτεί Ελληνίδα, ενώ δηλώνει λάτρης της χώρας μας...

Η δημιουργία μιας ανεξάρτητης ομάδας που δεν θα περιορίζεται μόνο στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων, αλλά θα μπορεί να αντιλαμβάνεται τις θέλει και τι σκέφτεται ο πελάτης, με τους developers να να είναι σε θέση να δημιουργήσουν και νέα προϊόντα ήταν το μεγάλο στοίχημα που φαίνεται πως κερδίζεται στα Γιάννενα.

Ο Βασίλης Τριάδης μάλιστα εμφανίζεται ικανοποιημένος από την ποιότητα και την κατάρτιση των Ελλήνων μηχανικών σημειώνοντας πως δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Μοναδικό ίσως αγκάθι το γεγονός πως η πόλη της Ηπείρου δεν θεωρείται αεροπορικός κόμβος με συνέπεια η μετάβαση από την Γερμανία να απαιτεί πολύ χρόνο.

Ενδιαφέρον να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Team Viewer στην περιοχή της Ηπείρου έχουν εκφράσει και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές και πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.

Ο Έλληνας CEO στηρίζει εμπράκτως τον τόπο καταγωγής του, αφού εκτός από τις επενδύσεις που έφερε, πρόσφερε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την ανακαίνιση νοσοκομείου στο χωρίου, συνέδραμε για την κατασκευή δρόμου ενώ διοργάνωσε αγώνες στην περιοχή με την συμμετοχή και στελεχών των εταιριών.

Μάλιστα, είχε αναλάβει και την χορηγία Ποδηλατικού Αγώνα Μνήμης στο Γρεβενίτη, όπου έδωσε την υπόσχεση πως θα συμβάλει με τον δικό του τρόπο στην περιοχή που μεγάλωσε δημιουργώντας το καλοκαίρι του 2017 ένα παράρτημα της P&I στα Γιάννενα.

 

Τελευταία Νέα