Ο άγνωστος Παλαιστίνιος πρώτος ξένος στην ιστορία της ΑΕΚ!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Ο άγνωστος Παλαιστίνιος πρώτος ξένος στην ιστορία της ΑΕΚ!

bet365

Το G-Weekend Journal ξεσκονίζει τα αρχεία του, καταγράφοντας την πορεία του Παλαιστίνιου με καταγωγή από τη Συρία, Ιμπραίμ Μουγκράμπι, ο οποίος το 1962 έγινε ο πρώτος ξένος στην ιστορία της ΑΕΚ!

Ο πρώτος μεταπολεμικός, αλλά και επαγγελματικός τίτλος μετά την θέσπιση της Α΄ Εθνικής ήρθε για την ΑΕΚ το 1963.

Η πορεία ανάκαμψης της «Ένωσης» ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '50 με τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και την απόκτηση του Κώστα Νεστορίδη.

Οι «κιτρινόμαυροι» υπό την προεδρία του θρυλικού Νίκου Γκούμα έχασαν στην τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα του 1959, αλλά και του 1960 με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να κυριαρχούν εκείνη την εποχή.

Τρία χρόνια αργότερα ήρθε η δικαίωση για την «Ένωση». Το πρωτάθλημα μάλιστα συνδυάστηκε με την παρθενική σεζόν του Μίμη Παπαϊωάνου, αλλά και την παρουσία του πρώτου ξένου παίκτη στην ιστορία του συλλόγου

Πρόκειται για τον Ιμπραίμ Μουγκράμπι, ο οποίος ήταν γνωστός με το μικρό του όνομα. Από τον σπουδαίο τεχνικό Γένε Τσάκναντι μέχρι τον φροντιστή της ομάδας, άπαντες τον ήξεραν ως Ιμπραίμ, αγνοώντας το επώνυμο του, αλλά και την χώρα καταγωγής του.

Ο πρώτος ξένος στην ιστορία της ΑΕΚ είχε καταγωγή από την Παλαιστίνη, αλλά κατοικούσε στη Δαμασκό της Συρίας.

Γεννήθηκε το 1939 και σε ηλικία 23 ετών ταξίδεψε στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει στη Νομική Σχολη Αθηνών. Το γεγονός πως έκανε καριέρα ως ποδοσφαιριστής στη Συρία με τη φανέλα της Αλ Αχλί, τον βοήθησε να εξασφαλίσει συμβόλαιο με τους «κιτρινόμαυρους» συνδυάζοντας τις σπουδαίες με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του στην ΑΕΚ.

Ο Ιμπραίμ αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα της ΑΕΚ σε αναμέτρηση κόντρα στο Αιγάλεω στις 27 Σεπτεμβρίου 1962. Η «Ένωση» επικράτησε 7-2 με τον Σύρο επιθετικό να πετυχαίνει χατ-τρικ!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος ξένος στην ιστορία της ΑΕΚ αγωνίζονταν με ελληνικό διαβατήριο και ως εκ τούτου δεν λογίζονταν ως ξένος πετυχαίνοντας 7 γκολ σε 22 ματς πρωταθλήματος.

Ο Ιμπραίμ Μουγκράμπι αποχώρησε από τον «Δικέφαλο» προτού ολοκληρωθεί η σεζόν με αποτέλεσμα να μην πανηγυρίσει τον ιστορικό τίτλο της ΑΕΚ ωστόσο προτού κάνει καριέρα ως νομικός στη Συρία συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ιμπραίμ το 1965 εκπροσώπησε την εθνική Παλαιστίνης στους 4ους Παναραβικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αίγυπτο καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Τα ίχνη του στη συνέχεια χάθηκαν, αφού έκοψε τους δεσμούς του με την Ελλάδα και την πρώην ομάδα του.

 

Τελευταία Νέα