Τα χίλια πρόσωπα του ΠΑΟΚ! (pics)

Σταύρος Σουντουλίδης
Τα χίλια πρόσωπα του ΠΑΟΚ! (pics)

bet365

Ο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70 αποτελεί το διαμάντι της 93χρονης Ιστορίας του συλλόγου. Μια σπουδαία ομάδα που θαύμασε όλη η Ελλάδα, μια ομάδα που πάνω της συγκέντρωσε πολλά φώτα και έγινε βιβλίο-λεύκωμα με σπάνια κλικ.

Οι τρεις τίτλοι φαντάζουν λίγοι μπροστά στο μέγεθος εκείνης της μαγικής ομάδας, του ΠΑΟΚ του ’70, που ναι μεν «έσπασε» το κατεστημένο των Αθηνών, φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά συνάντησε κι αυτή τεράστια εμπόδια στο δρόμο της και όπως λένε δεν κατέκτησε όσους τίτλους δικαιούταν.

Ήταν ένας ΠΑΟΚ μιας άλλης εποχής. Μια «μαγικής» εποχής, με δεσπόζουσα μορφή τον αρχηγό του Γιώργο Κούδα, συνεπικουρούμενο από μεγάλους σε αξία συμπαίκτες τον Σαράφη, τον Ιωσηφίδη, τον Τερζανίδη, τον Αποστολίδη, τον Ασλανίδη, τον Παρίδη και υπό την καθοδήγηση των αξέχαστων προπονητών Λες Σανόν και Γκιούλα Λοράντ, είχε συναρπάσει τους Έλληνες φιλάθλους με τις επιδόσεις της στα γήπεδα.

«Ο ΠΑΟΚ του ‘70 με τον φακό του Μιχάλη Παππού» έρχεται να μας γυρίσει το χρόνο πίσω, καθώς μέσα από τις «ασπρόμαυρες» φωτογραφίες του μιλάει σ’ εκείνη την ένδοξη εποχή της «αναγέννησης» της ομάδας, στην εποχή που ο ΠΑΟΚ ανέδειξε τη δυναμική του.

Η περίοδος όπου ο κορυφαίος -μακράν του δεύτερου- σύλλογος της Βορείου Ελλάδας κατέκτησε το πρώτο επίσημο τρόπαιο, το Κύπελλο Ελλάδας το 1972, το δεύτερο Κύπελλο το 1974, έπαιξε σε πέντε σερί τελικούς και τέλος κατέκτησε το (πρώτο δικό του) πρωτάθλημα Ελλάδας το 1976.

Ο Μιχάλης Παππούς, ο σημαντικός αυτός επαγγελματίας φωτογράφος και φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης με πάνω από πενήντα χρόνια πορείας στο φωτορεπορτάζ, αποτύπωσε τις στιγμές και κατέγραψε όλη τη «χρυσή» εποχή της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ.

Τα ανεκτίμητα αυτά ντοκουμέντα αφηγούνται τα γεγονότα, διεγείροντας την όραση και το συναίσθημα, ενώ όλοι οι γνωστοί ποδοσφαιριστές της ομάδας παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου.

Στο λεύκωμα, κείμενα και εικόνες ξεδιπλώνουν τα γεγονότα με συγκινητικό τρόπο. Ο Κούλης Αποστολίδης, παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης, ενώ Κώστας Μπλιάτκας, συγγραφέας και δημοσιογράφος, συντόνισε την έρευνα και συμπεριέλαβε συνεντεύξεις και κείμενα συγκεντρώνοντας όλες τις «ψηφίδες» του μωσαϊκού που ονομάζεται ΠΑΟΚ.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδης μεταξύ άλλων τονίζει: «Εύχομαι μόνο ένα πράγμα, όλοι μας πρέπει να ξαναζήσουμε αυτές τις στιγμές. Ας μας εμπνεύσουν οι θρίαμβοι της δεκαετίας του 1970 για νέα επιτεύγματα!».

Γνωστοί λογοτέχνες, δημοσιογράφοι, ειδικοί της φωτογραφίας, άνθρωποι του ποδοσφαίρου αλλά και ποδοσφαιριστές (Γιώργος Αναστασιάδης, Κούλης Αποστολίδης, Μάκης Βοϊτσίδης, Πάνος Θεοδωρίδης, Γιώργος Κατσάγγελος, Γιώργος Κούδας, Γιώργος Λιάνης, Γιάννης Λογοθέτης, Γιώργος Λυσαρίδης, Κώστας Μπλιάτκας, Σταύρος Πετρακόπουλος, Στράτος Σιμιτζής) συμμετέχουν στο βιβλίο. Η έκδοση αποτελεί ιστορική καταγραφή και απευθύνεται τόσο στους παλιότερους, όσο και στους νεότερους οπαδούς της ομάδας. Οι παλιοί θα θυμηθούν, ενώ οι νεότεροι θα μάθουν.

Σύντομα 148 σελίδες του λευκώματος γέμισαν με την Ιστορία του «Δικεφάλου» τη δεκαετία του 1970 και πλαισιώθηκαν από τα μοναδικά στιγμιότυπα του φωτογραφικού φακού του Μιχάλη Παππού. «Η συλλογή αυτή των φωτογραφιών του Μιχάλη Παππού είναι μοναδική. Διασώζει τη δράση, την αγωνία αθλητών και φιλάθλων, την ποδοσφαιρική μας καθημερινότητα, τους θριάμβους αλλά και τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε. Γίνεται ένα ανεκτίμητο δώρο για τους παλιότερους που θα θυμηθούν, αλλά και για τους νεότερους που θα μάθουν πολλά μέσα από τα αδιάψευστα αυτά ντοκουμέντα», γράφει ο Γιώργος Κούδας στο βιβλίο, όπου κυριαρχεί η φωτογραφία-ορόσημο.

Ήταν 18 Απριλίου του 1973, όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα για το κύπελλο Ελλάδας και σε εκείνο το ματς ο Μιχάλης Παππούς απαθανάτισε μια σκηνή που έμελλε να μείνει στην ιστορία. «Τραβήχτηκε από το πέταλο της Θύρας 4 με κατεύθυνση τις θύρες 5-6, μόλις ο Κούδας περνούσε το κέντρο ήμασταν σε επιφυλακή γιατί όλο και κάτι θα έκανε στο γήπεδο», θυμήθηκε ο φωτογράφος της πασίγνωστης εικόνα με τον Γιώργο Κούδα και τον Μιχάλη Καψή, που έγινε αφίσα, εξώφυλλο βιβλίων, μπήκε σε δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής και βέβαια σε όλα τα λευκώματα και αφιερώματα για τον ΠΑΟΚ και τον Κούδα.

«Η συνέχεια της φάσης με τον Άνθιμο να με σηκώνει μες την ευγένεια είναι ακόμη πιο έντονη στιγμή και η απόλυτη αποθέωση του «ευ αγωνίζεσθαι», στιγμή που δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ», τονίζει ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ.

«Είμαι παρών στην Τούμπα επί μισόν αιώνα με το φακό μου. Την ξέρω αυτή τη βουή και το πανηγυρικό ξέσπασμα του κόσμου. Ήμουν εκεί το 1976 και το 1985! Είμαι και πάλι έτοιμος για το νέο πρωτάθλημα. Πάλι έτοιμος για φωτογραφίες που πιάνουν ιστορικές στιγμές», λέει ο Θεσσαλονικιός φωτορεπόρτερ, που σήμερα αρέσκεται στο να φωτογραφίζει την αγαπημένη του πόλη και τα καλοκαίρια περνάει ατελείωτες ώρες στη Χαλκιδική με τη φωτογραφική μηχανή στα χέρια.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Univereity Studio Press και διατίθεται από τα δύο καταστήματα του ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της Τούμπας και της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Τελευταία Νέα