H Βενεζουέλα καίγεται, ο Μαδούρο «κάηκε»!

H Βενεζουέλα καίγεται, ο Μαδούρο «κάηκε»!

bet365

Η Βενεζουέλα στις φλόγες και ο εφιάλτης αγγίζει τον πλανήτη! Το G-Weekend γράφει για την... οσμή θανάτου που περνά τα σύνορα της χώρας και τον αμετανόητο Μαδούρο!

Από τις παραλίες της Καραϊβικής ως τις χιονισμένες Άνδεις, η Βενεζουέλα είναι... παράδεισος. Οταν ο τόπος διαθέτει και τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, τότε οι κάτοικοί της είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον πλανήτη. ΛΑΘΟΣ!

Μέσα σε διάστημα 24 ωρών ο Χουάν Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα αυτοανακυρήχθηκε πρόεδρος της χώρας. Οι ΗΠΑ τον αναγνώρισαν ως τον νόμιμο επικεφαλής της χώρας με την αντίδραση του... αντιπάλου του, Νικολάς Μαδούρο, να είναι να διατάξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν από την χώρα! Ο αυτοανακηρυγμένος «πρόεδρος» της Βενεζουέλας συγκέντρωσε την αναγνώριση και την στήριξη των ΗΠΑ και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής, την στιγμή που ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, συνεχίζει να λαμβάνει τη στήριξη παραδοσιακών συμμάχων του. Όλα αυτά μέσα σε μία Βενεζουέλα μεγάλης κρίσης και πολύ σοβαρών προβλημάτων εδώ και χρόνια. Μία χώρα ακόμα και με διώξεις σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους που επιχείρησαν να καταγράψουν την αλήθεια και όλα τα κακώς κείμενα. Τo G-Weekend γράφει για ένα μεγάλο... έγκλημα που συντελείται τα τελευταία χρόνια με μοναδικό θύμα τον κόσμο της χώρας.

Αποτέλεσμα εικόνας για venezuela

Η οικονομική κρίση

Η Βενεζουέλα είχε κάποτε την πιο ισχυρή οικονομία της Λατινικής Αμερικής με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, ακόμα πιο μεγάλα από αυτά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και του Ιράν. Ωστόσο στην εποχή του Μαδούρο και προηγουμένως του Τσάβες, που είχε πεθάνει το 2013, η οικονομία υπέστη κακοδιαχείριση, διαφθορά και τεράστια δανειοπιστωτικά χρέη. Τα τραπεζικά προβλήματα φούντωσαν και δε βρέθηκε ποτέ ο τρόπος για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αναλυτικά

Μειώθηκε η εισροή δολαρίων στην χώρα: Με την κατάρρευση των τιμών στο πετρέλαιο η Κυβέρνηση είχε όλο και λιγότερο ξένο νόμισμα για να αγοράζει ότι ήθελε από τις άλλες χώρες. Οι εισαγωγές της χώρας έπεσαν στο 50%.

Ο έλεγχος των τιμών ένα ακόμα πρόβλημα: Με τον Τσάβεζ το αρχικό πλάνο ήταν να πέσουν σε όλα τα επίπεδα οι τιμές ώστε ο κόσμος να μπορεί να αγοράζει. Η επίσημη τιμή μία τσάντας με αλεύρι όπου βασίζεται το φαγητό αρέπας ήταν 639 μπολιβάρ. Αυτό μπορούσε να το δώσει αρκετός κόσμος. Οι εγχώριοι παραγωγοί αδυνατούν να φτιάξουν πια αλεύρι. Ακόμα και με προσπάθεια οι τιμές να μείνουν ελεγχόμενες εκτός από αυτό το πρόβλημα υπάρχει και μείωση ποσοτήτων και προϊόντος.

Αποθεματικό μείον και χρέη: Η Βενεζουέλα δεν έχει πλέον ούτε τα 10.5 δισ. Της τελευταίας διετίας στην τράπεζά της ως αποθεματικό. Το ρολόι έχει αρχίσει αντίστροφη μέτρηση.

Η «δίαιτα» Μαδούρο: Η κρίση στο φαγητό αναγκάζει εκ των πραγμάτων τον κόσμο να τρώει λιγότερο. Το ποσοστό των Βενεζουελάνων που τρώνε πιο λίγο έχει τριπλασιαστεί από το 2015 και το 2016. Το 72.7 έχασαν αρκετά κιλά πέρυσι. Κατά μέσο όρο 9 ο καθένας!!! Τώρα; Εφιάλτης...

Η πείνα επίσης μαστίζει την χώρα και σκοτώνει τα παιδιά της σε πολύ ανησυχητικό ρυθμό. Οι γιατροί προειδοποιούν διαρκώς πως τα αποθέματα τροφής έχουν τελειώσει και ότι τα παιδιά δεν τρέφονται σωστά και αρρωσταίνουν. Τα νοσοκομείο της χώρας παραπέμπουν σε νοσοκομεία προηγούμενου αιώνα και δεν διαθέτουν ούτε τα βασικά. Από αντιβιοτικά μέχρι οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστούν οι ασθενείς.

Οι πολύ κακές και δύσκολες συνθήκες οδήγησαν τις μάζες, τον κόσμο σε αντιδράσεις και διαδηλώσεις με ακραία και βίαια ξεσπάσματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο υψηλός δείκτης εγκλήματος ώθησε τον κόσμο στην αυτοπροστασία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις με αντίποινα, παγιδευμένα τηλέφωνα και βόμβες σε αυτοκίνητα. Η αξία του νομίσματος της χώρας έφτασε να είναι μηδενική.

Το μονοπάτι των δύο Προέδρων

Η κατάρρευση ξεκίνησε στην εποχή του Τσάβες, όταν όλη δύναμη της χώρας συγκεντρώθηκε στα χέρια του. Οι λανθασμένοι χειρισμοί με το πετρέλαιο για να χτίσει συμμαχίες έφεραν και το οικονομικό αδιέξοδο. Ο Μαδούρο δεν μπόρεσε ποτέ να γινει ο ηγέτης που θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση. Το αντίθετο! Πήρε στον έλεγχο με στρατιωτική δύναμη, έκανε συμφωνίες με συγκεκριμένες εταιρείες και τύπωνε χρήμα που δεν είχε αντίκρισμα κι αξία. Όλοι αυτοί οι χειρισμοί έκαναν ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι κάτι που δε λείπει, όπως άλλωστε και στην Τουρκία. Αλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο μοναδικός Πολιτικός ηγέτης που έστειλε τόσο ζεστό μήνυμα συμπαράστασης στον Μαδούρο. Την περίοδο της διακυβέρνησής του συνελήφθησαν περισσότερα από 12.800 άτομα. Το 2018 κέρδισε τις εκλογές σε μία διαδικασία που είχε σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά και ψήφους με εξαπάτηση, δωροδοκία και απειλές ή ακόμα και... πειραγμένους αριθμούς.

Ο Μαδούρο κυνήγησε τον Τύπο. Η αντιπολίτευση μην αντέχοντας άλλο, έφερε στην επιφάνεια ως μεγάλο του αντίπαλο τον Χουάν Γκουαϊδό. Έναν άνδρα 35 ετών με θητεία ως μηχανικός σε βιομηχανίες που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην χώρα. Ο ίδιος αυτοαναδείχθηκε σε Πρόεδρο της χώρας.

Οι αντιδράσεις έξω από τη Βενεζουέλα

Η κρίση σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο έχει προκαλέσει εδώ και χρόνια... συναγερμό στις ανθρωπιστικές Οργανώσεις αλλά και στις γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Χιλιάδες πρόσφυγες πήγαν από στεριά ή θάλασσα σε Βραζιλία, Εκουαδόρ ή αλλού, προκαλώντας εντάσεις. Ειδικότερα, 13 Έθνη σε Βόρεια και Νότια Αμερική ζήτησαν από τον Μαδούρο να αποχωρήσει και να δώσει την εξουσία στο Εθνικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας για να επέλθει σταθεροποίηση της χώρας. Οι ΗΠΑ στήριξαν τον Γκουαϊδό. Έδειξαν την αντίθεσή του για σειρά δράσεων του Μαδούρο. Ο Πρόεδρος της χώρας εξαπέλυσε την κατηγορία πως του ετοιμάζουν πραξικόπημα και ότι άγνωστοι εχθροί του προσπάθησαν να τον σκοτώσουν πέρυσι με drone.

Τα προβλήματα και οι συνέπειες στον κόσμο:

- Έλλειψη φαγητού και βασικών αγαθών όπως γάλα, αλεύρι και χαρτί υγείας

- Έλλειψη σε φάρμακα

- Διαρκείς πτώσεις τάσεις ρεύματος και διακοπές

- Αύξηση ανεργίας

- Αύξηση εγκληματικότητας

- Αύξηση ακόμα και στην ελονοσία και άλλες ασθένειες.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το σύστημα Υγείας της χώρας; Ακόμα και μια μόλυνση δέρματος μπορεί να υπάρξει μοιραία. Μία κατάσταση που μπορούσε αρχικά να λυθεί με πλύσιμο με σαπούνι, νερό και αντισηπτικό. Μπορεί να ήταν με κρούσμα ασθένειας σε ένα παιδί. Ασθένεια που ερχόταν από Αφρική και δεν την είχε δει ξανά. Ή όταν χρειάστηκε να κάνει κρύο ντους επειδή στο φαρμακείο δεν υπήρχαν αντιπυρετικά.

Το 76% των νοσοκομείων έχουν έλλειψη φαρμάκων, το 81% χωρίς χειρουργικά υλικά και το 70% ανεπάρκεια ακόμα και σε αποθέματα νερού. «Είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του κεντρικού συστήματος υγείας. Η Βενεζουέλα βλέπει να εξελίσσεται ένα θαύμα αλλά από την αρνητική πλευρά. Ένα θαύμα κατάρρευσης και καταστροφής», επισήμανε η Μαρίτζα Λανταέτα, βασικό και επιτελικό στέλεχος του Κέντρου Επιθεώρησης και Εποπτείας του τομέα υγείας. Η θνησιμότητα των μωρών στη Βενεζουέλα αυξήθηκε. Έφτασε τους 21 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 2016. Ένα ποσοστό που είχε να φανεί από το 1990. Είναι παραπάνω από το μέσο όρο των 15 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις στην Λατινική Αμερική του 2017 και στην Καραϊβική.

Το 2018 μία έρευνα ανέδειξε ότι οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις της Βενεζουέλας σε ποσοστό 78% δεν είχαν νερό. Το ένα τέταρτο των παιδιατρικών μονάδων εντατικής θεραπείας έκλεισε μετά από σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Επίσης ένα άλλο σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων παρουσίασε δυσλειτουργίες. Το 2018 ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Ένωσης της Βενεζουέλας δήλωσε σε τοπική εφημερίδα πως τα εμβόλια για τα μικρά παιδιά δεν έφταναν ούτε για να καλύψουν ούτε το 30%, αφήνοντας τουλάχιστον 2.9 εκατ. παιδιά δίχως βασικά εμβόλια και εκτεθειμένα σε κάθε είδους ασθένεια.

A map showing where Venezuelan migrants have gone

Οι ημερομηνίες – φωτιά!

Απρίλιος 2013: Στις Προεδρικές εκλογές για περίοδο έξι ημερών ο Μαδούρο κερδίζει οριακά τον αντίπαλο υποψήφιο Ενρίκε Καπρίλες, που είχε χάσει από τον Τσάβες με πιο μεγάλη διαφορά έναν χρόνο πριν. Ο Καπρίλες λέει πως οι εκλογές ήταν στημένες και είχαν διαφθορά και ζήτησε από τον κόσμο να βγει στον δρόμο.

Φεβρουάριος 2014: Συλλαμβάνεται ο γνωστός αντίπαλος της Κυβέρνησης, Λεοπόλδο Λόπεθ, στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο.

Δεκέμβριος 2015: Η Δημοκρατική Ενότητα, παράταξη της αντιπολίτευσης, παίρνει τον έλεγχο του νομοθετικού σώματος στην Εθνική Βουλή για πρώτη φορά σε διάστημα 16 ετών, ξεσηκώνοντας ένα νέο κύμα αντιδράσεων μετά τα οικονομικά προβλήματα στην χώρα και την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Μάρτιος 2016: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, που πάντα ήταν υπέρ του Κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει τον έλεγχο των εργασιών της Εθνικής Βουλής. Ωστόσο μετά υποχώρησε μπροστά στην γενική... κατακραυγή. Το γεγονός όμως αυτό επέφερε μεγάλες αντικυβερνητικές αντιδράσεις με περισσότερους από 100 νεκρούς.

Ιούλιος 2017: Η Κυβέρνηση ζητά δημοψήφισμα το οποίο όμως το μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση. Το αρμόδιο σώμα ανέλαβε να γράψει ξανά το σύνταγμα όμως δεν μπόρεσε να το προχωρήσει εξαπολύοντας κατηγορίες για υπονόμευση της δημοκρατίας από τον Μαδούρο.

Πηγές: New York Times, BBC, Reuters, Al Jazeera

 

Τελευταία Νέα