Όνειρα: Γιατί τα βλέπουμε και τι σημαίνουν;

Δημήτρης Τομαράς
Όνειρα: Γιατί τα βλέπουμε και τι σημαίνουν;

bet365

Τι είναι τελικά το όνειρο; Τι σημασία έχει για τον άνθρωπο; Υπάρχουν ερμηνείες; Το Gazzetta Weekend παραθέτει σχετικά παραδείγματα ερμηνείας ονείρων και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις.

Για το... τυπικό του πράγματος το όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά την φάση REM. Έχουν όμως σημασία τα όνειρά μας; Έχουν αξία και εάν ναι πως ερμηνεύονται; Είναι ένα γεγονός πως το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως την λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει. Δηλαδή είναι κάτι που ξεκινάς και βλέπεις, μία ιστορία αλλά από ένα σημείο και μετά διαμορφώνεται με τρόπο που δεν ορίζεις εσύ. Η εξαίρεση σε αυτό είναι γνωστή ως συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου.

Το ονειρικό περιβάλλον είναι πολύ πιο ρεαλιστικό κατά την διάρκεια του συνειδητού ονείρου - συχνά αντίστοιχου ρεαλισμού με τον φυσικό κόσμο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης - και οι αισθήσεις του ατόμου οξυμένες. Ξεκάθαρη ερμηνεία για τους λόγους που τα όνειρα παράγονται και το πως επιλέγονται οι εικόνες που προβάλλονται σε αυτά δεν υφίσταται. Τα όνειρα σύμφωνα με τη ψυχολογική ερμηνεία του Σίγκμουντ Φρόιντ, αναδύονται από το ασυνείδητο και είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (σ.σ. βασιλική οδός) προς αυτό. Με βάση τη θεωρία αυτή, μέσω της ανάλυσης ονείρων, μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί την ερμηνεία ονείρων, μπορούσε να οδηγήσει στην θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων.

Την δεκαετία του 1970, οι καθηγητές του Χάρβαρντ, Άλαν Χόμπσον και Ρόμπερτ ΜακΚάρλεϊ, πρότειναν την λεγόμενη υπόθεση ενεργοποίησης - σύνθεσης, μια βιολογική εξήγηση του μηχανισμού ονείρων σύμφωνα με την οποία τα όνειρα ήταν αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων στον εγκέφαλο κατά το στάδιο του ύπνου REM, οι οποίες οδηγούσαν σε διέγερση διάφορα μέρη του εγκεφάλου παράγοντας τυχαίες εικόνες τις οποίες η συνείδηση συνδέει με τρόπο ώστε να δημιουργεί μια ιστορία που να έχει κάποια όσο το δυνατόν πιο λογική αλληλουχία. Δεκάδες άλλες υποθέσεις και θεωρίες έχουν προταθεί, οι οποίες βρίσκονται συνήθως μεταξύ των δύο προηγούμενων.

Η έρευνα πάνω στη διαδικασία του ύπνου στηρίζεται στην πολυυπνογραφία, μία μέθοδο καταγραφής συγκεκριμένων ηλεκτροφυσιολογικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτό τον τρόπο έγινε γνωστό πως ο ύπνος διακρίνεται σε δύο στάδια, ανάλογα με το αν υπάρχουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (Rapid Eye Movement, REM), ή όχι (NREM). Τα όνειρα ενεργοποιούνται μόνο στο REM στάδιο, που χαρακτηρίζεται επίσης από πλήρη μυϊκή χαλάρωση. Το να βλέπει κανείς όνειρα φαίνεται πως είναι φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, καθώς όταν κάποιος μείνει χωρίς να κοιμηθεί για διάστημα μερικών ημερών αρχίζει και ονειρεύεται ενώ είναι ξύπνιος.

Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΙΝΤ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

Σχετικά με την ερμηνεία των ονείρων έχουν ασχοληθεί αρκετοί ψυχαναλυτές με κυριότερους τον Σίγκμουντ Φρόιντ και τον Καρλ Γιουνγκ. Ο Φρόιντ άρχισε να ασχολείται με την ανάλυση των ονείρων καθώς πίστευε ότι κάθε ανθρώπινη πράξη, αντίδραση δεν συμβαίνει τυχαία αλλά υποκινείται ως ένα βαθμό από το υποσυνείδητο. Ο άνθρωπος στην σημερινή κοινωνία τείνει να καταστέλλει τις επιθυμίες και τα ένστικτά του, τα οποία του βγαίνουν στη διάρκεια των ονείρων. Ο Φρόιντ επίσης υποστήριζε πως το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα για να εκφραστεί. O Γιουνγκ παράλληλα με τον δάσκαλό του υποστήριζε και αυτός την ύπαρξη του υποσυνείδητου όμως αντίθετα του έδινε μια πιο πνευματική μορφή. Τα όνειρα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως τα πραγματικά αισθήματα του συνειδητού μυαλού αλλά ως ένα... παράθυρο ή ένα... άνοιγμα στο υποσυνείδητο, προσφέροντας προτεινόμενες λύσεις για ένα πρόβλημα του συνειδητού κόσμου του ατόμου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Είναι απίθανο το πως σήμερα υπάρχουν ερμηνείες για κάθε όνειρο. Ο Ονειροκρίτης είναι φτιαγμένος για τον λόγο αυτόν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα από τον Ονειροκρίτη του Astrology:

ΑΓΓΕΛΟΣ: Εάν το όνειρό σου έχει άγγελο να πετάει από πάνω σου ή από το σπίτι σου θα έχεις καλή είδηση. Εάν έχεις ασθένεια θα γίνεις καλά. Εάν ο άγγελος σε παρηγορεί είτε θα απαλλαγείς από τα προβλήματά σου ή από αρνητικά σχόλια ή θα δικαιωθείς.

ΑΓΑΠΗ: Στην περίπτωση που δεις ότι μοιράζεις αγάπη τότε θα έχεις εξαιρετικές σχέσεις με όσους σε περιβάλλουν. Όταν δεις πως την δέχεσαι τότε σε περιμένουν καλά μαντάτα και μεγάλες επιτυχίες και πρόοδος. Το πιο δυνατό σημάδι είναι να δεις την αγάπη των γονιών, που δείχνει ευημερία παντού.

ΑΓΓΕΛΙΑ: Στην περίπτωση που βλέπεις ότι εσύ δημοσιεύεις αγγελία, δύσκολα θα καταφέρεις να στηριχτείς στις δικές σου δυνάμεις. Εάν διαβάζεις αγγελία θα έχεις αποτυχίες στα επαγγελματικά. Εάν δεις αγγελία που σχετίζεται με σένα δημοσιευμένη θα μαθευτούν τα μυστικά σου και εάν δεις για φίλο θα του κάνεις κακό με λόγια που θα πεις.

ΑΓΓΟΥΡΙ: Εάν δεις αγγούρι θα κάνεις ανοησία. Εάν τρως θα πληρώσεις το λάθος σου. Εάν το δίνεις σε κάποιον είναι ότι τον υποτιμάς για την πνευματική του ετοιμότητα.

ΒΔΕΛΛΑ: Στην περίπτωση που είσαι πολύ άρρωστος και δεις να σε ρουφούν θα γίνει καλά. Εάν τις δεις πάνω σου σημαίνει πως θα αναμειχθείς με ανθρώπους από τους οποίους θα ζημιωθείς οικονομικά.

ΒΕΡΑ: Εάν φοράς βέρα στο όνειρο θα τα βρεις με το ταίρι σου ενώ είναι μακριά. Εάν είναι κοντά σου είναι πιστό. Στην περίπτωση που σε σφίγγει, θα έχεις συζυγικά προβλήματα και ενώ αν είναι φαρδιά, το ταίρι σου ξενοκοιτάζει. Αν δεις ότι έσπασε ή την έχασες, πας για διαζύγιο. Αν δίνεις βέρα στο αγαπημένο σου πρόσωπο, θα κάνεις πρόταση γάμου που όμως θα έχει ατυχή κατάληξη.

ΒΗΧΑΣ: Εάν βήχεις θα χάσεις φίλο σου από δική του υπαιτιότητα και συμπεριφορά. Θα απομακρυνθεί από εσένα. Εάν βήχει άλλος, θα προδώσει τα μυστικά σου. Εάν πνίγεσαι από το βήχα, θα πάθεις ζημιά, επειδή δεν χειρίστηκες σωστά κάποια συζήτηση.

ΓΑΜΟΣ: Εδώ υπάρχουν αρκετές ερμηνείες. Εφόσον μια ελεύθερη κοπέλα ονειρευτεί ότι παντρεύεται στα κρυφά ή ανεπίσημα, θα έχει κακή εξέλιξη στις ερωτικές της υποθέσεις. Εάν παντρεύεται στην εκκλησία, θα έχει ευτυχισμένη συζυγική ζωή.

Εάν οι γονείς της επιδιώκουν να την παντρέψουν θα την κατηγορήσουν για πράγματα που έκανε. Για τους άντρες είναι ανύπαντρος και δει γάμο, θα έχει τιμές και εκτίμηση σε δουλειά και οικογένεια. Εάν είσαι παντρεμένος και δεις πως παντρεύεσαι θα έχεις προβλήματα με φτώχεια ή και αρρώστια ή ακόμα και απώλεια αγαπημένου προσώπου. Εφόσον οι καλεσμένοι στο γάμο είναι χαρούμενοι και γελαστοί, θα πικραθείς πολύ από αυτή την απώλεια.

Εάν είσαι σε γάμο με γλέντια και μουσικές, κάποιος δικός σου θα πάθει κάτι. Άλλοι λένε, πως αν δεις απλώς ότι παρευρίσκεσαι σε γάμο κάποιου αγνώστου, θα σου συμβεί ένα γεγονός που θα σε χαροποιήσει.

ΓΑΪΔΑΡΟΣ: Εάν δεις γαϊδαρο στον ύπνο σου θα έχεις πρόβλημα με γυναίκες που θέλουν να σε βλάψουν. Εάν τον ακούς να γκαρίζει, θα ακούσεις άσχημα πράγματα που σε αφορούν. Εάν σε κλωτσάει, θα εμπλακείς σε παράνομες ερωτικές περιπέτειες. Εάν σε ρίξει από την σέλα, θα έχεις ερωτικούς καυγάδες. Εάν σου χαρίζουν έναν γαϊδαρο, θα έχεις τύχη στη δουλειά και στο γάμο. Αν δεις άσπρο γαϊδαρο, θα έχεις επιτυχίες σε όλους τους τομείς.

ΓΑΛΑ: Στην περίπτωση που πίνεις γάλα στον ύπνο σου θα έχει καλή υγεία και ήρεμη και ειρηνική ζωή. Εάν το πουλάς, θα έχεις μεγάλα έσοδα. Εάν κάνεις λουτρό με γάλα στον ύπνο σου θα γλεντήσεις στη ζωή σου. Εφόσον πίνεις γάλα και είναι κομμένο, θα έχεις απογοητεύσεις. Εάν δεις ότι σου χύνεται το γάλα, θα έχεις φασαρίες και παρεξηγήσεις.

- Στοιχεία έχουν αντληθεί από τη Βικιπαίδεια και το www.astrology.gr/oneirokritis/letters/%CE%93

 

Τελευταία Νέα