Boxing Day: Μια ιερή μέρα στο Νησί!

Δημήτρης Βέργος
Boxing Day: Μια ιερή μέρα στο Νησί!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για την ημέρα που έχουν κυκλωμένη όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι στην Αγγλία (κι όχι μόνο) από την αρχή της σεζόν! Για την παραδοσιακή Boxing Day...

Στις 26 Δεκεμβρίου όταν όλος ο κόσμος κάθεται μετά από ένα... σκασμό φαΐ και πολύ ποτό στο σπίτι με την οικογένειά του, την επομένη δηλαδή των Χριστουγέννων, στην Αγγλία οι ποδοσφαιρόφιλοι ξεκινάνε για το γήπεδο. Είτε με hangover, είτε χωρίς, οι Άγγλοι θα ζήσουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τη μοναδική εμπειρία της Boxing Day. Είναι η ημέρα που κάθε φαν του ποδοσφαίρου στο Νησί θα κυκλώσει στο ημερολόγιό του από την κλήρωση των πρωταθλημάτων το καλοκαίρι. Παρά την εμπορευματοποίηση του προϊόντος, η 26η Δεκέμβρη ήταν, είναι και θα είναι ιερή μέρα στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Αγγλίας, αποτελώντας το... αλατοπίπερο όλων των κατηγοριών, από την γκλαμουράτη Premier League μέχρι τα λασπωμένα γήπεδα των ερασιτεχνικών.

Πριν πάνε στο γήπεδο, την Boxing Day, οι Άγγλοι τη γιορτάζουν στα μαγαζιά. Είναι η μέρα που τα εμπορικά καταστήματα στη Βρετανία ξεκινάνε τις εκπτώσεις, και σε όλα τα εμπορικά κέντρα και τους πεζόδρομους των πόλεων επικρατεί ένας πανζουρλισμός. Αρκετοί είναι αυτοί που στήνονται αρκετές ώρες πριν ανοίξουν τα μαγαζιά, «κατασκηνώνοντας» στις πόρτες τους. Με το που ανοίξουν, ξεχύνονται τρελαμένοι μέσα σε αυτά για να προλάβουν τα προϊόντα που έχουν βάλει στο μάτι. Μια έντονη ένεση καταναλωτισμού, που όμως, καλώς ή κακώς, είναι επίσης ριζωμένη στη συνήθεια των Βρετανών κάθε 26η του Δεκέμβρη.

Γιατί όμως Boxing Day; Από που δηλαδή προκύπτει η συγκεκριμένη ονομασία; Σύμφωνα με την παράδοση, τη συγκεκριμένη ημέρα οι πλούσιοι συνήθιζαν να επισκέπτονται τα σπίτια του απλού λαού που δούλευε γι' αυτούς και να προσφέρει κούτες με δώρα για τις γιορτινές μέρες και ως ανταμοιβή για την εργασία τους. Πριν από αυτό, ο μύθος αναφέρει ότι η ονομασία προέρχεται από την τοποθέτηση ενός κουτιού από έναν ιερέα στα πλοία των εξερευνητών, μέσα στο οποίο έριχναν χρήματα για καλή τύχη. Αν όλα πήγαιναν καλά, τότε το κουτί επέστρεφε στον ιερέα, ο οποίος το κρατούσε μέχρι και τα Χριστούγεννα και το άνοιγε, προσφέροντας τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στους φτωχούς.

Στις 26 Δεκεμβρίου λοιπόν, μετά τα ψώνια, κάθε ποδοσφαιρόφιλος που σέβεται τον εαυτό του θα πάρει τον δρόμο για το γήπεδο. Fish n' chips, pies και ένα pint στις κοντινές pubs από το γήπεδο, αποτελούν το καλύτερο ζέσταμα για το ματς της Boxing Day. Ό,τι δηλαδή κάνουν κάθε σαββατοκύριακο στο Νησί, μόνο που εκείνη η μέρα στην ατμόσφαιρα υπάρχει κάτι το διαφορετικό. Για να διευκολυνθούν μάλιστα στις μετακινήσεις τους οι οπαδοί των ομάδων, συνήθως τα παιχνίδια της Boxing Day διεξάγονται ανάμεσα σε ομάδες πόλεων που δεν απέχουν πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους. Αυτό γινόταν ανέκαθεν, προκειμένου τη γιορτινή αυτή μέρα να μπορούν ακόμα και οι οπαδοί των φιλοξενούμενων να ταξιδέψουν και να υποστηρίξουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα, χωρίς να χρειαστεί να χάσουν ώρες στον δρόμο.

Βέβαια, στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Αγγλίας, η Boxing Day δεν ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 το πρόγραμμα των κατηγοριών λάμβανε χώρα την προηγούμενη ημέρα, ανήμερα των Χριστουγέννων. Ωστόσο στην πορεία που τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα Χριστούγεννα άρχισαν σταδιακά να μειώνουν τα δρομολόγιά τους, τότε πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθούν τα παιχνίδια την 26η του Δεκέμβρη, κάτι που ουσιαστικά συνέβη από τη σεζόν 1957-1958.

Η αλήθεια είναι πως στην Αγγλία από τις 22 περίπου Δεκεμβρίου, μέχρι και μετά την Πρωτοχρονιά, όλο το ποδοσφαιρικό πρόγραμμα που διεξάγεται ακατάπαυστα αποτελεί μια κλασική συνήθεια των ανθρώπων που συνδυάζουν την ιερή μπάλα με τις γιορτές και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Με την εμπορευματοποίηση άλλωστε του προϊόντος το πρόγραμμα «σπάει» με τέτοιο τρόπο, ώστε και τηλεοπτικά να απλώνει και να προσφέρονται για κάλυψη όλο και περισσότερα ματς. Ωστόσο, η μαγεία της Boxing Day κρατάει σταθερά μέχρι και σήμερα, ασχέτως αν για τον παραπάνω λόγο ένα τουλάχιστον ματς μεταφέρεται και στις 27 του μήνα.

Τι θα δούμε λοιπόν στη φετινή Boxing Day της Premier League; Όπως προαναφέραμε, τα περισσότερα παιχνίδια είναι μεταξύ ομάδων των οποίων οι πόλεις δεν απέχουν αρκετά χιλιομετρικά. Βέβαια δεν είναι εύκολο πάντα να ικανοποιούνται όλοι. Σταθερά, πάντως τα μεγάλα ντέρμπι απουσιάζουν συνειδητά από το πρόγραμμα τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Το πρόγραμμα ανοίγει στις όχθες του Τάμεση, με τη Φούλαμ να υποδέχεται τη Γουλβς στο Κρέιβεν Κότατζ. Αργότερα μεταξύ άλλων παίρνουν σειρά οι πρωτοπόροι, με τη Λίβερπουλ να υποδέχεται τη Νιούκαστλ στο Άνφιλντ και τη Μάντσεστερ Σίτι να πηγαίνει εκτός έδρας στο Λέστερ για να αντιμετωπίσει τις «Αλεπούδες». Τότεναμ και Άρσεναλ κοντράρονται με τις ομάδες της Νότιας Ακτής, με Μπόρνμουθ και Μπράιτον αντίστοιχα, η Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Χάντερσφιλντ, ενώ το βράδυ η Τσέλσι θα ανηφορίσει λίγο πιο πάνω, βορειοδυτικά του Λονδίνου για να παίξει με τη Γουότφορντ στο Βίκαρεϊτζ Ρόουντ. Παιχνίδι έχουμε και την επομένη της Boxing Day, με τη Σαουθάμπτον να φιλοξενεί τη Γουέστ Χαμ, σε ένα ακόμα ματς μεταξύ λονδρέζικης ομάδας και συλλόγου του νότου, λόγω των κοντινών χιλιομετρικών αποστάσεων.

Όποιος, λοιπόν, έχει την τύχη να βρεθεί εκείνη τη μέρα, ή γενικότερα τις ημέρες των γιορτών στην Αγγλία, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσει από το να βάλει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο πρόγραμμά του. Θα είναι μια εμπειρία που θα θυμάται για όλο το υπόλοιπο της ζωής του, αποτελώντας κι αυτός μέρος μιας παράδοσης καλά ριζωμένης που κάνει το παιχνίδι στο Νησί να δείχνει ξεχωριστό σε σχέση με οπουδήποτε αλλού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα