Η Αλεξανιάν και... «Η ζωή αύριο, η ζωή χτες»! (pics)

Δημήτρης Τομαράς
Η Αλεξανιάν και... «Η ζωή αύριο, η ζωή χτες»! (pics)

bet365

Η Σοφία Αλεξανιάν, ηθοποιός και συγγραφέας πίσω από την... λάμψη των φλας, των ταινιών και των παραστάσεων κρύβει μία σκληρή προσωπική ιστορία την οποία έκανε βιβλίο και μοιράζεται τις σκέψεις της στο G-Weekend!

Η Σοφία Αλεξανιάν είναι ηθοποιός και συγγραφέας, την έχουμε συναντήσει στη σειρά του MEGA «Μάλιστα, σεφ!» και τώρα εμφανίζεται στον ALPHA στο «Έλα στη θέση μου» στο ρόλο της μέντιουμ. Η Σοφία έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και αγαπάει πολύ το θέατρο και τα βιβλία. Θεωρεί πως αυτά την κράτησαν ζωντανή στον πόλεμο, και πως το να είσαι ηθοποιός, είναι να ζεις πάντα μια χαρούμενη ζωή ενώ το να ζεις κανονικά τη ζωή σου προϋποθέτει να αντιμετωπίζεις πολύ σοβαρές καταστάσεις. Στη ζωή της Σοφίας υπήρξαν όχι μόνο σοβαρές καταστάσεις αλλά και τραγικές. Κατάγεται από μια χώρα, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που το όνομα της είναι Αμπχαζία.

Το 1992 στη πρωτεύουσα της Αμπχαζίας Σουχούμι ξέσπασε πόλεμος με την γειτονική Γεωργία. Πολλοί άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ήταν τότε που από την Ομογενή Ομοσπονδία Ποντίων στάλθηκε ένα αίτημα σωτηρίας προς την Ελλάδα και η οποία δεν έμεινε αμέτοχη. Το 1993 ένα ελληνικό πλοίο ταξίδεψε στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας για να συγκεντρώσει τους εναπομείναντες Ποντίους ώστε να τους μεταφέρει σε ασφαλέστερο μέρος, στους Σάπες της Αλεξανδρούπολης. Η Σοφία δεν ήταν ανάμεσα στους διασωθέντες έμεινε στην εμπόλεμη ζώνη μαζί με την οικογένειά της και βίωσε το τέλος του πολέμου με τον πιο φρικτό τρόπο.

Στο βιβλίο της «Η ζωή αύριο, η ζωή χτες» από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ αφηγείται την αληθινή ιστορία της από την στιγμή που άρχισε ο πόλεμος μέχρι που τελείωσε και πως έφτασε τελικά στην Ελλάδα. Την χώρα του παραμυθιού και των ονείρων όπως την αναφέρει. Όπως τονίζει και εξηγεί η ίδια στο G-Weekend πως το βιβλίο παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία με ακρίβεια, μέσα από μια συναρπαστική ιστορία γραμμένη σαν μυθιστόρημα. Παρουσιάζει ένα ορεινό χωριό, το «Οντίσι Παύλαβκα» που κατοικούνταν μόνο από Ποντίους «Σπάνια φυλή για μας της πρωτεύουσας! Ώσπου έμαθα πως και εγώ ανήκω σε αυτούς όσο κι αν αντιστέκομαι». Η Σοφία είναι Ποντιακής καταγωγής και το πραγματικό της όνομα είναι Σοφία Κιριμλίδου. Το επώνυμο Αλεξανιάν είναι της μητέρας της που έχασε μέσα στον πόλεμο, αλλά όπως εξηγεί μπορεί και όχι... «Στο βιβλίο θα μάθετε περισσότερα!», σχολιάζει σχετικά.

Στο βιβλίο «Η ζωή αύριο, η ζωή χτες» περιγράφει τους κατοίκους του χωριού, τον παράδοξο τρόπο ζωής τους, τις συμπεριφορές τους και την σχέση τους με τα ζώα και την γεωργία. Μιλάει για το πλοίο διάσωσης και την Επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», για τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα της Αμπχαζίας και της Γεωργίας. Πως έληξε ο πόλεμος και ποιες ήταν οι συνέπειες του. Πως κατάφερε να σωθεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς και πως σώθηκε από την εκτέλεση των μεγάλων δολοφονιών. Ωστόσο επιμένει πως μέσα στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές και σε ιστορίες άλλων ανθρώπων που αξίζουν να ακουστούν. «Διαισθάνομαι, θα έλεγα πως είμαι σίγουρη, πως όποιος θα διαβάσει το βιβλίο μου δεν θα μείνει σιωπηλός», σημειώνει. Ένα είναι σίγουρο πως διαβάζεται εύκολα και γρήγορα. Είναι πλούσιο σε γεγονότα γεμάτα από αλήθεια. Κι αυτό που κάνει περισσότερη εντύπωση, είναι πως αυτή η αλήθεια είναι γραμμένη με μια αμυδρή δόση χιούμορ. Το χαρακτηριστικό στοιχείο της Σοφίας είναι: «Όσο ακόμα έχουμε χρόνο να ζούμε, ας συνεχίσουμε χωρίς να το βάζουμε κάτω». Συνεχίζει λέγοντας «αραγε μπορεί ένας άνθρωπος που έχει ζήσει την μισή του ζωή στον πόνο και στη θλίψη, να τα σβήσει όλα με μιας και να ξεκινήσει μια νέα ζωή; Καλό θα είναι να το δοκιμάσει όσο ακόμα έχει αυτή τη ζωή»! Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 18/12 στο βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΗ (βρίσκεται στην Ακαδημίας 32).

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ...

Η Σοφία Αλεξανιάν γεννήθηκε στο Σουχούμι της Αμπχαζίας από μητέρα Αρμένισσα και πατέρα Έλληνα. Το 1995 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την γενέτειρά της και να καταφύγει στην Ελλάδα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή Τράγκα και του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Αρχικά εργάστηκε με αντικείμενο την ένδυση στην τηλεόραση και στο θέατρο (2008-2010). Το 2011 ολοκλήρωσε τα μαθήματα ανώτερης υποκριτικής τέχνης στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας. Έχει εμφανιστεί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, δίπλα σε μεγάλα ονόματα, σε τηλεοπτικές σειρές, όπως Η πολυκατοικία και το Μάλιστα, Σεφ! και σε κινηματογραφικές ταινίες.

 

Τελευταία Νέα