Tι έκανες στην εθνική, «Μιχάλη»; (pics & polls)

Δημήτρης Τομαράς
Tι έκανες στην εθνική, «Μιχάλη»; (pics & polls)

bet365

Το Gazzetta Weekend επιχειρεί να καταγράψει τις 1090 ημέρες του Μίκαελ Σκίμπε. Από την... καραμπόλα που τον έφερε στην Ελλάδα, την πρεμιέρα με ήττα από το Λουξεμβούργο μέχρι και τα ματς στο Nations League.

Όλα τα πράγματα έχουν μία αρχή και ένα τέλος και όλα κάνουν τον κύκλο τους. Ο 53χρονος Μίκαελ Σκίμπε όπως ήρθε από... καραμπόλα στην Εθνική έτσι φεύγει... Ήταν 29 Οκτωβρίου όταν ο Γερμανός - που είχε μείνει χωρίς δουλειά μετά το πέρασμά του από την Τουρκία - αναλάμβανε και επίσημα την Εθνική μας ομάδα. Πως έφτασε η τότε διοίκηση της ΕΠΟ σε αυτήν την λύση; Αρχικά η στόχευσή της τότε ήταν να φέρει τον Φέλιξ Μάγκατ, άλλοτε τεχνικό του Κώστα Μήτρογλου στην Φούλαμ. Ωστόσο η περίπτωση αυτή δεν... περπάτησε. Επόμενη λύση του Μπερντ Σούστερ, που ήρθε, συμφώνησε αλλά... απήλθε καθώς στην συνέχεια δεν τα βρήκε με την ελληνική Ομοσπονδία για την στελέχωση του team του.

Και μετά λοιπόν ήρθε η εποχή Σκίμπε. Μία εποχή που σαν στόχο είχε να αφήσει πίσω της... ταραχώδεις αγωνιστικά περιόδους σαν εκείνη του Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Γερμανός που έμελλε να μείνει 1095 ημέρες στον πάγκο της Εθνικής με 27 ματς και μέσο όρο πόντων 1,41 ανά παιχνίδι όντως στο πρώτο διάστημά του έδωσε χαρακτήρα και καλή νοοτροπία στην Εθνική. Αν και ξεκίνησε με ήττα με σκορ 1-0 από το Λουξεμβούργο σιγά σιγά άρχισε να φτιάχνει ένα σύνολο που ήξερε το τι ήθελε και το πως να το πάρει στον αγωνιστικό χώρο. Εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τον πρώτο χρόνο του Σκίμπε στο τιμόνι της Εθνικής και εδώ το top 10 των αλλαγών που είχε φέρει αρχικά.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝ...

«Ξαναγίναμε ομάδα», έλεγαν και επαναλάμβαναν αρκετοί διεθνείς με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό, Σωκράτη Παπασταθόπουλο στο πρώτο διάστημα παρουσίας του Σκίμπε στην Εθνική. Πράγματι, η κατάσταση στα αποδυτήρια και στις μεταξύ τους σχέσεις είχε βελτιωθεί θεαματικά σε σύγκριση με το διάστημα Σεπτέμβριος 2014 - Οκτώβριος 2015. Ο Γερμανός εκλέκτορας για ένα σημαντικό διάστημα και ακόμα και μέχρι ένα σημείο στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018 έδειχνε πως είχε καλές σχέσεις με τους διεθνείς, που τον στήριζαν και μάλιστα και μετά τις ήττες από την Κροατία ζήτησαν να μείνει. Ήταν ένα στοιχείο που είχε την σημασία του. Υπήρξαν δε νίκες ακόμα και σε φιλικά όπως με Ολλανδία και Αυστρία που... έφτιαξαν το κέφι και το ηθικό της ομάδας και του κόσμου.

Ο ΤΣΑΚΩΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΛΕΜΠΑΣ

Ένα βασικό μείον που... χρεώνεται στον Σκίμπε στην θητεία του στην Εθνική είναι η αποχώρηση του Χοσέ Χολέμπας. Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού τα... έσπασε με τον Σκίμπε για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπιζε και τον χρησιμοποιούσε. Ήταν το... αντίο ενός παίκτη που και συζητήθηκε αλλά και θεωρήθηκε πως ο 53χρονος κόουτς θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί πιο καλά. Θυμηθείτε εδώ το τι είχε πει ο Χολέμπας στον Γερμανό.

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2017

Ήταν 20 Νοεμβρίου του 2017 όταν και η ΕΠΟ με την διοίκηση του Βαγγέλη Γραμμένου αποφάσιζε να διατηρήσει τον Γερμανό στην τεχνική της ηγεσία. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός από την Κροατία με το βαρύ 4-1 του πρώτου αγώνα εκτός έδρας και τον δεύτερο στο 0-0. Η Εθνική παρότι είχε περάσει από την φάση των ομίλων τέθηκε off από το Μουντιάλ του 2018 στην διαδικασία των μπαράζ και προφανώς στην εξίσωση είχε μπει και το πλάνο του Μίκαελ Σκίμπε και για αυτά τα ματς.

Σχετικά με τον Σκίμπε τότε ο Γραμμένος είχε τονίσει: «Η απόφαση που ελήφθη κατόπιν εισήγησής μου είναι η παραμονή του κ. Σκίμπε, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις τις οποίες θα κάνω με σχετική εξουσιοδότηση. Οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση κατόπιν ώριμης σκέψης, διότι θεωρούμε ότι ο Σκίμπε, παρά το γεγονός ότι δεν επετεύχθη η πρόκριση στο Μουντιάλ, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τη θετική συνεισφορά του. Η κατάσταση πριν από δύο χρόνια δεν θύμιζε σε τίποτα ομάδα. Ήταν ένα σκορποχώρι. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κοινή παραδοχή. Η εθνική ομάδα έγινε οικογένεια και υπάρχει αρμονία στις σχέσεις προπονητή και παικτών. Λάβαμε υπόψη και την εισήγηση της τεχνικής επιτροπής, του κ. Βρύζα και των παικτών. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Σκίμπε εν όψει και του EURO. Πρέπει να κλείσει σύντομα το θέμα του προπονητή, δεν μπορεί να αιωρείται». Για την... ιστορία πάντως πλην των παικτών, οι οποίοι τον στήριξαν ανοιχτά, υπήρξαν αντίθετες... φωνές για την παραμονή του ακόμα και μες στην ΕΠΟ.

ΤΟ... ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΜΕ ΤΣΑΝΑ

Ένα από τα στοιχεία που συζητήθηκε ήταν το γεγονός πως η ΕΠΟ δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του στενού συνεργάτη του Σκίμπε, Κώστα Τσάνα. Ο Γερμανός δεν φάνηκε να είχε ενημερωθεί επί τούτου και στην συνέχεια ζήτησε την επιστροφή του, κάτι που έγινε. Το όλο... σκηνικό βέβαια δεν ήταν ένα καλό σημάδι και κάποιοι έβγαζαν το συμπέρασμα πως μπορεί να ήταν ακόμα και... άδειασμα στον Σκίμπε.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ... ΚΟΥΚΙΑ ΣΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΕΣ ΠΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ & ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΜΕ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Στο πιο μεγάλο διάστημά του στην Εθνική ομάδα ο Σκίμπε εμπιστευόταν ως επί το πλείστον συγκεκριμένα πρόσωπα στην Εθνική. Στο Nations League και λόγω τραυματισμών και εξαιτίας μίας αλλαγής πλεύσης στις επιλογές το... ροτέισον του Σκίμπε άλλαξε. Αρκετά νέα πρόσωπα έφτασαν στο σημείο να παίζουν βασικοί όπως οι Μπακάκης και Τσιμίκας. Είναι περιττό και θα χρειαστεί χιλιάδες λέξεις το να συζητηθεί το πως σχολίαζαν ειδικά οι μεγάλες ομάδες τις επιλογές του όλα αυτά τα χρόνια. Στην φάση των ομίλων του Nations League η Εθνική είχε ως στόχο την πρώτη θέση. Δεν ήταν όμως μόνο οι επιλογές και το... σχέδιο που δεν είχε πια ο Σκίμπε.

Για παράδειγμα στο 4-2-3-1 με την Ουγγαρία, όπου κατέβασε σχήμα με δύο εξάρια και τρία δεκάρια μπροστά τους. Έδειχνε να... μπερδεύει αρκετά την ομάδα ενώ επιλογές όπως με Τζαβέλλα και Τζιόλη τον έφεραν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Το χειρότερο για εκείνον ήταν πως δεν μπορούσε πια να εμπνεύσει τους παίκτες του. Οι δύο ήττες με κακό ποδόσφαιρο σε τέσσερις αγωνιστικές στο Nations League ήταν και αυτές που έφεραν το... κύκνειο άσμα του. Μέχρι το τέλος ο ίδιος πάντως έδειχνε σαν να τα είχε... παρατήσει και σαν να μην καταλάβαινε το τι γινόταν... Και ουσιαστικά μετά την ήττα από την Φινλανδία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση που έφερε το τέλος του. Το παράδοξο ποιο είναι; Ότι μέχρι και μία ημέρα πριν τα... άσχημα μαντάτα η ΕΠΟ τόνιζε πως δεν υπάρχει ακόμα ζήτημα προπονητή και ότι ο Σκίμπε θα κρινόταν μετά από τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις του Nations League. Τελικώς τα δεδομένα άλλαξαν και με νέες... καραμπόλες ήρθε το... διαζύγιο... Δυστυχώς ο Σκίμπε από προπονητή εξελίχθηκε σε έναν κακό διαχειριστή της Εθνικής και λειτουργώντας σε μία λογική του να προσπαθεί να παίζουν όλοι και να μην έχουν οι ομάδες παράπονα... Ακόμα και σε αυτό απέτυχε ενώ φυσικά η Νο1 αποτυχία του ήταν πως δεν οδήγησε σε καμία μεγάλη διοργάνωση την Εθνική μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΟΣ

Για το τέλος πάντως χρίζει μνείας το γεγονός πως συνολικά ο Σκίμπε είχε πάντα μία ήρεμη και ευγενική προσέγγιση. Δεν προσέβαλλε ποτέ δημοσιογράφους και πάντα απαντούσε ακόμα και σε πολύ σκληρά και... επιθετικά ερωτήματα. Γενικότερα όσοι τον έζησαν είχαν να πουν ότι ήταν κύριος σε όλα του και ως επί το πλείστον ήπιος. Ακόμα και στα... ξεσπάσματά του προσπαθούσε να είναι όσο πιο επιεικής γινόταν.

- Στην Gallery δείτε όλα τα ματς του στην Εθνική (σ.σ. φωτό από το Transfermarkt). Πιο κάτω ψηφίστε στα δύο polls.

 

Τελευταία Νέα