«Μπήκαμε» στο μυαλό του Σαμπάολι! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
«Μπήκαμε» στο μυαλό του Σαμπάολι! (pics)

bet365

Η Αργεντινή ετοιμάζεται για την πρεμιέρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το G-Weekend Journal προσπαθεί να μπει στο μυαλό του Χόρχε Σαμπάολι και το αν οι τακτικές του θα φέρουν το Κύπελλο η την καταστροφή στον Μέσι και τους συμπαίκτες του.

Ο θρυλικός Λουίς Σέζαρ Μενότι έλεγε πως η έμπνευση και η τεχνική πρέπει να επικρατούν της τακτικής και της φυσικής δύναμης. Απόλυτα σωστό από έναν άνθρωπο ο οποίος έφερε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή βγάζοντας από το σκοτάδι και το περιθώριο το ποδόσφαιρο μιας χώρας μετατρέποντάς το σε ένα απόλυτο ελκυστικό και φαντεζί ποδόσφαιρο.

Μουντιάλ με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 300+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Τι γίνεται όμως όταν η φαντασία λείπει; Αυτή η Αργεντινή που θα δούμε στο Μουντιάλ δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδαίες ομάδες του παρελθόντος, μια ομάδα που δύσκολα μπαίνει στις καλύτερες που έχει βγάλει η χώρα. Μάλιστα, αν δεν υπήρχε ο Μέσι και το χατ τρικ του στο Εκουαδόρ, το πιο πιθανό ήταν η «αλμπιτσελέστε» να έβλεπε την μεγάλη διοργάνωση από το σπίτι.

Μπορεί κάποιος να δει το οξύμωρο του πράγματος αν σκεφτεί κανείς πως η Αργεντινή που προκρίθηκε με τα χίλια ζόρια έχει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έναν παγκόσμιας κλάσης προπονητή ο οποίος είναι αποφασισμένος να πορευτεί με τις ιδέες του ακόμα και αν το υλικό που υπάρχει αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να είναι ικανό να τις υποστηρίξει.

Ως μαθητής του Μαρσέλο Μπιέλσα, αλλά σε μια πιο μεταμοντέρνα εκδοχή, ο Σαμπάολι ονειρευόταν ότι κάποια στιγμή θα εφαρμόσει τις τακτικές του στην εθνική Αργεντινής. Μπορεί στην Χιλή και ειδικότερα στην Ουνιβερσιδάδ Ντε Τσίλε οι τακτικές του να ήταν μια συνέχεια του δάσκαλου του (πρεσάρισμα ψηλά και συνεχές πρέσινγκ, συνεχής κίνηση χωρίς την μπάλα, κατοχή κι επίθεση σε ένα τριγωνικό συνδυασμό κοντινών και μακρινών πασών). Στην Σεβίλλη όμως ο Σαμπάολι έκανε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση έχοντας ως βασικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοχή μπάλας τόσο στο αμυντικό τρίτο της ομάδας όσο και στο χώρο του κέντρου πριν εξαπολύσει την τελική του επίθεση ανεβάζοντας το επιθετικό τέμπο των Ανδαλουσιάνων.

Η αλλαγή του συστήματος και το 2-3-3-2

Με τον Σαμπάολι στον πάγκο της η Αργεντινή μέτρησε τρεις ισοπαλίες και μία νίκη στα προκριματικά του ομίλου της Νοτίου Αμερικής. Αλλά όταν προσπάθησε να περάσει την φιλοσοφία του είδε Νιγηρία και Ισπανία να τον φιλοδωρούν με 10 γκολ. Η απάντηση του Σαμπάολι ήταν άμεση.

Πολλοί για να δώσουν και στον εαυτό τους μια μεγαλύτερη ασφάλεια θα πήγαιναν σε τακτικές Σαμπέγια ο οποίος στο Μουντιάλ του 2014 είχε τους παίκτες του σε ένα αμυντικογενές σύστημα δίνοντας την ελευθερία στον Μέσι να κάνει ότι θέλει ελπίζοντας ότι ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα θα κάνει το απρόβλεπτο παίρνοντας από το χέρι του την εθνική.

Αντίθετα, ο 58χρονος τεχνικός προέβη σε μια ρηξικέλευθη απόφαση. Τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης της 23αδας που θα ταξιδέψει στην Ρωσία έκανε γνωστό στον Τύπο της χώρας ότι η ομάδα θα χρησιμοποιήσει ένα σύστημα που στα 155 χρόνια ύπαρξης του βασιλιά των σπορ είναι σχεδόν άγνωστο ή τουλάχιστον δεν έχει την αναγνώριση που είχαν άλλα συστήματα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να έχουμε ένα βασικό σύστημα τακτικής το οποίο θα είναι το 2-3-3-2, ένα σύστημα το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε ακόμα καλύτερο τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας και θα αυξήσει στον αντίπαλο την δυσκολία αντιμετώπισης. Πάνω από όλα θα πρέπει να έχουμε μια συμπαγή ομάδα η οποία θα δείχνει την ανωτερότητά της σε κάθε γραμμή κυριαρχώντας έχοντας όμως πάντα την μπάλα στην κατοχή της», ανέφερε ο ίδιος προκαλώντας πολλές συζητήσεις και κριτικές ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απορούσαν με τα λεγόμενά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο Ντιέγκο Μαραντόνα αποκάλεσε ως γελοία την τακτική προσέγγιση του Σαμπάολι.

Το κλειδί ο Μέσι

Το κλειδί όπως σε κάθε τι σε Μπαρτσελόνα και Αργεντινή είναι ο Μέσι. Η πρώτη σκέψη του Σαμπάολι ήταν η τοποθέτηση τρίτου κεντρικού αμυντικού σε ένα σύστημα 3-4-3 κάτι που είχε εφαρμόσει στην Χιλή με τον Μεδέλ ως τρίτο στόπερ. Αυτό το σύστημα το είχε εφαρμόσει και ο Λουίς Ενρίκε στους Καταλανούς με τον Μέσι όμως αρκετές φορές να εγκλωβίζεται. Αυτό εξήγησε στον Σαμπάολι και μαζί συμφώνησαν πως η καλύτερη λύση θα είναι να αγωνιστεί ως δεύτερος επιθετικός πίσω από τον Ιγουαΐν ή τον Αγουέρο.

Η αμεσότητα με την οποία εξέφρασε την γνώμη του ο Μέσι εξέπληξε πολλούς αλλά έχει βάση αν παρατηρήσει κανείς πως σε πολλά ματς των «μπλαουγκράνα» ο Λίο στα πρώτα λεπτά των αγώνων δεν έχει τον ίδιο επιδραστικό ρόλο σε σχέση με την υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα, αφού σχεδόν πάντα παρατηρεί τον αντίπαλο για να καταλάβει που και πως μπορεί να «χτυπήσει».

Με τον Μέσι όμως στην δυάδα της επίθεσης και με την εξάρτιση που έχει η «αλμπιτσελέστε» από το αστέρι της ελοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρχει καθόλου δημιουργικότητα στο κέντρο κάτι που ο Σαμπάολι προσπαθεί να το λύσει με την είσοδο ενός επιπλέον οργανωτή (deeper-lying playmaker) όπως ο Μπίλια ή ο Μπανέγα.

«Το στιλ και ο τρόπος παιχνιδιού είναι πάνω από κάθε τακτική. Πιστεύω ότι οι ίδιες οι τακτικές είναι εξαιρετικά συνδεδεμένες με την εξουδετέρωση του αντιπάλου. Παρατηρώντας την αμυντική γραμμή της ομάδας κάποιοι βλέπουν τέσσερις παίκτες, αλλά εγώ βλέπω κάτι εντελώς το αντίθετο και παρατηρώ ένα άλλο σχηματισμό με δύο κεντρικούς αμυντικούς και τρεις μπροστά τους. Η τριάδα αυτή σε φάση επίθεσης θα αποτελείται από δύο εσωτερικούς μέσους ή από έναν μαζί με ένα μπακ χαφ ανάλογα την εξέλιξη του. Είναι ένα σύστημα το οποίο θα μας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο που θα αντιμετωπίζουμε τον αντίπαλο έχοντας πάντα-για να μην το ξεχνάμε- την κατοχή της μπάλας», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

Οδηγός το ματς με την Ιταλία

Δείγματα των πλάνων του Σαμπάολι φάνηκαν στο φιλικό με την Ιταλία στο Μάντσεστερ εκεί όπου οι «γκαούτσος» επικράτησαν με 2-0. Στο ματς αυτό όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Ντάνιελ Μαρτίνες οι Αργεντίνοι (χωρίς τον τραυματία Μέσι) προσπάθησαν να εκτελέσουν στο απόλυτο τις σκέψεις του προπονητή τους, τόσο στον τρόπο ανάπτυξης από πίσω με τα δύο στόπερ Οταμέντι -Φάτσιο όσο και με την μετατροπή του μπακ σε ένα τρίτο χαφ σε θέση επίθεσης.

Η ιδέα του Σαμπάολι είναι το ένα τουλάχιστον μπακ να παραμένει πάντα ψηλά στο επιθετικό τρίτο της Αργεντινής η οποία ταυτόχρονα θα φέρει σύγκλιση προς τα μέσα σε πιο ελεύθερο ρόλο των τριών που θα αποτελούν την γραμμή πίσω από τους Μέσι κι έναν εκ των Ιγουαΐν και Αγουέρο. Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κενούς χώρους τους οποίους τα μπακ θα προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευτούν. Και στο Μάντσεστερ το πλάνο δούλεψε καλά με το αριστερό μπακ-χαφ Ταλιαφίκο να φτάνει κοντά στο να σκοράρει με τον Μπουφόν να του λέει όχι.

«Το πλάνο μας είναι η απόλυτη κυριαρχία στο παιχνίδι έχοντας σπαταλήσει το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού στο αντίπαλο μισό», δήλωνε ξεκάθαρα ο Σαμπάολι στην ανακοίνωση της αποστολής. Εδώ όμως έρχεται το αλλά που βάζουν πολλοί -ανάμεσά τους και οι ίδιοι οι Αργεντίνοι- για το αν μπορεί αυτό το υλικό που έχει στην διάθεσή του ο σπουδαίος τεχνικός να υπηρετήσει αυτό το πλάνο. Και στο πλαίσιο αυτό έγιναν και οι επιλογές των ονομάτων με ποδοσφαιριστές που δεν έδειχναν ικανοί να ανταποκριθούν στα «θέλω» του, όπως ο Ικάρντι, να μένουν εκτός.

Όπως η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, έτσι και η τακτική πολυπλοκότητα που έχει στο μυαλό του ο Σαμπάολι δεν μπορεί να τελειοποιηθεί από τους παίκτες του σε μια νύχτα. Στην Χιλή τα θεμέλια μπήκαν από την πρώτη ημέρα της άφιξής του στον πάγκο της «Roja» με τα γνωστά αποτελέσματα και τα δύο Copa America-έστω και αν στο δεύτερο προπονητής ήταν ο Χουάν Πίτσι.

Όπως το ποδόσφαιρο του μέντορά του Μαρσέλο Μπιέλσα, έτσι και το ποδόσφαιρο του Σαμπάολι μπορεί να είναι άκρως διχαστικό. Οι παραδοσιακοί λάτρεις του αθλήματος μπορεί να το θεωρήσουν περίπλοκο ακόμα κι επικίνδυνο για μια ομάδα, ενώ άλλοι μπορεί να το θεωρήσουν ακόμα υπερβολικό με βάση τον χαρακτήρα των μεθόδων που χρησιμοποιεί ο κύριος εκφραστής του.

Για την Αργεντινή όλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και να την οδηγήσει μέχρι το Άγιο Δισκοπότηρο αλλά μπορεί και να την οδηγήσει στα τάρταρα. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα είναι συναρπαστικό να παρακολουθήσεις αυτή την εθνική στα γήπεδα της Ρωσίας και όχι μόνο επειδή διαθέτει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο.

 

Τελευταία Νέα