Μίκυ, ένας... τετράποδος «φύλακας άγγελος»! (vid)

Χριστίνα Βραχάλη Χριστίνα Βραχάλη
Μίκυ, ένας... τετράποδος «φύλακας άγγελος»! (vid)

bet365

Ενα συγκλονιστικό βίντεο που φανερώνει το ψυχικό μεγαλείο ανθρώπων και ζώων! Η Χριστίνα Βραχάλη και το G-Weekend Journal επισκέπτηκαν μαζί με τον Μίκυ το σπίτι της μικρής Μαρίας και σας μεταφέρουν τις ευεργετικές ιδιότητες της επαφής με έναν σκύλο.

Πολλές κουβέντες έχουν γίνει γύρω από τις «ευεργετικές» ιδιότητες του σκύλου σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία του ανθρώπου. Στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, στις ψυχικές μεταπτώσεις... Επίσης πολλές είναι οι μελέτες κατά καιρούς που έχουν δείξει πως η παρουσία του σκύλου προστατεύει από το άγχος και τις καρδιοπάθειες.

Γνωρίζατε όμως πως οι σκύλοι έχουν κι άλλες θεραπευτικές ιδιότητες; γνωρίζετε τι είναι το pet therapy (ή αλλιώς, θεραπευτική επαφή διαμέσου των ζώων);

Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μια καθημερινή ρουτίνα χωρίς αλλαγές παραστάσεων..

Η Θεραπευτική Επαφή με ζώα προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Ένας σκύλος, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να «κρίνει» με τον ανθρώπινο τρόπο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Τί τον ενδιαφέρει τον σκύλο αν έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, μας λείπει άκρο ή μιλάμε και κινούμαστε αργά ή όχι «κανονικά»;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Στην Ελλάδα υπάρχει, από το 2005, η SAPT Hellas (Stray Action -Pet Therapy)

Δεν ανήκει σε κάποια από τις Ελληνικές Ομοσπονδίες διότι δεν είναι φιλοζωικό σωματείο ή σύλλογος με την “στενή” έννοια. Δεν έχουν εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Η «δουλειά» της είναι στα σχολεία και στα ιδρύματα για ΑμεΑ. συνοδευόμενοι από τους σκύλους της ομάδας της που είναι εκπαιδευμένοι από εθελοντές εκπαιδευτές σκύλων.

Μέσω της SAPT Hellas, το gazzetta γνώρισε τη Μαρία. Η Μαρία είναι 3,5 ετών και πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Ο «Μίκυ» ημίαιμος, πρώην αδέσποτος και υιοθετημένος (όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι σκύλοι της ομάδας εθελοντών της SAPT Hellas) από την εθελόντρια Σεραφίνα, την επισκέπτεται κάθε εβδομάδα από τον περασμένο Μάρτιο. Κάθονται μια ώρα μαζί αγκαλιά, την κοιτάει την προσέχει, κοιμούνται μαζί...

Πριν από λίγο καιρό η μικρή Μαρία, κούνησε για πρώτη φορά το χέρι της... Για να χαϊδέψει το Μίκυ...

Ευχαριστούμε πολύ την Ευαγγελία που μας άνοιξε το σπίτι της και μας επέτρεψε να στείλουμε παντού το μήνυμα...

Εδώ τα σχετικά με την SAPT Hellas
Επικοινωνία:
SAPT Hellas (Δράση για τα Αδέσποτα-Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας)
Αστική με κερδοσκοπική εταιρεία
www.sapt.gr
[email protected]
Facebook : SAPT Hellas
Twitter: SAPTHellas
YouTube: SAPT Hellas NGO

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χριστίνα Βραχάλη
Χριστίνα Βραχάλη

Στο χώρο της δημοσιογραφίας ξεκίνησα το 2002. Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου εργάστηκα για δύο χρόνια. Το 2003 για τις ανάγκες ενός προγράμματος της Κρατικής τηλεόρασης, Olympic Trophy, πραγματοποίησα το γύρο της Μεσογείου με στόχο την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα λάμβαναν χώρα στην Αθήνα το 2004. Στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη εργάστηκα στο γραφείο τύπου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες του ποδοσφαίρου. Από το 2004 μέχρι και για 14 χρόνια εργαζόμουν στο Αθλητικό Τμήμα της τηλεόρασης (παρουσίαση δελτίων και αθλητικών εκπομπών) και του ραδιόφωνου του ΣΚΑΙ (δημοσιογραφική παραγωγή, μεταδόσεις αγώνων, παρουσίαση εκπομπών, σύνταξη κι εκφώνηση αθλητικών δελτίων). Πλέον ανήκω στο δυναμικό του Epsilon TV. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια φιλοξενεί τις σκέψεις μου και υλοποιεί της ιδέες μου το gazzetta.gr, ενώ παράλληλα έχω τη χαρά να μοιράζομαι τις εικόνες και τις εμπειρίες μου με τους σπουδαστές του ΙΕΚ Όμηρος εδώ και περίπου 8 πανεπιστημιακά έτη. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά.