TOP ΑΓΩΝΕΣ
  • TOP ΑΓΩΝΕΣ
  • NBA ALL-STAR
  • SUPER LEAGUE 1
  • PREMIER LEAGUE
  • SERIE A
  • SUPER LEAGUE 2
  • SÜPER LIG
ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Μίκυ, ένας... τετράποδος «φύλακας άγγελος»! (vid)

Μίκυ, ένας... τετράποδος «φύλακας άγγελος»! (vid)

Ενα συγκλονιστικό βίντεο που φανερώνει το ψυχικό μεγαλείο ανθρώπων και ζώων! Η Χριστίνα Βραχάλη και το G-Weekend Journal επισκέπτηκαν μαζί με τον Μίκυ το σπίτι της μικρής Μαρίας και σας μεταφέρουν τις ευεργετικές ιδιότητες της επαφής με έναν σκύλο.

Πολλές κουβέντες έχουν γίνει γύρω από τις «ευεργετικές» ιδιότητες του σκύλου σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία του ανθρώπου. Στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, στις ψυχικές μεταπτώσεις... Επίσης πολλές είναι οι μελέτες κατά καιρούς που έχουν δείξει πως η παρουσία του σκύλου προστατεύει από το άγχος και τις καρδιοπάθειες.

Γνωρίζατε όμως πως οι σκύλοι έχουν κι άλλες θεραπευτικές ιδιότητες; γνωρίζετε τι είναι το  pet therapy (ή αλλιώς, θεραπευτική επαφή διαμέσου των ζώων);

Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μια καθημερινή ρουτίνα χωρίς αλλαγές παραστάσεων..

Η Θεραπευτική Επαφή με ζώα προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Ένας σκύλος, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να «κρίνει» με τον ανθρώπινο τρόπο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Τί τον ενδιαφέρει τον σκύλο αν έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, μας λείπει άκρο ή μιλάμε και κινούμαστε αργά ή όχι «κανονικά»;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Στην Ελλάδα υπάρχει, από το 2005,  η SAPT Hellas (Stray Action -Pet Therapy)

Δεν ανήκει σε κάποια από τις Ελληνικές Ομοσπονδίες διότι δεν είναι φιλοζωικό σωματείο ή σύλλογος με την “στενή” έννοια. Δεν έχουν εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Η «δουλειά» της είναι στα σχολεία και στα ιδρύματα για ΑμεΑ. συνοδευόμενοι από τους σκύλους της ομάδας της που είναι εκπαιδευμένοι από εθελοντές εκπαιδευτές σκύλων.

Μέσω της SAPT Hellas, το gazzetta γνώρισε τη Μαρία. Η Μαρία είναι 3,5 ετών και πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Ο «Μίκυ» ημίαιμος, πρώην αδέσποτος και υιοθετημένος (όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι σκύλοι της ομάδας εθελοντών της SAPT Hellas)  από την εθελόντρια Σεραφίνα, την επισκέπτεται κάθε εβδομάδα από τον περασμένο Μάρτιο. Κάθονται μια ώρα μαζί αγκαλιά, την κοιτάει την προσέχει, κοιμούνται μαζί...

Πριν από λίγο καιρό η μικρή Μαρία, κούνησε για πρώτη φορά το χέρι της... Για να χαϊδέψει το Μίκυ...

Ευχαριστούμε πολύ την Ευαγγελία που μας άνοιξε το σπίτι της και μας επέτρεψε να στείλουμε παντού το μήνυμα... 

Εδώ τα σχετικά με την SAPT Hellas
Επικοινωνία:
SAPT Hellas (Δράση για τα Αδέσποτα-Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας)
Αστική με κερδοσκοπική εταιρεία
www.sapt.gr
info@sapt.gr
Facebook : SAPT Hellas
Twitter: SAPTHellas
YouTube: SAPT Hellas NGO

Επόμενα Άρθρα

Τα 10 καρφώματα για... ψυχίατρο σε All-Star game! (vids)

Τα 10 καρφώματα για... ψυχίατρο σε All-Star game! (vids)

Oι διαγωνισμοί καρφωμάτων του παρελθόντος μας έχουν χαρίσει εκπληκτικές… πτήσεις και το G-Weekend με αφορμή το All-Star game του Λος Άντζελες ξεχώρισε τις 10 κορυφαίες που άφησαν το κοινό με...

Είσαι All Star Game τύπος; Απόδειξη! (quiz)

Είσαι All Star Game τύπος; Απόδειξη! (quiz)

Φτάσαμε επιτέλους στο... κυρίως πιάτο του All Star Game και το gazzetta.gr τεστάρει τις γνώσεις των αναγνωστών του για την γιορτή του ΝΒΑ μέσα από ένα απολαυστικό quiz.