7 βιβλία για την... ξαπλώστρα!

Χρήστος Κιούσης
7 βιβλία για την... ξαπλώστρα!

bet365

«Αυτή η book list είναι μόνο για την αρχή του καλοκαιριού! Υπόσχομαι να επανέλθω» έγραφε στις 10 Ιουνίου ο Χρήστος Κιούσης. Ενα μήνα μετά κρατώντας την υπόσχεση, προτείνει μέσω του Weekend άλλη μια σειρά βιβλίων, ως την καλύτερη συντροφιά για την παραλία! Και δίνει και μια πολύτιμη συμβουλή...

Το καλοκαίρι είναι στο μέσον του, αλλά ξέρουμε καλά, ότι οι διακοπές των περισσοτέρων από εμάς μυρίζουν Αύγουστο. Πέρασε πάνω από μήνας από την πρώτη παρτίδα βιβλίων, που σας πρότεινα για την παραλία και όχι μόνο.

Η αλήθεια είναι, ότι και πάλι δε θα προτιμήσω δοκίμια, ποίηση, μελέτες ή ιστορικά βιβλία, για να με συντροφέψουν στην ακροθαλασσιά. Θα ρίξω μέσα στην τσάντα με την πετσέτα, το αντηλιακό και το τασάκι παραλίας, αστυνομικά βιβλία, έτσι για να σκέφτομαι το μυστήριο στο μεσοδιάστημα της απαραίτητης βουτιάς, ένα αθλητικό έπος, ένα βιβλίο με διηγήματα και το αγαπημένο ανάγνωσμα πολλών συγγραφέων.

Σας θυμίζω την προτροπή που απευθύνω, σε όσους προτιμούν την εξαιρετική παρέα ενός βιβλίου στις διακοπές. Να διαβάζετε αυτά που σας αρέσουν κι όχι αυτά που θέλετε να σας δουν να διαβάζετε. Καλή ανάγνωση...

H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ (Ρουθ Γουέαρ-ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

Είχα που είχα μια αντιπάθεια στα κρουαζιερόπλοια, ήρθε και ένα πτώμα εν πλω να με στρώσει. Το να διεξάγεις μια έρευνα σε ένα “κλειστό περιβάλλον”, όπως πάνω σε ένα πλοίο, μου θυμίζει αρκετά Άγκαθα Κρίστι, αλλά μάλλον είναι φυσικό να έχει επηρεάσει η αγγλίδα συγγραφέας κάθε μεταγενέστερό της συγγραφέα στο νησί. Μετά το “Βαθιά στο Σκοτεινό Δάσος” της Ρουθ Γουέαρ, άλλο ένα βιβλίο που φαντάζει πολύ πιθανό, να το δούμε στο μέλλον, να μεταφέρεται στον κινηματογράφο.

ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΘΕΟΥ-ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΖΗΣΑ (Πάνος Σόμπολος-ΠΑΤΑΚΗ)

Το να αποκαλέσεις τον Πάνο Σόμπολο “πρύτανη του αστυνομικού ρεπορτάζ”, μου φαίνεται τόσο κλισέ και ξύλινο, όσο κι ένα debate μεταξύ Ελλήνων πολιτικών. Στην πραγματικότητα αυτό που πάντα σκέφτομαι, όταν τον ακούω να μιλάει, είναι πρώτον, ότι μιλάει επίτηδες με τον συγκεκριμένο τόνο φωνής και δεύτερον, ότι μου μοιάζει άνθρωπος, που αν κι έχει ζήσει από κοντά το απόλυτο κακό, παραμένει αγνός και παιδιάστικα αθώος. Anyway αν κάποιος δικαιούται να γράψει για το έγκλημα στην Ελλάδα, τότε αυτός είναι σίγουρα ο Πάνος Σόμπολος, του οποίου το μοναδικό crime είναι, ότι έμπλεξε με το δημοσιογραφικό συνδικαλισμό.

ΝΤΕΠΟ (Γιώργος Σκαμπαρδώνης-ΠΑΤΑΚΗ)

Ένα βιβλίο με διηγήματα είναι μια κατηγορία από μόνο του. Διαρκεί κι αποκτά ρυθμό ανάλογα με τις διαθέσεις του αναγνώστη και τον χρόνο που αποφασίζει να αφιερώσει. Ο Σκαμπαρδώνης είναι μέγας χειριστής αυτού του ρυθμού και με τα δικά του χαρακτηριστικά “κόλπα” της ελληνικής γλώσσας, μπορεί να κάνει τον αναγνώστη του να διαβάσει μια συλλογή διηγημάτων μονορούφι. Ο πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος Θεσσαλονικιός συγγραφέας συνεχίζει να κάνει, αυτό που ξέρει καλύτερα. Ακούει ψήγματα ιστοριών δεξιά αριστερά από τυχαίους ανθρώπους σε τυχαία μέρη και μας τα διηγείται.


Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ (Τζον Λε Καρέ-ΜΠΕΛ)

Ένας συγγραφέας έξι αστέρων, ένα αστέρι για κάθε δεκαετία συγγραφής, μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις αληθινές ιστορίες πίσω από τα βιβλία του. Προσωπικό μου συγγραφικό τοτέμ ο Λε Καρέ, ένας άντρας που έζησε τις ιστορίες του από μέσα, έχοντας επισκεφτεί όλον τον πλανήτη κι έχοντας εργαστεί στις σκιές των μυστικών υπηρεσιών για πολλά χρόνια. Δημιουργεί πάντα ήρωες και ηρωίδες ανθρώπινους με ελαττώματα αλλά και αξίες, διατηρώντας πάντα τα μεγάλα του συγγραφικά προτερήματα. Τη βαθιά γνώση του ιστορικού πλαισίου της ιστορίας του, τον μαεστρικό χειρισμό της αγωνίας του αναγνώστη και το λεπτό του χιούμορ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ (Βασίλης Σκουντής- ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ)

Τι άλλο είναι ο Βασίλης Σκουντής εκτός από αιώνιος έφηβος; Η χαρακτηριστικότερη μορφή και φωνή στην μπασκετική δημοσιογραφία, παρών επί δεκαετίες όπου ακούγεται το χαρακτηριστικό στρίγγλισμα των παπουτσιών σε παρκέ, ένας τύπος που απλά δε γίνεται να γεράσει, γιατί το ίδιο το παιχνίδι δεν γερνάει. Παραμένει πάντα ερωτευμένος με την πορτοκαλί σπυριάρα και τους πρωταγωνιστές του μπάσκετ και τους κοιτάζει με αληθινή στοργή, κάθε φορά που τους έχει απέναντί του για μια συνέντευξη. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Σκουντής πάντα αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς, μας μεταφέρει γουλιά γουλιά το νέκταρ του '87, όταν η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ έκανε το άλμα, που μας μετέφερε από τον μπασκετικό μεσαίωνα στην Αναγέννηση. Όχι μόνο ταιριάζει στην παραλία, αλλά προβλέπω και τη γνωστή ατάκα, μόλις πάτε για βουτιά. “Φιλαράκι να το πάρω λίγο, να ρίξω μια ματιά;”

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ (Σεμπαστιάν Μπάρυ- ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ότι το συγκεκριμένο βιβλίο το συμπεριλαμβάνουν στα αγαπημένα τους πολλοί και καλοί συγγραφείς. Ο Ιρλανδός συγγραφέας του, βραβευμένος σε Ιρλανδία και Αγγλία, διηγείται την ιστορία μιας υπερήλικης τροφίμου μιας υπό κατεδάφιση ψυχιατρικής κλινικής και της προσπάθειάς της να αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από τα μάτια και τις λέξεις του ψυχιάτρου της, με τον οποίο τη συνδέει ένας ανεξιχνίαστος δεσμός. Οπωσδήποτε στα συν του βιβλίου η ελληνική μετάφραση από τον Αύγουστο Κορτώ και την ευαίσθητη ματιά του στο έργο του Σεμπάστιαν Μπάρυ. Στα δικά μου συν ο ενθουσιασμός της βιβλιοφάγου συντρόφου μου για το βιβλίο αυτό.

Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ (Σάμουελ Μπιορκ- ΔΙΟΠΤΡΑ)

Η απαραίτητη crime βόλτα μας στην Σκανδιναβία. Η Κουκουβάγια μας έρχεται από το παγωμένο Όσλο και ο Σάμιουελ Μπιορκ στο δεύτερο βιβλίο του με πρωταγωνιστές τον Χόλγκερ Μουνκ και την Μία Κρούγκερ, μας βομβαρδίζει με φρίκη, που μόνο ένας παρανοϊκός εγκέφαλος θα μπορούσε να σκαρφιστεί. Στην παγωμάρα και ανατριχίλα του βιβλίου τουλάχιστον μπορούμε να αντιπαραθέσουμε έναν δυνατό κρύο καφέ και να γειωθούμε πατώντας που και που στην καυτή άμμο, για να θυμόμαστε, ότι ευτυχώς αυτό το καλοκάιρι δεν είμαστε στην Νορβηγία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα