Το κατά Λούκα Ευαγγέλιο! (pics, vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Το κατά Λούκα Ευαγγέλιο! (pics, vids)

bet365

Η ιστορία θα είναι καλή με τον Λούκα Ντόντσιτς γιατί σκοπεύει να την γράψει ο ίδιος και το Gazzetta Weekend Journal συνομίλησε με τους ανθρώπους που συνόδευσαν το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης στα πρώτα μπασκετικά του βήματα!

Η χειρότερη χρήση που μπορείς να κάνεις στην επιτυχία σου είναι να κομπάζεις γι' αυτήν. Στην περίπτωση του Λούκα Ντόντσιτς και όσων έχει πετύχει εσχάτως ο 17άχρονος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, η επιτυχία αποτυπώνεται, ακριβώς, στην κουβέντα που ξεστόμισε πέρσι κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του τίτλου στη σειρά των τελικών με την Μπαρτσελόνα. «Δεν έχω ακόμα δίπλωμα οδήγησης, έχω όμως δυο πρωταθλήματα»!

Ο Ντόντσιτς είναι ο τύπος για τον οποίο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραδέχτηκε ότι «παίζει σαν 30άρης κι όχι σαν ένα παιδί 17 χρονών». Είναι, επίσης, εκείνος για τον οποίο ο Πάμπλο Λάσο ρωτήθηκε αν μπορεί να εξελιχθεί στον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη. Τι είχε να πει επί του θέματος ο κόουτς της Ρεάλ; «Πιστεύω πως ναι! Αντιμετωπίζει ήδη τους καλύτερους παίκτες στην EuroLeague, κυριαρχεί στο παιχνίδι και είναι μόλις 17 ετών! Επομένως, γιατί να μην τα καταφέρει;». Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Η μαδριλένικη Marca προχώρησε το θέμα λίγο παραπάνω κι έκανε λόγο για τον «κλώνο του Ντράζεν», ο Τόνι Κούκοτς και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα μπήκαν, επίσης, στην… εξίσωση ενώ ο πιτσιρικάς έγινε ήδη εξώφυλλο στο κορυφαίο μπασκετικό περιοδικό της Ευρώπης, το Gigantes del Basket!

Η τελευταία σημείωση, πάντως, σε ό,τι έχει καταφέρει o Ντόντσιτς ήταν όσα πέτυχε κόντρα στη Φουενλαμπράδα. Ήταν το παιχνίδι στο οποίο ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Liga Endesa που κάνει double-double (23π., 11ασ.) και, συγχρόνως, ο πρώτος που ολοκληρώνει αγώνα με 23+ πόντους και 11+ ασίστ στην ισπανική λίγκα έπειτα από τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, το… μακρινό 2006! To βράδυ της Πέμπτης (8/12) ήταν εκείνος που σόκαρε της Ζαλγκίρις με τα back2back τρίποντα και τελείωσε τη δουλειά για τη «Βασίλισσα». «Σε ό,τι αφορά την επιρροή του στο παιχνίδι, ο Ντόντσιτς μού θυμίζει τον Ρούμπιο» παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην As ο προπονητής του Παναθηναϊκού Τσάβι Πασκουάλ και το Gazzetta Weekend Journal συνομίλησε με τους ανθρώπους που τον συνόδευσαν στα πρώτα μπασκετικά του βήματα!

Πώς προέκυψε, λοιπόν, η Ολίμπια Λιουμπλιάνα; Σε ποιο τουρνουά σκόραρε τους 41 από τους 47 πόντους της ομάδας του κι, εν πάση περιπτώσει, πώς ήταν η πρώτη ημέρα του στη Μαδρίτη χωρίς να γνωρίζει ούτε μια λέξη στα ισπανικά; Σεζόν 1998-99. Η Πιβοβάρνα Λάσκο συμμετέχει στους τελικούς του πρωταθλήματος στην Σλοβενία για πρώτη φορά στην ιστορία της κόντρα στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα. Ο κορυφαίος παίκτης των γηπεδούχων ήταν ο Σάσα Ντόντσιτς ενώ στις εξέδρες του Tri Lilije Hall χωρητικότητας 3.000 θεατών βρισκόταν ο μόλις τριών μηνών, Λούκα, στην αγκαλιά της μητέρας του, Μίριαμ! Ήταν η πρώτη, τρόπον τινά, επαφή του με το μπάσκετ και την ομάδα στην οποία θα ξεκινούσε να μάθει τα βασικά του αθλήματoς.

Η οικογένεια Ντόντσιτς είχε τρεις επιλογές σε ό,τι είχε να κάνει με την μπασκετική παιδεία του Λούκα: Την KD Slovan, την ZKD Jezika και την Ολίμπια, στην οποία ο νυν παίκτης της Ρεάλ εν τέλει εντάχθηκε. Πώς ελήφθη, όμως, η απόφαση; Ο πρώην προπονητής των Ακαδημιών της Ολίμπια Λιουμπλιάνα, Gregor Brezovec, αποκαλύπτει στο G-Weekend ότι: «Είμαι φίλος με τους γονείς του Λούκα. Γνώριζα τη μητέρα του, Μίριαμ, και τον πατέρα του, Σάσα. Έζησα μια ιδιαίτερη σύμπτωση, αφού έγινα προπονητής στην Ακαδημία της Ολίμπια τη μοναδική σεζόν που ο Σάσα Ντόντσιτς έπαιξε στην ομάδα μας, την περίοδο 2007-08. Έτσι διατηρήσαμε επαφές με τον μπαμπά του. Ο Λούκα, λοιπόν, ήλθε στις προπονήσεις μας κι έτσι ξεκίνησαν όλα (γέλια)!».

Ο Srečko Bester είναι ο υπεύθυνος της Ακαδημίας μπάσκετ της Ολίμπια Λιουμπλιάνα από το 2004 κι εκείνος που υποδέχτηκε τον Λούκα Ντόντσιτς στα τμήματα υποδομής των Σλοβένων! Μιλώντας στο G-Weekend, ο Bester θυμάται τα τουρνουά που ο Λούκα έκανε ασύλληπτα πράγματα με τους μικρούς της Ολίμπια και παραδέχεται ότι η πρόοδός του δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν στη Σλοβενία!

«Ο Λούκα Ντόντσιτς ήλθε στην Ολίμπια το 2007, κατόπιν εισήγησης του πρώην προπονητή των Ακαδημιών μας, Gregor Brezovec. Για την ακρίβεια, ο κόουτς επικοινώνησε με τον πατέρα του Λούκα, Σάσα, κι έκαναν κάποιου είδους συμφωνία ώστε να ενταχθεί στην ομάδα μας. Έπειτα, λοιπόν, από την πρώτη προπόνηση, αποφασίσαμε να τον εντάξουμε στην U-12 της Ολίμπια, μολονότι ήταν τρία χρόνια μικρότερος από τα υπόλοιπα παιδιά! Ο Ντόντσιτς συνέχισε να προπονείται από το 2007 ως το 2010 υπό την επίβλεψη του Jernej Smolnikar ενώ το 2011 τον ανέλαβαν ο Rok Dežman και ο Lojze Šiško. Ήμουν ο συνοδός του Λούκα ως τιμ μάνατζερ της Ολίμπια Λιουμπλιάνα στα περισσότερα διεθνή τουρνουά που συμμετείχαμε. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, πως έδειξε το τεράστιο ταλέντο του σε δυο περιπτώσεις. Αρχικά το 2011, στο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στο Πορντεντόνε της Ιταλίας. Η Ολίμπια έπαιξε στον τελικό με τη Βενέτσια και ο Λούκα σκόραρε τους 41 από τους 47 πόντους της ομάδας του! Το δεύτερο τουρνουά ήταν στη Ρώμη, όπου πέτυχε 39 πόντους στο β’ ημίχρονο, στον τελικό με τη Λάτσιο! Τελείωσε το ματς με 54 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ!

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Λούκα προσκλήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης για να παίξει στο Mini Copa (σ.σ. το τουρνουά των μικρών, στο περιθώριο του Copa del Rey). Επέστρεψε από την Ισπανία όμως ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος που δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε πόσο ξεχωριστά ένιωθε! Σίγουρα ήταν κολακευμένος και χαρούμενος όμως η συμπεριφορά του προς τους συμπαίκτες και τους προπονητές του στην Ολίμπια δεν άλλαξε ποτέ! Ο Λούκα είναι ένα παιδί που ζει για το μπάσκετ και το απολαμβάνει. Μπορείτε να το διαπιστώσετε από την εποχή που ήταν μαζί μας μέχρι σήμερα, που ξεκινάει βασικός στη Ρεάλ Μαδρίτης! Θα σας φέρω ακόμα ένα παράδειγμα, όταν προτίμησε να παρακολουθήσει ένα τουρνουά στη Λιουμπλιάνα ως θεατής, από τα να πάει στη γενέθλια ενός φίλου και συμπαίκτη του! Όταν αποχώρησε από την ομάδα μας, κάναμε μια μικρή τελετή, δίνοντάς του ένα κολλάζ με φωτογραφίες από την περίοδο που φόρεσε τη φανέλα της Ολίμπια. Η πορεία του και η επιτυχία του δεν εκπλήσσουν κανέναν εδώ στη Σλοβενία!».


Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, ο Λούκα Ντόντσιτς κατοικοεδρεύει στην Majadahonda, ένα προάστιο της Μαδρίτης βορειοδυτικά της ισπανικής πρωτεύουσας μαζί με την μητέρα του. Οι γονείς του είναι χωρισμένοι και η μητέρα του ήταν εκείνη που υπέγραψε την πενταετή συμφωνία που τον δεσμεύει με τη Ρεάλ ως τα 18 του χρόνια. Η Μίριαμ Ντόντσιτς, ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε ο Λούκα όταν ενημερώθηκε ότι προβιβάζεται στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης: «Όλα έγιναν εντελώς ξαφνικά. Οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας μού εξήγησαν ότι θα ξεκινήσω προπονήσεις με τους επαγγελματίες! Θυμάμαι ακόμα εκείνη την κουβέντα. Πήγαμε μαζί για φαγητό και μου ανέλυσαν τα πλάνα τους. Ήμουν εκστασιασμένος! Δεν πίστευα στα αυτιά μου και μέσα σε 15 λεπτά, το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Αμέσως πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου για να της πω τα νέα. Ήταν εκείνη που με πήγε στην πρώτη προπόνηση με τους μεγάλος».

Ο Λούκα, ο οποίος παρεμπιπτόντως δηλώνει φαν των Κλίβελαντ Καβαλίερς, θυμάται ακόμα την… κρυάδα στο σχολείο: «Η πρώτη ημέρα στο σχολείο χωρίς να γνωρίζω λέξη στα ισπανικά ήταν φρικτή! Εν συνεχεία μιλούσα μισά αγγλικά – μισά ισπανικά κι έπρεπε να μάθω τη γλώσσα πολύ γρήγορα. Το πρώτο μου μάθημα στη Μαδρίτη ήταν μαθηματικά! Γενικώς, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία αθλητικού περιεχομένου, όπως ιστορίες για τον Ιμπραχίμοβιτς, τον Κριστιάνο και τον Πελέ. Πλέον πηγαίνω στο σχολείο όποτε μπορώ! Αν έχω προπονήσεις το πρωί, παρακολουθώ τα μαθήματά μου το απόγευμα. Είμαι μαθητής Β’ Λυκείου και δεν σκέφτομαι ακόμα το κολέγιο».

Από την πλευρά του, ο πατήρ Ντόντσιτς εξηγεί, μεν, ότι η απόσταση είναι ένα ζήτημα, παραδέχεται όμως πως όλα γίνονται για καλό: «Είναι πολύ δύσκολο όμως είμαι σίγουρος ότι ο Λούκα περνάει καλά στη Μαδρίτη. Το μπάσκετ είναι τα πάντα γι’ αυτόν. Όταν τον βλέπω χαρούμενο, είμαι 100 φορές χαρούμενος επομένως πιστεύω ότι αυτή η θυσία αξίζει τον κόπο!».

Επιστρέφουμε στα της Σλοβενίας με τον Jernej Smolnikar. Τον άνθρωπο που δούλεψε με τον Λούκα Ντόντσιτς την περίοδο 2007-10 στην Ακαδημία της Ολίμπια Λιουμπλιάνα, πριν ο νεαρός άσος ανοίξει τη φτερά του για την Ισπανία και τη Ρεάλ Μαδρίτης.! Ο Σλοβένος προπονητής μίλησε στο G-Weekend για τη συνύπαρξή του με τον Ντόντσιτς, εξήγησε ότι οι γονείς του αποτελούν παράδειγμα και αναφέρθηκε στις συγκρίσεις με παίκτες όπως ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει τον Λούκα Ντόντσιτς τόσο ξεχωριστό;
«Είναι ένα παιδί 17 χρονών κι έχει καθοριστικό ρόλο σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ στον κόσμο! Νομίζω ότι αυτό από μόνο του αρκεί. Τα παιδιά στην ηλικία του, όσο ταλέντο κι αν διαθέτουν, συνήθως βολεύονται στο... garbage time. Μπαίνουν, δηλαδή, στο παρκέ όταν το παιχνίδι έχει ήδη κριθεί. Ο Λούκα είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στο ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης, μετά τον Σέρχιο Γιουλ».

Τι θυμάστε περισσότερο από τις πρώτες προπονήσεις του στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα;
«Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι έχω μπροστά μου ένα τεράστιο ταλέντο, ένα παιδί που παθιάζεται με αυτό που κάνει, έναν πιτσιρικά που ζει για να είναι ανταγωνιστικός! Ένας προπονητής λατρεύει τους παίκτες που γουστάρουν την προπόνηση και θέλουν να κάνουν καλύτερους τους συμπαίκτες τους. Ο Λούκα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα».

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι ο Ντόντσιτς έχει λαμπρό μέλλον;
«Τον πίστεψα από την πρώτη στιγμή. Το να βλέπεις ένα παιδί να πηγαίνει στη Ρεάλ σε ηλικία 12 ετών και να σοκάρει όλο τον κόσμο στα διεθνή τουρνουά ήταν μια επιβεβαίωση των εκτιμήσεών μου ότι μια μέρα θα γίνει ένας σπουδαίος παίκτης. Ουδείς, βέβαια, περίμενε ότι αυτή η πρόοδος θα γινόταν τόσο γρήγορα. Παίκτες σαν τον Ντόντσιτς είναι πολύ - πολύ σπάνιοι».

Πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί 17 ετών να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά ενώ ανήκει σε έναν οργανισμό όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και όλοι τον συγκρίνουν με παίκτες όπως ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα;
«Καλύτερα να ρωτήσετε τον Λούκα (γέλια). Σε κάθε περίπτωση, ξέρω καλά ότι η σκληρή δουλειά δεν είναι πρόβλημα για αυτόν. Νομίζω ότι αυτές οι συγκρίσεις με παίκτες-θρύλους του παρελθόντος δεν τον αγγίζουν. Είναι ένα πολύ ώριμο παιδί για την ηλικία του».

Θυμάστε κάποιο ιδιαίτερο συμβάν με τον Λούκα στο διάστημα που δουλέψατε μαζί στην Ακαδημία της Ολίμπια;
«Το διάστημα 2007 με 2010 όταν συνεργάστηκα μαζί του, ήταν 2-3 χρόνια νεότερος από τους συμπαίκτες του ωστόσο είχε πάντα θετική διάθεση, ήταν ανοιχτόμυαλος και ταίριαξε μαζί με τους υπόλοιπους».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους νεαρούς παίκτες είναι το γεγονός ότι πολλές φορές οι γονείς συμπεριφέρονται σαν προπονητές. Πως ήταν, λοιπόν, οι γονείς του Λούκα αυτά τα τρία χρόνια; Κάνατε τη δουλειά σας χωρίς... παρεμβάσεις;
«(γέλια) Νομίζω ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι παγκόσμιο: "Παιδί μου, ο μπαμπάς και η μαμά ξέρουν καλύτερα!". Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι γονείς του Λούκα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Δεν παρενέβησαν ποτέ στη δουλειά μου. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή να έχει την εμπιστοσύνη των γονιών όταν δουλεύει με νέα παιδιά. Περνάς καθημερινά δυο ώρες την ημέρα μαζί τους, περιμένοντας και προσδοκώντας να μαθαίνουν πράγματα. Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία».

Διατηρεί επαφές με την πρώην ομάδα του; Και με εσάς, φυσικά;
«Είμαστε σε επικοινωνία μια φορά τον μήνα και είμαι σίγουρος ότι συνεχίζει να μιλάει με πρώην συμπαίκτες του».

Πιστεύετε ότι αν τελικά ο Λούκα Ντόντσιτς μείνει στην Ευρώπη, θα εξελιχθεί στον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο Πάμπλο Λάσο;
«Αν το είπε ο Λάσο, πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη δόση αλήθειας! Ο κόουτς της Ρεάλ είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην EuroLeague. Όπως είπα και πριν, εμπιστεύομαι τον Λούκα και πιστεύω ότι έχει όλο το ταλέντο για να κάνει κάτι πραγματικά σπουδαίου».

Αντί επιλόγου... Ο Πέδρο Φεράντιθ είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Επί ημερών του, η «Βασίλισσα» κατέκτησε 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 12 πρωταθλήματα και 11 Copa del Rey τις δεκαετίες του '60 και του '70, το 2007 εισήχθη στο Hall of Fame ενώ το 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ρεάλ του έδωσε τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους των Μαδριλένων. Σε συνέντευξή του στο Radio Marca, ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης εξήγησε πως «αυτά που κάνει ο Λούκα Ντόντσιτς μού φαίνονται ασύλληπτα και μαγικά!».

PHOTO CREDITS: ACB Media, Gigantes del Basket, Olimpija Ljubljana.
Twitter @Giannis_Stavr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα