Κανάλι 29: Όταν το cult έγινε... μύθος!

Κανάλι 29: Όταν το cult έγινε... μύθος!

bet365

Το G-Weekend καταγράφει την ιστορία του θρυλικού Καναλιού 29 που άφησε εποχή στη δεκαετία του '90. Bαγγέλης Γιαννόπουλος, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Κώστας Βενετσάνος και οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί ήρωες!

Το Κανάλι 29 εξέπεμψε για περίπου τέσσερα χρόνια αλλά παρά τον σύντομο χρόνο λειτουργίας του κατάφερε να περάσει στην αιωνιότητα και να αναγορεύεται ως ένας από τους πλέον καλτ τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας. Βέβαια εκείνη την έντονα πολιτικοποιημένη εποχή ήταν κι ένας... οδηγός εξελίξεων! Πήρε το όνομα του από την συχνότητα που εξέπεμπε (29 UHF), έχοντας αποκτήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Ήταν η τηλεοπτική... συνέχεια της εφημερίδας «Αυριανή», αλλά και το «Ράδιο Αθήνα»! Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι και ο τρόπος παρουσίασης των ειδήσεων δεν είναι αυτός που λες και «100% αντικειμενικός». Είχε μια... ελαφρά (sic) κλίση!

Η Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε. ιδρύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1990 ένα μήνα μετά το ξεκίνημα του Καναλιού 29. Στον τιμόνι του βρισκόταν ο όμιλος Κουρή και χαρακτηριζόταν κυρίως για τις τηλεοπτικές εκπομπές που τιμούσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκείνη την εποχή βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Άλλωστε υποστήριζε ανοικτά το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου σε μία εποχή όπου τα περισσότερα media χαρακτηρίζονταν φιλοκυβερνητικά, όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο Κοσκωτά και το Κ29 ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός που έβγαζε live εικόνα από το Ειδικό Δικαστήριο... Τότε που όλη η Ελλάδα έμαθε τα περίφημα «γουνάκια» των ανώτατων δικαστών!

Αλήστου μνήμης το γεγονός πως σύμφωνα με τα στελέχη του Καναλιού 29, επιστρατεύθηκε ακόμη και η ΕΥΠ από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να δημιουργεί παράσιτα στη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού. Μάλιστα ο Γιώργος Κουρής είχε συλλάβει σε live μετάδοση τους πράκτορες κατηγορώντας τους για σαμποτάζ!

Ναυαρχίδα του καναλιού αποτελούσε η καθημερινή εκπομπή διάρκειας 75 λεπτών «Επί του πιεστηρίου», η οποία προβάλλεται ακόμη και σήμερα με παρουσιαστή τον Μάκη Κουρή. Από το... τιμόνι της είχαν περάσει επίσης ο Μιχάλης Γαργαλάκος, ο Κώστας Γερονικολός αλλά και ο Μάρκος Μουζάκης!

Η πιο θρυλική εκπομπή του Καναλιού 29, δίχως αμφιβολία ήταν «Η άλλη όψη», την οποία παρουσίαζε ο αείμνηστος πρώην βουλευτής και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Στην ουσία ήταν το... 3ο ημίχρονο της δικής Κοσκωτά, με καυστικά σχόλια από τον παρουσιαστή! Ποιος μπορεί να ξεχάσει την χαρακτηριστική φράση του «τενεκές ξεγάνωτος»; Μια εκπομπή που σήμερα φαντάζει cult αν την παρακολουθήσει κανείς στο Youtube, όμως εκείνη την εποχή χτύπαγε... κόκκινο στην τηλεθέαση!

Επίσης ποιος μπορεί να ξεχάσει την περίφημη «Κάμερα Αλήθεια» με τον επίσης αείμνηστο ηθοποιό, Βασίλη Μπουγιουκλάκη; Με ένα μικρόφωνο στο χέρι και με την βοήθεια μιας κάμερας να παίρνει σε ζωντανή μετάδοση σβάρνα τις λαϊκές ζητώντας από τους πολίτες να εκθέσουν τα προβλήματα τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου συνέβαιναν παρατράγουδα με κορυφαία στιγμή της εκπομπής (αλλά κι από τις καλύτερες στην ιστορία της τηλεόρασης) το καφάσι που... προσγειώθηκε στο κεφάλι του Μπουγιουκλάκη. Δείτε το video, ακούστε κυρίως τις ατάκες του παρουσιαστή και της ομήγυρης και γελάστε με την ψυχή σας!

Από τις... ψυχές του τηλεοπτικού σταθμού εκείνου ήταν και ο Χάρης Πασβαντίδης, ο οποίος πριν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Αργυρούπολη, ήταν παρουσιαστής πρωινής εκπομπής με την επισκόπηση του πολιτικού τύπου! Πάντα ξεχωριστό το σχόλιο του...

Βέβαια το «Κανάλι 29» μπορεί κατά βάση να είχε έντονη... πολιτική ταυτότητα, αλλά δεν έλειπαν και οι νότες ψυχαγωγίας! Το τηλεπαιχνίδι «Όποιος προλάβει πρώτος» του Όμηρου Αθηναίου, υπήρξε το πλέον αντιπροσωπευτικό μοιράζοντας στους τηλεθεατές οικιακές συσκευές.ενώ και ο ηθοποιός Κώστας Βενετσάνος έβαζε την δική του πινελιά, στον «Θησαυρό της πυραμίδας», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Λεφάκη Τζούνιορ.

Το «βαδίζοντας προς τον 21ο αιώνα» σε παρουσίαση του Ανδρέα Κουρή άγγιξε τους νεότερους τηλεθεατές, καθώς ήταν ουσιαστικά η πρώτη εκπομπή για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ιδιαίτερη έμφαση στα video games που προορίζονταν για Amiga και όχι μόνο.

Η Ελένη Ανουσάκη συζητούσε και ανέλυε θέματα της σύγχρονης κοινωνίας στην εκπομπή, «η γυναίκα σε πρώτο πλάνο», ενώ οι Βασίλης Πουλάκης (σ.σ.: Το 1982 παρουσίασε το πρώτο δελτίο ειδήσεων για κωφούς στη νοηματική γλώσσα στην ΕΡΤ) από κοινού με την Ρενάτα Ζαχαροπούλου παρουσίαζαν τον «Κήπο της Εδέμ».

Επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό του Ταύρου, μπορούσες επίσης να παρακολουθήσεις ξένες ταίνιες (σ.σ.: όχι και τόσο γνωστές), βιντεοταινίες της εποχής, ελληνικά και ξένα video clips αλλά και τα νέα του Δήμου της περιοχής.

Όμως υπήρχε κι έντονο αθλητικό άρωμα. Το «Περίπτερο των Σπορ» ήταν η εκπομπή όπου είχε παρουσία ο αείμνηστος Ηλίας Μπαζίνας, αλλά και πολλά γνωστά ονόματα που κυριαρχούν σήμερα στον χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ! Άλλωστε υπήρχε και η υποστήριξε από την θρυλική εφημερίδα «Ο Φίλαθλος» που ανήκε στον ίδιο όμιλο!

Η αρχή του τέλους για το θρυλικό Κ29 έρχεται τον Απρίλιο του 1993, λίγους μήνες πριν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει ξανά την εξουσία της χώρας. Ο Γιώργος Κουρής αποφασίζει να δώσει τα... ηνία της ψυχαγωγίας στον Νίκο Μαστοράκη και οι αντιδράσεις είναι πολλές. Κυρίως από ψηφοφόρους του Κινήματος. Τότε αναλαμβάνει δράση ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος και μέσω μιας εκπομπής μνημείου ζητάει... εξηγήσεις από τον ιδιοκτήτη του καναλιού!

Τον Δεκέμβριο του 1993 ο όμιλος Κουρή πούλησε τις μετοχές του στη Νέα Τηλεόραση Α.Ε., από τη συχνότητα της οποίας εξέπεμψε το Star Channel, αναλαμβάνοντας εν συνεχεία τα ηνία του Καναλιού 5 και ακολούθως του Alter...

ΒΟΝUS: Στο ΚΑΝΑΛΙ 29 το τηλεοπτικό κοινό της Ελλάδας έμαθε για πρώτη φορά την Δέσποινα Μοιραράκη και τα... μπορδοροδοκόκκινα χαλιά της, αλλά και τον αείμνηστο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Βέλλιο, που τους προηγούμενους μήνες απασχόλησε την κοινή γνώμη με την υπόθεση ευθανασίας!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα