Φαβορί ο Ολυμπιακός, ντέρμπι το Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ με ελάχιστο προβάδισμα για «ασπρόμαυρες»

Φαβορί ο Ολυμπιακός, ντέρμπι το Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ με ελάχιστο προβάδισμα για «ασπρόμαυρες»

bet365

Οι Ολυμπιακός, Άρης, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ξεκινούν την μάχη τους στα ημιτελικά των playoffs της Volley League Γυναικών, με τον Φώτη Καρακούση να γράφει για τα δύο ζευγάρια, με τις «ερυθρόλευκες» να είναι φαβορί στο πρώτο, ενώ στο δεύτερο αναμένεται σκληρή μάχη με τις «ασπρόμαυρες» να έχουν ελάχιστο προβάδισμα.

Με δύο μεγάλα παιχνίδια αρχίζουν τα ημιτελικά των playoffs της Volley League, ενός πρωταθλήματος που φέτος μας έχει προσφέρει εξαιρετικό θέαμα και πλούσιες συγκινήσεις. Ενός πρωταθλήματος που δεν χαρακτηρίζεται άδικα το καλύτερο της τελευταίας δεκαετίας (και παραπάνω), καθώς είχε 6 ομάδες που θα μπορούσε να κοιτάξει η μία την άλλη στα μάτια, κάτι που πραγματικά έχουμε ξεχάσει πότε είχε γίνει για τελευταία φορά. Ενός πρωταθλήματος από την άλλη που δεν έχουμε χαρεί από την τηλεόραση, καθώς η Ομοσπονδία και οι ομάδες δεν τα βρήκαν με συνέπεια να την πληρώσει ο κόσμος που αγαπάει το άθλημα και δεν μπορούσε να δει από τις τηλεοράσεις το εξαιρετικό φετινό πρωτάθλημα.

Το ποιος φταίει περισσότερο για το ότι δεν υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη είναι κάτι που κανείς δεν θα παραδεθχεί. Η ΕΟΠΕ θα τα ρίχνει στις ομάδες, οι ομάδες στην ΕΟΠΕ και το μόνο χαμένο θα παραμείνει το άθλημα. Ας σταματήσουμε όμως την γκρίνια για να ασχοληθούμε με τα δύο ζευγάρια των ημιτελικών, με τις τέσσερις ομάδες που θα παλέψουν για να προκριθούν στον τελικό και μετά για την κατάκτηση του τίτλου. Τα ζευγάρια είναι, Ολυμπιακός – Άρης και Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ και θυμίζουμε πως η πρόκριση κρίνεται στις δύο νίκες με πλεονέκτημα έδρας να έχουν οι δύο «αιώνιοι».

Ολυμπιακός - Άρης

Φαβορί ο Ολυμπιακός, με πίεση στο σερβίς για την έκπληξη ο Άρης

Ας ξεκινήσουμε βλέποντας το κάθε ζευγάρι ξεχωριστά, ξεκινώντας με αυτό του Ολυμπιακού με τον Άρη (18:30). Οι «ερυθρόλευκες» μετά και την απόφαση του Κάρλο Παρίζι να παίζει με την Άγκοστ ακραία, αφήνοντας εκτός την Κόστα, έχουν αλλάξει επίπεδο, κάτι που φαίνεται και στο γήπεδο. Οι Πειραιώτισσες πηγαίνουν από νίκη σε νίκη, καταφέρνοντας μάλιστα την τελευταία αγωνιστική να πάρουν και την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, Ο Ολυμπιακός θα στηριχθεί στην υποδοχή που έχει ανέβει με την επιστροφή στην ενεργό δράση της Αρέτας Κονόμι, μια υποδοχή που έχει επαναφέρει στα γνωστά της στάνταρ και την απόδοση της Στέλλας Χριστοδούλου. Και όσο η έμπειρη πασαδόρος παίζει όπως ξέρει, τότε γίνεται ακόμα πιο εύκολο το έργο των Χίπε, Άγκοστ, Σάλας, αλλά και των Γιώτα και Εμμανουηλίδου από το κέντρο.

Από την άλλη ο Άρης ναι μεν είναι το αουτσάιντερ, αλλά σίγουρα δεν σκοπεύει να παραδοθεί αμαχητί. Οι «κίτρινες» στηρίζουν πολλά στην Μερκάδο που αν βρεθεί στην μέρα της δύσκολα μπορείς να την σταματήσεις, ενώ επιθετικά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι Αμερικανίδες ακραίες, Κάταλιν Έβανς και Κόρτνεϊ Σουάν. Ατού της ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι και η έδρα και αυτό σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν. Όχι πως δεν θα προσπαθήσουν να κερδίσουν στο Ρέντη, αλλά η λογική λέει να παλέψουν στη Μίκρα για να κάνουν το 1-1 και να βάλουν άγχος στον Ολυμπιακό στη ρεβάνς. Αγωνιστικά η ομάδα της Θεσσαλονίκης για να έχει ελπίδες θα πρέπει να πιέσει όσο περισσότερο γίνεται στο σερβίς για να χαλάσει την υποδοχή και την ανάπτυξη των «ερυθρόλευκων». Αν δεν καταφέρει να το κάνει θα έχει δύσκολο έργο με τις Πειραιώτισσες ξαναλέμε να είναι το φαβορί και τις «κίτρινες» να είναι έτοιμες να τα δώσουν όλα για την έκπληξη.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

Αμφίρροπο ζευγάρι με ελάχιστο προβάδισμα στον ΠΑΟΚ

Το δεύτερο ζευγάρι, που χρονικά είναι πρώτο, καθώς θα διεξαχθεί στις 16:00 είναι αυτό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Ένα ζευγάρι που αν οι αναμετρήσεις τους γινόντουσαν λίγους μήνες πριν θα υπήρχε ξεκάθαρο φαβορί και αυτό θα ήταν οι «πράσινες». Και θα ήταν και γιατί η ομάδα του Απόστολου Οικονόμου στα 3/4 του πρωταθλήματος έπαιζε το καλύτερο βόλεϊ μοιάζοντας αήττητη, αλλά και γιατί οι «ασπρόμαυρες» μετά την παραίτηση του Τάκη Φλώρου και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μάρκο Φενόλιο είχαν μια μεγάλη περίοδο που έψαχναν να βρουν τα πατήματά τους, χωρίς όμως να τα καταφέρνουν.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αρχικά ο Παναθηναϊκός είναι σε αγωνιστική πτώση, μια πτώση που τον έριξε από την κορυφή την τελευταία αγωνιστική με την ήττα από τον ΠΑΟΚ στη Μίκρα, ενώ στον πάγκο πλέον δεν έχει τον προπονητή που τον επανέφερε στους τίτλους μετά από 11 χρόνια, με τον Μπράνκο Γκάιτς να αναλαμβάνει αντί του Απόστολου Οικονόμου. Προσωπικά θεωρώ πως η αλλαγή τεχνικού, από την στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει, έπρεπε τουλάχιστον να γινόταν πιο νωρίς προκειμένου ο Σέρβος να είχε περισσότερες μέρες στην διάθεσή του για να δουλέψει, αλλά αυτό θα φανεί στο αποτέλεσμα. Και το αν έπρεπε να απομακρυνθεί ένας προπονητής που οδήγησε το «τριφύλλι» στο Κύπελλο και αν ο αντικαταστάτης του ανέλαβε την στιγμή που έπρεπε.

Από την άλλη οι «ασπρόμαυρες» το τελευταίο δίμηνο βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και δείχνουν το ίδιο φορμαρισμένες με τις «ερυθρόλευκες». Η Κογιάρ είναι αυτή την στιγμή, με διαφορά της δεύτερης η καλύτερη διαγώνια του πρωταθλήματος, έχοντας δίπλα της επιθετικά τις Μερτέκη και Φιντόν, ενώ και η Λι μετά την κάμψη που είχε, έχει επανέλθει για τα καλά στα γνωστά της στάνταρ ανεβάζοντας συνολικά τον ΠΑΟΚ.

Πάμε τώρα στο καθαρά αγωνιστικό μέρος των δύο ομάδων, ο Παναθηναϊκός είναι πολύ πιο δυνατός κοντά στο φιλέ με τις Κρος και Χατζηευστρατιάδου που εκτός από πόντους στην επίθεση (που κερδίζουν και οι Πολυνοπούλου, Καλαντάτζε), είναι πολύ πιο δυνατές και στο μπλοκ. Ενώ στα άκρα αν πούμε πως Χαντάβα με Μερτέκη είναι πάνω-κάτω ισάξιες, η Γκρόθες που στα τελευταία παιχνίδια έχει ανέβει σε μεγάλο βαθμό, δείχνει να είναι πιο πάνω από την Γαλλίδα (Φιντόν). Και στην πάσα η διαφορά δεν είναι μεγάλη ανάμεσα στην Παπαφωτίου και την Λι (με ελάχιστο προβάδισμα στην Κορεάτισσα), αλλά στην διαγώνιο τα πράγματα είναι σαφώς υπέρ του ΠΑΟΚ.

Η Στεπανένκο με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τους δικούς της να μένουν στις εμπόλεμες περιοχές, είναι λογικό να μην έχει το μυαλό της στο βόλεϊ, ενώ ο Γκάιτς έχοντας τις Μπραμπρίλια και Τσιτσιγιάννη που παίζουν την ίδια θέση, δείχνει την προτιμά την Κωνσταντίνου, κάτι που μέχρι τώρα σε πιο εύκολα παιχνίδια από αυτό κόντρα στον ΠΑΟΚ, δεν θα λέγαμε πως έχει βγει. Και όχι μόνο δεν έχει βγει, αλλά αν παραμείνει αυτή η σκέψη, τότε ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά θα παλέψει για την πρόκριση απέναντι σε μια δυνατή ομάδα, έχοντας μόνο δύο ακραίες (Χαντάβα, Γκρόθες), κάτι που μπορεί να πληρώσει ακριβά.

Για να μην το πλατιάζουμε πολύ όμως. Αν η Στεπανένκο δεν ανέβει και η Κωνσταντίνου δεν τα καταφέρει σε μια θέση που δεν έχει καμία σχέση με αυτή της ακραίας που παίζει τόσα χρόνια, τότε ο ΠΑΟΚ αποκτά ένα μικρό προβάδισμα, ειδικά όσο η Κογιάρ συνεχίζει να παίζει όπως το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη οι «πράσινες» έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα της έδρας, με τον κόσμο ειδικά στο γυναικείο βόλεϊ να παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και καλύτερο μπλοκ. Αν το μπλοκ σταματήσει την Ισπανίδα, δεν θα επιτρέψει να φανεί το κενό που αυτή την στιγμή φαίνεται πως υπάρχει στην διαγώνιο, αν δεν το κάνει, ξαναλέμε πως οι «ασπρόμαυρες» έχουν ένα προβάδισμα, που στο γήπεδο θα φανεί αν είναι μικρό ή μεγάλο.

ΥΓ: Τα πράγματα για την αλλαγή προπονητή στον Παναθηναϊκό είναι απλά. Αν οι «πράσινες» επιστρέψουν στις καλές εμφανίσεις και πάρουν τον τίτλο, τότε η διοίκηση θα το πιστωθεί και με το παραπάνω. Αν από την άλλη η εικόνα δεν αλλάξει και δεν κατακτηθεί το πρωτάθλημα, θα το χρεωθεί και γιατί απομάκρυνε έναν τεχνικό που την οδήγησε σε τίτλο μετά από 11 χρόνια, αλλά και γιατί δεν έκανε την αλλαγή πιο νωρίς προκειμένου ο νέος να έχει περισσότερο χρόνο να δουλέψει. Τόσο απλό...

ΥΓ1: Την Μεγάλη Πέμπτη στο Ρέντη ουσιαστικά θα έχουμε τελικό πρωταθλήματος στους άνδρες. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει, θα περιμένει από τον Φοίνικα να κόψει βαθμό στον Παναθηναϊκό για να πάρει τον τίτλο. Αν πάλι οι «πράσινοι» φύγουν από το «Μελίνα Μερκούρη» με τη νίκη, τότε όλα θα έχουν κριθεί. Η νίκη με 3-2 των «ερυθρολεύκων» στην Πυλαία, ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έρθει για τους «πράσινους», καθώς αν οι Θεσσαλονικείς έπαιρναν το τρίποντο θα έμπαινε στο παιχνίδι και ο Φοίνικας, που πλέον τώρα θέλει ένα θαύμα και αυτό δεν θα του φτάνει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...