ΠΑΟΚ: Με τέτοιους Ούντρις και Κουμεντάκη δεν γινόταν να το χάσει (vids)

ΠΑΟΚ: Με τέτοιους Ούντρις και Κουμεντάκη δεν γινόταν να το χάσει (vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ κατάκτησε το 4ο Κύπελλο στην ιστορία του και ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το που κρίθηκε ο τελικός εστιάζοντας στην απόδοση των Ούντρις και Κουμεντάκη.

Ο τέταρτος συνεχόμενος τίτλος στους 4 τελευταίους τελικούς Κυπέλλου που έχει αγωνιστεί, είναι γεγονός για τον ΠΑΟΚ, με τους Θεσσαλονικείς μετά τα νησιά και συγκεκριμένα τη Σύρο, τη Ρόδο και τη Κρήτη, πήραν κούπα και στην Αθήνα. Μια κούπα που άξιζαν απόλυτα, καθώς και στα δύο παιχνίδια του Final-4 της Γλυφάδας, ακόμα και στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό που χρειάστηκε 5 σετ για να τελειώσει, αλλά και στον τελικό με τον Φοίνικα, έδειξαν πως είχαν το πάνω χέρι.

Η αλήθεια είναι πως οι «ασπρόμαυροι» κατέβηκαν στην πρωτεύουσα για την συγκεκριμένη διοργάνωση, έχοντας στα τελευταία παιχνίδια μέτρια απόδοση. Μια μέτρια απόδοση που τους άφησε 4 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα. Μια μέτρια απόδοση που είχε φυσικά την λογική της, καθώς οι Ραφαήλ Κουμεντάκης και ο Αρτούρ Ούντρις δεν είχαν την εικόνα που είχαν στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος.

Ο Έλληνας ακραίος γιατί πέρασε μια μικρή περιπέτεια με τον κορονοϊό και ο Λευκορώσος γιατί επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς μπορεί πολλοί να μιλάνε για επαγγελματίες παίκτες, αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχουν απείρως πιο σοβαρά πράγματα από το βόλεϊ και το κάθε βόλεϊ. Θα πείτε και με το δίκιο σας, “καλά ολόκληρος ΠΑΟΚ βασίζεται τόσο πολύ σε δύο παίκτες”; Αρχικά για να κερδίσεις τέτοια παιχνίδια και ειδικά κάθε φετινό ντέρμπι των τεσσάρων (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Φοίνικας και ΠΑΟΚ) σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Λιγκ Καπ, πρέπει όλη η ομάδα να πιάσει μεγάλη απόδοση.

Όλα άλλωστε είναι αλυσίδα και ο κάθε παίκτης είναι ένας ξεχωριστός κρίκος που αν δεν κάνει σωστά την δουλειά του, η αλυσίδα αυτή μπορεί να σπάσει. Αυτό δεν το συζητάμε καν, ωστόσο σε κάθε ομάδα, οποιουδήποτε αθλήματος, υπάρχουν αυτοί που είτε μπορούν να κάνουν την διαφορά, είτε για να το πούμε και διαφορετικά, μια πιθανή κακή τους απόδοση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Είναι θα λέγαμε πιο κομβικοί και στον φετινό ΠΑΟΚ τον ρόλο αυτό έχει αρχικά ο θηριώδης διαγώνιος και εν συνεχεία ο Έλληνας ακραίος.

Και οι δύο στις αναμετρήσεις στη Γλυφάδα ήταν αυτοί που ήθελε ο Γιάννης Καλμαζίδης. Ο Κουμεντάκης που αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τελικού είχε στον ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό 16 πόντους με 12/21 επιθέσεις με 2 άσους και κόντρα στον Φοίνικα Σύρου 12 πόντους με 5 άσους και εξαιρετική υποδοχή που έφτασε και το 70%. Ο Ούντρις από την πλευρά του στην αναμέτρηση με τους Πειραιώτες είχε 19 πόντους με 17/31 επιθέσεις και στον τελικό 23 με 21/31 επιθέσεις.

Για να κατακτηθεί το Κύπελλο ωστόσο χρειάστηκε στον τελικό να θυμηθεί τον καλό του εαυτό ο Ουόλς. Ο Καναδός πασαδόρος που στον ημιτελικό ήταν το λιγότερο μέτριος, έπαιξε καλύτερα δεν φόρτωσε τόσο τον συμπατριώτη του Μπαρνς, όσο στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, εμπιστεύτηκε και πάλι το «βαρύ όπλο» της ομάδας του (Ούντρις) και δικαιώθηκε απόλυτα. Γιατί μπορεί όπως αναφέραμε οι Κουμεντάκης και Ούντρις να είναι αυτοί που ανεβάζουν κατακόρυφα τον ΠΑΟΚ, αλλά για να το πετύχουν θα πρέπει να υπάρχει ο καλός Ουόλς και φυσικά και ο Κοκκινάκης που θα σκουπίζει τα πάντα στην πίσω ζώνη.

Όσον αφορά τον τελικό, ο ΠΑΟΚ χτύπησε σε μεγάλο βαθμό από το σερβίς. Αυτό δεν φαίνεται μόνο στους 10 άσους (εξαιρετικά σημαντικός αριθμός για ένα τέτοιας σημασίας παιχνίδι), αλλά και στα ποσοστά των Συριανών. Η πίεση των «ασπρόμαυρων» από την τελική γραμμή ήταν πολύ μεγάλη και αποσυντόνισε σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του Φοίνικα. Με τον Στερν να μην βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε τόσο καλή κατάσταση όσον αφορά την επίθεση, ο Ιερεθουέλο έχοντας κακή υποδοχή δεν μπόρεσε να παίξει περισσότερο από το κέντρο με τους Κόστα και Τζούριτς και οι Μιχάλοβιτς, Φράγκος ήταν αυτοί που τράβηξαν επιθετικά την ομάδα τους.

Στο 1ο και 3ο σετ, όσο και αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να νικήσουν μόνοι τους τον ΠΑΟΚ, ενώ στο 2ο το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά στις λεπτομέρειες είδαν το 1-1 να χάνεται. Το σετ αυτό ήταν ίσως και το καλύτερο που έχουμε δει σε αγώνα Κυπέλλου. Όχι για το 31-33, αλλά γιατί παίχτηκε πανέμορφο βόλεϊ και από τις δύο ομάδες. Πολλοί λένε πως αν ο Φοίνικας είχε καταφέρει να κάνει το 1-1, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Προσωπικά θεωρώ πως να είχαν επικρατήσει οι νησιώτες στο συγκεκριμένο σετ, δύσκολα θα κέρδιζαν αν δεν έβρισκαν τρόπο να σταματήσουν τους Ούντρις και Κουμεντάκη, ειδικά από την στιγμή που το μπλοκ, το μεγάλο τους όπλο φέτος δεν είχε την απόδοση που είχε σχεδόν σε όλα τα προηγούμενα ντέρμπι.

Και για να μην τα υπεραναλύουμε, στον τελικό εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο ΠΑΟΚ που βλέπαμε στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος και τον οποίο δεν είδαμε καθόλου στον πρώτο γύρο της Β’ φάσης (έχασε από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Φοίνικα). Η απόδοση των «ασπρόμαυρων» συνέβαλε στο να μην μπορέσουν οι Συριανοί να δείξουν όσα είχαν δείξει το τελευταίο διάστημα και έτσι απλά έγινε το 3-0. Η καλύτερη ομάδα, αυτή με τις περισσότερες λύσεις, κέρδισε, πήρε το Κύπελλο και πλέον περιμένουμε τον 2ο γύρο του πρωταθλήματος για να απολαύσουμε ακόμα περισσότερα μεγάλα παιχνίδια από τους 4 μονομάχους που φέτος μας έχουν κάνει να χαρούμε βόλεϊ…

ΥΓ: Η αλήθεια είναι πως ο Ούντρις ήταν πεσμένος τον τελευταίο μήνα, αλλά πραγματικά αν ο Λευκορώσος είναι στην μέρα του, δεν μπορείς να τον σταματήσεις. Ειδικά το πλασέ που έκανε σχεδόν ένα μέτρο πάνω από το αντίπαλο μπλοκ, δύσκολα το βλέπεις…

ΥΓ1: Και τις δύο μέρες στο «Μάκης Λιούγκας» είδαμε μια γιορτή του βόλεϊ. Μια γιορτή σε ένα γεμάτο με παιδιά και πανέμορφο μετά την ανακαίνιση γήπεδο, χωρίς υβριστικά συνθήματα και τέσσερις ομάδες που προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις για το τρόπαιο. Τι άλλο να θελήσουμε…

ΥΓ2: Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι το βίντεο τσεκ, για το οποίο φωνάζαμε χρόνια, στο 26-25 που αρχικά δόθηκε άουτ σε επίθεση Μπαρνς, ο Φοίνικας θα είχε κάνει το 27-25 και το 1-1. Με την τεχνολογία όμως ο ΠΑΟΚ ζήτησε την βοήθεια του βίντεο, φάνηκε πως υπήρξε μπλοκ και δεν υπήρξε αδικία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...